Трудова борса и обезщетения - 5

• 37 708
  • 760
  •   1
Отговори
# 195
Самодива, никаква декларация няма да подаваш. Имаш за август платени, не е нужно да е пълен месец.

Deva, благодаря!
Приятелка има сходен случай , но не съвсем. Замрази си фирмата - ЕООД, и последните внесени здр. и соц. осигуровки са за юли. Започва работа на 28.08. - следва ли да плаща нещо за август?

# 196
Не, ще има за 4 дни, достатъчно.

# 197
Здравейте, на борсата съм от май месец. Интересувам се дали сте запознати има ли Програма Малък и среден бизнес, по-скоро курс? Понеже питах в борсата,там ми казаха да потърся в сайта им,но нищо не открих.

# 198
  • Велико Търново
Не знам какво точно са те "пратили" да търсиш в сайта на Агенцията по заетостта, на мен в БТ ми казаха да следя в сайта на Българо-германския център за професионално обучение - https://dp.bgcpo.bg/. Не знам в сегашните условия дали и как действат там, обаче.

# 199
Здравейте,Ако си намеря работа сам ,какви са стъпките за да се отпиша от борсата.

# 200
В 7-дневен срок си длъжен да отидеш да заявиш отписването, като представиш трудовия договор.

# 201
Здравейте, майка ми е съкратена поради намаляване обема на работа. Днес се е регистрирала в бюрото по труда и от там са й казали,че вече не се ходело в НОИ за подаване на заявление за обезщетение за безработица.
Дали наистина е така или трябва да ходи и в НОИ?

# 202
Така е, не се ходи в НОИ, придвижват документите служебно, писала съм го малко по-нагоре

# 203
Здравейте, майка ми е съкратена поради намаляване обема на работа. Днес се е регистрирала в бюрото по труда и от там са й казали,че вече не се ходело в НОИ за подаване на заявление за обезщетение за безработица.
Имайте предвид също и следното:
Ако в рамките на месец не започне нова работа, трябва да отиде при бившия си работодател да й попълни една декларация, която тя да представи в НОИ.  Плащането на обезщетение за безработица от страна на НОИ ще започне едва след като майка Ви си получи обезщетението за оставане без работа в размер на еднократно брутно възнаграждение от работодателя. В тази връзка ще има две разпореждания от НОИ - ОТПУСКАМ и СПИРАМ. Когато представи декларацията от работодателя, ще възобновят разпореденото обезщетение за безработица.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 04:26 от SamoDiva

# 204
Много благодаря за изчерпателните отговори. Извинявам се, ако имформацията се дублира. Четох по- напред, но от първите страници.
Попроменили са се нещата с документите....
Добре , че Ви има, служителката в бюрото по труда е била много нелюбезна и нищо не е обяснила на майка ми.
Още веднъж благодаря!

# 205
  • при моите любими
На мен от НОИ не ми искаха тази декларация. Просто ми прескочиха този месец. Излязоха ми две разпореждания.

# 206
В 7-дневен срок си длъжен да отидеш да заявиш отписването, като представиш трудовия договор.
Ако още не съм подписа договор и ида и кажа всеки момент ще подпиша договор, мога ли да се отпиша?

# 207
Ако не получаваш обезщетение, а само се водиш към БТ, можеш да се отпишеш по всяко време, без да им даваш обяснения или да представяш нещо, пък като искаш кажи им, че скоро ще почваш.
Аз се отписах в понеделник, точно за да не се налага впоследствие да излизам от работа, за да представям договора.
(Подписах във вторник, но договорът влиза в сила септември.)

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 15:14 от SamoDiva

# 208
Аз се отписах без да представя договор, служителката от БТ каза, че не им е нужен. Но провери и видя, че е пуснато уведомление към НАП и че вече се водя на работа. С обезщетение бях. Всъщност още не съм си подписала трудовия договор, чакам да се обадят.

# 209
  • София
Имайте предвид също и следното:
Ако в рамките на месец не започне нова работа, трябва да отиде при бившия си работодател да й попълни една декларация, която тя да представи в НОИ.  Плащането на обезщетение за безработица от страна на НОИ ще започне едва след като майка Ви си получи обезщетението за оставане без работа в размер на еднократно брутно възнаграждение от работодателя. В тази връзка ще има две разпореждания от НОИ - ОТПУСКАМ и СПИРАМ. Когато представи декларацията от работодателя, ще възобновят разпореденото обезщетение за безработица.
Сигурно ли е, че обезщетението е брутно?
На мен ми изплатиха на база предходния месец (по време на ИП бях на 4 часа)

Общи условия

Активация на акаунт