Обсъждане на имотни обяви-16

• 35 345
  • 729
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Чистата площ е ЗП, но без стените. Тоест тяхната квадратура е махната от

# 586
Чистата площ е ЗП, но без стените. Тоест тяхната квадратура е махната от
ЗП без стените е светлата площ. Не знам откъде идва епитета "светла", но аналогично има и светла височина, което е разстоянието от пода до давана след слагане на подови настилки и т.н.

Освен това по-горе мисля, че беше писала, че "чистата площ" на твоето жилище е 129 кв.м. което, ако под чиста разбираш светла, не е вярно. Тия 129, които ги пише на скицата, са ЗП.

# 587
  • София
Бях го написала, но го оправих, зп е 129м2.

# 588
Има си легални термини, но използването им е неизгодно за строителите. Оттам и брокери и част от нотариусите им припяват поради собствен интерес и драгия зрител я еазбрал, я неразбрал. А общи части да се прибавят и да се изразяват с кв.м. е пълен абсурд. Обяснения няма да давам, т.к. ще последва буря от спорове между неравни.         Затова четете с разбиране, че пълноценните имоти от по 100 или 120 кв.м.  се конкурират с такива от по 75 -100 "доукрасени", а ви искат еднаква цена.

# 589
Има си легални термини, но използването им е неизгодно за строителите. Оттам и брокери и част от нотариусите им припяват поради собствен интерес и драгия зрител я еазбрал, я неразбрал. А общи части да се прибавят и да се изразяват с кв.м. е пълен абсурд. Обяснения няма да давам, т.к. ще последва буря от спорове между неравни.         Затова четете с разбиране, че пълноценните имоти от по 100 или 120 кв.м.  се конкурират с такива от по 75 -100 "доукрасени", а ви искат еднаква цена.

Ми кажи легалния термин за чиста/нетна/светла площ и ще го ползваме. Понеже за купувача това е най-важният параметър на апартамента винаги ще се говори за това.

Общите части, изразени в метри, макар да не е коректно са си удобство, доколкото хората са свикнали вече. Иначе да са скрити в цената ще е по-добре, няма да има объркване, но така пък е по-ясно какво ти продават. На мен не ми пречи.

Виж това, че се искало еднаква цена за 100 квадрата и за 85 до 80  квадрата (толкова е разликата, на 100 квадрата общите части не са чак 30 квадрата), не е никаква измама, а отразява факта, че сравняваш НС и СС. Ми нормално е НС да е по-скъпо. И всеки го знае.

# 590
Deborana, и аз си мисля, че общите части би трябвало да се изразяват в проценти идеални части от собствеността им. Но за там не съм сигурен и затова не го казах.

Най-малкото защото общите части не са само площ (стълбища и фоайета), ами и инфраструктура като асансьори и трафопостове, която няма площ. Те са също обща собственост на всички живущи.

Това, което предполагам се случва е, че ако един блок има 2000 кв.м. РЗП и примерно 300 кв.м. стълбища, фоайета и т.н., тогава собственика на един апартамент от 100 кв.м. ЗП има 5% дял идеална част от общата собственост. И понеже 5% от тия 300 кв.м. е 15кв.м., тия 15 ти ги пляскат отгоре на ЗП-то, за да става повече. Но не съм сигурен дали е толкова проста сметката.

А върха на хаоса е когато почнат хората да си смятат общите части като процент от тяхната ЗП - в нашия пример на 100 кв.м. ЗП се падат тия 15 кв.м. общи, поради което човека казва, аз имам 15% общи части... И после иди обяснявай, че нямаш сестра...

# 591
Както вече казах, в спорове няма да участвам, т.к. са неравностойни.

Законът е категоричен:

"Дяловете на отделните собственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. По-късни изменения в отделните помещения не се отразяват върху размера на дяловете."

и

"При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят."

# 592
Ама спор по това няма.
Аз също се съгласих, че не е коректно да се дават в метри. Обаче е по-илюстративно, макар да е неправилно.

# 593
в моята любима тема - никакви караници не давам да има
Wink

# 594
Незнаещите са доста по-активни от знаещите, затова така става Simple Smile,  Румка.
Не е към теб упрека.

# 595
  • София
Тъй като в темата има доста знаещи хора, аз имам въпрос, с който бих искала да обърна разговора в друга посока , ако ми позволите🙂
Мъжът ми вчера беше на среща и определено все повече ни харесва апартаментът над Додо 😁
Обявили са му цена 100 евро на квадрат до ключ, но мъжът ми не е поискал подробности. Та какво по принцип означава до ключ, какво включва? Може би лайшки въпрос, но досега ние сме си организирали ремонтите, но не сме и купували жилище на зелено. Мисля че ако се възползваме от тази услуга ще си спестим време, нерви, а дори и пари?

# 596
  • София
Тъй като в темата има доста знаещи хора, аз имам въпрос, с който бих искала да обърна разговора в друга посока , ако ми позволите🙂
Мъжът ми вчера беше на среща и определено все повече ни харесва апартаментът над Додо 😁
Обявили са му цена 100 евро на квадрат до ключ, но мъжът ми не е поискал подробности. Та какво по принцип означава до ключ, какво включва? Може би лайшки въпрос, но досега ние сме си организирали ремонтите, но не сме и купували жилище на зелено. Мисля че ако се възползваме от тази услуга ще си спестим време, нерви, а дори и пари?
Доколкото знам настилки, боядисване, бани и врати. Това се включва. Виждала съм само вратите и харесах едни на външен вид. За цени не знаех какво предлагат. Но и не знам какви материали използват, а живо ме вълнува... Жилището, в което живеем сега е довършвано от строителя и са си оставили ръцете, та имаме резерви. Но няма гаранции, че това няма да е качествено... Иначе ни казаха, че ако се възползваме от тази услуга, ще са готови с довършителните работи до акт 16 и следващата есен ще може да де нанесем. Трябва да се проучи въпросът... Но на мен още ми е рано. За момента си изяснявам кое, къде, как и защо 😁

# 597
  • София
"Доколкото знам настилки, боядисване, бани и врати. Това се включва. " - т.е. труд и материали? Мъжът ми твърди, че това е невъзможно, защото било евтино ☺️
Вие ще правите вътрешни промени, така ли, Додо?

# 598
Когато строителите предлагат "до ключ" обикновено имат предвид един списък с плочки, врати, аксесоари и т.н. и си избирате от тях.  Самите строители не са евтини, но пък имат отстъпки в магазините, та не е зле. Ако може и да ви дадат цена без ДДС е съвсем добре, защото няма да си прехвърлят топката, както ще стане с различни майстори.
Ако обаче на харесате нищо от техния списък ще можете да си доплатите за по-добро. Но дяволът е в детайлите, заслужава си да ги обсъдите, така наизуст мога само да кажа, че по принцип си заслужава да се провери. И време ще спечелите.

# 599
  • София
"Доколкото знам настилки, боядисване, бани и врати. Това се включва. " - т.е. труд и материали? Мъжът ми твърди, че това е невъзможно, защото било евтино ☺️
Вие ще правите вътрешни промени, така ли, Додо?
Няма да е евтино, защото няма да се смята само подът, а подът+стените. Тогава няма да е евтино. А за стените ще трябва финна шпакловка, грунд, 2 ръце латекс +труд... Но може да има друга цена за тях, защото така пък ще стане много скъпо... Това са само разсъждения 😁 както казах не сме се интересували за момента от това

Общи условия

Активация на акаунт