Атопичен дерматит

• 14 206
  • 71
  •   1
Отговори
# 60
А как процедирате с ваксините на децата? Кога се слага ваксина на дете с АД?

Предстои ни така, а педиатърката изобщо не отразява АД. Мазала съм с какво ли не, подобрение няма. В момента изпробвам нова козметика и ако има някакъв ефект ще споделя. Пие и Панда, ама и от нея ефект 0.
Има петна по гръб, крака, ръце, лице, като на лицето е най- зле положението.
Трябва ли да е напълно спокойна кожата, за да сложим ваксина?

# 61
  • София
Поне малко спокойна кожа. Примерно лятото, след море.
Сега и напролет е тежко и не става.

# 62
  • София
При сина ми първите прояви на АД бяха на 2-месечна възраст. По тази причина винаги, преди да дойде ред за някоя ваксина, ме караха да пускам пълна кръвна картина и урина. Ако някой от показателите, които следяха, беше завишен, се отлагаше. Единствено еозинофилите помня, защото до 1 година имаше поставени само ваксините от родилното и към годинката - първия пентаксим. Тогава го издебнаха да е съвсем малко над нормата и ваксинирахме. Всичко останалр слагахме след втората година. Обяснението беше, че ако има показатели над норма, може да даде рязка алергична реакция и не искаха да рискуваме. Действието се развиваше в чужбина.

# 63
Благодаря ви! Значи със сигурност ще отложим, не ми се иска, но няма как да рискувам.
Това с изследванията ми звучи супер, жалко че не е практика и у нас!

# 64
  • София
Това, което помагаше на моето дете - Бяло море. След това поне 2-3 месеца беше ок.

# 65
Ако има обострена екзема или обриви - отлагаме ваксината до успокояване на кожата. При нас влошили се екземата само кортикостероид помага. За 3-4 дни и е ок.
Спрете Пандата. Повечето пробоитични щамове (включително и в Омнибиотика) повишават хистамина и влошават алергичните реакции. На БГ пазара единствения щам, който намалява хистамина е Вая. Има и за деца капки, може да пробвате с тях, ако искате да давате проботик изобщо.

# 66
По тялото не са обострени, обаче тези по лицето не се успокояват изобщо, към момента нищо не им помага.
Иначе не в чак на рани, но със сигурност не е спокойна кожа.

Допива кутията и я спирам, не виждам ефект. Не държа да давам, ЛЛ го препоръча.

# 67

Предстои ни така, а педиатърката изобщо не отразява АД. Мазала съм с какво ли не, подобрение няма. В момента изпробвам нова козметика и ако има някакъв ефект ще споделя. Пие и Панда, ама и от нея ефект 0.
Нашата педиатърка ни каза, че за някои ваксини кожата трябва да е чиста, без обриви, за да се сложат. И така и направихме, отложихме ги във времето.

# 68

И ние отлагаме до чиста кожа. Синът ми е на 2 години и 9 месеца почти. Останаха му 2 ваксини. Преди ваксина пускаме задължително кръвна картина и гледаме еозинофилите. Когато има обриви, винаги са завишени. Ваксината за морбили я отлагахме над 1 година, защото цяла зима беше с обриви. Лятото също беше с петна. Накрая десетина дни бяхме по планините, на палатка, по хижи, и кожата се изчисти като с магическа пръчица. Пуснахме изследвания и всичко беше нормално. След около месец чиста кожа бихме ваксината и на 5 ден обривите се завърнаха, като се сдоби и с нов обрив по слабините...4 месеца му трябваха да се махне тоя проклет обрив. И му остана сега навикът постоянно да се пипа и почесва там долу.
Останаха ни само 2 реваксинации, детската градина наближава, но ще чакам, и ако трябва, ще си стои вкъщи, докато не му се изчисти кожата. Има ли обриви по кожата, сърбежи, не слагайте ваксина.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 01:30 от dimi_

# 69
И на моят син ги отлагах, последните реваксинации ги сложихме на 2г4м и 2г7м. Принципно не е хубаво и много да се отлагат във времето, препоръчва се да се слагат до 2г.,последната много тежко я понесе, много го боля крачето, не можеше да стъпи от болка, добре че я сложихме следобед и най- тежката част я проспа, давах му 2 пъти през нощта Нурофен, защото се будеше от болката и на сутринта вече беше по-добре.

# 70
Здравейте, синът ми е на почти 6 години и преди около 3 месеца му се появи нещо като лишей на крака, заведохме го на дерматолог и каза, че действително е лишей и е често срещано при малки деца. Изписа ни Биодерм крем ултра и каза, че това е достатъчно. Обаче лишеят на крака се уголеми и се пояеиха още 5 малки по тялото и 1 по голям отзад в окосмената част на главата. Днес отидохме за второ мнение и съм потресена от това, което изписа дерматоложката.
Първото е кортикостероиден крем за петната - Дипросалик, до тук добре. Следващото нещо се приготвя в аптека по рецепта и е адвантан крем (отново кортикостероид)+ дексем крем, което се маже по цялото тяло за 10 дни. Микса олио за къпане, което е ок и противоалергични капки Ксизал. Това, което ме смущава е, че трябва да му мажа цялото тяло с кортикостероид, не знам, струва ми се супер нередно. Купих всичко, но не съм убедена дали трябва да започвам лечението. Запазох час за петък при педиатър на частно, на който имам доверие и ще взема още едно мнение. Искам да ви питам при дете на почти 6 години трябва ли да се пускат изследвания за алергии, до момента не е имал никакви такива, не знам от къде се появиха тези лишеи и изобщо се чудя как е правилно да процедирам. Всяко мнение е добре дошло. Благодаря предварително на всички!

# 71
Пробвайте първо с козметиката на:

- A Derma Exomega
- Avene Xera Calm

И при двете серии има измивно олио, което е много щадящо кожата + емулсия за мазане.

Навремето когато аз имах лишеи ми помогна и шампоан за тяло на Nizoral, но вече не знам дали се предлага.

Преди да пристъпите към кортикостероиди  направете поне още една консултация.

ПС: Годините нямат общо с алергиите. Ние пуснахме на синът ни, когато беше на 2.5-3г и започна да му се обрива лицето.
Може да направите и консултация с алерголог. Те също ще ви насочат към подходяща козметика.

Общи условия

Активация на акаунт