СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 107 264
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 2 025
В 133-то има квоти за всички паралелки. В 35-то има 3 паралелки с квоти и една без. Останалите училища с квоти за двете английски, двете немски, френската, испанската, 32-ро, НТБГ и НФСГ. За други не се сещам.

# 2 026
  • Отвъд алеята зад шкафа
petiaivanov - не е така.
Има места за момичета и ти се съревноваваш само с момичетата. Както е в АК - 110 места за момичета и това е. Не те касаят местата за момчета, те все едно не съществуват.

31 също няма квоти.

# 2 027
Хубаво да няма дискриминация,  ама и като се окажеш единствено момче в клас не е много ок. Поне така си мисля ..., може пък и да е за добро. Ама толкова го мисля, че не съм спала няколко нощи:blush:
Трябва да се отчитат и някои специфики на пола в тези години....
Влязох в оная ученическа група за разпределението по гимназии, според мен половината са се писали навсякъде приети. Изобщо не мога да се ориентирам има ли момчета.

# 2 028
Министърът на образованието е заявил, че новата учебна година започва присъствено (новините по Дарик). Дано така и да завърши.

# 2 029
То до 15.09 да видим кой на какво ще е министър, че има време до тогаз.
Иначе си писахме по въпроса вече, вкл. преди малко - хубаво би било това.

# 2 030
  • о`майна лунна нощ е
При нас ще е забавно при положение, че квотата е 16/36 в полза на момичетата. До сега сме били в клас 22 момчета и 6 момичета /28 беше числеността на класа/, от есента се очертава обратното, ако останем без разместване на второ класиране.

# 2 031
  • София
Според мен незаетите на първо класиране места в СМГ ще раздвижат по-скоро децата избиращи между СМГ, НПМГ и ТУЕС, а не толкова езиковите гимназии. Може да не съм права. Гледам от собствената си камбанария, че математиците кандидатстват предимно в тези училища.

# 2 032
  • София
Има много деца, които след СМГ са писали НЕГ..., по някаква странна логика.
А като разместят НЕГ, от там 73-то или испанската...

# 2 033
  • София, Лагера
Много е особена темата с квотите. Има училища, в които е почти неприложима, например в професионалните гимназии (двг, ел.  шивашки, фризьорски и др)
Темата не ме вълнуваше особено, докато не ме напънаха от Франция с едни KPIs , според които трябва да имаме процент engine developers жени. То в България няма ни една, аз процент трябва да гоня!
Та изпаднахме в полемика с французите... и стигнахме до разбиране, че това е единна и много, много дългосрочна политика.  Да ме мотивира пазарът на труда мен, като една майка, да тласкам дъщеря ми в определена посока.
... все още го мисля това... нямам определена ясна позиция.
Но сега, като гледам резултатите от нво си представям, че ако нямаше квоти във всички ег щяха класовете да бъдат предимно женски.
А, извън изучаването  на каквото и да било, училището служи и за социализация, възпитание...

П.п. помните ли едно време квотите за донаборници и отслужили ? Grinning

# 2 034
Не знам вече какво да си мисля и аз....Това дали в училището има квоти или не, при нас беше решаващ фактор при желанията.
 Дъщеря ми не пожела да пишем училищата без квоти. От една страна е вярно, че е много честно,/ако изобщо може  да кажем така/, за момиче минимален бал 440, а за момче 405 примерно за една и съща паралелка ..., но пък от друга и на мен ще ми  е притеснено, ако в класа има само 2-3 момчета. По себе си съдя,р азбира се... Simple SmileSimple SmileSimple Smile Тази комуникация според мен е важна за общуване, отношения и малко или много повечето момичета в повечето случай/ да не кажа почти всички/ са предпоставка за повече интриги....

# 2 035
Попеа, то може и да е добре в клас да има баланс между половете (не е ясно защо?), но...
Значи моето дете ще се пъне да изкара високи резултати и ще бъде изместено от някого
от противоположния пол с по-нисък резултат? От къде на къде?! Точно за това безкрайно уважам училищата без квоти- училища, които избират най-добрите, а не ги дискриминират по полове.
Защото, според мен, децата в тази възраст влизат стремглаво в пубертета и се заформят привличания, първи любови, свалки, закачки, за мен все прекрасни и много естествени емоции, които правят тези години неповторими. И понеже момичетата са традиционно с по-висок бал (защо, как, дълга тема), в желаните училища, ако са без квоти, се заформят предимно момичешки паралелки, което пък много стеснява избора на девойките и увеличава конкуренцията между тях.
То не е хубаво за момичетата, за момчетата най-често е добре, да са малко като в харем и да имат избор Simple Smile Аз лично се радвах едно време, че имахме квоти и балансиран брой, нищо че за нас влизането беше много по-трудно от това за момчетата. Цената си струва, според мен Simple Smile  Но ако сме  20 момичета на 6-7 момчета, то какъв избор имаш, направо хващаш, каквото ти падне, хубаво-лошо, друго няма Simple Smile Или търсиш навън - например  партньорство с някой техникум. Но с класа си всеки ден по много време, а с техникума  - веднъж месечно на дискотека, примерно.

Много е особена темата с квотите. Има училища, в които е почти неприложима, например в професионалните гимназии (двг, ел.  шивашки, фризьорски и др)
Темата не ме вълнуваше особено, докато не ме напънаха от Франция с едни KPIs , според които трябва да имаме процент engine developers жени. То в България няма ни една, аз процент трябва да гоня!
Та изпаднахме в полемика с французите... и стигнахме до разбиране, че това е единна и много, много дългосрочна политика.  Да ме мотивира пазарът на труда мен, като една майка, да тласкам дъщеря ми в определена посока.
... все още го мисля това... нямам определена ясна позиция.
Но сега, като гледам резултатите от нво си представям, че ако нямаше квоти във всички ег щяха класовете да бъдат предимно женски.
А, извън изучаването  на каквото и да било, училището служи и за социализация, възпитание...

Точно. Споделям това. За самите момичета не е добре, според мен, училището не е само учене.
Абе че е особено, особено е, ама за ЕГ специално не мисля, че е толкова драматично, както за техникумите (и типично женските, и типично мъжките). В желаните ЕГ е много по-лесно да се постигне баланс, само с квоти, а за техникумите и с квоти не е лесно, защото колкото и да е нисък балът за момчета в шивашки техникум (примерно), пак желаещи няма, и обратното за механо-техникум.

# 2 036
Попеа, то може и да е добре в клас да има баланс между половете (не е ясно защо?), но...
Значи моето дете ще се пъне да изкара високи резултати и ще бъде изместено от някого от противоположния пол с по-нисък резултат? От къде на къде?! Точно за това безкрайно уважам училищата без квоти- училища, които избират най-добрите, а не ги дискриминират по полове.

petiaivanov, само момичета ли имаш? Моите са разнополови! Винаги бала на момчетата е по нисък от този на момичетата. Добре е да се чете за психическото и физическото развитие на децата във всяка възраст. Така родителите са на ясно какво да очакват от децата си. Много ми се искаше моето момче да избърза с развитието и да се поуспокоят хормоните преди НВО, но не би. Дай да напълним всички елитни гимназии с момичета, защото са по-качествени от момчетата ли? Ами не е добре!

# 2 037
  • София
Аманда,ти мислиш за младежа дали ще е малцинство в паралелката ,а аз мисля същото само че с обратен показател.Същи имам известни тревоги относно небалансирания клас... Дъщеря ми досега беше в паралелка от 24 деца с 4 момчета.(или 6).Еми-определено с момчетата се разбира по-добре .Като се замисля от друга страна пък до този момент не съм се замисляла да е било драма това съотношение.Тс-до деца си е .И определено мисля че ще са контактни с целия випуск . Нали са обединени от желанието за ново начало, учене и т.н...Не очаквам стресирани гимназисти Wink
Дидиа, може да ги запознаем.Опитват се да направят група ако не на каква,то на випуска.Наистина има много деца ,които просто пишат да не случаят и все едно са навсякъд записани.Що за щуротия-не мога да разбера.Колкото до пътуването,аз се надявам в едната посока според  смяната да пътува с новото метро.Оше не са ми ясни опциите с градския транспорт (включително и цитираната от теб линия).Ще се справят децата Wink  Не се съмнявам

# 2 038
  • Варна
Здравейте,
един въпрос извън темата...
Децата вече ще могат да получават стипендии, та въпросът ми е трябва ли да им се отрие лична банкова сметка?
Имат право на безплатна банкова сметка  (в Експресбанк беше преди, сега предполагам в ДСК). Това за Варна, не знам има ли значение. Нямат такса обслужване и от банкомат на банката теглят без такса. Със захранване на сметката на каса е по-тегаво.
За откриването на сметка  - задължително дете + 1 родител + акт за раждане.

# 2 039
  • София
В гимназията наистина са контактни с целия випуск, и не само с випуска.
Различно е от прогимназията.
Моето момче е в клас без квоти, предимно момчешки. Ами, намерили са девойки от випуска. Още повече, че има паралелки, в които девойките преобладават. А, въпреки ДО, са намерили и 8-класничките. Joy
Та, тези, които пращате девойки в НПМГ, да знаете, има много омайни батковци! Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт