Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 468
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
Скрит текст:
зелка, желязото ти е ниско, още повече не си пиша и вода. Това е причина за косопад. Другото е недостатъчни протеини. Инсулинът и КЗ са ти доста високи за човек на НВ режим. На мене ми опада половината коса след драстичната диета. Отрязах метър коса. Спря да капе и се сгъсти. Драстичните промени, не само хранителни, могат да доведат до косопад.

Косата е коса и расте. Коса и нокти не ме бъркат. Режа и толкоз. Концентриран се в правилно хранене, набавяне на желязо, фолат,вит Ц, всички Б витамини, селен, ако липсва, лек спорт като ходене, достатъчно сън.
Никакви маски не помагат.

За маските хич не съм съгласна.
Преди години като си бях дебеличка и още не бях чула за режима и се хранех с много В, имах косопад.
Спрях сешоара. Много помогна.
Почнах и домашни маски. Те също помогнаха много и се овладя в голяма степен.
Иначе и щом има липси на витамини, също е от голямо значение за косопада.
И Долче мисля е писала за това.

# 196
Елора, според мен, ако косопадът "е отвътре", т. е. когато се дължи изцяло на липса на витамини, то тогава нищо "отвън" няма да има особен ефект. Разбира се, да не се използват сешоари, преси, да се правят маски и т. н. може да помогне, за да не се изтощава още повече косата. Иначе, ако косопадът е "козметичен" и се дължи на външни фактори, обикновено има доста добър резултат от външни терапии.
Ваня, не съм запозната с таласемията (аз съм с железен дефицит) и не знам какво да те посъветвам. Не съм и попадала случайно на подобна информация. Не казваш всъщност как се храниш в момента? Доколкото знам, при таласемия има натрупване на желязо въпреки по-нисък хемоглобин и не се препоръчват много зеленолистни и др. Но изобщо не твърдя, че съм наясно с таласемиите- това ми е казвала приятелка с наследствена таласемия. Blush

# 197
Привет! От дете не обичам месо. Порад ниския хемоглобин почти през целия ми живот съм пила желязо, вкл. инжекции-при първа бременност Hg-около 50-60. Таласемията е открита преди 7 години-пия фолиева киселина. Около година се храних ВМ НВХ. И вече не се нахранвам без месо. Но и режима развалих.И сега накъде

# 198
Здравейте, прочетох цялата тема, но никъде не видях такъв инсулин на гладно, като моя 33,9🤔😪Възможно ли е да е защото не са минали 12 ч. от последното хранене и  пих доста алкохол? Иначе е видно, че имам ИР и хипо на ЩЖ.Утре съм на ендокринолог.

# 199
Елора, според мен, ако косопадът "е отвътре", т. е. когато се дължи изцяло на липса на витамини, то тогава нищо "отвън" няма да има особен ефект. Разбира се, да не се използват сешоари, преси, да се правят маски и т. н. може да помогне, за да не се изтощава още повече косата. Иначе, ако косопадът е "козметичен" и се дължи на външни фактори, обикновено има доста добър резултат от външни терапии.
Ваня, не съм запозната с таласемията (аз съм с железен дефицит) и не знам какво да те посъветвам. Не съм и попадала случайно на подобна информация. Не казваш всъщност как се храниш в момента? Доколкото знам, при таласемия има натрупване на желязо въпреки по-нисък хемоглобин и не се препоръчват много зеленолистни и др. Но изобщо не твърдя, че съм наясно с таласемиите- това ми е казвала приятелка с наследствена таласемия. Blush
Така е. Причините може да са много.
Дори и само стрес е достатъчен.
Майка ми е получавала от стрес косопад - алопеция, кръгов.
Но маските страшно помагат.

Но и режима развалих.И сега накъде

Ами оправи си режима, щом си го развалила Grinning

# 200
Ваня, и как ти се отрази ВМ-НВХ? Не мога да дам съвет как да се храниш, не съм запозната с таласемиите...
Бенджамин, не знам дали чак толкова може да скочи инсулин на гладно. Какво разбираш под много алкохол? Колко по-малко от 12 часа са минали? Не е желателно да се пият алкохоли предния ден (поне).
Тези дни гледам клипчета на д-р Екберг. Интересни са. Мотивиращи, разясняващи. Някой все пишеше за "д-р Берг, ама не онзи д-р Берг"...или аз това четях...и все се чудех кой е този другият д-р Берг Joy А то било ЕКберг! Grinning Препоръчвам да хвърлите едно око (на английски са, видях няколко и на италиански май, може да има и на др. език).

# 201
Спазвах стриктно около година. Свалих около осем килограма, но изглеждаха повече. По различен начин се промени тялото, като с никоя диета досега. Намаля целулита и за пръв път имах хемоглобин почти достигащ долна граница-112. Но започна умора и други симптоми на хипо. Може би желязото се вдигас този режим. Не съобразих да го изследвам. Не ми определиха какво да не ям, но четох че се ограничава червено месо и зелени зеленчуци.

# 202
На мен при ниско желязо ми се засилват симптомите на хипо. Можеш да спазваш режим без зелени зеленчуци и с друг вид месо, риба, яйца...сигурно има варианти.

# 203
Точно при таласемия се ограничава червено месо и зеленолистни.
За протеин се набляга на останалите източници, както и с избора на зеленчуци.
p.s. понякога умората се дължи на таласемията, особено в преходните сезони.
Аз също  съм таласемия . ( нисък хемоглобин и средно към високо желязо, но пък и с нисък феритин, който се надявам да се пооправил поне малко.)

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 21:20 от Тiтi

# 204
Щом трябва- да ги ограничава зелените зеленчуци и червеното месо. Всеки намира своя баланс според състоянието си. При мен хипофункцията се засилва при ниско желязо- не съм с таласемия, а с дефицит на желязо и то не ми се вдига без добавки. Доколкото знам, високото желязо е свързано по-скоро с риск от хиперфункция на ЩЗ.

# 205
  • тук и там
Здравейте,правих изследвания тази година-ЛЛ ми пусна глюкоза,инсулин и Homa-IR  и др.Принципно съм правила и обременяване с глюкоза,но преди две години-вдигаше се много инсулина на първият час,но успяваше да свали кръвната захар и той самият влизаше в норма на вторият час,макар и на горна граница-но все пак това за два часа след глюкоза..Сега, на гладно- кръвната ми захар е 5,9,инсулина -5,16 ,но Хома индекса е подчертан че е извън нормата.Той е 1,36 при референтни от 1,7 до 2,5.
Да вземам ли час за ендокринолог? В смисъл -притеснителен ли е факта,че Хома е под нормата ,на какво е признак?

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 09:48 от Kaisia

# 206
Не помня как се смяташе точно НОМА индексът, но мен лично би ме притеснила захар 5,9 на гладно, ако редовно е такава. Знам че това е все още в рамките на референтните стойности, но ми се вижда множко.
Аз бих изследвала още поне 1-2 пъти за да видя дали е все така и тогава бих решавала, защото си е моментна стойност и може и да не е постоянно така.

# 207
  • тук и там
Да,за захарта е ясно.Миналата година беше 5,6.Стана ми интересно защо са подчертали Хома индекса ,като извън нормата и въобще това има ли значение..Инсулина при мен е окей,Хома индекса даже под норма,обаче захарта е висока..

# 208
Според мен, просто подчертават резултата- предишната ми ендо го ограждаше Blush Хубаво е да се види тази КЗ постоянно ли е така. При някои хора с ИР инсулинът се вдига чак на 60 и 120 минута. Аз не се интересувам особено от хома индекса, честно казано. Гледам КЗ и инсулин поотделно и един спрямо друг.
Натка, на 1-ва стр. я има формулата- мисля, че беше КЗ х инсулин: 21,5 или 22,5... Thinking

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 14:03 от dolce miele

# 209
Според мен висока захар и нисък/нормален инсулин говори, че пакреасът не може да наваксва вече. Ако тази захар е постоянно такава и се вдига с течение на времето, върви към диабет. Гликираният хемоглобин как е? Излишни кг, кръвно, други придружаващи здравословни проблеми - бъбреци, черен дроб, зрение как са?

Общи условия

Активация на акаунт