Образователен Говорилник - Виртуално бистро (7). Вълнения.

• 27 476
  • 744
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Не знам и аз за маските, чудя се още. Ние още не сме получили конкретни инструкции за тях. Има ли вероятност някое училище да излезе извън рамките на МОН по отношение на маските?
Според мен няма такава вероятност. Ще следват мотото, че не могат да поемат отговорност за различното - ни повече, не по-малко Simple Smile

Аз взех от маските в Лидл, и от двата вида. Едните са за многократни пранета, а другите се перат до 5 пъти. Не се престраших да взема от тези, които се фиксират на врата, защото предположих, че постоянно ще ги цапат, докато се хранят.

А такива съвсем за еднократна употреба май мернах само в емаг с висока цена на доставка и така 50 бр. маски излизат почти по левче маската.

# 331
Миленита, пак си на Сарти, май. Завиждам за там, любимо местенце.
Ние за първа от 13 години около 6.09 не сме Гърция. Чак ми е странно...
Бихме отскочили и за трети път до Гръцко, но не смея да си и помисля, предвид, че скоро се върнахме, а и ми писнаха тестовете, които изискват гърците.
Абе, ще видим, има още една почивка около 22.09. Ако отпаднат и тестовете, може и да отскочим за няколко дни, като за последно тази година.

Еднократните маски не ги понасям.
Купих за младежа /а и за нас/ няколко от плат за проба от Etsy.com и съм доста доволна.
Не пускам линк, за да не правя трафик на магазина.
100 % памук, хубава кройка, с джобче за филтър, който се сменя. Добре стоят на лицето.
Но все още нямаме мейли от училище с инструкции. Предполагам, че от утре ще започнат да ни информират.

# 332
  • София
Фран, естествено, точно под Paradise сме пак. Ние обикновено караме море по две седмици (че аз до края на първата не успявам да се отпусна и да го усетя кат почивка) и това лято като бяхме само една и ми е терсене, та сега “довършваме”.
Страдам, защото на кво ли не се обръщам да карам малкия звяр да чете ...”Пипи”. Тва при все вековната битка с баткото преди това и ясното съзнание, че четенето за тях изобщо не е като за нас, пак не мога да го проумея - “Пипи” дори не ще чете Sad

# 333
Фран, естествено, точно под Paradise сме пак. Ние обикновено караме море по две седмици (че аз до края на първата не успявам да се отпусна и да го усетя кат почивка) и това лято като бяхме само една и ми е терсене, та сега “довършваме”.
Страдам, защото на кво ли не се обръщам да карам малкия звяр да чете ...”Пипи”. Тва при все вековната битка с баткото преди това и ясното съзнание, че четенето за тях изобщо не е като за нас, пак не мога да го проумея - “Пипи” дори не ще чете Sad

Аз май съм много зла...нямам проблем да не чете някой “Пипи”, но нямам проблем,също така, и да не сготвя за някой.. с две думи Пипи за куку при нас важи с пълна сила. Аз имам а,б,в отговорности,детето има г,д,е. Прочете всичко необходимо за лятото,прочете и още два пъти по толкова каквото си хареса. След две седмици има РД,поръчала съм киндъл за подарък,силно се надявам да продължа да и поддържам интереса. Към днешна дата чете почти еднакво добре на английски и български,БГ води много малко по точки.

# 334
Голдева, искрено ти съчувствам за счупената ръка. Същото се случи и на нас, току-що се върнахме от Пирогов, ръката на детето е счупена. Гипсираха го и сега поне 45 дни трябва да е в гипс, няма да може да ходи на спортове, на физическо, да кара колело и да тича и скача.
Бесен съм на арт клуб "Рояна", това стана при тях, в петък, и е вторият им случай само в рамките на 1 седмица и сериозно се питам дали не мога да предприема нещо срещу тях. Ще съм благодарен на всякакви съвети.
Значи те имат лятна занималня с рисуване. Два пъти на ден извеждат децата в градинката да си играят, което е прекрасно по принцип. Ние записахме детето там предния петък. Вечерта като отиваме да го вземем, едно момиченце от занималнята реве, та се къса в прегръдките на майка си. Паднало от катерушката - в тази градинка има една много висока катерушка, с някакви въжета отстрани, на която децата се катерят и тя паднала от там. В понеделник детето ми каза, че това момиченце си било счупило и двете ръце. Като питах на следващия ден учителките от Рояна, ми казаха, че да, вярно било, счупени й били ръцете, и след това направиха коментар, който ме изуми. Те родителите така казвали, ама може да не било така, защото нейната дъщеря, на учителката, също веднъж в Пирогов й правили снимка и казали, че било счупено, пък то не било счупено. Нали на всички ви е ясно, че това са ненормални приказки! Още тогава ми светна лампичката. В четвъртък ги водили на някакво езеро в Долни Пасарел, което също само по себе си е прекрасно, но детето каза, че ги оставили сами деца - от 7 до 10 годишни, да гребат в някаква лодка! Ами ако се беше обърнала тази лодка да ги захлупи! Как ще оставят сами деца да гребат, акъла ми не го побира.

И какво става в петък, онзи ден - като прибираме детето, и то реве, та се къса. Паднал от същата катерушка, заплел му се кракът във въжетата и не можал да скочи, а паднал върху ръката си. Той реве, казва, че много го боли, а учителката му казала да не прави сцени!!! И през цялото време детето плаче и казва, че много го боли ръчичката.
Аз си познавам детето - той е мъжкар и никога не се оплаква, и никога не реве, когато се удари. Знам, че за да реве, значи наистина нечовешки го боли и явно има нещо. И аз, понеже нищо не разбирам, реших, че щом си движи ръката, значи няма счупено, а само навехнато.
Да, но и в събота продължава много да го боли и да се оплаква. По празниците няма къде другаде да се отиде, освен в Пирогов. Ами викам си - как ще се заврем в Пирогов, там е пълно с вируса, ами сега - звъня по всички частни клиники и ортопедични кабинети, които изрових в нета, никой не вдига, а който вдига, казва, че не работи.

Е днес сутринта се престрашихме все пак да отидем в Пирогов. Направиха му рентенова снимка - счупена му е ръката. Гипсираха го. И целият ужас, включително и страха да отидем там, си е за наша сметка. И детето сега ще се мъчи 2 месеца в гипс.

Тия от Рояна ми иде да ги....в рамките на 1 седмица две деца със счупени ръце!!! Ами не виждат ли, че тази катерушка е опасна, ами трябвало е да забранят на децата да се катерят по нея! И най-вече отношението - момиченцето с две счупени ръчички - можело да не било вярно, според тях; моето дете паднало пред очите им от високо върху ръката си, реве, те му казали да не прави сцени!

Значи, ако мога да предприема каквито и да е мерки срещу тази Рояна, ще ги предприема, включително дело. Две деца да си счупят ръцете за една седмица! Изпратени на рисуване, а не на бойни спортове!

Приемам всякакви съвети и мнения. Стана дълъг пост, за което ви се извинявам, но разбирате, че просто треперя от мъка и бяс.
Не мога да си простя и на себе си, аз го записах на тази занималня, аз я намерих, защото нали, детето да си развива художествените умения. Ако не бях го записал там, сега ръчичката му щеше да е здрава. Ето пак докъде водят родителските амбиции.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 12:59 от Татко Мецан

# 335
  • София
Мецане, в Пиргов слагат един супер лек американски зелен   “гипс” с вид на пластмаса - хем ще може да се къпе човечето, хем няма да се изкриви под тежестта на гипса. Струва някъде към 890 лв., но не го слагат при първо посещение заради Здравната каса.

# 336
  • в страната на чудесата
Еееех Мецане, да ходиш на баячка освен. Егати лятото...
Иначе за занималнята не съм сигурна какво би могъл да направиш. Обсъждали сме и тук, тях никой никой не ги регулира. Даже вероятно нямаш договор. Аз не съм си оставяла детето никога на такива места. Въобще не им вярвам...

# 337
Договор нямам, ама имам касова бележка, която доказва, че детето е ходило там. Ами не знам, никога нищо не му се е случвало в кварталната занималня, в която ходи вече две години през лятото. Не си си оставяла детето казваш. Но децата са различни. Моят, когато стои в къщи, цял ден щрака на телефона и вече не мога да го накарам нито да излезем в парка, нито да чете нещо, нито да решаваме задачи. И затова по-добре да ходи на занималня, да общува с децата и да прави нещо полезно. Ама тази Рояна нали с рисуване, арт занималня, и последната седмица реших за една седмица да го дам да порисува. Ами как, счупена ръка е това, не е малка работа, а само седмица преди това едно момиченце си счупва и двете ръце при тях. Не арт работилница, ами работилница за чупене на детски ръце трябва да се казват.
Поне смятам хубаво да ги опиша във форума и да дам гласност, за да може другите родители да се пазят от тях. Включително в темите, където четох добрите отзиви за тях. Ясно, че в тази тема никой не си дава децата на занималня, но много родители го правят.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 14:18 от Татко Мецан

# 338
  • София
Мецане, безотговорно са постъпили с катерушката. Аз сигурно съм свръхпаника, но като видя такова висене отвисоко, винаги ме дострашава за децата и почти с бой и крясъци ги отлепям. Как все мен ме е страх, а други хора не виждат риск, не знам. Затова и аз на твое място бих споделила в подфорума, давай Simple Smile

Много стиснати палци да не го боли и да мине, замине. Предполагам не е счупена ръката, с която пише, щом не го споменаваш?

# 339
Не, за съжаление точно водещата му ръка е счупена, лявата. Той е левичар, пише и рисува с лявата ръка.

# 340
  • София
Не, за съжаление точно водещата му ръка е счупена, лявата. Той е левичар, пише и рисува с лявата ръка.
Еее, съвсем се прецаква училището така Confused Нищо, кажи си, че има и по-лошо и карай нататък Confused.

# 341
Горкият малък герой, цяла събота да търпи, щото теб те е страх от вируси. Бързо и леко оздравяване му пожелавам.

# 342
  • София
Мецане, много му се събра на детето това лято, а на теб - още повече. С лекота да влезете в новата учебна година!
Ти свърза ли се с управител на Рояна, за да се предотвратят бъдещи инциденти с други деца?

# 343
И събота, и неделя, Нот. Чак днес отидохме в Пирогов. Не мога да си простя, че го записах на тази Рояна, както и че се мотахме два дена. Ужасно се чувствам.
Малко смях през сълзи - сетих се за оня виц, дето чужденецът казал: "аз да му имам акъла на българина, ама този, дето му идва после".

Призма, ами не съм, днес нали е почивен ден, а и какво да им кажа? То са три дами там, дори не знам коя е управителката. Вероятно ще кажат, че не са виновни, че се случва деца да паднат. Ама за една седмица две деца да си счупят ръцете при тях, просто не знам какво да кажа. Те за момиченцето, което си счупи двете ръчички, казаха, че може и да не било вярно, можело в Пирогов да били сбъркали и да не били счупени, представяш ли си! Какво може да се говори с такива хора. А и детето каза, че след инцидента с момиченцето явно са се усетили нещо и на следващия ден казали на децата да не се качват по тази катерушка, но децата се възпротивили и казали, че ако няма да се катерят, тогава въобще не искат да ги извеждат в градинката. И учителките се съгласили с децата и ги оставили пак да се катерят. Да слушаш ти деца на по 6, 7 и 8 години какво ти казват! Ми защо си учител тогава, ти ли отговаряш за тях или децата отговарят за тебе?? И от същата тази катерушка, дори май от същото място, от което момиченцето пада и си чупи ръцете, от там пада и моето дете и си чупи ръката. Явно е хлъзгава нещо, защото той каза, че се е подхлъзнал, а кракът му се е заплел във въжетата и така не можал да скочи, пада надолу с главата и си подлага ръката и пада върху нея. И те му казали да не прави сцени! Какво ли може да се говори с тях.
В градинката на църквата "Свети Георги" на бул. "Партиарх Евтимий" и ул. "Цар Самуил" е тази катерушка. Ето я тук, ако се отваря линка
https://www.google.com/maps/@42.6898488,23.3160828,3a,62.3y,65.98h,90.46t/data=!3m7!1e1!3m5!1s6U0h3diER6dN1Oqp4fQ3aA!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D6U0h3diER6dN1Oqp4fQ3aA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D28.58392%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656?hl=bg

Пробвах, трябва да се копират всички символи, не само синьото, и да се пейстне в браузъра, и тогава излиза самата катерушка.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 15:23 от Татко Мецан

# 344
Мецане,аз най-трудно ще съчувствам,защото мило и Драго давам само с гипс да се беше отървала моята Simple Smile
Иначе,няма драма с училището,колко съученици със счупени крайници съм имала в годините. От всички станаха човеци Simple Smile

П.П. Бих говорила с управата на тази занималня,не бих оставила нещата така!

Общи условия

Активация на акаунт