Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 488
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
Гликираният хемоглобин може и да не е достоверен когато стойностите на желязото са под/над нормите.

# 211
Така е, но е част от общата картина и е добре да се следят и неговите тенденции.

# 212
При мен е фалшиво завишен, ама в обратния случай човек може дълго да си мисли, че всичко му е ок (което според мен е чо-лошият вариант) Stuck Out Tongue Winking Eye Иначе при нормални обстоятелства си е важен показател, така е.

# 213
Висока КЗ, дори под горна граница, и нисък инсулин, и за мен си е на прага на диабета.

# 214
https://youtu.be/2l80su1zCLc

Това видео ми беше много интересно. Всъщност, с голям интерес гледам доста от видеата на този доктор, обяснява много добре и аз успях да си доизясня още някои неща за които не можех да разбера "защо?" Grinning Препоръчвам!
П. С. Дано се вижда видеото, че това ми е първи опит за качване на линк с видео... Thinking

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 18:24 от dolce miele

# 215
Вижда се. И аз съм му фен на този. Обяснява простичко и добре.

# 216
  • Paris, France
Здравейте,правих изследвания тази година-ЛЛ ми пусна глюкоза,инсулин и Homa-IR  и др.Принципно съм правила и обременяване с глюкоза,но преди две години-вдигаше се много инсулина на първият час,но успяваше да свали кръвната захар и той самият влизаше в норма на вторият час,макар и на горна граница-но все пак това за два часа след глюкоза..Сега, на гладно- кръвната ми захар е 5,9,инсулина -5,16 ,но Хома индекса е подчертан че е извън нормата.Той е 1,36 при референтни от 1,7 до 2,5.
Да вземам ли час за ендокринолог? В смисъл -притеснителен ли е факта,че Хома е под нормата ,на какво е признак?

Хома под "норма" не е притеснителен. Моят в момента е 0.9-1. Силно притеснително е високата и качваща се кръвна захар на гладно, лятото. Зимата ще стане още по-зле. На прага на преддиабет си.

Какво очакваш да направи ендокринологът? Спазваш ли някакъв хранителен режим? Как са ти вит Д3, Б12, фолат, селен? Високо въглехидрати ли се хранеше преди изследването и ако да, откога? Спортуваш ли?

Гликираният хемоглобин не е меродавен когато има висока захар, но и хипогликемии. При мене никога, нищо притеснително не показва и затова спрях да го изследвам.

# 217
  • тук и там
Окей ми е Б12,подчертаните стойности извън референтните са Хома и холестерол.Той е доста над нормата.Със наднормено тегло съм-да.Очаквам ако имам нужда от медикаментозно  лечение-ендокринолога да ми изпише  такова,както и да ми изясни стойностите и защо са такива. Гледам че повечето са със висок инсулин при ИР.При мен инсулина никога не е бил висок.Качва се след обременяване със глюкоза,но после  пада.Майка ми е със диабет тип 2.

# 218
  • Paris, France
Окей ми е Б12,подчертаните стойности извън референтните са Хома и холестерол.Той е доста над нормата.Със наднормено тегло съм-да.Очаквам ако имам нужда от медикаментозно  лечение-ендокринолога да ми изпише  такова,както и да ми изясни стойностите и защо са такива. Гледам че повечето са със висок инсулин при ИР.При мен инсулина никога не е бил висок.Качва се след обременяване със глюкоза,но после  пада.Майка ми е със диабет тип 2.

Значи отиваш и ти натам с този скачащ инсулин.
Или към метаболитен синдром. И моят проблем беше основно с инсулин на първи час, който скачаше до 190.  И аз на гладно бях с прилични инсулин и захар. Имаш ИР. Не е вярно, че повечето хора с ИР са с висок инсулин на гладно. С висок инсулин на гладно са 50% от хората с наднормено тегло, приемащи кортикостероид, с напреднала ИР и много други. Затова се натоварваме с глюкоза. Ако при всички се виждаше на гладно нямаше да кибичим да правим ОГТТ. Инсулинът ти скача, защото клетките ти са резистентни към инсулин и глюкозата не влиза лесно.

Не пишеш как се храниш и сваляш ли килограми, но по качващата се захар май не.

Медикализирането помага в началото, но може и без него. Трябва да си оправиш храненето. За лошия холестерол - намаляват се драстично наситените мазнини, увеличават се омега 3, ниацин, Б комплекс, йод, селен, К1, Ц и пада. Някои хора не понасят животинска храна и от нея качват холестерол, в смисъл лошия.
Трябва ти и някакъв редовен спорт, кардио след ядене на ВХ.

Вземи се в ръце и си оправи хранителния и двигателен режим, защото медикаментите помагат до време и после спират да действат. Няма медикамент, който в твоето положение, сам по себе си, да ти оправи бакиите.

# 219
Подходящ хранителен и двигателен режим са основното. Медикаментите дават едно рамо, но без промяна в другите не правят чудеса.

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 13:59 от dolce miele

# 220
Подходящ хранителен и двигателен режим са основното. Медикаментите дават едно рамо, но без промяна в другите не правят чудеса.
Не чудеса, нищо не правят...само отлагат неизбежното с 1-2-3 години.
Имам диабетици около мен, всички са минали по "утъпкания" път, препоръчван от медицината.Повечето вече са на инсулин.

# 221
"Утъпкания" път с регулярно хранене с вгх, нали? Не може да се очаква, че човек ще вкарва по много захари (под една или друга форма) в тяло което вече е "задръстено" от глюкоза, а хапчетата ще успяват вечно да я натъпкват в клетките...Трябва да намалее приемът отвън. Факт.
На мен хапчетата ми помогнаха единствено да няма нощни бълвания на глюкоза от черния дроб...или поне ги ограничиха доста. Но останалото беше/е от мен.

# 222

Момичета, виждам че повечето имате опит с изследванията за ИР. При тази стойност на инсулина, има ли нужда от обременяване или е достатъчно показателен? Имам Хашимото и хипотиреоидизъм, непоносимост към млечни продукти, месо не обичам, от въглехидратите: по един ден седмично картофи и ориз. Идея за ЖСК, на второ изследване излиза над нормата?
60кг съм при 165см височина

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 20:39 от 🍀🌼Desire 🌼🍀

# 223
А обикновен хемоглобин имаш ли изследван? Ако е нисък, гликираният ти не отразява вярно положението с глюкозата.
Иначе си добави и ИР към заболяванията, според мен няма нужда да правиш обременяване. С тия картофи и ориз, не си правиш услуга на здравето обаче.
До колкото разбрах, висок ЖСК говори за анемия, ама не съм спец и не давам категорично мнение.

# 224
Висок ЖСК показва дефицит на желязо. Анемия е когато хемоглобинът е под норма (макар че като усещане няма голяма разлика). Феритинът е добре да се види как е. И според мен няма нужда от натоварване.
Аз се замислям дали да не намаля Глюкофажът наполовина- от 2000 на 1000 мг...Дали е много рязко това? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт