КЛАСИЧЕСКА ХОМЕОПАТИЯ - споделяне на опит и знания - 39-а тема

• 67 991
  • 831
  •   1
Отговори
# 555
Органона мъжът ми го прочете и каза, че не вижда нищо кой знае какво като обяснение, повтаряло се едно и също, което още в началото му станало ясно. Laughing
Аз за себе си и децата ми знам, че хомеопатията работи, вече 17 години. Simple Smile Но мъжът ми не е чак толкова духовен (ел. инженер) и задава въпроси, на които не знам как да му отговоря и затова ми се иска допълнителна литература. Но да, "поправя пробойните в жизнената сила", така ни го обясни и хомеопатът, още преди години.

# 556
Хомеопатията си действа на много логично ниво даже. Всичко в природата, включително и човека, се състои от две начала - дух и материя. Медицината разглежда човека само в материалния му вид, като сбор от различни части, органи и системи. Хомеопатията работи с жизнена сила - нематериалната субстанция в нас, която отговаря за цялостното ни равновесие и състоянието на здраве, включващо ум, емоции, тяло. Разстройсгвото на жизнената сила става причина за появата на болест. Болестта се появява първо в ума, това може да е всяко състояние, което те вади от чувството за спокойствие и щастие. Нерешената или потисната умствена болест често намира по-дълбока сцена за изява и това е тялото. Не случайно в хомеопатичния реперториум най-големия сектор за симптоми при избор на лекарство е УМ. В този смисъл, може да се приеме, че да, хомеопатията работи с енергията на човека, жизнената енергия.
Пример за разстроена жизнена сила (енергия) Когато в ума има някакво силно събитие, което ангажира много нерви и душевни сили за борбата с него, голяма част от жизнената енергия е ангажирана именно там и остава по-малка и недостатъчна част, която да обслужва жизнените процеси. Този недостиг е причина за поява на болест, следствие разстройство на жизнената сила.
Самия принцип на лечение е способстван от самите природни закони, така се създават и лекарствата. В човека, като част от природата и въобще вселената, работят същите вселенски закони.
Темата е доста дълга, това е само малка част от основата на това на какво се базира хжмеопатичната наука.
Мисля, че като за начало е добре да се прочете книгата "Болестта като път".

# 557
Няма научни обяснения как работи хомеопатията. Има спорадични изследвания, които не са могли да докажат сигнификантна връзка между л-во и резултат.
Моята теория е, че е плацебо. Умът има голяма лечебна сила в някои случаи.

# 558
Чисто научно обяснение си има.Хжмеопатията Е наука, като в контекста на материалната насоченост на света, може да се приема като працебо, но не е плацебо, а си има строги закони и правила по които работи.

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 19:19 от unabella

# 559
Органона мъжът ми го прочете и каза, че не вижда нищо кой знае какво като обяснение, повтаряло се едно и също, което още в началото му станало ясно. Laughing
Аз за себе си и децата ми знам, че хомеопатията работи, вече 17 години. Simple Smile Но мъжът ми не е чак толкова духовен (ел. инженер) и задава въпроси, на които не знам как да му отговоря и затова ми се иска допълнителна литература. Но да, "поправя пробойните в жизнената сила", така ни го обясни и хомеопатът, още преди години.
И аз съм инженер, ама много добре ми е да ме лекуват с хомеопатия Simple Smile и то хомеопат, който е дипломиран химик Wink с гола вода реално Simple Smile

# 560
Чисто научно обяснение си има.
Ще ми е интересно да го чуя какво е и къде е публикувано?

# 561
Темата е за споделяте опит и знания, а не  мнения, базирани на незнания

Просто хомеопатията не е икономически изгодна наука. Известно е, че най-мощната индустрия е фармацевтичната. Хомеопатията няма как да се използва с материална цел, колкото и боаронски опити да има да се комерсиализира.  Не защото е много възвишена, защото самите принципи на лечение изискват минимална доза от лекарството. Темата е необятна и мисля, че излизаме от рамките й.

# 562
Значи нямаш "чисто научно обяснение", но твърдиш, че имаш Joy

# 563

Щом така ти харесва, нека така да е за теб.
Чисто научното обяснение може да си прочетеш в Органон, но ще ти е трудно да го разбереш и това а нормално. Няма как човек да разбере и ядрената физика с един прочит на непозната материя.

# 564
  • София
Няма как да е плацебо, защото лекува малки бебета, животни, та дори и растения...

# 565
При доказването на хомеопатични лекарства се изключва плацебо симптоматиката: https://www.youtube.com/watch?v=AO-7eWptvCY

Смята се, че ХЛ ползва паметта на водата. Не съм квантов физик, но за повече инфо можете да потърсите изказвания на академик Коновалов.

Първото ХЛ е Хина. Хина рубра. Малко исторически данни за Ханеман. Той се дипломира като лекар и практикува съгласно стандартите на добрата практика в ОНОВА време, в което е живял. Тези стандарти са включвали кръвопускане, използване на токсични вещества, клизми със студена вода, с вряла вода; наливане на разтопено масло в раните, пиявици и всякакви такива дивотии. Самият Ханеман е неудовлетворен от тия практики и се отказва да практикува медицина.

Отказвайки се от медицината, все пак той трябва да храни семейство. Владее 7 езика. Започва да работи като преводач, да превежда медицинска и фармацевтична литература. Превежда ММ на Колен, където пише, че хининът дължи лечебите си свойства на своя горчив вкус, което го озадачава, понеже той познава много други вещества, които са далеч по-горчиви, но те нямат такъв лечебен ефект и той решава да приема хининова кора, за да види какви са ефектите. Приема хининова кора, след известно време забелязва, че му се появяват симптоми, които симптоми са втрисане, температура, мускулна слабост и прочие, замайване. Спира да приема хининовата кора, след известно време симптомите изчезват. Пак приема – пак се появяват. Прилага това на свои познати и вижда едно и също. Така му става ясно, че симптомите, които се проявават при прием на хининова кора (разбира се тритурирана и т.н. по определен начин, за да се събудят лечебните свойства), са същите, които имат хората болни от малария. Пък той не бил болен от малария. И тогава стига до идеята, че всъщност той получава симптоми като при малария в резултат на това, че е приемал хининова кора. В същото време хининовата кора е едно от лекарствата за малария. И така започва да се заражда идеята за принципа на подобието – че една субстанция може да предизвика болестни симптоми, ако я приема здрав човек и същата субстанция може да лекува подобни симптоми, когато човек е болен.

(за да се разкрият лечебните свойства, всяка субстанция преминава определена обработка - сукусии или тритурация. Много прост пример ще дам: за да извлечете по-силен аромат от някой цвят, трябва да го  намачкате)

Око да види, ръка да пипне е стратегия, която лишава индивида от хоризонти... Нека не забравяме, че на фона на безкрайността на вселената, само доскоро сме смятали, че човек не може да лети, че Земята е плоска и т.н. Това, което все още науката не може точно да обясни, съвсем не означава, че то не съществува.
Аз самата правя много експерименти с ХЛ по цветя и с паразитите по тях, едва ли листните въшки и някое посърнало стръкче ми се връзват на "баенето" (което се състои в едноминутно пръскане или поливане)...

# 566
Няма как да е плацебо, защото лекува малки бебета, животни, та дори и растения...
.
О, да, групата на Цони Найденов. И аз съм пръскала с хомеопатия доматите. Резултатът е или се излекуват, или болестта надделява Simple Smile Всъщност това е единствената сфера, където могат да се направят  наистина някакви научни изследвания, защото лесно могат да се осигурят голям брой растения при еднакви условия и да има двойно слепи проучвания.
Тези с хора досега са удряли на камък и са неубедителни.

Щом така ти харесва, нека така да е за теб.
Чисто научното обяснение може да си прочетеш в Органон, но ще ти е трудно да го разбереш и това а нормално. Няма как човек да разбере и ядрената физика с един прочит на непозната материя.
Имам достатъчно прочетени книги, изслушани лекции на тема Х и личен опит.
Чела съм и Органон, и  Хроничните болести, и Кент, Витулкас, Люк де Шепър, материи медика и т.н.
Научни статии (но не псевдонаука тип Румен Стойчев) как и дали работи хомеопатията не съм срещала и очевидно и тук списващите не са.
Някои смятат, че спинът на електроните оказва влияние. Може пък квантовата физика да намери убедително обяснение след време.
Цитат
Око да види, ръка да пипне е стратегия, която лишава индивида от хоризонти...
Същото важи и за безкритичната сляпа вяра.

# 567
Добре, разбрахме всички.
Аз никой не желая да убеждавам в нищо

Всеки има право да си избира живота, приятелите, мъжа, здравето, темите в които да пише ..

# 568
Безкритичната сляпа вяра също я виждаме в част от "доказаните" конвенционални подходи в лечението. Simple Smile

(Моите растения оцеляват до едно, или се лишават от паразити. Да не забравяме, че човешкият фактор може да компрометира всичко, включително и "плацебото". Не се имам за толкова велика, за да отрека нещо, което не разбирам; нито за толкова глупава, за да спра да ползвам метод, чиито резултати виждам, само защото светът се съмнява в него.)

Бъдете здрава!

# 569
Как избрахте своя личен хомеопат? Препоръчаха ви го или случайно се намерихте? Как изградихте връзка на доверие?

Общи условия

Активация на акаунт