Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 339
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Висока захар и гликиран. Hb A1c над 6 се смята за диабет. Не изглеждат хич добре според мен - взимай мерки.
Доста страшно звучи. Благодаря за мнението.
Целта ми не е била да те плаша, просто са сериозни нещата и трябва да се вземат мерки, но за радост, не е нищо непоправимо, а и нещата се обръщат в правилната посока доста бързо, така че не губи време. Успех!

Maggrat, аз не мога да ти отговоря по въпроса с тичането, там Невена е експерт, но за вит.Д проблемът ти е в усвояването, не в "доставката" според мен. С други думи и конски дози Вигантол да приемаш и да успееш да го вдигнеш, ако не коригираш истинската причина, той пак ще падне, в момента в който го спреш. Това изкуствено "напомпване" в кръвта не е устойчиво само по себе си. Трябват ти мазнини в диетата и корекция в липидния профил, сваляне на инсулина и изчистване на излишните вътрешни мазнини (тези около органите), а това става с промяна в храненето. От там ще дойде и регулация в хормоните. За тяхното адекватно производство също трябват мазнини и холестерол, а не захар/ВХ.

# 556
  • UK
Зачетох тази тема и реших да се включа.
Относно фибрите, има една лекция в ютуб ''Dr. Zoë Harcombe - 'What about fiber?''', препоръчвам.

От каквото съм прочела и пробвала:
прекалено много фибри причиняват запек
прекаленото пиене на вода причинява запек
Какво решава проблемът: електролити, добър чревен микробиом и движение.  ;

Най-ефективният прием на вит Д след слънчевият е под формата на спрей (пръска се на букалната мукоза, т.е. във вътрешната страна на бузата). Така не минава през киселините в стомаха. ;

Относно инсулиновата резистентност като цяло, за мен лично най-добрият начин за лечение е периодичен воден пост.

Успех на всички борещи се за по-добро здраве.

# 557
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте, имам един въпрос. Възможно ли е да следвам модела на Деси 123 при моите изследвания. Кръвната ми захар на втори и трети час не се повишава съществено за разлика от инсулина. Колко трябва да е КЗ при измерване при този метод, за да не произвеждам толкова много инсулин. И колко капки Вигантол трябва да приемам, за да нормализирам витамин Д. Лято е, и на море ходих, но нивата му винаги са ниски. И аз съм с два аборта поради спряла сърдечна дейност на плода и в предменопауза, с ужасно нередовен цикъл. Вероятно съм и с хормонален дисбаланс, защото и при двете бременности имах много нисък прогестерон и приемах много високи дози прогестеронови препарати. Но не намерих лекар, който да е наясно как да го регулирам. На 43 съм.

Според мене засега не. За да работи методът на негативните въглехидрати трябва да нямаш недостиг на ключовите минерали и елементи, а при тебе в момента има. След като си с патологично нисък прогестерон + ИР и ужасно висок инсулин със сигурност ти лупсва и магнезий и/или някой от свързаните с него витамини, обикновено фолат и Б6.

Другото е ужасния холестерол, който със сигурност ще се влоши когато започнеш да ядеш ВХ, дори и да спортуваш.

Моите резултати бяха подобни на твоите, с разликата, че Т3 ми беше към горна граница, а твоят е към долна. Селенът ти как е?

Чернодробните ти ензими са в норма, но не съвсем ниски.

Предвид супер високия инсулин на гладно и сравнително нормалната, без рязък скок КЗ подозирам наднормени мазнини в корема. Тях само рязко намаляване на ВХ и калории ги маха ефективно и докато са там и няма вит Д в достатъчно количество спортът само ще те смазва и ще произвежда отровата ROS.

Оправи си качеството на мазнините, които ядеш. Никакви транс, орязваш наситени, растителните лимитираш до лешниково масло и евентуално зехтин. Ядки и млечни спираш извън полезните златиста чия (не черна), смляно ленени семе, смлян сусам и бразилски орехи. Никакъв алкохол, никакви сладки плодове, даже най-добре никакви плодове, никакъв алкохол и безалкохолни.

За вдигане на добрия холестерол ти трябва ниацин, йод (достатъчно селен, обаче. Ако си в недостиг е отровен), всички Б витамини в коензимирани форма, витамин Д3 в големи дози, горчива храна, периоди глад, ей такива. И много магнезий.

Гледаш урината ти да е неутрална и oh да не надскача 6, а след влизане в кетоза 7 даже.

Витамин Д го произвеждат бактерии в червата. На слънце трябва да седим между 11.30 и 12.30 и нагретия и зачервен себум да не се отмива със сапун поне 24 часа. Между нас едва ли има човек, който да не се излъчва след плаж.

И моят е нисък и ако спра Вигантол става като твоя. Трябват по-големи дози или пробиотици. Болният черен дроб не задържа добре витамини. То няма и място от мас  

След като махнеш удърно мазнините в корема, което аз постигнах за 2 месеца с кетогенна и после кетогенна, но на 600 калории дневно, без млечни и ядки, след като видиш нормален холестерол можеш като Деси123 да пробваш ВХ и ходене след това.

Свалих инсулин от 190 на 80, трайно, за 6 месеца с 2 месеца Метформин, намаляване на ВХ, което, спиране на наситени мазнини и млечни, VLCKD и нормално ходене. След година беше 75. Свалих го до 40 за още година с ядене на ВХ, но окастряне на животински продукти, наситени мазнини, плодове и без алкохол и намаляване на мазнини и ходене след всяко ядене на ВХ. Един месец бях кето. За още година, по същия начин + свински ден с ядене на всичко и ден воден пост влезе в норма до 20.

Преди да махна ВХ и да почна кетогенна съм тичала като хахава, преди, след ядене, яла съм по 1200 калории дневно и дебелее и ми се влошаваше холестерол и TSH (тук го искат под 2)

Много хора пробваха да ядат ВХ и да ги горят. Системата работи само при хора с нормално към слабо тегло, никакви вътрешни мазнини и достатъчно добавки за липсващото. При вътрешни мазнини и/или обезитет тя не работи. Доста хора се мъчиха и нищо не постигнаха, но като погладуваха и махнаха мазнините започнаха да имат успех.

За да имаме висок добър холестерол и нисък лош се увеличават мазнини и намаляват ВХ. При някои хора е обратното, но те са голяма рядкост.

Терияки, много хора се запичаме от фибри. Аз се посирам от мазнини и ВХ без фибри 🤐. Фибрите хранят добри бактерии в червата, бактерии, които ни произвеждат витамини. В пълните с фибри храни има доста витамини и разни полифеноли. Затова ги ядем зеленчуците. Само фибри не бих яла, то няма и смисъл.

Пиенето на прекалено много вода дърпа електролити и не е полезно. Имах период, в който ядях почти всичко сурово и без сол и в някои дни изобщо не пиех вода. Запек тогава нямах.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 14:02 от Nevena Virolan

# 558
  • Cobrs
Много благодаря за подробното обяснение! Не съм изследвала селен, но ще го изследвам допълнително. 🤗

# 559
Витамин Д го произвеждат бактерии в червата.
Това за пръв път го чувам. Може ли някаква референция?
Механизмът, за който аз знам за производство на вит.Д от слънцето е този:

Няма нищо общо с бактерии и червата.

Ето и още една илюстрация с прием чрез храната - абсорбира се през червата, а не се произвежда от бактерии.

# 560
  • Paris, France
Миоки, ходих в мазето да търся бактериите кои са, но не ги намирам в папките.

Да, графиките, които си показала са точни, но ако в чревната флора няма подходящите бактерии си ходим с дефицит ако ще и по цял ден да ходим полуголи навън. Наличието на дадени бактерии също зависи от излагане на слънце и пигментация на кожата. Някой индиец или черен (африканец) може чинно да се излага на слънце всеки ден и да не отмива себум и пак да не му достига вит Д, защото меланинът в кожата му не позволява слънчевите лъчи да проникнат достатъчно.

За да се усвои и употреби Д2 и Д3 от червата е нужно средата да е леко кисела. Ако не е той просто не се усвоява.

Имах по-висок Вит Д от излагане на слънце +  пробиотици отколкото от същото излагане на слънце + 3 капки Вигантол всеки ден. Само дето ме мързи да пия пробиотици. Те, сами по себе си вдигат нивата на Д3 с 25-30% при равни други условия.

Някакви обяснения, но бактерията не е само тази:

https://idp.nature.com/authorize?response_type=cookie&client … d%20Eubacterium26.

https://microbiomeplus.com/blogs/our-blog-posts/how-l-reuteri-nc … -vitamin-d-levels

https://www.researchgate.net/publication/328300518_Vitamin_D_and … f_in_vivo_studies

Прием на витамин Д променя микробиома,  но и микробиомът  променя количеството на усвоено вит Д. Сложно е.

Аз съм перманентно в дефицит ако не пия пробиотик и Вигантол, дори след ваканция на тропиците.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 17:31 от Nevena Virolan

# 561
След това обяснение на Невена разбирам защо за първи път съм с прилично ниво на витамин Д. Явно се дължи на комбинацията от слънце+вигантол+пробиотици.

# 562
Какви пробиотици вземате, момичета? Аз някога пих едни след един цистит, но честно казано после не съм се сещала. Иска ми се, ако взимам, да са читави.

# 563
Какви пробиотици вземате, момичета? Аз някога пих едни след един цистит, но честно казано после не съм се сещала. Иска ми се, ако взимам, да са читави.
Аз лично приемам Лактофлор био плюс и Лактажин вагинално.

# 564
Това за бактериите е много полезно, май ще е добре да приемам по-дълго пробиотици. От повече от година пия вигантол и други форми на Вит д и то не малки дози, а реално нивото му едва едва мърда. Преди бях в дефицит, сега вече не съм, но е далеч от опитмалното и се чудех защо.
 Аз пия пробиотик само покрай прием на някакъв антибиотик, както е сега и гледам да пия около 1 месец след приема, че още от бебе са ми наляли в организма за година повече антибиотик, отколкото повечето хора приемат за цял живот и сега ми се отразяват зле. Гледам да ги редувам - да не е един и същ - една седмица един, друга седмица друг, тъй като не мисля, че е проблем смесването им и се надявам така да приема по-разнообразни полезни микроорганизми (моя си измишльотина).
Сега обаче видях, че са напускали пробиотици с б-комплекс или с б-12, усетих се едва на касата и ги върнах. Формите на б-тата не бяха хубави и особено за човек с мутация, която му пречи да ги усвоява само ще навредят. Вече чета етикетите на всичко! Не знам защо им хрумва да блъскат навсякъде тази фолиева и този Вит. Б12, но да имате едно наум и да ги избягвате, освен ако не сте се изследвали и не знаете със сигурност че гените, свързани с метилирането им са ви нормални.

# 565
Здравейте, някой с ИР и хашимото? В темата за Хашимото прочетох, че е вредно за жлезата да се ограничават напълно въглехидратите, от друга пък заради ИР трябва да ги огранича. Има ли златна среда? Ако спра само глутенови и захар, т.е. бързите въглехидрати? От трета страна пък ендо ми каза, че задържам малко повече жлъчен сок и имам във семейството човек с премахната жлъчка, та трябва ли да намаля и мазнините? Изобщо какво ми остана да ям - само месо Grinning

# 566
  • Paris, France
Здравейте, някой с ИР и хашимото? В темата за Хашимото прочетох, че е вредно за жлезата да се ограничават напълно въглехидратите, от друга пък заради ИР трябва да ги огранича. Има ли златна среда? Ако спра само глутенови и захар, т.е. бързите въглехидрати? От трета страна пък ендо ми каза, че задържам малко повече жлъчен сок и имам във семейството човек с премахната жлъчка, та трябва ли да намаля и мазнините? Изобщо какво ми остана да ям - само месо Grinning

За да не се задържа жлъчен сок се пие магнезий, цитрат, вода, кафе и се ядат ..... мазнини. Жлъчката реагира ма мазнини. Самият проблем със жлъчка показва проблем с черен дроб.

Тези, които в другия ми форум успяват да си свалят ТАТ и МАТ до нормална стойност са точно тези, които орязват ВХ до дупка. Елора е на ВМ-НВХ и си е вкарала ТАТ и МАТ в норма. Виж си нивата на селена! Няма да постигнеш добри резултати с ядене на бавни ВХ, защото при ИР не се усвояват добре никакви и колко са бавни няма значение.

Деси 123, не съм проучвала пробиотици, мразя хапове и не мога да ги пия редовно. Не помня какъв ми дадоха, а и го дадох на приятелка, защото пиех по 10 хапа, праха и капки дневно, а и не мислех, че ще помогне. Това май е единствената страна на ИР, която не съм проучила, хаха. Понеже влязох в норма и без пробиотици не задълбах.

Освен, че трябва да се пият редовно, пробиотиците трябва да се и хранят с пребиотици като инулин. Яде се зеле, ферментирала храна, зелени банани, разни листа и водорасли, ечемик за бета глюган (може и покълнал)

Ето някои предложения:

https://www.healthline.com/nutrition/19-best-prebiotic-foods

Трудно задържаме бактерии, които не са били в червата ни от раждането до края на първата година и затова се пият редовно. Родените със секцио, недоносени, хранените с адаптирани мляко от ранна кърмаческа възраст, пилите антибиотици ( почти няма европеец, който да не е пил АБ) сме склонни към дисбиози в червата.

Ако някой е запознат може да ни разкаже повече.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 19:01 от Nevena Virolan

# 567
Невена, мерси за линковете, ще ги прочета подробно.

Иначе аз про- и пребиотици не пия (ама и антибиотици не пия също) и на слънце не се излагам особено (по-скоро хич) обаче нямам недостиг на вит.Д - в оптималния диапазон съм според установените текущо рамки и 11 единици под идеално идеалния диапазон (който не се знае дали наистина е идеален и си струва да се напъвам да качвам, защото симптоми и проблеми свързани с нисък Д нямам). Пия по 4000IU веднъж-дваж седмично, ако се сетя заради липсата на слънце от която страдам.

Пробиотиците лично на мен са ми съмнителни. Целта на стомашните киселини освен да смилат храната е и да не допускат преминаване на микроорганизми надолу в храносмилателната система, та колко от живите бактерии които са в капсулата успяват да преминат при добри нива на стомашна киселина, не ми е ясно.

Проблемът с жлъчката идва най-вече от това, че не се ползва, ака нискомазнинно хранене/диети, а не от яденето на мазнини. Лале, яж мазнини, за да произвеждаш жлъчен сок който да се употребява, а не да се задържа и утаява и накрая да доведе до пясък и камъни. Яж мазнини, за да не ти се вдига инсулинът. Те имат най-ниския инсулинов отговор от трите макроелемента, а при липса на висок инсулин няма и трупане на наднормено тегло.

# 568
Хубавото е, че май ферментиралите храни са доста ок за ИР, ако се ориентирам правилно. Кисело зеле, кисели краставички и др. под., ако са домашни и гарнирани с качествен зехтин е ок да се ядат нали? Simple Smile

# 569

Общи условия

Активация на акаунт