СЕДМИ клас 2019/2020 - Второ класиране - (20.07. - 26.07)

• 87 835
  • 2 099
  •   1
Отговори
# 1 680
По отношение на трактористите, ето и моето мнение по темата.
Добри механизатори се намират трудно и вземат наистина доста пари. Една нова комбайна струва милион, няма как да не плащаш добре на човека в чиито ръце си я поверил, ако намериш читав такъв. А трябва да намериш, защото ако не намериш и я повериш на някой палачор, той ще я разсипе.
Нямам нищо против, някое от децата ми да стане тракторист, ако иска. Баща ми се занимава или по-скоро се занимаваше със земеделие, че вече реши да се пенсионира и да работи на някакъв минимум колкото да не стои бездеен. Наборът е карал трактор. Обаче дори и в този "уж"ниско квалифициран труд, трябват кадърни и грамотни хора. От един отличник може да излезе отличен механизатор, ако детето има това желание, от един двойкаджия ще излезе един палачор. Това е моето мнение. Успехът ти в училище показва не само колко си умен, а и отношението ти към работата и отговорностите. Ако един младеж няма дисциплина в час, не ще да си учи уроците и да си пише домашните, как може да се очаква, че той ще има след това отговорно отношение и в работата си. Дали ще караш трактор, ще работиш с машини, ще лепиш плочки и прочие, каквото и да е, трябва да вложиш мисъл, да си организираш работното място, да си пазиш и поддържаш техниката. Няма проста работа. Ей затова са ни и такива "професионалните" кадри, които излизат от техникумите.

# 1 681
  • София
Преди седмица пуска ТВ и попадам на анимацийката Гъмбъл. Диалога между Гъмбъл и баща му беше нещо такова. "Ще учиш ли колеж" - бащата. "За какво ми е да съм на 30г.със 100000дол.кредит?"-Гъмбъл
"А какво ще работиш без колеж?" - бащата. "Ами същото като онези дето завършват-ще доставям храна на супермаркетите" 😄
Имат страхотни попадения и много се забавлявам с тях.
Честно казано, за мен е важно да има реализация и да може да си стъпи на краката. Дипломата не храни. Преди време се отказах от дисертация и да "израствам" в науката, защото се сблъсках с нелепостта на много учЕни в БАН, после и по други места, където съм работила.

# 1 682
  • София
Сега някой да каже сфера на дейност, в която не се наблюдава тенденция за по-малко необходими работещи. Simple Smile
Преди 15 години имахме четирима техници в офиса - правеха спецификации, смятаха количества.
В момента са 0.
При добре овладян BIM софтуер, всичко горепосочено го получавам в готови бази данни кажи-речи с един клик.

ПП: Абсолютно споделям мнението на Ston.

# 1 683
Извинете, но пърженето на яйца не е дейност, която следва да се усвои в училище. 😁
Напротив, за хубави пържени яйца си трябва майсторлък. В ТОХ-а се учи. Сега не знам ПГ по какво е. Иначе всеки може да ги пльосне в тигана. 🙂

# 1 684
ston, има професии, в които точно дисциплината не е определящото качество за успех. Но те са извън харесваните във форума. Познавам страхотни фотографи, които винаги закъсняват. На пръв поглед изглеждат изключително ненадеждни и от друга планета, а правят прекрасни неща.

# 1 685
  • София
няма проста работа и няма квалифицирани кадри за професиите - това можете да го разберете лесно дори само като погледнете как са сложени плочките по Графа в София.

ама никой не иска да се гърби по паважа, още повече до пенсия.

а трактористи, комбайнери, кранисти отдавна са хай-тек професии, но те си имат ареал на приложение. ако си роден и отрасъл в София, там ти е семейството и родата, малко вероятно е  да тръгнеш да се учиш за комбайнер.

# 1 686
За мен точността е едно от качествата, с които не бих направила компромис.
Приключвала съм на мига работни отношения с хора от типа" mañana".
Ако този фотограф е толкова добър, но не е дошъл навреме, а съм го извикала за 10 минутна изява на детето ми( примерно), каква работа ми върши неговата гениалност...

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 20:55 от Biserka_a

# 1 687
Броят на учениците, кандидатстващи за места от ДПП в София, расте. Поне засега. Броят на профилираните паралелки намалява, макар на пръв поглед да не е толкова очевидно. Преди няколко години имаше  свиване на броя на учениците в някои паралелки - от 28 на 26. На пръв поглед изглежда малко, но не е съвсем така. Същевременно не са много хората, посочващи професионални паралелки в първите си да речем десет желания. Ако тенденцията се запази, битката за първите десет ще става все по-сериозна, а деца с високи балове ще остават извън тях и тъй нареченият първи ешелон ще се разшири. Въпросът е как приемащите училища ще се справят с предизвикателството, защото не е достатъчно само  приетите ученици да са с високи резултати от НВО.

# 1 688
няма проста работа и няма квалифицирани кадри за професиите - това можете да го разберете лесно дори само като погледнете как са сложени плочките по Графа в София.

ама никой не иска да се гърби по паважа, още повече до пенсия.

а трактористи, комбайнери, кранисти отдавна са хай-тек професии, но те си имат ареал на приложение. ако си роден и отрасъл в София, там ти е семейството и родата, малко вероятно е  да тръгнеш да се учиш за комбайнер.

Занаятът е нещо, което можеш да учиш в техникума, но за да го правиш качествено, трябва да ти идва отвътре. Повечето хора, работят такива неща, защото не могат да си намерят друга работа. Днеска е маникюристка, утре зарзаватчийка примерно. Съответно и плода на труда им е калпав. Някога е имало майстори, сега трудно би могла да се използва тази дума за какъвто и труд да е. Всеки прави нещо за да изкара някой лев.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 13:15 от polly_g_bg

# 1 689
Бисе, в случая никаква, но това са хора, които успяват да излязат и от най- напрегнатата ситуация, защото са креативни. С времето се научих да не съдя толкова бързо хората-аз съм от тези, които обичат всичко да им е планирано, предвидимо, но виждам, че може да има и друго отношение към живота. Да минаваш през него по- свободно, без напрежение и пак да правиш достатъчно интересни и харесвани неща.

# 1 690
Креативността е хубаво качество, стига да е съчетано и с други.
Мен ме напрягат точно хората, на които не може да се разчита. Не говоря за инцидентно закъснение( на всеки се случва), а за хора, при които е система на поведение.
Такова поведение вреди не само на тях, а и на хората, с кото работят.
Точно, защото ценя спокойствието си , избягвам работни взаимоотношения с този тип хора.
Носят ми напрежение, пък ако ще да са и  супер- дупер- мега креативни.Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 13:27 от Biserka_a

# 1 691
  • София
Броят на учениците, кандидатстващи за места от ДПП в София, расте. Поне засега. Броят на профилираните паралелки намалява, макар на пръв поглед да не е толкова очевидно. Преди няколко години имаше  свиване на броя на учениците в някои паралелки - от 28 на 26. На пръв поглед изглежда малко, но не е съвсем така. Същевременно не са много хората, посочващи професионални паралелки в първите си да речем десет желания. Ако тенденцията се запази, битката за първите десет ще става все по-сериозна, а деца с високи балове ще остават извън тях и тъй нареченият първи ешелон ще се разшири. Въпросът е как приемащите училища ще се справят с предизвикателството, защото не е достатъчно само  приетите ученици да са с високи резултати от НВО.

За щастие на приемащите училища, успехите на техните възпитаници с били, са и ще бъдат крепко поддържани от орди знайни и незнайни войни на знанието от втори ешелон. И ако не бяха те, освен родителските тела, званията, с които обичат да се кичат, под формата на реализация на техните ученици с които си пълнят сайтовете и се носят градски легенди щяха да ги видят през крив макарон. Изказването ми е метафорично, но всички знаят, че съществува паралелен ешелон от поддържащи фактори зад почти всяко дете в училище с претенции. Защото и всички знаем, че системата не е в състояние и да подготви деца за първи ешелон, съвсем самостоятелно, без никаква външна намеса. Моля, поправете ме ако греша.

# 1 692
Нещо съвсем различно и прозаично имах предвид и то не е свързано с подготовката за прием в осми клас, а с обучението в гимназиален етап.

# 1 693
Azzy, права си. Училищата не са топ заради самите тях, а заради децата. Тези деца и трети ешелон биха го превърнали в първи.

# 1 694
  • София
Според мен най-успешни в образованието са държавите, които не делят образователните си институции на първи, втори,..., н-ти ешалон, а работят за качествено образование за всяко дете.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 14:03 от green_dawn

Общи условия

Активация на акаунт