Изследване на ХОРМОНИ – 21 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 55 232
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Денис, здравейте. Моля ви за коментар на изследванията ми, ако имате време. Благодаря!
Скрит текст:
Здравей!
Имаш някои отклонения, но интерпретацията е добре лекар да я направи.
Пий повече вода, може да си дехидратирана.
Вит. Д трябва да е по-висок.

Здравей, Денис!
 Ще може ли коментар?
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ ( просто го имай предвид).
Имаш ИР, а и КЗ ти е висока - консултирай се с Ендокринолог.

# 451
Здравей Денис,

Може ли коментар от днешните изследвания.
Вчера следобед ми дойде и реших и хормони да си пусна освен ОГТТ.
Хормоните не са на 3 ден , а между 1-2 ден от цикъла и също септември месец имах стимулация.
Мерси предварително.

# 452
  • София
Здравей Денис,
Хормоните не са на 3 ден , а между 1-2 ден от цикъла и също септември месец имах стимулация.
Мерси предварително.
Скрит текст:

Здравей!
ФСХ е висок, но тъй като и Е2 е висок, не мога да преценя (трябва да те видят на УЗ), дали причината е ЯР или има киста/ЗФ.
Имаш ИР, но и КЗ на гладно е висока, което не е добре  - режим на хранене, спорт, добавки, медикамент ... контролира се. Вземи мерки, защото тя уврежда яйцеклетките ( освен многото други вреди, които нанася на целия организъм).

# 453
Здравейте! Това май е най- скорошната тема, която намерих. Имам вторична аменорея. Пуснах хормонални изследвания, но има много време до срещата с док. Ако можете да ми помогнете с разчитането. Благодаря !🌷 Пуснати са на втори ден от МЦ , ако може да се нарече такъв..

# 454
  • София
Здравейте! Това май е най- скорошната тема, която намерих. Имам вторична аменорея. Пуснах хормонални изследвания, но има много време до срещата с док. Ако можете да ми помогнете с разчитането. Благодаря !🌷 Пуснати са на втори ден от МЦ , ако може да се нарече такъв..
Скрит текст:
Здравей!
ФСХ е висок, може да показва проблем с ЯР.
Е2 е нисък - може да показва, че или няма да има О. този МЦ, или тя ще е късна.
Тези изследвания не показват да има проблем с МЦ (като аменорея)- търси причината при другите хормони.

# 455
Сърдечно Благодаря! Пуснах изследвания за щитовидна жлеза,но там всичко е наред, не зная вече къде да търся. Благодаря, бъдете здрави!❤🌷

# 456
Здравей Денис,
Мерси предварително.
Скрит текст:

Здравей!
ФСХ е висок, но тъй като и Е2 е висок, не мога да преценя (трябва да те видят на УЗ), дали причината е ЯР или има киста/ЗФ.
Имаш ИР, но и КЗ на гладно е висока, което не е добре  - режим на хранене, спорт, добавки, медикамент ... контролира се. Вземи мерки, защото тя уврежда яйцеклетките ( освен многото други вреди, които нанася на целия организъм).

При мен май е наследствено тъй като баба ми е с диабет.Аз свалих 5 килограма -сега съм 51кг и съм 1,64

# 457
Здравей Денис, може ли коментар на следните изследвания:
Метод: Изолиране на ДНК Материал:
PCR
RFLP анализ
Алел-специфичен PCR
Получен: 02.11.2020 12:28
Венозна кръв
Резултат:
Factor V Leiden / F5 ген (p.R506Q) Нормален генотип
Prothrombin / F2 ген (c.20210G>A) Нормален генотип
PAI-1 4G/5G Нормален генотип 5G/5G
MTHFR ген (c.677C>T) Хетерозиготен носител, генотип С/Т 1
Забележки: На база на проведените молекулярно-генетични изследвания не се откриват генетични варианти,
асоциирани с тромбофилия и нарушения във фибринолизата.
1) Редуцирана ензимна активност, възможно повишени нива на хомоцистеин.

# 458
Здравейте,

Пиша в тази тема, въпреки, че има други, в които тези хормони се споменават, но повечето са много стари.

На 31 г. съм и реших проактивно да си пусна изследване за яйчников резерв, за да съм спокойна, че всичко е наред. На изследването няма индикация някой хормон да е извън норма, но намирам малко противоречива информация за това колко трябва да е АМХ-то. Исках да си ги пусна тук и ако някой има представа дали стойностите му са добри (или пък е имал такива стойности), да ми сподели.
Записала съм час за гинеколог и ще я помоля да ми ги разчете, но е към края на другата седмица, а съм любопитна.
Изследванията са пускани на 5-ти ден от МЦ, тъй като ми казаха, че се пускат м/у 3ти и 5ти.

Резултат      Единици   Референтна стойност   
FSH     11.5               U/l                3.5 - 12.5
Inhibin B  147.3          pg/ml         10 - 270     
AMH       0.55        ng/ml                 0.1 - 10.4

# 459
  • София
При мен май е наследствено тъй като баба ми е с диабет.Аз свалих 5 килограма -сега съм 51кг и съм 1,64
Eто, имаш доста основателна причина да вземеш мерки по-рано. Ако не се контролира, ИР след време води до ЗДиабет.
При ИР- панкреаса синтезира инсулин в десетки пъти повече от нормалното - понякога и 10-20 и нагоре пъти повече и това се случва при всяко едно хранене, което е неподходящо за ИР.
При ЗДиабет - няма инсулин ... или панкреаса вече не може да го синтезира  ( след като години наред е работил на максимума си)
Да контролираш ИР, означава да правиш всичко, което не би провокирало този огромен/силен/прекомерен синтез на Инсулин,...  който само ти вреди.

# 460
Eто, имаш доста основателна причина да вземеш мерки по-рано. Ако не се контролира, ИР след време води до ЗДиабет.
При ИР- панкреаса синтезира инсулин в десетки пъти повече от нормалното - понякога и 10-20 и нагоре пъти повече и това се случва при всяко едно хранене, което е неподходящо за ИР.
При ЗДиабет - няма инсулин ... или панкреаса вече не може да го синтезира  ( след като години наред е работил на максимума си)
Да контролираш ИР, означава да правиш всичко, което не би провокирало този огромен/силен/прекомерен синтез на Инсулин,...  който само ти вреди.
При мен явно свалянето на кг не помага,спрях да ям сладко вече от месец,но и това явно не помага много -ще трябват може би хапчета и някаква строга диета.Иначе да попитам нали стойностите са в границите ,как се определя при какви стойности имаш ИР?

Последна редакция: нд, 08 ное 2020, 13:16 от coolyto

# 461
  • София
Скрит текст:
PCR
RFLP анализ
Алел-специфичен PCR
Венозна кръв
Резултат:
Забележки: На база на проведените молекулярно-генетични изследвания не се откриват генетични варианти,
Здравей!
Имаш генетична мутация и не може да усвояваш ФК, ако не е метилирана. Приемай ФК, В12 и всички витамини от група В само в метилирани форми. Следи за дефицити (В6, ФК,В12...) и нивата на хомоцистеина.
ТСХ е добре, но са важни Т3 и Т4
Вит.Д и В12 може да са по-високи.

Здравейте,
Скрит текст:
Пиша в тази тема, въпреки, че има други, в които тези хормони се споменават, но повечето са много стари.

На 31 г. съм и реших проактивно да си пусна изследване за яйчников резерв, за да съм спокойна, че всичко е наред. На изследването няма индикация някой хормон да е извън норма, но намирам малко противоречива информация за това колко трябва да е АМХ-то. Исках да си ги пусна тук и ако някой има представа дали стойностите му са добри (или пък е имал такива стойности), да ми сподели.
Записала съм час за гинеколог и ще я помоля да ми ги разчете, но е към края на другата седмица, а съм любопитна.
Изследванията са пускани на 5-ти ден от МЦ, тъй като ми казаха, че се пускат м/у 3ти и 5ти.

Здравей!
Тези хормони се изследват точно на 3 ден от МЦ. На 5-ти ден от МЦ, ФСХ и Инхибин В не са обективни.
Не мога да преценя какво се случва?!
АМХ е нисък и показва доста намален ЯР.
ФСХ е висок - може да показва НЯР или да има киста/ЗФ ( трябвало е да пуснеш Е2 и ЛХ - на 3 ден от МЦ, те щяха да покажат какво точно се случва... другия вариант е да те видят и на УЗ - на 3 ден от МЦ)
Инхибин В е висок, но има разминаване с АМХ, което показва че тези високи нива може да се дължат на това, че е изследван не на 3-ти, а на 5-ти ден или да има ЗФ, напр.
АМХ и Инхибин В трябва да са с приблизително еднакви стойности, респ. да показват добър, не много добър, намален или изчерпан ЯР, а при теб не е така.

Пиши какво е мнението на лекаря, моля

coolyto
Преразгледай храненето си. По-важно е какво ядеш, а не това дали сваляш или не кг. А и ако сваляш кг. - какво намалява - мускул или мазнина?! Когато чистя мазнини, почти не свалям кг. но мазнината по тялото ми намалява.... И ако тренираш и качиш кг., то това може да е и само мускул.
Мога да сваля кг, дори да ям само мед, сладолед и шоколад ( ако съм в отрицателен калориен баланс), но мазнината по тялото ми ще си остане Simple Smile

Последна редакция: нд, 08 ное 2020, 13:52 от denis.

# 462
Скрит текст:
PCR
RFLP анализ
Алел-специфичен PCR
Венозна кръв
Резултат:
Здравей!
Имаш генетична мутация и не може да усвояваш ФК, ако не е метилирана. Приемай ФК, В12 и всички витамини от група В само в метилирани форми. Следи за дефицити (В6, ФК,В12...) и нивата на хомоцистеина.
ТСХ е добре, но са важни Т3 и Т4
Вит.Д и В12 може да са по-високи.

Здравейте,
Скрит текст:

Здравей!
Тези хормони се изследват точно на 3 ден от МЦ. На 5-ти ден от МЦ, ФСХ и Инхибин В не са обективни.
Не мога да преценя какво се случва?!
АМХ е нисък и показва доста намален ЯР.
ФСХ е висок - може да показва НЯР или да има киста/ЗФ ( трябвало е да пуснеш Е2 и ЛХ - на 3 ден от МЦ, те щяха да покажат какво точно се случва... другия вариант е да те видят и на УЗ - на 3 ден от МЦ)
Инхибин В е висок, но има разминаване с АМХ, което показва че тези високи нива може да се дължат на това, че е изследван не на 3-ти, а на 5-ти ден или да има ЗФ, напр.
АМХ и Инхибин В трябва да са с приблизително еднакви стойности, респ. да показват добър, не много добър, намален или изчерпан ЯР, а при теб не е така.

Пиши какво е мнението на лекаря, моля

coolyto
Преразгледай храненето си. По-важно е какво ядеш, а не това дали сваляш или не кг. А и ако сваляш кг. - какво намалява - мускул или мазнина?! Когато чистя мазнини, почти не свалям кг. но мазнината по тялото ми намалява.... И ако тренираш и качиш кг., то това може да е и само мускул.
Мога да сваля кг, дори да ям само мед, сладолед и шоколад ( ако съм в отрицателен калориен баланс), но мазнината по тялото ми ще си остане Simple Smile

КЗ на гладно ли се гледа най-вече за ИР и в какви стойности нямаш ИР.
А защо се водят в нормалните граници на лабораторията?

# 463
Здравей отново, Денис! Предполагам постът ми се е загубил сред всички останали. Би ли хвърлила едно око и на моите резултати, моля те? Ще съм безкрайно благодарна на коментар от твоя страна

Здравей, Денис!
Може ли моля те коментар на тези изследвания. Правени са на трети ден от МЦ.

# 464
Здравей Денис,искам да те попитам -за  жена с хашимото и висок холестерол е  изписан  витамин Д3-5000 единици,за тази доза си писала трябва да се приема и витамин К2(МК7 около 200 мг).Този витамин К2 не оказва ли някакво негативно влияние върху холестерола?Благодаря..

Общи условия

Активация на акаунт