СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 066
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 635
  • у дома...
Точно по желаност си подредихме нашите желания - най-желаната паралелка на първо място. Не сме гледали "елитност" на училищата или престиж. И все пак, на база резултатите, имаше известна доза реализъм. Локацията също ни е от значение. В интерес на истината от две години следяхме точно това училище и точно тази паралелка. И логично нея поставихме на първо място.

# 1 636
Имам няколко колеги завършили в чужбина. Работя в голяма чужда компания с офиси в цял свят. Интервютата за наемане в компанията се водеха от чужденци и вземаха наред завършилите в чужбина, заради добрите езикови умения и дипломата. С малки изключения тези колеги бяха от богати семейства. Някой завършени лекенца. Никой от тях Не успя да се издигне. Защо ли? Иначе е факт, че на входа бяха с предимство.
.

# 1 637
Аз имам друг въпрос. Ако детето е прието в паралелка АЕ/ИЕ в езиково училище, има ли смисъл още от 8 клас да се запише на курсове по ИЕ? Моето в 8 клас ще "спи" с този английски, учен 7 години в езиково+школа. Не искам да си губи времето, а да го ползва с учене по 2-рия език.

# 1 638
  • софия
И като дойде време за втория език, а детето вече го е учило 1 година, няма ли да е загуба на времето при втория език?
Ако аз трябва да избирам, дори и при ниво на първия език, бих оставила детето първата година да се ориентира. Достатъчно натоварена беше тази година, а подгответо не е лесно. Със сигурност нивото при започване ще бъде надградено в края на годината. Бих записала на допълнителни курсове по втория език, когато видя какво се случва в училище с него.

# 1 639
22- ро с испански е супер, вижте резултатите от олимпиадите. Често са и по- напред от испанската. Ако детето има влечение към езици, бих избрала 22- то. Ако пък искате професионална насоченост, другото.
Didia, право си е детето  Heart Eyes Надали има по- красиво училище
Много благодаря за отговора.Ние в крайна сметка, отидохме  и подадохме заявление за второ класиране . Моята дъщеря знаеше още в началото на учебната година, че иска да влезе във ФЕГ. След нея каза , че държи и на 22-ро.  За френската  е ясно, няма абсолютно никакъв шанс. След като излязоха резулатите и видяхме какво е положението, тя каза ок , 22 си остава за нея като желано. И днес след подаването на заявлението ми каза,, Добре, че не позволих да ми промените желанието и мнението'' .Simple Smile
С какъв бал сте? И в коя паралелка на 22-ро сте приети?
Здравейте, моята девойка не е приета в 22-ро, но подадохме заявление за второ класиране, за там, може и да успее, може и не. На нас драмата ни беше дали да се пробва или не, понеже на първо я приеха в НФСГ, и започна да се чуди, оказаха влияние много познати , роднини и др, . В крайна сметка тя каза, че си е решила отдавна , ако не стане ФЕГ, следващото да бъде 22.(ако има шанс разбира се, балът й е 402,5) и не се поддаде, за разлика от нас обаче. Държи да учи език, поне на този етап. И така, сега чакаме, тя е спокойна, аз съм със смесени чувства.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 12:29 от Бояна Давидкова 672579

# 1 640
Аз бих го записала на школа по втория език, стига и то да иска. Или друга школа по интереси - каквато си избере.

# 1 641
  • София
Потвърждавам същите наблюдения. Децата с добър /висок/ бал се записват в държавите гимназии, като плановете на семействата за излизане зад граница рязко се промениха. Частните гимназии също остават перспектива за децата с висок, но недостатъчен бал за елитните.

Само на мен ли ми се струва, че някак си, съществува един луфт между първия и втория ешалон училища. Средно положение липсва. И в тази обстановка, бих казала, че 133-то, 22-ро и 35-то ще имат силно повишен минимален бал и ще съберат доста силен випуск тази година. И оттам нататък, следващите училища ще поемат разнородна маса деца със сериозна разлика в подготовката.

# 1 642
Аз имам друг въпрос. Ако детето е прието в паралелка АЕ/ИЕ в езиково училище, има ли смисъл още от 8 клас да се запише на курсове по ИЕ? Моето в 8 клас ще "спи" с този английски, учен 7 години в езиково+школа. Не искам да си губи времето, а да го ползва с учене по 2-рия език.
Noel, ако е държавно училище ще започнат АЕ от 0. Детето има шанс да скучае. Но може да се окаже, че има и какво да научи.
За да не рискуваш директно с 2 език може да му свалиш Duolingo. Много готино приложение. Безплатно е.

# 1 643
  • София
Моят кръщелник беше приет в СМГ с АЕ и първата година наистина му беше относително лежерна откъм езика. Затова я използва да учи руски с учител и да си вземе сертификат. Докато завърши, взе и B2 по немски. Т.е. възможно е, стига капацитетът на детето да е достатъчен да се справи с лекота в училище и да има свободно време за още нещо. Вие си познавате детето и ще прецените дали това ще е добре за него.

# 1 644
  • София
Azzy, като гледам какво става около мене и колко читави, умни и интелигентни деца не успяха да се преборят за титулярните ЕГ, и аз точно това си мислех за училищата, за които пишеш. Много силен випуск ще имат.
Обаче: като гледах статистиката за резултати от ДЗИ, не мисля, че има голяма пропаст между първи и втори ешелон (скоро разбрах тук, че това е верният правопис на думата 😁) - резултатите пълзят от около 5.70 при НЕГ до 5.40 при ФЕГ. 133-то е с 5.30. 22-ро, 35-то, 31-во, 32-ро, 28-то - около 5.20.
Така че поне ако съдим по този критерий, т.нар. втори ешелон си е абсолютно ОК.

# 1 645
Azzy,точно така е. Моето е с 425.5 и не стигна за никъде /имам предвид първи ешелон+133 и 35/. 22 не ни е опция.
А 35-то е със среден успех от тазгодишното ДЗИ 5.42 и въпреки отрицателните ми впечатления от там в начален курс, това звучи добре.

# 1 646
  • Отвъд алеята зад шкафа
И моята девойка с 430.5 не може да се класира за 1 ешелон. Обаче като гледам максимални балове за 2-ри, има деца, които имат бал за 1-ви ешелон и не знам защо са попаднали в 2-ри, освен ако не е изрично такова желанието или не са подредили добре паралелките.

# 1 647
Azzy, като гледам какво става около мене и колко читави, умни и интелигентни деца не успяха да се преборят за титулярните ЕГ, и аз точно това си мислех за училищата, за които пишеш. Много силен випуск ще имат.
Обаче: като гледах статистиката за резултати от ДЗИ, не мисля, че има голяма пропаст между първи и втори ешелон (скоро разбрах тук, че това е верният правопис на думата 😁) - резултатите пълзят от около 5.70 при НЕГ до 5.40 при ФЕГ. 133-то е с 5.30. 22-ро, 35-то, 31-во, 32-ро, 28-то - около 5.20.
Така че поне ако съдим по този критерий, т.нар. втори ешелон си е абсолютно ОК.
В името на точността, 35-то по ДЗИ БЕЛ (защото само тя е сравнима, тъй като на нея се явяват всички) е със среден резултат над този и на 133-то, и на 2 АЕГ тази година, а също и над НГДЕК Слагам долу извадката, подредена по бал на ДЗИ БЕЛ,  от ексела на Дидева:

2 204 091   91.НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ Професор Константин Гълъбов"    5,70
2 224 073   73.СУ с преподаване на чужди езици  "Владислав Граматик"                   5,63
2 213 507   АМЕРИКАНСКИ КОЛЕЖ В  СОФИЯ                                                                    5,59
2 216 164   164. гимназия с преподаване  на испански език "Мигел де Сервантес"   5,56
2 216 306   Софийска математическа гимназия  "Паисий Хилендарски"                 5,48
2 222 009   9 Френска езикова гимназия  "Алфонс дьо Ламартин"                                    5,45
2 216 301   Първа английска езикова гимназия                                                               5,44
2 211 035   35. СРЕДНО ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ  "ДОБРИ ВОЙНИКОВ"                             5,42
2 206 302   Втора английска езикова гимназия  "Томас Джеферсън"                            5,38
2 222 133   133 Средно училище  „Александър Сергеевич Пушкин”                             5,34
2 902 702   Национална гимназия за древни езици и  култури Константин Кирил Философ       5,30
2 211 304   Национална природо-математическа  гимназия "Академик Любомир Чакалов"      5,28

35-то има резултат само с 0,02 стотни по-малък от този на 1 АЕГ и само с 0,03 стотни по-малък от този на ФЕГ, броени за първи ешелон, което статистически е напълно пренебрежима разлика, направо в статистическата грешка.  

Иначе съм съгласна, че т.нар втори ешелон е напълно ок и това не е от тази година, а е от поне 10 години насам.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 12:35 от Анонимен

# 1 648
  • София
В така наречения втори и трети има много силни максимални балове.
105 – италиански 460, 119 – хуманитарна паралелка – 442,50, 18 с китайски 470,5, пак 119 с руски 448, 133 с руски девойки 477 с минимален 430! За мен това са деца, които с тези балове можеха и да са на други места, но явно съвсем осъзнато и целенасочено са избрали именно тези паралелки. И е факт тази година „балът масово се хаби” , което е супер, защото децата ще учат това, което искат.

# 1 649
  • sofia
И моята девойка с 430.5 не може да се класира за 1 ешелон. Обаче като гледам максимални балове за 2-ри, има деца, които имат бал за 1-ви ешелон и не знам защо са попаднали в 2-ри, освен ако не е изрично такова желанието или не са подредили добре паралелките.
   Има деца с бал за СМГ, избрали 51 СУ например, това ми говори едно - държат си на желанията и ориентацията и не позволяват някой да ги управлява😉 Вероятно и родителите сме станали по-толерантни и вече масовото налагане на родителската позиция в избора не е толкова силно.

Общи условия

Активация на акаунт