Седмокласници 2020/2021

• 31 945
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • София
За дипломата- без значение за кое? Защото моите деца не ходят на училище САМО за да се справят добре на НВО...

И да, мен ме притесняват преписвачите. Не виждам справедливост в това един да се труди, друг да преписва или мама/баба да пише теста и накрая да завършат с еднакъв успех.

За учителите - предложението е добро, но с едно голямо НО...Преподаване ДО не е "прочетете урок №...и напишете стр....от тетрадката" Или пък "направете презентация на тема...."(непреподаден материал). Защото оставам с впечатление, че учителите видяха лесен начин за заплата без много труд (поне в нашето училище) и затова сега настояват за ДО.

Точно това е огромният минус на ДО. И при нас го имаше. Но е факт, че присъственото обучение очи в очи е много по-добре за децата. Имам познати учители и те казват, че работата им се е увеличила, но от моята гледна точка една част от учителите избраха по-малкото съпротивление.

Притеснявам се, че ДО освен от липси в знанията, в общата култура, по предмети, различни от МАТ и БЕЛ (където се полагат допълнителни усилия и уроци поради обективни причини), води и до една десоциализация на децата, една подтиснатост. Говорих малко с един психолог преди няколко месеца, според която тази изолация се е отразила изключително негативно и на деца, и на възрастни. И според мен си е така.

Предполагам, че има учители в нашата групичка, би ми било интересно да споделят учителската гледна точка.

# 631
А какво се случва с по-малките ученици, както е дъщеря ми втори клас?! ДО изобщо не е вариант за дългосрочно обучение. Половината време от часа минаваше в поздрави, въпроси от рода на коя страница,в кой учебник и т.н. Отделно се натоварваш от странични шумове всякакви, до последно масово не се научиха да включват микрофона само, когато отговарят на въпрос. Препускане през материала (кой разбрал, разбрал) купища домашна работа, която трябва в някакъв приличен час да я изпратиш за проверка. И благодарение на това, че работих дистанционно, някак се справихме. За баткото силите ми стигаха само да го контролирам да е навреме в час. От есента обаче вариант за хоумофис нямам. Освен да напусна работа и да се преквалифицирам в учител.

# 632
  • София
И дъщеря ми ще е втори клас. ДО при тях беше - сутрин класната пускаше задачите за деня, като правеше клипчета за обяснение на дадена задача. И след това аз стоя до нея да контролирам как и какво пише, рисува, чете, снимам и пращам за проверка. Междувременно работех и притичвах до шестокласника да проверявам дали е в час или си е пуснал игра, след това контрол какви домашни има и дали ги е направил и изпратил. Честно казано едва изкарах до края на учебната година, вземах успокоителни накрая. Не мога да си представя това да продължи, а и смятам, че малката има голяма дупка в способностите от втория срок. Също така не знам след 1 септември дали ще ни дадат възможност за работа от вкъщи...

# 633
Разбира се, трябва да благодарим на учителите, които положиха усилия да преподадат все пак и обяснят материала. Но те изобщо не бяха много. Казвала съм, в училището на децата ми имаше асинхронно обучение, т.е само даване на задачи. От всички учители на 6 и 7 клас при нас, 2-3 поне правеха някоя презентация за новия урок. Онлайн час не са имали нито един! Повечето дори не отговаряха на зададените въпроси.
Е, как да искам това отново?
Vox, точно за това говоря. Бях си в къщи, и затова седмокласника ми се справи отлично, но ако не бях?

# 634
Мисля, че всеки родител би следвало да има право на избор между присъствено или дистанционно обучение, без да се налага като задължение за останалите! Лесно е и безпроблемно- необходими са просто камера и микрофон в час! Никой не оспорва предимствата на присъственото обучение, всички, мисля, сме за него, но в условията на нестихваща пандемия, никакво здравеопазване и мерки в училище, трябва да имаме право на избор, що се отнася до здравето на нашите деца и близки! 
Ние пък сме в квартално училище в клас с никаква дисциплина, пълна анархия, надвикват се в час, често моята не може да разбере кой урок се преподава и учителите са вдигнали ръце,а и не ги интересува особено- отбиват номера и присъствено, дори имам чувството, че дистанционно повече се постараха Wink

# 635
Родителите май са разделени на няколко категории:
1. Страх ги е от непознатия вирус и са готови да жертват образованието в името на здравето си.
2. Има доза страх, доза разум, но ДО е успешно и дори по-добро от присъствено и затова предпочитано.
3. Има страх, но ДО е неуспешно и не са готови да жертват образованието на децата.
4. Няма страх тъй като не вярват в размера на "пандемията" и съответно искат нормално присъствено образование.

Мисля, че никоя категория не може да убеди другата в правотата си Simple Smile Всеки е прав за себе си.

п.п. Сигурна съм, че има и една друга категория - Няма никакъв страх, но ДО им е удобно, тъй като не държат на каквото и да е образование и то им дава възможност децата да НЕ ходят на училище. Но тези родители надали пишат в БГ мама Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 22:31 от MollyBy

# 636
  • София
Здравейте,
влизам само да споделя, че от днес в нашето семейство отбора на тинейджърите се увеличи с още една госпожица 😀

# 637
Да Ви е честита госпожицата, Марти! Да е здрава и щастлива!

# 638
Да е здрава,успешна и заобиколена с добри приятели!

# 639
  • София
Да ви е жива и здрава госпожицата, Марти! Нека късметът, щастието и успехът бъдат неотлъчно до нея:kissing_heart:

# 640
Винаги има начин, ако има желание!
Равнопоставеността  и сега е доста спорна и субективна. Има огромна разлика между отделните населени места, между частни и държавни училища, между т.нар елитни и не толкова елитни училища, та даже и от подход на различните учители. Децата не излизат с еднакви знания и не им е преподавано по един и същи начин. Шестицата от едно училище не е еднаква с тази от друго. Нещата при ДО ще репликират тези от реалното присъствено обучение. Едни ще учат и ще се стараят, други ще търсят начини за преписване и подсказване. Ако тестовете се правят с включени камери например, това драстично би намалило възможността за вратички. НО в училищна среда, доста деца също търсят напредък по този начин.
Самото обучение може да е: част от класа присъствено,  а другата част да наблюдават урока с камери и мултимедия. Друг вариант е за децата, чиито семейства са избрали ДО да се организират в паралелки на местно, общинско, национално ниво. Там могат да преподават пък учители от рискови групи, които се притесняват да се завърнат в класните стаи. Вероятно има и други алтернативи!
Всъщност, когато едните изберат да останат вкъщи, това автоматично намалява риска за останалите деца, които са присъствено. Едно е клас с 30 деца, друго с 15. Така че ДО по избор всъщност е от полза и на хората, които предпочитат децата им да са в класните стаи.
Има много наболели въпроси наистина. Хигиената в много от училищата е на ниско ниво. Някои нямат дори топла вода и сапун, има прозорци, които не се отварят. Персоналът, който би бил отговорен за хигиената е малко, а и колко съвестно ще изпълнява разпорежданията..отделно.
Изобщо има много да се мисли, много, а време няма!

# 641
За последно, защото нужда от спор няма....
И кой ще осигури камери на всички деца? Кой ще задължи всички училища и учители да преподават онлайн, а не да направят по-лесното? И ако детето е в училище с ниски критерии, а не в "първи ешелон", какво? Да го оставим в къщи, защото то и на училище нищо няма да научи...???

Много бих искала, всичко да е организирано както трябва, да имаме право на избор и чудесно обучение и в двете форми, навсякъде, и в София и в най-малкото село... но изобщо не вярвам, че това може да се случи!

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 23:12 от MollyBy

# 642
  • София
Благодаря ви за пожеланията 🥰
Ето статия с министъра на образованието от тази сутрин в 24 часа:
https://m.24chasa.bg/novini/article/8914904

# 643
  • София
Здравейте,
чета редовно - пиша рядко, но с напредването на времето и наближаването на 15-то септември, предполагам че ще се включвам по-активно.
Имам един доооста мързелив тинейджър, но пък ми е и много добричък Simple Smile. Косми още няма, гласът си е все същия, обувките това лято пораснаха с два номера и почти ме настигна на височина. Прави палачинки (и то много добри), пържи си яйца и дори вече си мие чиниите. До тук всичко добре, но щом става въпрос за учене, нещата са много зле. Умен и мързелив, изобщо не му се занимава да се напряга да прочете нещо и не знае какво иска да учи. Смята че като ще ходи на уроци там ще му „налеят“ всичко в главата.
Относно уроците –  и по БЕЛ и по английски вече ни заявиха че ще  са само он лайн, остава само математиката да уточняваме.
Дано да имат късмет децата и да успеят да преминат успешно през цялото това изпитание, а пък ние да запазим черния си дроб в добро състояние Simple Smile
п.п.  бело, червено, розе, всичко е на почит у нас .....

# 644
Ох дано нашите курсове не са  он-лайн . Той ходеше миналата година по МАТ  и бяха он-лайн - пълна пародия . Учителката си говори - той спи , дори го мързеше да пише .  Пълна загуба на време и пари , ако минат дългосрочно он-лайн , смятам да търся уроци , дано да е останал читав учител, който да го вземе.

Общи условия

Активация на акаунт