СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 078
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 665
  • Отвъд алеята зад шкафа
2 ешелон ще се засилва занапред, защото баловете в София са вече супер високи, наборите са големи, конкуренцията е убийствена, а 1 ешелон не може да се раздува повече. Когато аз бях ученичка например, 2 АЕГ не беше толкова атрактивна, колкото е сега, беше да кажем 2 ешелон. Така ще става и с други училища.

# 1 666
  • София
Gadamer, просто тогава на Втора АЕГ е липсвал имидж.
Иначе идея нямаш на какво високо ниво беше обучението там. През тези 5 години имах честта да срещна най-високоинтелигентните и ерудирани хора сред учителите там. Имах шанс да пиша разработки върху Бахтин и Рабинович, Набоков, Стриндберг.
Не мисля, че изобщо има такава ЕГ днес.

# 1 667
  • София
gadamer, в бъдеще ще има разместване, не според входния бал на децата, а според възможностите на училищата. Ще могат ли да отговорят нна интересите и желанията на децата. И доколко адекватно ще бъде! Защото мисля, че има набедени за елитни училища, само защото са добри в изучаването на език, примерно. От догодина това вече е крайно недостатъчно. Интересни времена идват!

# 1 668
  • София
Ще цитирам малка част от описанието на СМГ:
 Елитна гимназия, но държавна, с всичките си минуси на такава: остаряла система, не всички преподаватели са на топ ниво, остаряла методика, остаряла материална база, недостатъчно развитие на бизнес и социални умения, липса на преподаватели-практици от фирмите, липса на професия, само базова подготовка, неподготвеност за реалния живот след гимназията.
Особено последното силно ме впечатли.

И аз го четох миналата година и самият подход да сравняват по този начин ми направи много негативно впечатление. Единственият аргумент "против", беше, че едните училища са държавни, а те са частно училище, а самият Наков е завършил несофийско държавно ПМГ. Програмата за Графичен дизайн в Елисавета Вазова е абсолютно същата, спусната от МОН, но нали, едното е частно, а другото държавно.

# 1 669
  • София
Дами, разбира се, че и други училища ще влязат в листата на "добри". Мисълта ми беше, че поради редица фактори, които няма да изброявам, защото на всички нас са ни известни, листата на елитните гимназии ще се промени и бих казала ще се разшири.
Според мен, доста родители на деца с отличен резултат, наистина отличен, които преди две-три години без никакъв проблем със същия този резултат бих имали безспорен успех в класирането в досегашния първи ешЕлон /благодаря, Ред/, сега се оказват в ситуация да разширят търсенето. Което не значи, че децата са по-малко подготвени, просто конкуренцията е по-сериозна и на принципа търсене-предлагане, няколко училища ще поемат силни випуски, което автоматично ще ги качи нагоре. С две думи, според мен, от тази година, видимо можем да считаме, че има разместване в гимназиите първи и втори ешелон. Разместване не е точната дума. Разширяване.

# 1 670
  • София
Разместване не е точната дума. Разширяване.

Точно казано!

# 1 671
  • Отвъд алеята зад шкафа
Gadamer, просто тогава на Втора АЕГ е липсвал имидж.
Иначе идея нямаш на какво високо ниво беше обучението там. През тези 5 години имах честта да срещна най-високоинтелигентните и ерудирани хора сред учителите там. Имах шанс да пиша разработки върху Бахтин и Рабинович, Набоков, Стриндберг.
Не мисля, че изобщо има такава ЕГ днес.

Да, това имах предвид и аз. Тогава не беше спрягана толкова като топ желано училище, както беше да кажем 1 АЕГ. А сега двете гимназии са, мога да кажа изравнени като балове на входа и на изхода.

# 1 672
  • София
Според мен и след 3 години по това време ще е интересно с новите правила за НВО... Според мен е много възможно да махнат преразказа и да сложат съчинение...
Ще са интересни и първите отзиви от реалното профилиране.

# 1 673
  • о`майна лунна нощ е
...
Ще са интересни и първите отзиви от реалното профилиране.

Които по мое скромно мнение ще имаме с нашите внуци.

# 1 674
Аз гледах резултатите от ДЗИ по математика за тази година в училището на сина ми - 5.60, 13 явили се. Ами супер ми се струва при положение, че математическата паралелка е само една и в нея има и деца, които продължават в университети, които нямат нищо общо с математиката. Значи, тези, на които им е важно и им трябва математика, са успели да я научат на ниво. Вече дали това е благодарение само на училището или има и намеса на външни учители и школи, няма как да знам.

# 1 675
Митко къде е класиран, че аз нещо изпускам темите вече....Успех му желая!

# 1 676
  • София
Мислех си за децата, които ще кандидатстват догодина. Напрежението върху тях ще е още по-голямо с тези космически балове от тази година. Не им е оставена съвсем никаква възможност за грешки.

# 1 677
И моята девойка с 430.5 не може да се класира за 1 ешелон. Обаче като гледам максимални балове за 2-ри, има деца, които имат бал за 1-ви ешелон и не знам защо са попаднали в 2-ри, освен ако не е изрично такова желанието или не са подредили добре паралелките.
   Има деца с бал за СМГ, избрали 51 СУ например, това ми говори едно - държат си на желанията и ориентацията и не позволяват някой да ги управлява😉 Вероятно и родителите сме станали по-толерантни и вече масовото налагане на родителската позиция в избора не е толкова силно.
Не съм съгласна. В 51-во с профил СХН, максималния бал е 441 (около там) и е 19-то желание на детето. 441т не стига до никъде за СМГ. Дъщеря ми за математическите паралеки е с бал 399т и например щеше да и стигне спокойно за СМГ (ама в Смолян  Simple Smile). Направо се чудех дали да не кандидатстваме за там, защото гимназията си е доста силна и читава, ама там ще е сама с дядо си, а друго е като има родителски контрол.

# 1 678
Дидева,

Скрит текст:
Току-що минах през училището да попитам лично и видях, че още няма определено издателство за учебника по мат. за осми клас. Щяло да се реши в началото на септември. Засега, една дама ми обясни, че не се купуват още математиката и чуждия език. Не било сигурно кои ще са учители по мат. на този випуск.

# 1 679
Да речем, че новите правила са пожелателни, а не задължителни. Поне в проекта. Наредба 11 дава възможност да се  провежда НВО и по други предмети освен БЕЛ и математика, но тя не е използвана до момента. И не говоря за НВО по чужд език, което е по желание. И сега може да се получи добро разслояване, стига НВО да бъде отделено от изпита за кандидатстване, както беше преди. Примерно една първа част за НВО  с достатъчно времетраене и  трудност като по учебник и втора част - с по-висока степен на трудност, съответно - с по-високи изисквания към преразказа.
Към момента стратегията е повишаване дела на приетите в VIII клас ученици в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка с около 2% годишно.Това може да се реализира, като се увеличи общият брой паралелки, като се увеличи броят на професионалните за сметка на профилираните или в комбинация от двете ( както се случва досега). Ако тази тенденция се съчетае с, да го наречем не толкова свободен достъп до всякакво висше образование на учениците с дипломи от професионални училища, твърде вероятно е интересът към профилираните паралелки силно да нарасне и да се стигне до разширяването, за което стана дума.

Judy,
Скрит текст:
Благодаря. На десетокласниците тази година им смениха издателството. Силно се надявам, че ще го направят и за учениците в долните класове.

Общи условия

Активация на акаунт