Трудова борса и обезщетения - 5

• 36 363
  • 760
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте. Утре ми е дата за подпис в бюрото, но днес се събудих много отпаднала и с болки в тялото. Нито се чувствам добре да ходя дотам, нито го считам за редно при тези симптоми. Мога ли да се обадя по телефона, за да обясня и да ме отбележат по някакъв начин или не става така?

Можеш.
Ще ти дадат друга дата сигурно.

# 601
Здравейте. Утре ми е дата за подпис в бюрото, но днес се събудих много отпаднала и с болки в тялото. Нито се чувствам добре да ходя дотам, нито го считам за редно при тези симптоми. Мога ли да се обадя по телефона, за да обясня и да ме отбележат по някакъв начин или не става така?
Изобщо не вземат нищо под внимание - директно прекратяват регистрацията. Звъних им по телефона, защото бях в карантина след болница - казаха ок и в деня след датата ми се обадиха, че регистрацията ми я прекратена докато не занеса необходимите документи, доказващи защо не съм се явила. Съветът ми е или да отидете, или да имате предписание, че сте в карантина.

# 602
Здравейте!
Края на февруари напуснах работа, но не очаквах, че намирането на нова ще се окаже толкова трудна задача и не предприех нищо с борсата. Имам познат, който може да ме назначи и съкрати, но не и със задна дата. Има ли някакъв възможен вариант в този случай два месеца след напускане за платена борса?

# 603
  • София
Познатия да те назначи от най-близката възможна дата на договор с изпитателен срок. Като мине 1 месец + няколко дни да те освободи по време на изп. срок.  Така ще получаваш т.н. пълна борса. За времето, в което работиш при него трябва да поемеш цялата сума за данък и осигуровки/и от работник, и от работодател/. Но пък си заслужава после.

# 604
Здравейте, не намерих подходяща тема. Съкращават ме по чл. 331 с обезщетение, но в споразумението е описано, че ще получа обезщетение в размер на брутни месечни заплати, изчислени въз основа на последното месечно брутно трудово възнаграждение. Проблема е там, че аз последния месец съм била целия в болничен. Та въпроса ми е дали ще ми бъде изплатена за цял месец или ще намерят вратичка в закона да не ми изплатят нищо?

# 605
Здравейте,
След края на срока за обезщетението за безработица трябва ли да се ходи да се отписва човек от бюрото ако още не е намерил работа след като е получил последната сума от НОИ (тя фактически идва месец след края на срока на обезщетението)?

# 606
  • София
Ако не искаш да ти търсят работа трябва  да се отпишеш.
Не забравяй да подадеш Декларация № 7 в НАП и в края на следващия месец да си внесеш здравната - към 26 лв. е
Иначе аз отписах моята позната на 01.04 - срока на обезщетението и беше до 30.03. След това и внесох документите за пенсия  в НОИ. Оня ден си получи и последното плащане като безработна.

# 607
Ако не искаш да ти търсят работа трябва  да се отпишеш.
Не забравяй да подадеш Декларация № 7 в НАП и в края на следващия месец да си внесеш здравната - към 26 лв. е
Иначе аз отписах моята позната на 01.04 - срока на обезщетението и беше до 30.03. След това и внесох документите за пенсия  в НОИ. Оня ден си получи и последното плащане като безработна.
Много благодаря. А мога ли да подам първо Декларация 7 и после да се отписвам от борсата или трябва да е обратното?

# 608
За къде бързаш?
Първо се отпиши.
Може да започнеш работа другия месец.

# 609
  • София
Може и да е коментирано,извинете ме ако повтарям обсъждани неща...
Съпругът ми е на борсата за една година(до декември).Намери си работа и си подготвя документите за постъпване (след празниците).Ако започне работа,но не му допадне работата или работодателите не го харесат какво се случва?Има ли право да си продължи борсата или няма такъв вариант?

# 610
Има.
Но не трябва да работи повече от 12 месеца.
Иначе му изгаря остатъка.

# 611
  • 1st floor
Моят остатък ще изгори това лято. Simple Smile Но с този непредвидими вирус, все по-често се чудя колко сигурна ми е работата. Какво следва, като минат 12 месеца, в които съм работила и няма подновяване на същото обезщетение?

# 612
  • София
Нищо, губиш го.

# 613
  • 1st floor
Това ясно. Но поне на някакво минимално имам ли право? Дано не се налага, де...

# 614
Имаш минимално, поне 4 месеца, но за пандемията бяха увеличени на 7.

Общи условия

Активация на акаунт