Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 67 743
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Скрит текст:
Ами  в описания по-горе случай грешката на дете/родители не е била в избора на високобалово училище по принцип, а в  избора конкретно на немската при  изявено нежелание да се учи езика. Преди доста години вече, момичето е студентка, позната девойка изкара  два резултата по 98-99 точки, не помня даже единият дали не беше  чисти 100.. Майката драпаше първоначално за  СМГ или за НЕГ, момичето не подаде и на йота на този натиск, но и не отиде с този бал в Макгахан примерно, а във френската. И всички бяха доволни. Никъде не се е местило..В миналогодишната седмокласна тема също има майка на девойка с максимален резултат по единия предмет и  с почти максимален по другия. И също е във ФЕГ. Тоест с високия бал имаш достатъчен избор между харесващи ти неща, без непременно да трябва  да се  вторачваш в едно-две  училища, спрягани в пространството като най-най. Тогава не може определено да се говори за  случая "да не похабим бала". Той си е  ползван баш по предназначение.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 07:15 от пенсионирана русалка

# 481
  • София
пенсионирана русалка, точно това имам предвид. Ние сме с това дете в един клас във ФЕГ. След категоричния отказ на сина ми за немски (вкъщи сме немскоговорящи), аз много настоявах за 1 АЕГ, но не - отстъпих в полза на ФЕГ. Такъв компромис е разбираем. Но да спрягам с висок бал люлински училища, Макгахан, Хенри Форд и т. н. Дори не искам да знам къде се намират в София. Извинявам се за отклонението отново в посока елитни училища в темата за неелитните!
За мен лично НФСГ и НТБГ са добри варианти и ние също ги спрягахме веднага след топ 10.

# 482
  • София
Ето, пример как от незряло мислене на детето, а незряло мислене и на родителите, си е изпуснало късмета в СМГ. При толкова изявени заложби язък! В СМГ щеше да е на светлинни години напред.  За мен такива примери тотална грешка в реакцията на родителите. Решили са, че им е по-лесно така, да не изпадат в конфликти с пубер и да се нервират. Надявам се тазгодишните родители да подходят мъдро и да направят това, което трябва, а не това, по което пуберът се е повел по някакви свои причини - мързел, подвеждане по приятели, някакви слухове, реклама и т.н. или просто от глупост и незрялост.

# 483
  • София
Скрит текст:
Нямам идея за кого казваш това "язък", Андариел, но ако е за форумското дете, то е  било  до 7 клас в СМГ и супер добре си е знаело какво иска или не. Ако пък е за познтото ми девойче, то беше до 7 клас в 125-то, също в математическа паралелка, и знаеше, че  НЕ иска задълбаване в мат.. Как да  принудиш дете да отиде в СМГ тогава? Или имаш предвид това с люлинското училище.. Ако да, тогава ОК. Понеже от класа на моите в основното едно го бутнаха така в СМГ, изкара го, ама с нежелание, и после се ориентира  в друга посока , следва психология. А толкова искаше в АЕГ, ето това също е незряло родителско поведение..

# 484
  • София
За примера по-назад с детето, прието в СМГ, но отишло в по-близкото люлинско училище, пък после завършило елитен университет и станало програмист. Това не е като да не иска СМГ и да отиде във Френската или Испанската или в НПМГ.

# 485
Здравейте, моля за спешно мнение за 23 СОУ- дисциплина и ниво на преподаване. Основно ме интересува паралелката с Испански език. Последните мнения са от 2015....
Благодаря!

# 486
Когато става въпрос за ЕГ е много важно да се чуе желанието на детето. Защото АЕ не е, като НЕ, ФЕ и ИЕ. И, ако детето е принудено да учи език, който не иска, това ще си е жива мъка и за него, и за родителите. Да не говорим, че е възможно рязко да откаже да учи и да му се срине успеха и темпото, на което е свикнал

Относно математиката - адски несправедливо е според мен това, че в математически гимназии и паралелки се взима оценка и точки от НВО по БЕЛ. Има толкова много деца, които обичат матиматиката, разбират я, искат да я учат и БЕЛ им затваря вратите. Затова пък се радвам, че СТЕМ паралелките стават все повече. Така се дава възможност именно на такива деца да учат това, което искат и без да са в СМГ, ТУЕС, НПМГ и т.н.

# 487
  • София
Няма нищо несправедливо. Българският е базов, а и много редки са случаите, в които е тотално зле по български и блестящ по математика. Обикновено който е добре по едното е добре и по другото. Има съвсем редки изключения.

# 488
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз пък така и не разбрах защо математиката има еднаква тежест с БЕЛ за прием в ЕГ.

# 489
Съседче на свекърва ми беше прието в СМГ. Каза на родителите си, че не му се пътувало всеки ден и се записа в най-доброто люлинско училище. После завърши университет и сега е много скъпо платен програмист. От малък беше много умен, но и с характер и правеше каквото си иска. Успехът на един човек се гради на много качества. Интелектът не само, че не е единственото качество, но и много често не е най-важното.
Всеки си има някакъв преначертан път и понякога, колкото и да се опитва да избяга от него, не става съдба.
Интересно ми стана, кое е най-доброто люлинско училище?

# 490
Това изобщо не е вярно. Масово децата са добри или по математика, или по БЕЛ, а този предмет, по който не са, се наваксва покрай курсовете. Ако нямаше школи и курсове, тогава НВО наистина щеше да изпълни това, за което е измислен - да покаже точно какви са знанията на децата от училище по тези два предмет и щеше да се види ясно кое дете кой от двата предмета харесва/разбира повече.

Аз пък така и не разбрах защо математиката има еднаква тежест с БЕЛ за прием в ЕГ.

Това и аз не го разбирам.

# 491
  • София
Защото ЕГ не са хуманитарни гимназии.

# 492
  • София
Здравейте, моля за спешно мнение за 23 СОУ- дисциплина и ниво на преподаване. Основно ме интересува паралелката с Испански език. Последните мнения са от 2015....
Благодаря!

Моят син завърши това училище миналата година, беше в специалност "Информационни технологии с английски език".Но не ми е известно да имат в у-щето Испански език, имат Италиански...Иначе ръководството взима отношение и не толерира деца, които сериозно нарушават дисциплината, има наказания, изключване и т.н.Относно нивото на преподаване, не бих казала, че е на особено високо ниво!Моят син беше отличник, без да си дава особено зор(завърши с награда отличник на випуска Simple Smile).Но знанията са му основно от това, че чете много странична литература, разни сайтова...Когато беше време за редене на специалностите, той категорично си беше набелязал няколко у-ща със сответните специалности(без никакви езикови гимназии) и не приемаше никакво странично мнение, единствено зорлем извоювах поне Джон Атанасов да е на по-предна позиция.Тогава балообразуването беше по-различно, той беше с бал почти 32, в Джон Атанасов не го приеха, второто желание беши точно 23-то.Беше ми голяма мъка, защото той беше с най-високия бал в паралелката, след него бала беше 27... Sad В крайна сметка той е доволен, не съжалява изобщо, че е учил там Simple Smile

# 493
  • София
Масово е неглижирането на единия предмет и фокуса върху другия. При нормално обучение, че и съвсем по... как да го кажа, емпирични и научни, едното върви с другото, защото това са функции, които са свързани. Обикновено дете, при което куца езикът, куца и математиката. Само при някои състояния има разнобой между математика и език в полза на математиката или в полза на езика, но това са общо-взето в графата на нарушенията. Математиката е език и езикът е математика. Ако едно дете има резки разлики по математика и български, то значи обучението на едното е неглижирано и има много пропуски по материала. На приказки как бил супер по математика, а зле по български и пише с грешки, има беден език и т.н., значи или нещо не се доизказва от родителите, или и математиката не е чак толкова добре, или по български никой не се е занимавал с детето както трябва. А иначе който ще да вярва на митове и легенди за добрия математик и пълна катастрофа по български и супер по български, ама една задача не може да реши по математика и всичко да му е наред.

# 494
Моят син беше отличник, без да си дава особено зор(завърши с награда отличник на випуска Simple Smile).Но знанията са му основно от това, че чете много странична литература, разни сайтова...
                   Това доказва,че у-щето не винаги определя възможностите за последващо развитие.Когато детето има интереси в определени области самостоятелно добива необходимите знания.Отличната диплома му дава предимство в избора на университет и никой няма да погледне къде е завършил средно.Така,че много завършили елитни у-ща ще са след него в класацията в университетите.

Общи условия

Активация на акаунт