фиброаденом-да го махам ли?

• 192 091
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
  • Русе
И още един бърз въпрос, мили дами, тъй като виждам, че сте изчели доста информация, а и всяка една от вас има достатъчно опит, който бих се радвала да споделите. Ако забременея, а и след това - с кърменето, доколко има възможност този фиброаденом да изчезне?  Hug

До колкото съм запозната, няма вариант да изчезне. Може да не расте и да не ти пречи, но нямам как да се изпари, само оперативно се маха.

# 556
  • София
Здравейте, аз съм нова тук и искам да попитам нещо конкретно.
От няколко месеца съм непрекъснато по лекари, накратко 5-6 лекари не могат да определят дали имам фиброаденом или някакъв по-странен вид киста, наричат я по различни начини. Последният, когото посетих, беше именно доц. Гаврилов, който уж давал безпогрешни диагнози. Но и той не можел да каже, ако не си направя биопсия.
И тук идва въпросът ми към вас. Чувала съм доста отрицателни мнения за взимането на биопсия, да не кажа, че всички останали лекари категорично я отрекоха. Искам да попитам конкретно момичетата, на които им е взимал биопсия доц. Гаврилов, как я е взимал, дали се прави под наблюдение на ехограф или само с напипване? Знам, че той е най-добрият лекар, но ще съм ви благодарна за дадените отговори.
  bouquet  bouquetСара

И на мен ми е вземал без ехограф. За какво всъщност трябва ехограф в този случай? Нали образуванието се напипва точно къде е  Thinking Аз пък нищо отрицателно не съм чела за биопсията, сигурно защото след операцията съм нямала повече подобни проблеми и не съм и чела по въпроса... Бях на 23, когато ми правиха биопсията и операцията ако има значение.

По втория ти въпрос - ако е фиброаденом няма как да изчезне от самосебе си. Капсулирано образувание е и не виждам как ще се разгради...

# 557
  • Карлово/ Пловдив
Отговарям на Сара Пенчева

Поведението при фиброаденома включва проследяване в динамика - клинично и чрез образната диагностика.
При бързо нарастващи фиброаденоми,липса на възможност за контролни прегледи,както и след 40 годишна възраст се извършва енуклеация.Според някой статистики 30-50 % от биопсиите по повод на доброкачествени образувания на млечната жлеза са фиброаденоми.
За уточняване на процеса се използват патомофлогични (биопсични)методи
Най-често се прилата т.нар пунктуационна цитология на материал взет,чрез тънкоиглена аспирационна биопсия (FNA)
Тя се извършва с тънка игла (21-22G)като ветрилообразно се прониква в лезията и се аспирира със спринцовка имаща добър вакум.
До началото на 90 години главния въпрос на който трябваше да отговори патоморфолога е дали се касае за бенигнено(доброкачествено) или малигнено злокачествено заболяване на млечната жлеза.Точността на тънкоиглената аспирационна биопсия при палпируеми формации достига до 90 % което утвърди метода в комлексната диагностика на Рмж,като положителния резултат има по-голяма стойност от отрицателния.
Предимствата на тези методи на диагностика са простотата на вземане на материала и възможността за многократно изследване при необходимост.
Друг вид цитологична диагностика е т.нар Щанцова(гилотинна) биопсия която се извършва с различни дебели игли за биопсия с които се добива парченце
от формацията която се изследва хистологично.Този метод има висока(79-90 %) точност,но е трудно приложим ако туморната формация е разположена в дълбочина и при малки карциноми - по-малки от 2 см.В такива случаи се прилага в последните години шанцовата стереотаксична биопсия с която се достига до чуствителност 100 %
Новите мамографски апарати притежават представка за извършване на биопсии.
Но нека се върна на стереотаксичната биопсия - това е съвременен метод позволяващ взимането на материал под ехографски или рентгенов контрол.
Най-често този метод се прилага при непалпируеми малки тумори или неуточнени лезии които съдържат в структурата си микрокалцификати.
С помощтта на специална игла се взима материал за изследване от различни участъци на гърдата.
В случаите когато тумора не се напипва се правят няколко мамографии или ехографии под различен ъгъл за да се формира обемен образ който дава възможност на иглата да се
насочи правилно.
Известно време след изследването е възможно да се усеща слаба болка в областта на обождането.Рискът от кървене или инфектиране е минимален.

# 558
  • Карлово/ Пловдив
OnlyOne, благодаря за бързия отговор. А има ли някой, на когото да му е правена биопсията от доц. Гаврилов под наблюдение с ехограф, а не само с напипване?
Между другото, под 30 год. съм.
Хубав ден на всички!
 Flowers Rose
Довери се на Доц.Гаврилов - той си разбира от работата,може да се довериш и на Доц.Георги Байчев който е ВМА от миналата година.Той дойде от Медицинския Университет в Плевен.Има още няколко колеги в София на които може да се довериш.Предполагам си и от София.Биопсията може да се прави както ти казах под ехографски или без ехографски контрол преценката е на лекуващия те лекар.

# 559
Благодаря на всички и особено за изчерпателния отговор на docsi!  bouquet

# 560
Лятото ми откриха два фиброаденома. Два месеца по-късно реших да отида на второ мнение (въпреки, че ми препоръчаха да изчакам 6 месеца, за да видим дали има нарастване), защото започна почти постоянно да ме боли гърдата. На прегледа доктора каза, че има съмнение за 3 ти, но не бил ясно очертан. В крайна сметка реших, че не мога да търпя повече постоянните болки и че ще се оперирам. Моя приятелка ми препоръча д-р Лора Дойчева, която пък ми  каза, че 3тото образувание е киста. От всичко четено по форумите разбрах, че киста не може да бъде сбъркана с фиброаденом, но двойственото мнение на двамата лекари ме озадачава. Другото, което ме притеснява е, че въпросната "киста" ме боли много по-остро от другите два ФА. Има ли някой, който да сподели нещо по темата с кистите, защото ме е страх да не се спукала или възпалила.
Благодаря предварително  Simple Smile

# 561
  • България
И аз да споделя...
Преди 6 години-операция в Плевен,при доц.Байчев,за отстраняване на фиброаденом.
Тогава беше категоричен,че трябва да се махне.
По време на бременността си (горе-долу преид около 3 години),напипах на другата гърда образувание...
При редовния год.преглед,доц.Байчев отряза,че отново е фиброаденом,като изрази надежда,че с кърменето може и да изчезне и да отида на преглед най-малко 6 мес. след като отбия малкия.
Последно ходих април месец,но той реши,че няма защо отново да реже,а само да се следя да не нараства!

# 562
Лятото ми откриха два фиброаденома. Два месеца по-късно реших да отида на второ мнение (въпреки, че ми препоръчаха да изчакам 6 месеца, за да видим дали има нарастване), защото започна почти постоянно да ме боли гърдата. На прегледа доктора каза, че има съмнение за 3 ти, но не бил ясно очертан. В крайна сметка реших, че не мога да търпя повече постоянните болки и че ще се оперирам. Моя приятелка ми препоръча д-р Лора Дойчева, която пък ми  каза, че 3тото образувание е киста. От всичко четено по форумите разбрах, че киста не може да бъде сбъркана с фиброаденом, но двойственото мнение на двамата лекари ме озадачава. Другото, което ме притеснява е, че въпросната "киста" ме боли много по-остро от другите два ФА. Има ли някой, който да сподели нещо по темата с кистите, защото ме е страх да не се спукала или възпалила.
Благодаря предварително  Simple Smile

Здравей ! Аз имам фиброаденом от около 6 години. Само го следя, поради малките му размери нямам нужда от операция засега. Тази година обаче, ми откриха и киста, на същата млечна жлеза. Също я следя. Понякога обаче доста ме наболява гърдата. Нормално е усещането, все пак придърпват тъкани, намаляват, нарастват... Не се тревожи, ако пък много те боли и ти създава неприятни усещания като цяло- оперирай се. Абсолютно нищо сложно няма. Моят лекар ми каза, че след като родя кистата ще се махне, понеже е на каналчетата. Дано е прав. Пожелавам ти да вземеш правилното решение. На мен ФА не ми пречи, стига да не расте или да застрашава живота ми по някакъв начин. Но при всички положения, най-добре е да ги нямаме тези неща.  newsm12
Пожелавам ти успех !   bouquet

# 563
При мен и фиброаденомите и местата на операциите много болят между овулацията и ПМС, така че ако заради това искате да се оперирате - няма смисъл.

# 564
Лятото ми откриха два фиброаденома. Два месеца по-късно реших да отида на второ мнение (въпреки, че ми препоръчаха да изчакам 6 месеца, за да видим дали има нарастване), защото започна почти постоянно да ме боли гърдата. На прегледа доктора каза, че има съмнение за 3 ти, но не бил ясно очертан. В крайна сметка реших, че не мога да търпя повече постоянните болки и че ще се оперирам. Моя приятелка ми препоръча д-р Лора Дойчева, която пък ми  каза, че 3тото образувание е киста. От всичко четено по форумите разбрах, че киста не може да бъде сбъркана с фиброаденом, но двойственото мнение на двамата лекари ме озадачава. Другото, което ме притеснява е, че въпросната "киста" ме боли много по-остро от другите два ФА. Има ли някой, който да сподели нещо по темата с кистите, защото ме е страх да не се спукала или възпалила.

Кистата мен ме болеше много!И след операцията мястото ме болеше.Сега имам съмнения за нова киста от два дни,но ще видим и без туй имам преглед за поредния фиброаденом.

# 565
Благодаря на всички за отговорите   bouquet
Относно болките за съжаление при мен от болки свързани с ПМС станаха постоянни. Вече ми си събират 3-4 дни, в които да не ме боли гърдата  Sad За 4 месеца са нарастнали по няколко мм, така че съм си за операция. Не съм човек, който ще легне под ножа ей така. Питането ми беше главно за кистата, защото тя боли все едно някой ми забива нож.
Днес пък при поредното посещение при личния лекар за направление, той настоя да ми правят и биопсия, за да е сигурно какво ще режат. Глупавият ми въпрос е: дали трябва да се вземе материал и от трите образувания (2 ФА и 1 предполагаема киста) или само от едно.  Thinking

# 566
  • Карлово/ Пловдив
И аз да споделя...
Преди 6 години-операция в Плевен,при доц.Байчев,за отстраняване на фиброаденом.
Тогава беше категоричен,че трябва да се махне.
По време на бременността си (горе-долу преид около 3 години),напипах на другата гърда образувание...
При редовния год.преглед,доц.Байчев отряза,че отново е фиброаденом,като изрази надежда,че с кърменето може и да изчезне и да отида на преглед най-малко 6 мес. след като отбия малкия.
Последно ходих април месец,но той реши,че няма защо отново да реже,а само да се следя да не нараства!

Избора ти на специалист доц.Байчев е правилен.След като първия път е преценил,че фиброаденома трябва да се махне,значи така е било правилно.По принцип поведението при фиброаденоми е наблюдение или операция - няма достоверни данни да изчезне от приемането на определени медикаменти - но пък може би има и такива описани случаи.По време на бременността е възможно фиброаденома да изчезне или да нарастне.Има описани случаи на изчезване на фиброаденом по време на бременност.Казано е,че бременността,раждането,кърменето и редовния сексуален живот са балсам за гърдите и това е така.След като доц.Байчев е изразил надежда,че може да изчезне - значи той знае за такива случаи.Щом ти е казал да следиш фиброаденома ще го следиш - това  е първото което се прави - следи се на определен период от време и ако е необходимо се оперира.
Още един път ти казвам избора ти на специалист е правилен.В София има и други добри специалисти мамолози освен доц.Байчев,същото е и в други градове на страната.Всичко ще бъде наред!
  bouquet

# 567
  • Карлово/ Пловдив
След като имаш две мнения с диагноза фиброаденом - значи,че наистина се касае за фиброаденом.По принцип е могло да изчакаш до второто мнение както са ти казали,за да се види през това време дали фиброаденомите ще нарастнат.Не е нормално да имаш постоянна болка в гърдата.Дали си за операция това ще прецени лекуващият те лекар.Ако наистина става въпрос за киста - тя може да боли и то доста.Кистата е кухина изпълнена с течност и в много случаи кистичката се пунктира като с спринцовка се изтегля течността.
Кистите могат да бъда единични или множествени . Във втория случай се касае за мастопатия.
Възможно е кистите да увеличават размерите си.В случая ти имаш единична киста която може да я пунктираш - ако става въпрос за киста според преценката на д-р Дойчева.В следствие изтеглянето на течността с спринцовка  стените на кистата се слепват, което предотвратява повторно й напълване.Причините за образоването на кисти са различни.Понякога може при клиничен преглед фиброаденома да бъде сбъркан с дебелостенна киста.В тези случаи ехографията или мамографията и тънкоиглената аспирационна биопсия подпомагат диагнозата.Ехографски и мамографски - киста и фиброаденом не могат да бъдат сбъркани.
А относно кистите те могат да протичат клинично без симптоматика или да се опипва формация в млечната жлеза с циклично променящи се размери,които достигат максимална големина предместруално,когато могат да бъдат болезнени с различен интензитет на болка,но може и да няма болка.За лечението на кистите и успокояване на симптомите се използват и различни медикаменти.Малките по размери кисти нямат повишен риск от дегенерация,но при по-големи кисти с многогодишна давност,макар и рядко в 0,3-1.4 % може да се развие интракистичен рак на гърдата.Според данни от медицинска литература и изследвания - също се доказва,че малките по размери кисти нямат повишен риск от дегенерация,а при големи размери и с многогодишна давност риска е до 1.4 % за развитие на интракистичен рак на гърдата.В проценти този риск е изключително малък.
Който е имал такъв проблем с кисти на гърдата - може да ти сподели как са протичали при него.В форума мисля,че има теми и за кистите на гърдата,но те най-вероятно вече са в архива.Дано съм успял да ти помогна.Желая ти приятен ден!  bouquet

# 568
  • Карлово/ Пловдив
Благодаря на всички за отговорите   bouquet
Относно болките за съжаление при мен от болки свързани с ПМС станаха постоянни. Вече ми си събират 3-4 дни, в които да не ме боли гърдата  Sad За 4 месеца са нарастнали по няколко мм, така че съм си за операция. Не съм човек, който ще легне под ножа ей така. Питането ми беше главно за кистата, защото тя боли все едно някой ми забива нож.
Днес пък при поредното посещение при личния лекар за направление, той настоя да ми правят и биопсия, за да е сигурно какво ще режат. Глупавият ми въпрос е: дали трябва да се вземе материал и от трите образувания (2 ФА и 1 предполагаема киста) или само от едно.  Thinking

Както аз ти описах в по-горния си постинг - кистите могат да си съществуват безсимтомно,но може и да болят като болката е с различен интензитет - какво видях две момичета по-горе са ти описали,че са имали болки от кистите и то силни.Както се казва при едни може да има болка,при други да няма,при трети да има силни болки - интензитета си е различен.Нормално е преди цикъл гърдите да болят,а също и да не болят - болките най-често се дължат на задържане на течности в огранизма и на променени нива на хормоните.Много е лошо,че те болят толкова много и че ти се събират само 3-4 дни без болка.Дали си за операция - по-горе ти казах,че ще прецени лекуващият те лекар.Ако той е казал,че си за операция ще легнеш на масата няма как - хубаво е да има две мнения с еднакво становище.Предполагам,че за кистата ще ти направят цитологично изследване на аспирираната от кистата течност.Личният ти лекар може да иска много неща,но какво ще се направи в случая го решава лекуващият те лекар - предполагам,че ще направят биопсии на образуванията,а ако не направят като ги извадят ще ги изследват хистологично.Хистологията излиза от 2-3 дни,а максимум до седмица.

# 569
  • BG

Не мога да изчета всичко, само ще споделя:
Преди 10 години - бучка, операция, оказа се киста, успокоих се
След година - пак бучка, на другата гърда, изпадам в ужас, пак операция, фиброаденом, биопсия задължително, вече съм под напрежение
След още година - много бучки, ад, ехограф, много-много кисти, като грозд, две големи, източиха ги със спринцовка без упойка, прави се хистология на течността, болки преди МЦ, облекчението - мазане с Прогестогел, супер е. Вероятна причина - сама си спрях оскъдната кърма с първото дете, като се стегнах с бинт, запуших каналите
Спрях да се опипвам, даже като се къпя минавам през гърдите на бегом, защото ми се гадеше от усещането за буци
Сега забременях и всичко изчезна.

Peace

Общи условия

Активация на акаунт