фиброаденом-да го махам ли?

• 194 064
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
Преди половин година ми откриха фиброаденом с р-р 0,5 мм.Миналата седмица бях на контролен преглед-не е нарастнал.Не съм се ограничавала-пуша,пия кафе,ям много шоколад,някой по-нагоре беше коментирал,че шоколада трябва да се ограничи.Според лекарят,който ме преглежда тези храни нямат отношение към проблема,защото всичко е на хормонално ниво.Както и че,при жени под 35 не се препоръчва операция,стига да не нараства или да не е по-голям от 2 см.Също и че няма проблем от евентуална бременност.Това е от мен.

# 361
А от мен и моя хирург, който махна моя "фиброадном", трябва да се  махат, защото може да се изродят в злокачествени образувания

# 362
Можете ли да ми препоръчате мамолог, който прави ехография, вместо мамография, тъй като знам, че не е препоръчително за жени, които не са раждали да се използва този метод, по редица причини...Досега ходих при д-р Стоименов в първа градска, но ми се иска да чуя и второ мнение, преди да реша дали да отстранявам фиброаденома....

# 363
Можете ли да ми препоръчате мамолог, който прави ехография, вместо мамография, тъй като знам, че не е препоръчително за жени, които не са раждали да се използва този метод quote]

Не се препоръчва за жени под 35 години
Но понякога се прави и на жени над 30, нищо, че още нямат 35

Много добър е мамолога в Шейново с който работи доц.Александрова
Може там да направиш едновременно ехография и консултация с добър хирург. Ако прецени ще ти направи и мамография
Може да им се довериш напълно, само където прегледа е платен

Освен това може да си направиш преглед при всеки един хирург в онкологията, те ще ти назначат каквото трябва.
Това, че отиваш в Онкологията не бива да те стресира.
Фиброаденома е доброкачествено образование, което най-добре може да бъде отстранено от хирург онколог и най-добра консултация дали да го махаш ще получиш от такъв

# 364
А от мен и моя хирург, който махна моя "фиброадном", трябва да се  махат, защото може да се изродят в злокачествени образувания

Това е пълна глупост

# 365

Това е пълна глупост

И на мен така ми казват в България, в момента съм в Щатите и тук ги махат , но понеже така им излиза по-евтино на пациентите, отколкото да се наблюдават често. Но ако искаш може да ти направят биопсия и ако се докаже , че е фиброаденом ти поставят малка метална частица на мястото от където е взета пробата. Това се прави защото с напредване на възрастта фиброаденома се виждал на мамографа като злокачествено, а всъщност не е, и шанса да стане такова е почти нулев.

# 366
Преди няколко години в дясната си гърда напипах топче не беше голямо и се надявах да изчезне.Страхът от лекари некъдърници направо ме ужасяваха.Въпреки пронизващата болка на моменти и чувството че това топче расте аз все отлагах.Но изведнъж реших че трябва да отида на лекар и да разбера какво е
това животно както му виках аз.Съветвам всички жени да отидат при онкохирург  специалист доста време разпитвах и може да се каже че попаднах на най добрия на прегледа ми каза че 100%е фиброаденом тази диагноза се потвърди и от изследванията .Всъщност той ми каза че единственото решение е операцията че с лекарства не става въобще не се замислих исках да махна това животно на всяка цена.Направих си изследванията за приемане в болница насрочихме дата и всичко приключи за 15мин с местна упойка станах от масата  и си тръгнах болката ми беше за кратко след 1аолин всичко беше ок.Минаха 2 месеца от тогава шева почти не си личи и болка няма.Въобще не боли хора да знаете страхът е май най големия враг в такива моменти.Много съжалявам че не отидох по рано но пък като чета за други жени с фиброаденоми  не е изключено да се появят пак .За в бъдеще ще бъда по отговорна ще си ходя редовно на прегледите вярвам  изключително много на моя онкохирург и съм уверена че и колкото да е тежко положението  дано не се стига до там той ще направи всичко възможно да ме измъкне.

# 367
  • Където ми покаже сърцето
А кой е лекаря при който си ходила?На мен вчера ми откриха фиброаденом чрез ехографско изследване в Токуда и подтвърдено след това от мамолог.В четвъртък ще ходя в онкологията за второ мнение.Първоначално бях шокирана,защото не го очаквах и нямах инфо,но сега съм решила да го махна,ако се подтвърди,защото много ме боли и се чувствам притеснена.Искам да питам вие казахте ли на близките ви и те как реагираха?Аз още не съм казала на никой,защото смятам че това ще ми донесе повече отрицателни емоции от колкото повдигане на духа.Добре,че съм затънала в работа та нямам време да мисля.

# 368
Здравейте,искам и аз нещо да споделя с вас.Днес ходих с една приятелка на мамограф. Тя имаше известни притеснения и аз реших да отида с нея за морална подкрепа. Оказа се обаче че при нея всичко е наред а при мен се установи "паренхимен фокус с мастопатична преустройка, който налага УЗ контрол.Частично запазеният паренхим е с мастопатична преустройка предимно от фиброзен и дребносиктичен тип, с малка мастопатична фиброзна плака "/цитирам дословно/ Естествено си записах час при лекар - образна диагностика но той е чак в четвъртък, а до тогава нали се сащате как ще се чувствам. Та според вас това мастопатия ли е?

# 369
Аз съм от бургас и си отидох при наш онкохирург разбира се че поразпитах преди това мои познати и непознати и всички бяха единодушни че той е много добър доверих му се напълно и изпълних всичко което ме посъветва и наистина при първия преглед ми каза че е сигурен за фиброаденом което се потвърди и от изследванията .Относно второто мнение те съветвам да отидеш при онкохирург  мамолог сигурно вече си се ореантирала виж какво ще ти каже  уговорете се за операция но не му казвай че си ходила при друг довери му се и не се притеснявай  самата операция продължава 15-20мин от местната упойка въобще няма да усетиш болка пък и те те питат дали боли  незнам твоя лекар как ще процедира защото съм чувала че се прави и с пълна упойка но за мен не е необходимо ставаш от масата и си тръгваш  започва да боли поносимо малко след операцията но с болкоуспокояващи нещата се оправят незнам при теб как ще е но аз минах само с 1аолин мислех си че  като му мине действието ще ме боли но за щастие нямаше болка и в следващите дни само някакво претъпено чувство  от болката която ме беше съпровождала дълго време ще ти направят козметичен шев и до 2-3 месеца няма да си личи операцията.Желая ти успех и хич не му мисли да ако ти искат определени изследвания те отнемат време но се хващай уговаряй операция и не се чуди няма нищо страшно ако наистина се окаже фиброаденом.  А относно близките за мен знаеха само най добрите ми приятели много е важно да говориш с някого за това аз понеже живея още с нашите не смеех да им кажа  защото ще се притеснят направих го след операцията пак имаше реплики от рода защо не ни каза такива неща не се крият но те все пак са родители и се притесняват и въпреки че ме подкрепяха приятелите беше ми много тягостно.и страшно пък и диагнозата ми се потвърди напълно едва след операцията преди това не ми бяха правили биопсия  но през цялото време вярвах на този лекар и на точната му преценка

# 370
Здравей,Zabravana аз също съм от Бургас и също имам фиброаденом,но се чудя дали тука да се оперирам или да отида в София.Ти при кой лекар от Бургас се оперира?

# 371
биопсия и ако се докаже , че е фиброаденом ти поставят малка метална частица на мястото от където е взета пробата......
Това не го разбрах ,как така ти слагат разни метални частици?С операция ли?И защо е нужно това  Rolling Eyes

# 372
Със същият инструмент с който взимат част от тъканта после вкарват и тази много мъничка метална скобичка. Прави се защото с напредване на възрастта фиброаденома изглежда като рак на мамографията, а като видят тази частица ще знаят, че вече е правена биопсия и резултата е бил със сигурност фиброаденом, т.е. не е рак.

# 373
На мен пробата ми я правиха с игла и  спринцовка,при което  аз най позорно припаднах  Joy /малка бях - 17 год- простено ми е  Embarassed/ та може и да съм " проспала" част от манипулацията .....но не виждам как биха могли да ми вкарат  тази пластинка (скобичка) с игла.......но пък знаеш ли...... Rolling Eyes
Интересно инфо ,мерси    bouquet

# 374
  • Където ми покаже сърцето
Здравейте,аз днес бях на преглед в онкологията в София при д-р Марков и той каза ,че нищо не напипва,а и също че на снимката това не е фиброаденом.Бях шокирана.Двама лекари поставиха диагноза фиброаденом,като единият ми е написал дори планова операция,а сега нещо съвсем ново.Реших да се доверя 100% на д-р Марков и както той каза да отида на преглед отново след 2 месеца.Някой имал ли е толкова противоположни мнения на лекари?

Общи условия

Активация на акаунт