Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 196
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
От тази домашна пица (то бяха 2 парчета) с пълнезърнесто брашно без каквито и да е гадости, които им слагат по фаст фур ресторанти, ми скочи КЗ до 6.7. А по всички книги препоръчват да се яде пълнозърнеста храна. После 2 дена не можах да си оправя нивата на КЗ и си направих 16 ч. фастинг. Това при положение, че лекарите не водят състоянието ми дори ИР, а какво става с един диабетик не знам, ако се храни така.....   

Какво имаше върху парчетата от пълнозърнесто брашно?
Не трябва да смесвате въглехидрат с мазнина. Да, вдига се захарта от комбинацията.

# 631
Имам още да работя за това да е постоянно под 5, не го постигам всеки път все още... Но аз и все още не се натоварвам достатъчно, защото са минали 2 седмици от кюртажа и внимавам да не се презоря и да си направя други проблеми.
Имам още едно питане - за спорта. Абсолютно веднага след ядене ли го почвам? На моменти като направя така ми се дразни нещо хранопровода (като много лек рефлуск, дори и така не мога да го опиша)

# 632
И аз имам съмнение за хеликобактер.
След операцията миналата година явно от продължителните силни антибиотици ме изписаха кукла от болницата (бях 9 дни там). Чувствах се много лека, отпочинала, можех да заспивам и спях. Но после след някъде месец, месец и половина всичко се завърна. Имам подозрения как и откъде, но след като нещата са налице, нямаше какво повече да направя. Сега след скорошната операция отново бях сравнително добре, но не толкова както преди година. Бях разговаряла с личната за тези мои съмнения, но тя само ме насочи към кръвно изследване (да си го платя сама), но не и към гастроентеролог. Както споменах тя трудно дава направления.
Притеснява ме че в 90% от специалистите тук искат да ти правят някаква скопия, защото се плаща много от здравната каса. А с моята операция от преди 2 месеца никаква скопия не ми се иска да правя. Преди няколко години бях при един гастроентеролог и когато той ми каза че иска да ми направи скопия, а аз отказах, той директно ме изгони от кабинета си. От тогава не съм ходила на такъв специалист. А мисля че имам болки с който съм свикнала вече и не отчитам толкова че да са ми оплакване. Смятам че е напълно възможно да имам тази бактерия и то от много време. Но като си "млад" докторите омаловажават всичко като че ли.

# 633
Е, позната лекарка (близка роднина на моя приятелка) "утешаваше" човек, че "по-добре нямало да става с годините".... Joy
Скрит текст:
Така че като си млад те претупват и "нищо ти няма", после версията се сменя и вече "е от годините, нормално". Close Е, не всички лекари са така, но има една част които действат по този модел.
За хеликобактер може да се прави изследване и без скопии...кръвни, фецес...

# 634
Е, позната лекарка (близка роднина на моя приятелка) "утешаваше" човек, че "по-добре нямало да става с годините".... Joy
Скрит текст:
Така че като си млад те претупват и "нищо ти няма", после версията се сменя и вече "е от годините, нормално". Close Е, не всички лекари са така, но има една част които действат по този модел.
За хеликобактер може да се прави изследване и без скопии...кръвни, фецес...
Да, знам. Аз и с тази цел отидох при гастроентеролога, но като му го казах и той ме изгони от кабинета си. Явно нямам право да изявявам мнение и да отказвам "скъпи" процедури.

Включвате ли сусамов тахан в менюто си?

# 635
След като вчера ме диагностицирахте с ИР минавам да се отчета какви ги сътворих днес😂Приемам всякакви забележки, защото тепърва чета и си водя записки какво може и какво не може.
На закуска изядох едно сварено яйце и половина със съвсем малко домашно кисело овче мляко, че ми е трудно да консумирам само яйца на закуска.Към тях добавих домашни краставици.(има си предимства човек да живее на село и яйцата бяха домашни😂).
На обяд свинско филе на тиган, карфиол и чушки със зехтин.Сварих една глава карфиол и сега ще мисля какво да я правя, че онзи ден я купих от пазара .
Вие кафе позволявате ли си?Обикновено пия по едно абсолютно чисто и не ми се иска да се лишавам и от него🙄

# 636
След като вчера ме диагностицирахте с ИР минавам да се отчета какви ги сътворих днес😂Приемам всякакви забележки, защото тепърва чета и си водя записки какво може и какво не може.
На закуска изядох едно сварено яйце и половина със съвсем малко домашно кисело овче мляко, че ми е трудно да консумирам само яйца на закуска.Към тях добавих домашни краставици.(има си предимства човек да живее на село и яйцата бяха домашни😂).
На обяд свинско филе на тиган, карфиол и чушки със зехтин.Сварих една глава карфиол и сега ще мисля какво да я правя, че онзи ден я купих от пазара .
Вие кафе позволявате ли си?Обикновено пия по едно абсолютно чисто и не ми се иска да се лишавам и от него🙄
Пия по 2-3 кафета на ден.Понякога с мляко, понякога със сметана, най-често с кокосово масло.
Карфиола го запичам малко на фурна, с масло, подправки, малко вода, като се зачерви, заливам с разбити яйца със сметана и допичам.Понякога слагам и сирена....

# 637
И аз пия кафе, даже аз пия прекалено. Моето е винаги с краве И кокосово масло, т.нар. бронирано. Не ми създава грижи за сега.

Lale_Lili, иди при друг и при друг, и при друг, докато откриеш някой, който ще ти обърне достатъчно внимание. Има много такива, които те засилват направо за тежки изследвания и ненужни операции. Синът ми за махане на сливиците, майка ми с извадена жлъчка, матка и яйчници. А отиде на лекар, а нещо искат да ѝ режат.
Едно време на сестра ми са искали да оперират стъпалата заради дюстабан като яко са наплашили майка ми, че иначе може да осакатее. Добре че е потърсила и друго мнение иначе вярно е можело да я осакатят за цял живот. Е оправи се само с ортопедични обувки. Големи касапи са.
Не давай да те кълцат, ако не е крайно необходимо и не си убедена, че е наложително. След второ, че дори трето мнение, ако трябва.

# 638
А каква сметана ползвате за готвене заквасена или течна животинска?
Питам защото аз лично с намирането на втората много се затруднявам, навсякъде се продават предимно растителни 🤔

# 639
Заквасената само я ям. За готвене ползвам незаквасена.
Облагодетелствана съм да има във всеки супермаркет тук животинска незаквасена, макар че се опитват да ме метнат с такава с 50% намалени мазнини, която е в същата опаковка като пълномаслената, само с един почти невидим надпис. 

# 640
  • пак там
Лошо ти е менюто, Лили. Аз, разбира се, не съм лекар. Но поради ред причини вече поназнайвам сигурно повече от повечето специалисти в областта. Така и не разбрах от какво си оперирана (възможно е типично в мой стил да съм го проспала), но диетата ти, изписана от лекари, е лоша.

Основните проблеми с гастроентерологичните болести (за тях мога да говоря лично, не само теоретично, затова само тях споменавам) идва от нетипичния начин на хранене. При проблеми с червата най-добрия вариант за мен (изпитано) си остава АИП (автоимунен протокол). Това е хранене, което е абсолютно антиалергично, андираздразващо.

Ако имаш проблеми с кисти, миоми и други образувания (та чак до онко) - тук вече (след известно време на АИП е най-добре, но не е задължително) се минава на храни, които не съдържат в себе си захар. Категорично. Пак аз - не щото съм овен Simple Smile , а за да съм достатъчно аргументирана донякъде - при бременността ми се откри огромна миома - 10 см на родовия канал. Докторите бяха учудени как изобщо съм забременяла и абсолютно сигурни, че ще имам и занапред, даже ми предложиха да ми премахнат матката. Не се съгласих, естествено, вече 11 години за миома не съм чула повече.

А твоята "диета" включва захар, изключва солено месо и вече не помня още какви неща бяха. Като премахнеш "захарта", тоест въглехидратите, организмът ти започва да се отводнява, и имаш нужда от солено.

Сега за режима:

НВВМ режимът предполага постепенно заместване на вх с мазнини. Защо? Мозъкът ти работи с някаква енергия. Най-бързо и лесно става с въглехидрати. Обаче те, дали по принцип или след бъгване в имунната система, причиняват проблеми на организма. Другият начин за подхранване на мозъка е с мазнини.

Тоест, организмът ти има нужда от 5-10% въглехидрати, не повече. Но! за да работи правилно, ти трябва аналогичното на премахнатото количество друга енергия, тоест мазнини. При теб видях кашкавал от време на време и отскоро авокадо. Полезни са, разбира се, как да не са! Но са недостатъчни. Само при кето (краен вариант) са необходими до 75% мазнини на всяко хранене. При АИП всяко хранене се състои или започва с чаша гъст месен бульон, мазен. При НВВМ количеството мазнина трябва да надвишава драстично количеството вх (доколко, не помня).

Едновременният прием на много мазнини и много въглехидрати те прави дебела. Липсата на протеини прави мускулите слаби и теб - уморена.

Типичен начин на хранене - махаш всичко тестено, сладко, картофи и ориз, махаш алкохола. Ядеш повече месо, субпродукти, и зеленчуци. Ядеш много мазнини.

Това е базата.

Оттук нататък са нюансите.

Възможно е да имаш проблеми с щитовидката. Това се уточнява при изследвания. Като за начало можеш да пуснеш едни ТСХ, Т3 и Т4, за да си изясниш имаш ли проблем въобще. Но съдейки по липсата на сън, умората и депресията - вероятно имаш. (Майка ми е с Хашимото, много "горчив" хап е по принцип. Но щом тръгне да търси и в най-близките си жестокост и безсърдечие, проверявам й хапчетата и я карам да отиде на лекар - обикновено съм права.)

Нюанс 1. Хашимотото не може без вх, тоест при него не е подходящо да се храниш карнивор като Миоки или кето  като Невена (всъщност тя доста гъвкаво редува различен тип хранения, но това идва след много четене и много опит, а не винаги води до правилния резултат). Следва да вземаш повече зеленолистни - марули, спанак, лапад и тънъ.

Нюанс 2. На кето не се минава веднагически. Сменя се постепенно. Първо махаш хляба и го заместваш с нещо мазно - дали ще е яйце, дали ще е кашкавал, дали ще е просто масло - няма значение. После махаш сладкото - и него заменяш на месо и мазнина. След това - картофите и ориза.

Кетото е краен вариант, реално явно работещ за сравнително здрави хора. При него имаш 20 г вх, които идват от салатите. А салатите, въпреки че са вх, са бавни вх, които се разграждат на захар вече в дебелото черво, където единствено служат за храна на "добрите" бактерии. Сега, дали ще ги приемаш сурови или варени - изборът е твой. При проблеми с червата една умна глава, измислила Автоимунния протокол, препоръчва да са варени. И наистина действа - стомахът се успокоява без захарта, зеленчуковите сокове не предизвикват в наранения стомах остри реакции. След това можеш и сурови да ги ядеш. Но половината ти чиния трябва да е с тях. Ако не искаш тиквички - има краставици, домати, чушки, каквото си пожелаеш и в каквато и комбинация си пожелаеш.

Не се нахвърляй на един куп хранителни добавки и лекарства. И без тях става, но по-бавничко. А резултатът при многото хапчета е непредвидим. Доказан факт е, че повечето лекари могат да предвидят последиците от най-много четири комбинирани лекарства. Пий основата, която ти е дадена, ако не можеш да я избегнеш и не налягай на останалите.

# 641
Растителната сметана е отрова - съдържа лоши мазнини, захар и куп химикали. Само животинската и пълномаслена сметана е сметана и годна за ядене
Миоки, завиждам ти за такива магазини

# 642
Набиха ми се като трън 3 неща- захар-  позволена, диетични кренвирши (какво ще рече това?!?) позволени, въглехидрати дневно - 350- 380 грама...еха! Flushed Close
И не само това. Абсолютно всичко е пълен абсурд.

# 643
А каква сметана ползвате за готвене заквасена или течна животинска?
Питам защото аз лично с намирането на втората много се затруднявам, навсякъде се продават предимно растителни 🤔
Течна животинска.В "Метро" винаги има поне 4-5 вида.Взимам най-високия % масленост, обикновено е 37-38.
За пловдивчанки, в "Лекси" също има.
В "Лидл", малка разфасовка, пак 30 % май беше...

# 644
Рися благодаря за изчерпателната информация.
Бях написала много дълъг и подробен отговор, но по невнимание дадох рефреш и всичко замина. Sad
Намерих една книга за АИП и ще се засиля да я прочета.
Оперирана съм преди 10 години от фиброаденом на гърдата, преди 1 година от киста на яйчника, като се наложи да извадят и него, и сега имам само 1 такъв, и преди 2 месеца стомаха от срастванията от предната операция от преди година, бяха ми причинили непроходимост на червата.
Ендокриноложката която ми откри ИР преди 2 години ми каза да не ям сладко, хляб, картофи, ориз и плодове следобяд. Също така ми каза и да не ям след 17.30.
Спазвах всичко и свалих доста килограми. Бях 74 кг при началото на диетата. После дойде операцията на яйчника и след нея бях свалила също килограми и ги бях задържала на 52 без проблем. Сега след последната съм 49 килограма и се чувствам хилава и малко слаботелесна. Аз съм нисичка, само 157 см, но 50-52 кг си ми бяха комфортни. Сега съм малко по-красива, но не се чувствам "силна" така да се каже.

Общи условия

Активация на акаунт