Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 231
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
Пробвай нещо силово като допълнителни натоварвания с тежести, както и нещо, което е в графа адреналинови/ екстремни спортове. Малко е като клин клин избива - на мен стресът ми идваше от работата, но като правиш нещо, което те кара на 100% да си съсредоточен в него, а не в стресиращите събития в работата може да помогне. Например няма как да мисля за срокове и клиенти, докато съм върху ските, защото ще се пребия, мисля за следващия завой и мозъкът си почива. Също работи върху това да си отстраниш стреса от работата - влязла си в някаква, порочна спирала - има много техники и съвети за mindfulness, за управление на време, за справяне с тревожност и др под. Търси точните при теб - помагат. Докато в главата ти е кошер от негативни мисли и “трябва 1, 2,3...” - нито съня, нито ИР ще се оправят. Всеки стрес действа на кортизола и така ти вреди.

# 601
При теб по-скоро е от стрес. Това, че си останала без работа също е стрес. Че трябва да работиш нискоквалифициран труд също те стресира явно.
Аз съм така - като имам проблем, ми се нарушава съня. Заспивам, събуждам се след 2-3 часа и от мисли в главата си не мога да заспя. Към 5ч сутринта се унасям, изкарвам още към 1,5ч сън и това е.

По-скоро наблегни на някакви техники за справяне със стреса, медитативни практики, с които да си освободиш подсъзнанието от влиянието на стреса.
Може и някакви добавки в тази насока - ашваганда и т.н.

# 602
Не знам. Последните години животът ми е пълен кошмар и тялото ми вече не може да се справя. Вчера бях на мамолог за годишен преглед и там има нови проблеми. Преди 2 месеца ми правиха по спешност операция в следствие на сраствания от друга операция преди 1 година.
Преди 2 седмици ми се появи шум в ушите и след обикаляне по лекари нищо не помага. Чувствам се сякаш се разпадам.
Нямам близки хора да ме подкрепят, майка ми изпитва само омраза към мен и така се държи всеки ден. Нямам баща, нямам вече и приятели. В такава дупка съм че вече не виждам никаква светлина в тунела Sad
Извинете ме разстроена съм.

# 603
Проверявала ли си щитовидната?

# 604
Последно преди 2 години. Тогава нещо моята ендокриноложка ми се разсърди (явно очакваше да й дам пари на ръка, аз тогава пак бях безработна и нямах и тя се разсърди, сигирна съм че е заради това. Тя е добър специалист но се вижда че е свикнала на подаръци, грешката си е моя) и повече не съм ходила и не съм си правила други изследвания. Бях се съсредоточила на операцията преди 1 гофина която претърпях, а трябваше и да работя, защото вкъщи работя само аз.

# 605
Шум в ушите, умора и лош сън може да се дължат на проблеми с щитовидната. Няма да е зле да я провериш подробно. Може всичките симптоми да са ти от там.

# 606
Това може да са симптоми и при дефицит на желязо, нисък феритин, нисък Б 12...При мен освен тези ги имаше и проблемите с ЩЗ Flushed (ниското желязо/феритин влияят на функцията на ЩЗ, затова не е изключено да се срещат заедно) Особен шум в дясното ухо имах аз преди 3 години- колкото повече намаляваше желязото, толкова повече се усилваше (имах и нисък хемоглобин). Затова сега февруари като усетих същия шум отдясно+ косопад пуснах и феритин, и желязо- въпреки че хемоглобинът уж бе в норма (макар и на долна граница).

# 607
Добре, ще го имам в предвид. Сега ще завърша терапията която ми предписа отоневролижката и ще се моля на личната ако се смили над мен да ми даде направление за ендокринолог. Много трудно с тези направления. То са молби, уговорки..
Ниско желязо имам почти винаги, но е нещо от рода на 108-115 при долна граница 120 и никой лекар не му обръща внимание.
Другите показатели, които споменавате не съм сигурна че са ми изследвани.
Можете ли да препоръчате добър ендокринолог в София, който объща внимание и на тях, а не пуска само стандартните 2-3 изследвания по каса?
Ще ви бъда благодарна ако можете да ме насочите.

# 608
Желязото ти е добре да е около средата на референтните- не просто да е в тях, а твоето е зле щом е под нормата...Феритинът пък е добре да е над 70 (при норми 13-150  за жени)...

# 609
Всеки хормонален дисбаланс или дисбаланс/дефицит на жизненоважни елементи може да ти обърка биохимията на тялото. Ако ти излязат дефицити във витамини си провери дали нямаш мутация mthfr или mtrr, за да не приемаш неметилирани б-та и така да се тровиш допълнително. Преди време тотално се бях бъгнала - плач като магаре, неконтролируем, сърцебиене, паники. Реших, че е заради това, че е заради абортите (2 в рамките на 6 месеца), но се оказа от противозачатъчни, които ми бяха дали заради една фоликулярна киста. Спрях ги и за броени дни си бях нормална.
Извън това обаче трябва да се бориш с тези нагласи -майка ми ме мрази, животът ми е ад, всичко се разпада и т.н., защото те те тровят сами по себе си могат да те разболеят. Казвам го, защото всички тия неща са ми минали като нагласи в главата вкл. Много трудни отношения с майка ми.
Не знам дали си чувала за Виктор Франкъл и неговата теория за последната човешка свобода, както и дали си чела книгата емоционалната интелигентност на Даниъл Голман. Искрено ги препоръчвам като човек се е борил със стрес и усещане, че всичко се срива.

# 610
Приемът на някои лекарства също може да предизвиква нежелани реакции, провери си ако приемаш някакви дали няма описано в листовката.

# 611
И аз не знам вече какво имам. Миналата година ми извадия десния яйчнин, защото имах голяма киста която го беше погълнала. Не показа уж ендометриоза изследването, но е факт че не ме боли по време на цикъл и нямам отдавна вече нормалните процеси както имах преди. Но поне бях добре и мамологично отношение. Сега и там има проблеми и вече много ме е страх. Операцията която претърпях по спешност ме постави на нова още по тежка диета. Не мога да ям ядки в никакъв случай, преди живеех на маслини, сега са ми категорично забранени. Напрактика това което не мога да яма заради ИР ми е позволено, а това което не мога да ям заради стомаха ми беше основната позволена и изградена диета за ИР преди последната операция. Сега трябва да си правя ново меню и да се чудя как да се храня така че да съм пълноценна, но да не си вдигам КЗ и да не дразня супер проблемният ми стомах.
Ще потърся информация за книгите, които споменаваш Деси. Просто ми ежтрудно, защото няма нищо весело в живота ми. Майка ми е страшно отрицателен човек, постоянно ми се отяжда и ме обижда без причина, смята че съм й длъжна да се грижа за нея при положение че тя самата не е положила никакви грижи за мен. Постоянно ми вдига скандали, всичко я дразни, а ако разбере че излизам н1къде да се забавлявам направо превърта и ме прави луда и мен. Ако все пак излезна заключва вратата и после не ме пуска. Дълги години ме беше срам дори да си помисля да си намеря приятел. Та кой би ме взела с такива проблеми в семейството. Опитвах се и се убедих че съм права и вече дори и не се опитвам. Просто работя, уча нещо колкото да се занимавам (последно бях на курсове по немски) плащам сметките вкъщи и мълча. Положението за мен е доста по-лошо отколкото го описвам. Но не мога да ви занимавам с всичките ми лични драми. Достатъчно е че искате да помогне по темата, за което ви благодаря.

# 612
Я опиши точно какво ядеш.

# 613
Стресът ти е наистина много, но подозирам, че и храненето ти не е на ниво. И аз бих искала да опишеш подробно какво ядеш и като вид и като количества.

# 614
Обикновенно закусвам яйца с краставица.
За обяд някакво месо или телешки кюфтета със домат или пак някакъв зеленчук (салати, марули са ми забранени, а ги обичам много)
За вечеря нещо леко, зеленчук.
Сега започнах да включвам авокадо, защото явно е едно от нещата, които не са ми забранени. Правя си паста от сварени яйца, авокадо, магданоз и няколко капки лимон.
Избягвам млечните.
Ако се излъжа да включа на закуска кашкавал, който много обичам, ям - яйце, краставица и кашкавал, после всичко ми се върти и само искам да си полегна.
Трудно ми е сега с менюто. Почти всичко което ядях преди сега ми се изключва.
Ям едно и също и по цял ден се мотая като муха без глава да търся рецепти подходящи за мен. Не мога да ям пържено, не мога да ям царевица, спанак, боб, фасул, лук, чесън, подправки, пикантни сирена (които много обичах и въпреки всичко често си позволявах). За другите знаете и белия и перния хляб са забранени и останалите са ви ясни.
Ето сега за обяд ще си направя пастата с авокадо която споменах, а за вечеря ще запека телешки кюфтета.
Въртя едно и също в последните дни, защото до преди ядях каквото яде и майка ми от финансова гледна точка. Тя често запича картофи и ориз и аз поне веднъж на ден ядях от тях. Но сега мисля че с оглед на здравето ми ще трябва да мина на изцяло мое меню и да се грижа за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт