Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 286
Отварям тази тема, за да сигнализираме и дискутираме по между си всякаква небрежност, на която се натъкваме.

Започвам аз.

В ресторанта на "Макдоналдс" на "Цариграско шосе" , касиерката е с ръкавици, но въпреки това взима парите с тях и пак с тях бърка в кутийките за картофки отвътре, за да ги разтвори ....  

В дюнерджийницата "Aladin Foods" на ул. "Бели Дунав", дюнерджията беше без ръкавици. След направена забележка сложи демонстративно и нагло едната. След уточнение да сложи и другата, сложи и другата.
Касиерката беше с ръкавици, НО пипа пари, след това издава касова бележка, която пипа и подава на клиента, клиента я подава на дюнердижята, той я пипа (няма значение, дали с или без ръкавици), след това пипа хлебчето, както на съответния клиент, така и на следващия.

В лаборатория "Рамус" при "Сточна гара", няма лице, което да контролира опашката, дали е на безопасен диапазон. Но това, което най-много ме обезпокои е, че от лабораторията нямат изработен механизъм да контролират и разделят хората, които идват, да се тестват за Корона вирус и такива, които са за друго.
Преди няколко дни бях на същата опашка, хората пред мен бяха на по-малко от 2 метра - кихащи и кашлящи и се оказа, че половината са за тестиране за Ковид.
Днес се будя с дразнение в гърлото, лека кашлица и кихане. При положение, че при мен продължава карантината, заради родител в рискова група, да си лепна вируса, защото нямат достатъчно акъл да предприемат предпазни мерки, знаейки, че на една опашка има вероятност да се редят здрави и болни е просто нелепо...

# 1
 • Мнения: 2 116
Подавам и аз сигнал.
99% от хората когато носят маска, я носят с носа навън. Маските масово се носят под носа. Това на практика означава, че човек няма и не носи маска.
Още по-лошо - маската само на устата и под носа, навсякъде се признава за правилно поставена маска и никой, абсолютно никой не прави забележка на хората които са с маски под носа.
С маска под носа можеш да влезеш навсякъде - аптека, болница, банка, градски транспорт... абе абсолютно навсякъде без проблем. Никой охранител няма да ти направи забележка да си сложиш маската на носа.
Моето мнение е, че на практика маски в България не се носят никъде именно поради факта, че се носят под носа.
Така или иначе няма никаква полза от маска под носа, по-добре да ги махат вече тези маски, че само се излагаме.

# 2
 • Мнения: 1 320
Точно служители в аптеки, магазини, учреждения, масово си носят маските под носа. Как да правят забележки на клиенти?!

# 3
 • Мнения: 11 737
Точно в Рамус на Ст.гара мислех да отида в скоро време.Освен да се правя на полицай и да настоявам за дистанция.Между другото,когато трябваше да ми правят тест в Пирогов,също бяха нагъчкани.Реших да пообиколя др.к-ти задължителни за преглед при прием в б-ца.Като се върнах по обяд,само аз бях.Мамма и Татти,няма да проверяват,но не е лошо в гр.транспорт да има проверяващи.Малко хора са с маска,както трябва.Или нос навън,или липсва маска.Това го виждам при положение,че рядко използвам гр.транспорт,или се качвам за 1-2спирки.Цял свят вече се научи да диша с маска.Само ние и нидерландците още шикалкавим.На тях им се нарушавали правата и не знам какво още.Само те от уж цивилизованите страни не могат да носят маска и каска,при придвижване с колело,а карат екстремно.Испанците дадоха много жертви и никой не роптае за права и пр.Носят си маските и на открито.

# 4
 • Мнения: 945
БДЖ: В началото на тази седмица ми се наложи да пътувам с влак до провинцията. В момента нямам кола и най-ранният влак ми се стори по-добро решение от автобус. През повечето време бях сама в тази част от вагона, където бях седнала, а и си бях избрала място до прозорец, който държах отворен. И после влакът спря в малко градче. Тъкмо реших да направя забележка на двама, които не носеха маска, и видях как след тях се качват още 10 такива - осъзнах, че битката предварително е загубена. Преместих се и през останалите 15 минути от пътуването стоях права до вратата. Ще прозвучи много грубо, но голяма част от хората си заслужават мизерията, в която живеят. Ужасното обаче е, че служителите на БДЖ явно не правят забележка, а и изобщо не вярвам, че дезинфекцират влаковете редовно - аз сама си дезинфекцирах мястото и бях с ръкавици, дано съм се опазила.

Тези, които се подиграват на темата, явно още не са осъзнали, че маските предпазват не толкова тези, които ги носят, а хората около тях. Човек не може сам да се предпази в значителна степен, трябва да се пазим едни други. За съжаление хората, които се стараят, са малцинство, подигравано от разглезените егоисти, които не искат да изтърпят няколко малки неудобства, за да предпазят околните. Според мен е хубаво да има такава тема, за да можем тези, които полагаме усилия, да знаем къде и доколко се спазват необходимите мерки, за да избягваме местата, където има по-голяма опасност да се заразим.

Относно правилното носене на маски, най-интересен феномен са според мен хората, които, без да е задължително, сега носят маски и на открито (т.е. вярват, че има вирус, и ги е страх), но въпреки това ги носят неправилно, с носа извън маската. Как си обяснявате това? Толкова ли не са разбрали за всичките тези месеци какъв е правилният начин?

# 5
 • Мнения: 3 697
В градския транспорт все по-масово се пътува без маска. Дори и не под носа, а въобще без.
Днес с маски и без бяхме 50:50

# 6
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 10 497
Извън София маски не се носят, лично се убедих.

# 7
 • Мнения: 1 150
В почти всеки магазин, в който влязох последно време хората се бутат като овце по каси, опашки... Чакам си чинно в магазин Х на лентата с наредени покупки на указаното с лепенка място (1,5-2м разстояние от клиента преди мен). Клиентка след мен застава отгоре ми, буквално на сантиметри и си хвърля покупките частично върху моите. Премествам се тихо и кротко леко напред, последва ответно местене отново отгоре ми. За капак, докато приключва маркирането на последния от моите продукти, бивам стъпкана от същата, която вече си е протегнала ръката с банкнота и още малко ще бръкне в панталоните на касиера. За какво е тоя зор и блъскане не мога да разбера.... Това не е оплакване конкретно към магазин/институция или др., просто съм изумена от хорската простотия.

# 8
 • Мнения: 8 323
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry

# 9
 • София
 • Мнения: 13 212
В почти всеки магазин, в който влязох последно време хората се бутат като овце по каси, опашки...
 
На касата поставям празната  количка   зад мене. Пази ме от бутащи се докато платя и се отдалеча.
Пазарувам главно в Лидл и Фантастико.

# 10
 • Мнения: 11 774
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry
Ън, като гледам какво става в тези институции, колко народ има и как се държат, според мен ще е рисково за теб. А и писаха из темите за случаи на върнали се от чужбина, тичащи да си оправят документите, които после се оказват положителни.
Ходих по работа в една от общините. Мерки има - полумаски и едно шише дезинфектант. Опашки, уж на разстояние, но реално няма такова. За да дойде специалист, звъниш му по телефон, който естествено не очаквам някога да е бил не дезинфекциран, а дори мит, съдейки от външния му вид. А това си е доста опасна точка - оплют и опипан от половината град. Имахме толкова много време за някаква реакция и промяна, а дори документацията още носим на хартия. С която също "поддържаме огъня" на вируса. Изобщо не забелязвам дори опит за намаляване на бумащината или излишните контакти, а пък със същите чистачки да очакваме по-чисто и дезинфекцирано си е направо смешно.

# 11
 • Мнения: 11 780
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry

Не сме от столицата, От Варна сме и го направихме преди месец. Повечето хора чакаха отвън. Разпръснати пред входа.  При нас на едното място помещението е с вход отвън на паркинг. Вътре пускаха плюс един човек  само - един на гишето, плюс един да чака зад едно като табела на 3-4 метра отстояние. Но имаше нещо като охрана, човек, който разпределяше. Уж всички бяха с маски, но имаше и под носа. Може би има часови пояси, в които няма много хора. Като подавахме, беше полупразно, някъде към 14:00. Като вземахме, чакаха сумарно поне 50 човека.

# 12
 • Мнения: 1 150
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry

Ако сте от София, два пъти ходихме до 5то РПУ (за смяна и за получаване), като и двата пъти имаше по 5-6 човека, разделени на 2 опашки. Водим се към 6-то РПУ, но там опашките бяха от поне 20 чакащи, така че не го препоръчвам.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 22 638
С 3мес. е удължен срока за издаване на нова ЛК,ако старата е валидна до октомври.

# 14
 • Мнения: 6 582
Няма ли телефон, на който да подавате сигнали - не мисля, че от тях има много смисъл в тема, в интернет.

Относно местата за бързо хранене - просто не мога да си представя как да бъде направена организацията - смяна на ръкавици за всяка операция - слагаш ръкавици - взимаш парите на клиента, връщаш ресто, сваляш ръкавиците и ги изхвърляш; слагаш нови ръкавици - опаковаш храната, даваш на клиента, сваляш ръкавиците и ги изхвърляш; следващ клиент - повтаряш от начало? Просто трябва да се избягват такива места и толкова.

Общи условия

Активация на акаунт