Великобритания - тема 83 Много Лятна Малко Коронована

• 39 255
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Hrupka, разбирам, че ви е присърце темата, но и на мен ми беше - докато живеехме в България. Изобщо не искам и да си спомням! При това децата ми бяха в едно от така наречените елитни училища в столицата. Искрено се радвам на мамите, тук в темата, на които се е разминал челният сблъсък с българската образователна система. Двете ми деца са породени - едното първа смяна в училище, другото - втора. За занималнята в училище дума няма да отварям. Моите посещаваха частна, определени дни. Преди обяд на допълнителни занимания - детето, което е втора смяна, до късно вечер - детето с първата смяна. До късни вечери и нощи - безкрайни домашни, по три така наречени разказвателни предмета, плюс проекти ... като си спомня. При това бяхме млади, работещи родители без баби... Като ги слушам нашите познати в България за въртележката с частните уроци, за кандидатстването, за стреса - много се радвам, че това ни се размина. Да не говорим за агресията в училище - Ама госпожо, ами това е синът на шефа на ... то детето си е такова просто... няма какво да се направи.
Мама Зайка, щом Австрия не е вашето място, може пък Англия да е! Пожелавам ви късмет, на цялото семейство!
Pampers, и ние сме с приложение, само че е за родители, да ни информират какво ново се случва в училище.  Освен това решили, децата да стоят на поне един отворен прозорец в стая, че да излезел вирусът през него. Това е проблем в някои от стаите, където отопление няма и много от децата са настанали.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 19:23 от Happythought

# 601
  • София
Момичета, да ви попитам за противогрипните ваксини ...
Всяка година от училищата пускат форми за съгласие от родител, знаете. Аз съм се отнесла да следя, а може би и защото всяка година винаги са искали писмено съгласие и съм очаквала писмо, но сега разбирам, че в училището на моя син ще ваксинират другата седмица във вторник и малко се притесних. Формуляр за даване на съгласие не са дали до момента, а аз определено не искам да слагат ваксината на детето ми. Разбира се, ще говоря в понеделник с офиса на училището, но и малко се притеснавам покрай тази пандемия да не предприемат самоинициатива ... Знам за случаи, където въпреки несъгласие, от училището са ваксинирали дете  преди години, а сега очаквам всичко.
Мисля и вариант да не го пусна на училище, но с тоя вирус, не знам и каква причина да си измисля?!

# 602
Dmm, съгласието беше он лайн. Изпратиха ми няколко напомнителни мейла и съобщения, за да попълня ако искам да се ваксинира. Не попълних. В деня на ваксината са имали списък, просто са видяли че дъщеря ни не е в него и са я върнали обратно в стаята. Не мисля че ще ваксинират без съгласие. Поне при нас нямаше проблем. Не съм говорила с никой. В мейл го бях питала, казаха че не знаят какво следва да направя ако не искаме ваксина. Но, четейки указанията, останах с впечатление, че ако искам трябва да я регистрирам. Просто не го направих.
С образованието на щерката се сбъсках в първи клас. Ужасно много учене на изуст по български език. Тук, петене на книжки, разсъждаване, въпроси към героя, отговори от името на детето. Кск би се чувствало на мястото на героя, какви са външните обстоятелства в книжката, какви са вътрешните усещания на героя, все място за разсъждения. Съчиняване на истории. Оо математика, съвсем различен подход. Задават се основни положения, които след това се надграждат и разширяват. Ще дам пример. Когато аз учех в началото се обясняваше че числата са само положителни. Изведнъж в не помня кой клас ти изтърсват че не е така, има и отрицателни. С дробите същата работа. Тук оше миналата година са учили дроби. Както и да е. За мен системата тук е по добра. За таблицата за умножение също. Тук я надграждат. В бг се учи наизуст.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 21:12 от brumm

# 603
  • София
Благодаря brumm. Имейл кореспонденцията не се използва при нас. От скоро се опитват да въведат използването на едно приложение за родители, но не е готово, дори ни предупреждават да не правим плащания. За всичко ни информират чрез смс-и и съм сигурна, че такъв вариант като при вас не е имало при нас. Но все пак ме успокоихте мъничко Relaxed

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 21:52 от dmm

# 604
При нас няма обратна информация за учебния процес, освен когато се срещаме с учителката, когато вземам щерката и ако попитам. Имахме и родителска среща по телефона. Дотам е всичко. Дано направят единна система, та да виджаме поне нещо при нас. А за ваксините се изискваше регистрация, като следваше да се въведе nhs номера на детето. Доста се почудих и аз как точно да декларирам отказ, но в крайна сметка просто не я регистрирах. Аз съм малко на принципа че разговорът не оставя следи, та затова им писах и на мейла, че не искам ваксина. После да няма неразбрали.

# 605
  • София
Дам, и аз така мисля, най - добре ще е да говора с офиса.

# 606
Момичета, да ви попитам за противогрипните ваксини ...
Всяка година от училищата пускат форми за съгласие от родител, знаете. Аз съм се отнесла да следя, а може би и защото всяка година винаги са искали писмено съгласие и съм очаквала писмо, но сега разбирам, че в училището на моя син ще ваксинират другата седмица във вторник и малко се притесних. Формуляр за даване на съгласие не са дали до момента, а аз определено не искам да слагат ваксината на детето ми. Разбира се, ще говоря в понеделник с офиса на училището, но и малко се притеснавам покрай тази пандемия да не предприемат самоинициатива ... Знам за случаи, където въпреки несъгласие, от училището са ваксинирали дете  преди години, а сега очаквам всичко.
Мисля и вариант да не го пусна на училище, но с тоя вирус, не знам и каква причина да си измисля?!

Всяка година имаме формуляр, включително и тази. При нас ваксината мина преди 10 дни. Не мисля, че някой ще си позволи да ваксинира дете без съгласие на родителя.

Аз се радвам, че на време си бихме противогрипната, защото вече има недостиг и не записват по аптеките.

Happythought, като гледам наборчетата на сина на какво дередже са в Бг като първолаци и какви проблеми имат още от самото начало...Благодаря на всички светии, че не съм там.

И ние имаме приложение само за родителите. Сега мога да контактувам директно с всеки в училище, което е голямо улеснение.

# 607
dmm, онлайн формата за отказ/съгласие не е от училището, а към съответния NHS тръст. Нямаш ли контакти на някоя майка от класа да попиташ по какъв начин е дала съгласие или е отказала имунизацията?
Class dojo е приложението, което ползва нашето училище, макар ползва да е силно казано.

# 608
  • След завоя в дясно
Формата при нас за противогрипната ваксина формата беше само беше on-line, нямаше опция да не се попълва, но имаше опция за отказ (аз я отказах като всяка година досега).
Pampers-това с приложението звучи супер, при нас връзката е само чрез email общ за цялото училище, и имахме on-line 5 мин родителска срещата тази седмица. Госпожата успя да изпее само  target-а, и ме отряза на първия въпрос понеже времето свърши и автоматично изключва.
Mery- и аз като теб, даже сега се отказахме за Октомврийската ваканция от Италия мъка, мъка..голяма Simple Smile, не съм сигурна даже, че ще успеем да отидем някъде допреди лято 2021, синът ми ще държи GSCE тази година и предвид голямата несигурност, не смея да правя планове били и те краткосрочни.

# 609
И нашите са с Class Dojo, както и през ден трябва да теглим други приложения за допълнително учене..училището е с технологичен профил и леко прекаляват. Онзи ден имах 10 мин тел.разговор с учителката, добре се справя моята госпожица. Не мога да я накарам да чете, разпознава букви, звуци..обаче не схваща, че буквите се изговарят заедно и образуват думи..ходи с желание и интерес, това е важно. Simple Smile

За ваксината получих писмо от NHS, още не знам, кога ще им я поставят.

Другата седмица ще ходя до Бг за 10 дни, Раянеър ми смениха обратния полет 2 пъти досега, много се надявам да не го канселират докато съм в Бг, че ще стане лошо..

# 610
  • някъде в орбита...
...но и малко се притеснавам покрай тази пандемия да не предприемат самоинициатива ... Знам за случаи, където въпреки несъгласие, от училището са ваксинирали дете  преди години, а сега очаквам всичко...
Има деца, при които ваксините са противопоказни. Самоинициатива в това отношение ще отреже главите на доста хора, та и мен много ме съмнява някой да си действа ей така за едното нищо.
Иначе подкрепям brumm - важно ли е, пускай го в мейл. Дори да не е за другите, за себе си да имам следа какво е ставало и защо.

# 611
  • Истински се вижда само със сърцето.
При нас ваксината ще е на 24 ноември. Нищо не съм решила още, но като наближи ще преценя какво да правя.
Ние имаме от вчера дете с ковид в year 5 и класа и учителката са в карантина.
При нас има три приложения които използваме school getaway за съобщения, клубове и обяди, tapestry за домашни и ни качват снимки на децата от училище и едно ново на майкрософт ако се наложи да учат от вкъщи.

# 612
  • UK
Честит халфтърм на всички, на мен много дълъг ми се стори.
Аз тази година за първи път ваксинирах децата против грип. В тази ситуация, при този усложнен и затруднен достъп по джипита и специалисти само това ми остава, да ми се натръшкат вкъщи с грип и вместо да ни прегледат, да ми кажат да се самоизолираме като им кажа кашлица или температура. Или пък недай Боже усложнения нещо.
И при нас е така на училище, всичко което беше на хартия мина онлайн, приложения за контакти с учителите и новини и ъпдейти, други за спелинг, трети за таблицата за умножение, четвърти за някакви др неща, родителската щяла да бъде по телефона.
Темата за Австрия и училищата много ме вълнува, имам близка приятелка във Виена, но нейните деца са още в предучилищна възраст. Това, което съм слушала за детската градина от нея звучи добре, като почнем от месечната такса.

# 613
Dejie, при нас е чак до 25ти. На мен пък ми мина неусетно. Чакам другата седмица класната да се обади, че нещо изпуснах нещата с материала в търпаната.

И нашите са с Class Dojo. Голямо е улеснение. Съобщения се пращат рано сутрин, късно вечер, по време на учебния ден. Секретарката е голям ентусиаст и все има някакви поздрави за определен клас или слага картинки с надписи за весел уикенд, например. В петък беше снимала 5 изгубени якета на които търси собствениците😂 Определено приложението сплотява обстановката и повишава нивото на комуникация. А дребният е мотивиран от точковата система.

Тук е мрачно, но вчера направихме много хубава разходка сред есенните багри. Много добре ми се отрази. Не ми дава да кача снимки обаче.

И намерих дядо Коледа на открито. Да видим ще се доредя ли до билети. Стискайте палци на 21ви,когато ги пускат в продажба.

# 614
Вчера влязох в Асда по обяд, разбрах защо пазарувате онлайн. Имах чувството, че поне 50 тина човека бяха отгоре ми. Няма да повторя 😀.

Общи условия

Активация на акаунт