Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 152
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
Добре де,ако детето увисне, съм чувала че разни родители ходели по инспектората и записвали детето където има бройки...моят е много труден характер , знае точно какво иска и не желае компромис.

# 316
  • София
Извинявам се, моя грешка за класиранията.

И като е труден характер дай да му го усложняваш допълнително положението. Не може да разчиташ на това, че той бил труден характер, а да действаш като родител. Той да си е труден характер колкото си иска, но ей така, както е труден, утре ще се извърти и ще ти каже, че ти е трябвало да се сетиш да пишеш повече желания. В този смисъл и трудният характер трябва да си поеме отговорността и да се понапъне малко да каже и паралелки, които не иска особено.

# 317
  • у дома...
Участва автоматично на второ класиране, без да подава заявление. Но със същата подредба като при първото. Детето няма как да увисне, защото има и четвърто класиране, при което ходиш в училището, което искате и кандидатствате за свободните места.

chistina1980, детето има цел. Какво по-хубаво от това?

След осми клас аз учех нещо, което въобще не исках. Щото мама каза така. Това са най-пропилените години в живота ми. Затова послушах детето си.

# 318
  • София
По-лошото е майка му да му ходи по акъла в моменти, в които не трябва да му ходи по акъла.

# 319
  • софия
Извинявам се за грешно написаната информация.
Отивам да махна, за да не заблуждавам.

Миналата година приятел на детето избра най-близкото училище, нищо че беше приет в НГДЕК. Средата на годината вече искаше да се мести. Родителите го бяха оставили сам да решава. Умно и будно дете. Мисля, че понякога е добре да ги подпомагаме и насочваме в избора, защото нямат житейския опит и знания, които имаме ние, а изборът на гимназия, която е и среда, не е само въпрос на младежки подтик. Не казвам да налагаме нашите желания и мнение, но е хубаво децата да опитат да разберат, че изборът не е само на това, което ще учат.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 10:55 от zvаnchе

# 320
  • София
christina1980, те хубаво знаят какво искат, но трябва да са наясно, че и много други може да го искат. Затова трябва да има и план Б, В, Г...
Моят младеж също имаше определено желание, категорично отхвърляше училища без да знае нещо за тях, но седнахме и говорихме.
Говорихме за "по-малко желани", е имаше такива, които бяха изключени, като училището, което завършваше.
Да изкарат 2*100 и да пишат само една паралелка Wink 

За локацията: страхотно е да е близо, но това не е било определящо при решението за подреждането. Тази година ще подходим и #2 по същия начин.

# 321
Аз ще редя училищата с него, както той каже и което той иска.говорим за училища дето Мин бал за миналата година е бил 170. Надявам се все пак да нямаме неприятни изненади.

# 322
Ако говорим за сигурен прием, дори и големият брой желания не е определящ. Важно е на края на списъка да има паралелка(и), за които на база миналогодишни резултати и настоящи прогнози балът би бил достатъчен.

# 323
  • София
Трябва да редите, така че да има по-малко желани, а не нежелани.
Нежеланите са извън подредбата.

Момичета, не ме разбрахте Simple Smile
Имах предвид, че моите хора нямат кой знае какви желания. Всичко, което е извън екрана на мобилното устройство, не съществува за тях. Като ги питаме - искат училище с компютри. Като им кажем, че в такова училище балът е над 400-450 точки, а те на последната пробна матура са постигнали под 250, вдигат рамене.
Това имах предвид, че подреждането на желанията ще бъде според нежеланията. Disappointed
а па който махна хубавите емотикончета, да хване мухъл в банята

# 324
Детето няма как да увисне, защото има и четвърто класиране, при което ходиш в училището, което искате и кандидатствате за свободните места.
                Има как да увисне! Може да няма свободни бройки в у-щето,което иска,а може и да има кандидати с по-висок бал! От две години съм в играта и.....видях какво ли не!
                Ако увисне и след 4-то се минава на вариант - свободни места и .....родителят тръгва на обиколка при директорите с молба за прием.Няма тук желани и нежалани,а целта е у-ще ,в което да го запишат.
                Миналата година имах приятелка,която така записа сина си,защото на него все нещо не му харесваше.Докато му изпълняваше капризите класиранията си минаваха и пропусна пренаредба на желания,4-то и...почти в пред инфарктно състояние успя да го запише в последния момент в паралелка с профил "хардуер и софтуер".И сега песента е .....ти си виновна,аз това не исках! Така се получава с "твърдите" характери на практика.

# 325
  • София
Не трябва да забравяме, че това са деца. Да, примерно синът ми е 185 и 90+ кг, обаче още не е навършил 15. А миналата година, когато кандидатства не беше навършил 14.Е, за какви характери и съобразяване с характери става дума? Моята работа като родител е да го насочвам натам, накъдето съм преценила, че имал талант и заложби. Единици са децата на тази възраст, които правилно могат да преценят ситуацията. Не че ги няма, но категорично това не е масово.

# 326
  • София
Момичета, а има ли смисъл на първите желания да се пишат училища, за които балът е категорично висок и шансът за класиране отива към нищожен? Разговарях с майка, която ме посъветва, че докато ти си писал подобни училища, други деца са писали на първо желание училища с по-нисък бал и заемат местата, а твоето дете ще увисне, защото предните му желания са нереалистични.
В този ред на мисли се колебая дали има смисъл да се пишат наистина много училища, само за да има варианти?
Ние с дъщеря ми прегледахме т.нар. "втори ешелон", спряхме се на да речем 4-5 училища, в които категорично искаме да учи, като напиша всичките им паралелки в поредност на желанията, това достатъчно ли е?

# 327
  • София
Да, заслужава си. Дори шансовете да клонят към нула, пак пишете. Ако пишете училища с нисък бал на първите места, то ще ви класират там, защото там ще спре цикълът и няма значение какво сте писали нататък. Когато минат изпитите, излязат резултатите, излизат и статистиките. Тогава можете да се ориентирате горе-долу на кое място в общия списък на всички деца можете да се окажете според бала, но това е само ориентир. Иначе пишете и СМГ, примерно, макар шансът да е нищожен. Започнете от най-високите балове по желаност.  Ще ви класират там, закъдето стигне балът, но при второ класиране почти винаги се мърда нагоре.

# 328
  • София
Разговарях с майка, която ме посъветва, че докато ти си писал подобни училища, други деца са писали на първо желание училища с по-нисък бал и заемат местата, а твоето дете ще увисне, защото предните му желания са нереалистични.
Това категорично не е вярно. Тук многократно е повтаряно, че дете с по-нисък бал не може да измести дете с по-висок, независимо от поредността на желанията.

# 329
  • София
Не става въпрос дете с по-нисък да я измести, а ако са с близък бал, дъщеря ми няма да е класирана по първите си желания, ако сме писали "топ" гимназиите, а другото дете ще е класирано, защото е писало по първи желания училища, в които балът му стига да се класира.
Всъщност разбирам какво искате да ми кажете- дори и ако това училище е в ниските желания на дъщеря ми, тя пак ще бъде класирана там, нищо, че други деца са го писали например като първо желание, но ако са с по-нисък бал, ще бъде класирана тя, а не те. Нали правилно разбирам?

Общи условия

Активация на акаунт