СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 431
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 650
  • гр.София
И в нашата паралелка има дете,което с бала си трябваше да е влязло в 1АЕГ същата конфигурация езици.Ще ми е интересно къде ще отиде на второ класиране.
Преди да запишем, синът ми се свърза с едната от учителките си по английски.Тя му каза,че поема зайците,както и кой ще им е по БЕЛ.(Цв.Личева)  и за мен това си е шестица от тотото- отлични матури по двата предмета. Освен ако девойката не се изхайлази, междувременно.
Аз мисля,че и други училища,освен изброените от Ази ще съберат силни деца.

# 1 651
  • София
Не, сравнението по критерий ДЗИ БЕЛ не е меродавно за мене.
Важно е какви са резултатите на ДЗИ по съответния чужд език, изучаван като основен в съответното училище.

# 1 652
Аз си мисля, че дори и резултатите от ДЗИ по БЕЛ не дават достатъчно обективна представа за нивото на децата. На много от тях тази оценка просто не им трябва за никъде. Ако от нея не зависи приемането ти в някой университет какво значение има дали си взел изпита с 5,60 или с 5,00? Нямам чак толкова много близки дванайсетокласници, та наблюденията ми не гарантират за представителност, но все пак тези, които познавам, много преди матурите вече си бяха приети по университетите. Да, трябва да си вземат зрелостните изпити, но хич не са се притеснявали колко точно ще изкарат.

# 1 653
  • Sofia
Важно е какви са резултатите на ДЗИ по съответния чужд език, изучаван като основен в съответното училище.

то май и това не е... валидно за всички училища... сложно е да се определи по резултати...
само споделилите от опит може да приемем за обективни.

# 1 654
Сравнението ДЗИ БЕЛ е единственото статистически съпоставимо сравнение, защото само по него се явяват всички деца. Другото е статистически несъпоставимо (тоест, ако се сравнява, резултатите няма да са валидни), защото има деца (неясно колко), които не се явяват на ДЗИ по първия си чужд език, по различни причини. Моят син беше от тях, на него му трябваше ДЗИ МАТ и държа нея, имаше и други съученици в подобно положение.  А и ДЗИ по първи чужд език не носи нищо на децата, никъде не е признат сертификат по езика, затова  те масово си вземат сертификати за езика, които им трябват за обучение на езика.

И може би го знаете, ама аз да го напиша - никоя ЕГ (с изключение на немските и то не за всичките си деца) не дава международно признат сертификат по езика. За всеки език детето трябва да се яви на съответния изпит - ТОЕФЛ/ИЕЛТС/Кеймбридж (английски), ДаФ (немски, като за немски има и други, но ДаФ е най-масовият, а за Австрия е различен), ДЕЛФ - френски, за испанския не знам кой е. Изключения са НЕГ, 73-то и 35-то с немски за програмите ДСД2 и НЕГ за лайстунг.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 12:52 от Анонимен

# 1 655
  • Sofia
В така наречения втори и трети има много силни максимални балове.
105 – италиански 460, 119 – хуманитарна паралелка – 442,50, 18 с китайски 470,5, пак 119 с руски 448, 133 с руски девойки 477 с минимален 430! За мен това са деца, които с тези балове можеха и да са на други места, но явно съвсем осъзнато и целенасочено са избрали именно тези паралелки. И е факт тази година „балът масово се хаби” , което е супер, защото децата ще учат това, което искат.

точно така! нали затова има избор по желания, иначе едно класиране по бал и всеки си знае къде е при първата статистика.

както ме изненадваха част от въпросите до последно преди класирането, така ме изненада и фактът, че доста от желанията са писани по очакван бал...

(факт, че и аз се изненадах като й видях още първата класация, че при нас НПМГ, както и АЕГ-тата са след френската, например... но сме се разбрали, че тя води, ние сме зад нея! и... факт, че аз на нейно място нямаше да имам никаква представа как да редя училищата Sad )

# 1 656
  • София
Poppea, няма абсолютно никакъв шанс да вляза в спор. 😁
Така че, да, приемаме сравнение по ДЗИ БЕЛ като единствен правилен от статистическа гледна точка метод и край. 🤣

# 1 657
Poppea, няма абсолютно никакъв шанс да вляза в спор. 😁
Така че, да, приемаме сравнение по ДЗИ БЕЛ като единствен правилен от статистическа гледна точка метод и край. 🤣
То няма и защо. Можете да си правите всякакви съпоставки, въпросът е, че изводите от тях няма да са достоверни, защото си има наука, която казва кои изводи са достоверни и кои - не. И ако я пренебрегвате, това си е само за ваша сметка Simple Smile - вашите изводи, на които си базирате решнията, няма да са верни. Нищо повече Simple Smile

# 1 658
  • София
А какво ще сравняваме след 2 години, когато матурата по БЕЛ дори няма да е фактор в общия успех на дипломата?
Аз от сега, с ръка на сърцето си казвам, че поощря детето ми да вложи усилия другаде! Важното е да я вземе с онези 30%! Joy

# 1 659
А какво ще сравняваме след 2 години, когато матурата по БЕЛ дори няма да е фактор в общия успех на дипломата?
Аз от сега, с ръка на сърцето си казвам, че поощря детето ми да вложи усилия другаде! Важното е да я вземе с онези 30%! Joy
Това е хубав въпрос Simple Smile   Няма да има какво. Ако ДЗИ БЕЛ престане да има значение за общия успех, ще престане и да бъде единствен надежден критерий за сравнение, защото вече децата (или поне част от тях) няма да полагат усилия отвъд необходимото да получат "да" на нея (т.е. тип "да - зачита се", "не - не се зачита").

# 1 660
Все по нещо трябва да ги отсеем тия гимназии - сградният фонд не е фактор, местоположението също, колко часа език не било много важно, кои предмети на език също, колко общообразователни още по-малко, сега и матурата по БЕЛ я игнорирахме, по език също не е показателно... освен по 6-то чувство да я караме Wink

# 1 661
  • София
Аз имам друг въпрос. Ако детето е прието в паралелка АЕ/ИЕ в езиково училище, има ли смисъл още от 8 клас да се запише на курсове по ИЕ? Моето в 8 клас ще "спи" с този английски, учен 7 години в езиково+школа. Не искам да си губи времето, а да го ползва с учене по 2-рия език.
Noel, моята дъщеря е в паралелка НЕ/АЕ. Тя сама реши да учи втори чужд език, за да не тъпче на едно място с английския. Това й беше и първото желание. До края на юли ще ходи всеки ден на английски за ниво Б2. Тя сама си реши и я записах, както и сама реши, че през учебната година също ще ходи, след като разбра, че в 8-и клас няма да имат никакъв английски, тъй като ясно за него няма да има възможност за още часове. Силно се надявам да не се откаже като види колко ще е ангажирана с немския.

# 1 662
Все по нещо трябва да ги отсеем тия гимназии - сградният фонд не е фактор, местоположението също, колко часа език не било много важно, кои предмети на език също, колко общообразователни още по-малко, сега и матурата по БЕЛ я игнорирахме, по език също не е показателно... освен по 6-то чувство да я караме Wink
Това е положението Simple Smile (като в оня стар виц)

# 1 663
След две години ще е още по-интересно. Стига статистиката да е достатъчно подробна. Тогава ДЗИ няма да са само върху ООП, както е сега и примерно учениците от МГ да са крачка напред пред останалите, които се явяват на ДЗИ по математика.

# 1 664
  • София
Именно, това ни чака след 2 години. А децата, които сега избират училище, ще завършат след 5 г..Тогава, далеч по-важни ще са резултатите от матурите по ПП, защото не е задължително, но е много вероятно, даден предмет да е избран за полагане на ДЗИ, защото той ще е нужен за нещо, някъде. Не знам, разсъждавам си просто, в посока на това, че вече е време да забравим всички стари положения и опити. Хубаво е, колкото и да ни е невъзможно да планираме и стратегираме, да мислим с идея за бъдещето, защото не можем да избягаме от него. Дай, Боже!

ПП: Ох, Дидева! Joy

Общи условия

Активация на акаунт