СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 109 712
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 2 670
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, за българчета в Холандия. Тук за съжаление няма общински международни, безплатни училища с IB.

# 2 671
С другата пък приятелка гледаме IB програмите. Намерихме, че Увекинд предлагат такава програма и за среден курс (5-10 клас), но в сайта им пише, че дават и дипломи по мон. Може ли да имаш и двете дипломи? Все си мислех, че едната изключва другата. Не е като американската в АК. Те и в АК имат IB, но не за учили в монски училища до 7ми клас.

# 2 672
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, можеш и двете дипломи. Тоест БГ дипломата си е сигурна, за IB се доплаща.  Има деца, които са от топ училища, в 11 и 12 клас се местят в Меридиан 22 или Златарски, за да вземат IB.  БШ сега стартира също средната степен на IB.

# 2 673
Да, за българчета в Холандия. Тук за съжаление няма общински международни, безплатни училища с IB.
Българчетата нямат нужда от АйБи диплома, за да учат в 99 % от унитата и специалностите в Холандия, и хиляди го правят (има дори тема в раздела висше образование). Някъде им искат матура с определен резултат, другаде ги вземат направо по дипломата им от МОН, има 1 % много търсени, където имат входен изпит, но и за тях АйБи дипломата пак не помага, трябва да издържиш изпита. Не разбрах защо я намеси. От моя опит не съм видяла тя да дава нещо повече от МОН-ската. Разбира се, ако на някого са му излишни едни 20-30 К евро и ги даде  за АйБи в България, няма лошо. Но и без нея е напълно реалистично да учи в Холандия и не само, навсякъде в ЕС, ако иска.

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 19:24 от Анонимен

# 2 674
  • София
Четох на сайта на Златарски. Минах го по диагонал и не знам защо, но ми се стори досущ, като нашето профилиране. Пак от началото на 11 клас. Някой ще може ли с 2-3 изречения да резюмира IB дипломите?

# 2 675
IB програмата е направена да унифицира на над-национално ниво изискванията за обучение в гимназията с цел признаване за прием в университет в чужбина. Тоест, където и да си учил гимназия, в Бангладеш или в Лесото, или в Ю.Корея или в Сомалия, или във Венецуела, или в Алжир, или в Кот д'Ивоар, имаш ли я,  имаш достъп до университет в ОК, Холандия или Германия (примерно, не само там). Но предвид факта, че в рамките на ЕС има взаимно признаване на националните дипломи, вкл. МОН-ската, и тенденция към сближаване на програмите, като нашата реформа е също в тази посока, ние (българчетата, имам предвид)  и без АйБи си имаме това право и от АйБи няма особен смисъл за мен, ако е за уни в ЕС, вкл. в Холандия (понеже за нея стана дума). За САЩ проблемът също не е МОН-ската диплома, а таксите и достъпът до финансиране.

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 19:42 от Анонимен

# 2 676
Ако хипотетично имам монска диплома 6.00 и IB диплома 5,50 (не зная какви са им скалите, но да не е напълно отлична), с коя ще съм по-добре оценена в един и същи европейски университет?

# 2 677
Точно!  По принцип Програмата е предверие към университет -  един вид нашето ново ПП, но е и по-различно:
от 6 групи предмети избираш  3 на високо и 3 на ниско ниво:
-2 езика
- математика
- природни науки
-хуманитарни науки
- изкуство може и спорт, или друг предмет(по избор)
На мен ми изглежда като по-голямо натоварване от нашите нови профили, но пък от друга страна, като прегледах някои профили и видях как са задълбали .... ми се изправиха косите— няма нищо общо със задължителната подготовка!

# 2 678
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мария, разцъках сега кои университети приемат IB и с какви условия. Над 500 страници е документът. Особено ми харесаха университетите в UK, Холандия, Германия...Естествено има и в Перу, Филипини и т.н, където ти душа иска. Делфт например:

Всеки университет си казва кои предмети на какво ниво или проценти трябва да са взети. В БГ АУБГ признава също IB, доколкото там се бориш и за стипендия, може да има значение. Съго така в програмата се включват и CAS часове, което за много университети също се взима предвид.

# 2 679
Моя позната ми сподели този линк, работи в сферата и самата тя е учила в Холандия. Има доста обширна и полезна информация тук, заповядайте:
https://unify.bg/universiteti/universities-map.html

# 2 680
Ако хипотетично имам монска диплома 6.00 и IB диплома 5,50 (не зная какви са им скалите, но да не е напълно отлична), с коя ще съм по-добре оценена в един и същи европейски университет?
С която кандидатстваш Simple Smile Доколкото знам, не можеш и с двете, трябва да избереш с коя и нея ти я оценяват. А ако въпросът е с коя е по-добре да кандидатстваш, това не знам. За да го знам, трябва да имам достатъчно голяма извадка от деца, кандидатствали с МОН и кандидатствали с АйБи (две различни съвкупности от поне десетина деца всяка) в един и същи университет в Европа, и да видя рейта на прием за всяка от двете съвкупности в този университет.

До момента десетки хиляди българчета завършиха или учат в ЕС университети с МОН-ска  диплома. Моето лично мнение е, че с реформата у нас достъпът до ЕС унита ще се подобри, защото тя ни доближава до западните системи на двустепенна гимназия и профилиране за уни във втората степен.

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 19:59 от Анонимен

# 2 681
Не мисля, че са съпоставими нашите с Ib дипломите - според мен са в различни “коридори” за прием; но си мисля, че ib е с по-висока стойност; таванът там е 45 т., а мисля диапазонът 35- 45 т. се води за топ резултат и е достатъчен и за Оксбридж... И това е доста по-трудно постижимо от нашите пълни шестици и 6 на БЕЛ/ДЗИ и втора матура. Та от тая гледна точка “Монските” са си по-лесни отвсякъде ( за дете, което учи старателно естествено!)

# 2 682
Скрит текст:
Не мисля, че са съпоставими нашите с Ib дипломите - според мен са в различни “коридори” за прием; но си мисля, че ib е с по-висока стойност; таванът там е 45 т., а мисля диапазонът 35- 45 т. се води за топ резултат и е достатъчен и за Оксбридж... И това е доста по-трудно постижимо от нашите пълни шестици и 6 на БЕЛ/ДЗИ и втора матура. Та от тая гледна точка “Монските” са си по-лесни отвсякъде ( за дете, което учи старателно естествено!)
Точно.
Не че е с по-висока стойност, а по-трудно се изкарва максимуът при нея. Тоест, не е само да я имаш, а о има значнеие и с какъв резултат. Което и за МОН-ската важи, всъщност.

# 2 683
Скок във времето се реализира в темата.

# 2 684
  • София
Ох, тази Холандия!
Много хубаво място, идеално да учиш архитектура, феноменална обкръжаваща среда.. Обаче пък толкова да не е моето.🤣 Направо е малко бррр! ако си за по-дълго. От моя гледна точка и опит, естествено.

Общи условия

Активация на акаунт