Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 222
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
До колкото разбирам, от време на време си хапвала картофи и ориз до скоро? Мазнините ти как са и от какво са, освен тези които са естествено в храната?
Определено си прегледай лекарствата и си направи изследвания за витамини, захар и инсулин, чернодробни показатели, щитовидна. Яденето ти не изглежда крайно лошо като цяло, но ориз и картофи забрави.

# 616
Възможно е да има проблеми с щитовидната- такъв тип стрес, подтиснати емоции/гняв, мълчание, търпение...принципно се отразяват там. Отделно ако има дефицити разни.
Храненето не е крайно зле, но може да се потърси разнообразие откъм рецепти и начин на приготвяне. Аз лично често ям и консерва сардини, бейби скумрия, понякога херинга. Маслините не разбрах защо точно са забранени?

# 617
Избягвам ориз и картофи, но до преди месец ги ядях понякога когато ги имаше сготвени. Тогава бях още слаба и не можех да си пазарувам. Сега мога да излизам и може да ми се наложи да излезна и 3 пъти, но си купувам само това от което имам нужда. Не ям вече каквото готви майка ми, а само според моята нужда. Промяната се усеща, но не знам как ще я задържа. А като тръгна на работа съвсем. Не мога да правя упражнения поне 6 месеца. Мога само да ходя и толкова.
Ще ви покажа листовката която ми дадоха от Пирогов след операцията за да видите какво ми е забранено и да сравните позоволените за нашата ИР.

Скрит текст:

# 618
На мен също ми стана интересно за ядките и най-вече за маслините защо са забранени.

Риба включи, ако обичаш. Разнообрази протеина, да не е все телешки кюфтета.

Емоционалния стрес много се отразява на ЩЖ, подкрепям другите мнения да я прегледаш.

Не разбрах заедно ли живеете с майка ти, но е добро решение да си самостоятелна щом тя толкова те тормози. Не й го позволявай.

# 619
Да, живея с майка ми и колкото и да искам да бъда сама под наем, наемите са страшно високи. Живях година и нещо с хазайка, но не беше много по-добре. В смисъл правеше ми забележки колко вода харча, гасеше ми лампи, такива и други неща.
Мечтая си да си стъпя на краката и да си намеря работа с която да мога да си позволя да живея сама, саностоятелно в апартамент и някой ден да си купя такъв. Това ми беше и целта с години. Но изгледите да се случи такова нещо в момента не са обещаващи.

п.с. В предният ми пост публикувах листовката с новият ми хранителен режим след последата операция. Можете да го видите за инфо за другите забранени ми неща. За ядките ми го казаха устно. Понеже аз им казах че това ям най-често. Никакви фъстъци, бадеми, кашу, прочие. Никакви ядки завинаги, особено фъстъци. Това беше коментара на докторите.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 13:57 от Lale_Lili

# 620
Набиха ми се като трън 3 неща- захар-  позволена, диетични кренвирши (какво ще рече това?!?) позволени, въглехидрати дневно - 350- 380 грама...еха! Flushed Close

# 621
Да, затова казвам колко е противоречиво и как трябва да намеря баланса за да спазвам и двете.

# 622
А, доста лекари дори за ИР няма да ти препоръчат драстично, съществено намаляване на въглехидратите и ще се ограничат с "яж от всичко по малко"/ "бавни вгх" и т. н. Трябва ти да си търсиш повече инфо и да си напаснеш режим който е ок за теб. Simple Smile
Маслините нещо не ги видях в списъка или съм пропуснала някак... Thinking
П. С. Забелязах и кромит лук в списъка Joy Но маслини пак не...те не са ядки...
Черен дроб е добре да се яде заради желязото.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 14:18 от dolce miele

# 623
Въглехидратите в тази листова са брутално високи, не просто прекалено високи, а потресаващо количество. Трябват ти основно на първо място мазнини и след това протеин. Витамините изброени след това се набавят от месо, яйца и риба. Може да включиш карантия - дробчета сърца.
 Пърженото по принцип не е проблем, ако е пържено в качествена мазнина, не такава която се окислява лесно, че даже често е предварително окислена още в бутилката. Може да ползваш свинска мас, кокосово масло и краве масло за пържене/готвене.
5-6 пъти храна дневно си е преживяне, а за дъвкането, да хубаво е да се дъвче, ама като не се яде целулоза, нормално дъвкане е напълно достатъчно.
От месото крехко добре, ама нетлъсто е грешка. Тлъстината трябва да я има, не да е изцяло мас разбира се, но пържолите например да са вратни, пилето да е бутче с кожа, а ако месото е сухо, добавя му се допълнително мазнина. На бялото пилешко например, масло или сметана, ако се консумират млечни, на рибата зехтин или масло.
Шунка и кренвирши не са месо, а микс от рога и копита и е съмнително дали изобщо съдържат месо. Хайверът е супер храна, само че не готов от магазина, който е омешан със същото като кренвиршите. Проблемът не е солта, а всичко останало в тях. Зърнените и захарта няма да ги коментирам изобщо.

Те лекарите за диабет не препоръчват орязване на ВХ че за ИР и проблеми със стомаха ли... После диабет е прогресиращо, нелечимо заболяване а...

# 624
За хайвера става ли този на зърна в бурканчетата? Включвате ли го в менюто си? Опитвала съм само веднъж, но ако е добре за диетата, ще го включа незабавно. Виждала съм в Берьозка много красиви (и скъпи) бурканчетата с хайвер и винаги съм се чудела дали са вкусни.
Ако знаете как не обичам дробчета, сърца и тиквички. Първите 2 имат странен вкус както и да са приготвени, а тиквичките съм ги яла с години всеки ден. Вторият ми баща имаше подагра и той беше на диета. Майка му готвеше основно тиквички. И до ден днешен купувам ги и все отлагам да ги сготвя и посше ги хвърлям. Ще трябва да го превъзмогна.
Имам кокосово масло в бурканче от Зоя. Бях го купила за проба, но още не съм го пробвала. Значи отварям го и намирам нещо за пържене веднага.
Маслините са при забранените плодове. Последни в реда.

# 625
Напълно съгласна с мнението на Миоки. Аз "пържа" яйцата (и другите неща) в качествена мазнина и само колкото да се сготвят. Всички неща тип панирани- пиле, тиквички и др. "пържа" във фурната поляти леко с мазнина.....Не понасям омлети/яйца препържени задълго в мазнина- много ми са гадни на вкус...а и не си чувствам добре стомаха после- при това не съм с проблемен стомах. От "пържено" на фурна не се чувствам така.

# 626
Да, официалните препоръки за диабетици е прием на 200-225 г. въглехидрат дневно!?! Аз до скоро преди да вляза в тази група, да прочета тук и да проверя и в други източници си четях някакви книги за диабетици и си мислех, че следвам правилен режим. Не мисля, че и тогава съм докарвала такъв чудовищен грамаж въглехидрати, защото в близките дни почнах да си записвам всичко в едно приложение за диабетици, което смята грамажа на въглехидрати и т.н. в един "свински" ден хапнах домашна пица от пълнозърнесто (смляно в къщи брашно) и стигнах до 130 г. въглехидрат за целия ден.
От тази домашна пица (то бяха 2 парчета) с пълнезърнесто брашно без каквито и да е гадости, които им слагат по фаст фур ресторанти, ми скочи КЗ до 6.7. А по всички книги препоръчват да се яде пълнозърнеста храна. После 2 дена не можах да си оправя нивата на КЗ и си направих 16 ч. фастинг. Това при положение, че лекарите не водят състоянието ми дори ИР, а какво става с един диабетик не знам, ако се храни така.....   
В тази връзка имам въпрос - в момента въглехидратите ми дневно варират между 30 и 60 гр дневно (общо за деня) и се явяват 10-15 % от общия ми калориен прием. Калорийният ми прием е до 1200 на ден, като в повечето дни не го достигам - просто като хапна сметана или по-мазничко месо и по-солидна салата с различни сурови зеленчуци  се чуствам съвсем сита. Основно идват от зеленчуци (домати), млечни и тук там някакви микро порции плод (основно малини до 40 г. ) или 2-3 ядки от типа на макадамия или бразилски орех.
Следвам схемата на Невена - ядене и после движение, за да не мога да не ограничавам драстично въглехидратите, заради целяна бъдеща бременност, при която кето диетата не била ок
Тези количества въглехидрат ок ли са?

# 627
Дборчетата може да ги нарежеш на малки парченца, да ги свариш и да ги ядеш като хапчета.
Хайвер разбит с масло, сол и малко лимонов сок е просто вълшебно, но този в бурканчета не знам какво още съдържа.  Това епроблемът, че в готовите слагат какви ли не пълнители. Гледала съм тук, нито пастета, нито хайвера са чисти и без разни нишестета. Тиквичките не са задължителни. Майка ми е с подагра и си яде месо, масло, яйца без последствия и без пристъпи.

Една интересна техника за обработка на месото преди готвене, за тези чувствителни към нитрати и ла..та с които го помпат - един час преди готвене стои накиснато във вода с добавена лъжичка сол и лъжичка сода. След това се измива и готви както обикновено. Става крехко и се предполага, са излезли поне част от боклуците.

Пробвай маслини, ако обичаш и ако не ти създават дискомфорт на стомаха, според мен могат да се ядат по малко. Идеята която виждам в тази листовка е да се консумират храни с по-малко фибри. Не са свършили блестяща работа, но все пак ...

Desii_123, ок са, ако идват от "правилните" източници. С други думи не от тесто, сладко и т.н. знаеш.

# 628
Деси, добре са, ако се чувстваш добре и виждаш хубава КЗ! И аз откакто минах на режим много трудно мога да докарам над 60-70 гр вгх- то и за тях обикновено трябва да се постарая повече (примерно сладолед, повече домати и патладжани или млечни)... Иначе естествено не ми се получават чак дотам...

# 629
  • Paris, France
Хайвер - ние ядем от сьомга, есетров не можем да си позволим често. Има и един евтин, от някакви други риби, но ми го препоръчаха за омега 3. Вътре май има оцветители, но не съм сигурна. Знам, че е много полезен за ИР.

Lale Lili, рзгледах диетата. Това, че хлябът е позволен не означава, че е задължителен. Разрешени са цвекло и моркови, примерно, магданоз. А за какво е тази диета ако не е тайна? Мисля, че ако се орежат ВХ може идеално да се приспособи към кетогенната. Като Миоки мисля, че не е свършила работа и те лишава от полезности за нищо.

Фактът, че липсва желязо и има проблем със стомах подсказва Хеликобактер или друга инфекция. Изследвала ли си се за хеликобактер? Той също предизвиква ИР.

За проблеми с майките - далече от очите 🥳 и си свиркай. Бих се преместила и даже емигрирал (това и направих, де 😎). В северните държави при ниска заплата, дори 20 часа в супермаркет соцоалът помага с наема и плаща до 100%. При ниски доходи има и помощ със здравни застраховки, зъболечение, карта за транспорт, ток, вода, безплатно или с намаление ползуване на квартални басейни, Спа, фитнес зали, библиотеки. В Скандинавия даже може да се намери работа без знание на местен език. В Лондон също е възможно, сега не знам.

На 32г не може да седиш и да чупиш пръсти. 90% от човечеството не работи това,  за което е учило. В момента във Франция заплатите на юристите са по-ниски от тези на медицинските сестри и учителите. Съседката ми се преквалифицира и стана учителка. Оглеждай се за промени във всяко отношение!

Деси123, ти вече не броиш ВХ, а мериш КЗ. Щом не допускам вдигане над 5 и изгарящ всички поети ВХ + още малко, количеството ВХ е адекватно. Като стабилизирал КЗ под 5 на това количество ще вдигаш бавно ВХ до някакво разумно количество, което можеш да изгаряше редовно. Дали ще е 30 грама дневно или 300 зависи от твоята мускулна маса, метаболизъм, спорт. Колко ВХ ядеш вече не те интересува. Интересува те да виждаш захар под 5 след ядене и спорт + още половин час спорт. Ако имаш време да следваш метода, след още малко време ще си живееш с постоянно идеална захар извън половин час след яко тъпкане с ВХ, примерно. Е, през бременността ще ходиш малко повече, може би, но то е полезно. Ако тогава те домързя гаврътваш оцета и така ходиш по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт