Трудова борса и обезщетения - 5

• 36 365
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
Не е нужно за пълен месец да плащаш.
Ако не започнеш работа през април, ще подаваш за април.

# 586
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте!По чл.71 се полага пълна борса,нали?😀

# 587
  • Burgas, Bulgaria
Извинявам се предварително.  Някой знае ли подава ли се нова декларация за кандидатстване за онлайн целевата помощ, ако си одобрен предния месец и нямаш промяна в тлудовия статус , в моя случай съм безработна .

# 588
Не е нужно за пълен месец да плащаш.
Ако не започнеш работа през април, ще подаваш за април.

Благодаря! И аз така се мисля, но каква дата да впиша в декларацията? 17-март, докогато официално ми е платената борса или 1-ви април?

# 589
1 април.

# 590
Здравейте, имам следния въпрос.
Какво е обезщетението от борсата, ако човек иска доброволно да напусне?

# 591
12 лв., но не знам за колко месеца.
Бяха 4. За пандемията ги увеличиха с 3, но дали е така в момента, трябва да провериш.

# 592
Благодаря.

# 593
  • оттам, откъдето започва България
DeVa® , благодаря за споделеното. Hearts
Намерих го тук: https://coronavirus.bg/bg/merki/socialni. (за увеличения срок за изплащане на обезщетението)

Бях писала, че се интересувам от прекратяване на договор по взаимно съгласие. Никой от НОИ обаче не ни уведоми, че изплащането на обезщетението е удължено.
То не сме получили разпореждане от НОИ за сумата, която трябва да се получава, както и за периода, в който ще се повучава обезщетението, та камо ли и за удължения срок.
Много съм разочарована от законодателството в БГ. Работиш цял живот без прекъсване, 3 години преди пенсия решаваш, че ще напуснеш (причините няма да са от лигавене, все пак сме от поколението, което много търпи).
Накрая не можеш да ползваш никаква адекватна социална помощ. Жалко е. Unamused

# 594
  • София

Бях писала, че се интересувам от прекратяване на договор по взаимно съгласие. Никой от НОИ обаче не ни уведоми, че изплащането на обезщетението е удължено.
То не сме получили разпореждане от НОИ за сумата, която трябва да се получава, както и за периода, в който ще се повучава обезщетението, та камо ли и за удължения срок.

А защо нящой трябва да те уведоми специално? Ако си регистрирана в БТ и си по това основание .  ще ти идват пари в сметката за 7 м. Разпореждането може да се е затрило в пощата или пък любопитен съсед да го е измъкнал от пощенската ти кутия. Ако ти е било важно можеше да си вземеш ПИК код от НОИ и в сайта да си го видиш и разпечаташ. Там и изплащането на сумите се вижда.
След като си решила да напуснеш би трябвало сама да се информираш за всичко, което ти се полага.
Информацията е на 1 клик разстояние.
Набори сме, аз поради същите причини  сама напуснах и не вземам нищо от БТ.
Но година преди обмисленото напускане си изясних всичко, което ме интересуваше. Уверих се, че имам изисквания тр. стаж,  набавих си УП 2, за преди 1997 г.

# 595
  • оттам, откъдето започва България
Не става въпос за мен лично, но няма значение.
Доколкото знам на ММ са му казали, че ще му изпратят разпореждане по пощата, което от началото на февруари досега не е получил. Естествено, пратих го аз да си извади ПИК код и след това проверих всичко в сайта.
Оказва се, че му се продължава отпуснатото през септември миналата година обезщетение с остатъка до 4 месеца, които му се полагат. Пише, че разпореждането подлежи на обжалване в .....(в момента не помня дните) срок от узнаването му. Никъде не пише за тези 3 месеца удължаване на срока. Това според мен означава, че отново трябва да ходи и да пита, тъй като информация по телефон не дават. В тези времена уж трябва да се стараем да ограничим контактите, но явно НОИ не се притесняват от това.

# 596
Срока май го удължиха от първи ноември от 4 на 7 месеца.

# 597
Здравейте, извинявам се ,но не мога да чета назад. Много съм болна. Срокът за отписване 7 календарни или работни дни е?

# 598
Здравейте, извинявам се ,но не мога да чета назад. Много съм болна. Срокът за отписване 7 календарни или работни дни е?
7 работни

# 599
Здравейте. Утре ми е дата за подпис в бюрото, но днес се събудих много отпаднала и с болки в тялото. Нито се чувствам добре да ходя дотам, нито го считам за редно при тези симптоми. Мога ли да се обадя по телефона, за да обясня и да ме отбележат по някакъв начин или не става така?

Общи условия

Активация на акаунт