фиброаденом-да го махам ли?

• 192 227
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
Ето ме и мен при вас, откриха ми фиброаденом 7 на 4 мм. Ходих при д-р Янчева в Майчин дом Варна. Тя ми каза, че не е наложително да се маха, да го следим на 6 мес. Но мен ужасно ме е страх, може ли да съм сигурна, че е такова, а не раково образувание? Кажете ми, моля ви, може ли от ехографа да се познае, че със сигурност е такова? Тя каза, че не е нищо страшно, можело да нарастне, можело да си остане така, може и да се изроди, но можело и да имаш рак, без никога да си имал фиброаденом.
Може и да сте писали затова, ще се върна да прочета темата, но толкова ме е страх....От години имам болка, все са казвали, че са кисти, че е нищо опасно, и сега направо... съм онемяла просто.

Последна редакция: пн, 30 ное 2009, 09:05 от raja_nikol

# 421
raja_nikol, моя съвет е да потърсиш второ мнение и ако лекарят препоръча за твое успокоение да си направиш биопсия. Не изпадай в паника предварително, най-вероятно не е нищо обезпокоително, но все пак се консултирай и с друг специалист. Аз направх точно така, след като първият мамолог ме хвърли в шок, а се оказа, че изобщо не е наложителна операция. Успех, мила Hug Стискам ти палци всичко да е наред!

# 422
Със сигурност ще потърся второ мнение, интересува ме дали може да се определи рак ли е или просто фиброаденом. Върнах се, изчетох всичко и се чувствам още по- объркана. Ако не го извадя, не мога да знам със сигурност какво е, ако пък го извадя, май започват отново да се появяват. Ужас. Кажете добър специалист във Варна, моля ви...

# 423
Със сигурност ще потърся второ мнение, интересува ме дали може да се определи рак ли е или просто фиброаденом. Върнах се, изчетох всичко и се чувствам още по- объркана. Ако не го извадя, не мога да знам със сигурност какво е, ако пък го извадя, май започват отново да се появяват. Ужас. Кажете добър специалист във Варна, моля ви...
Не се паникьосвай, страхът е най-лошият съветник.  Naughty
Най-сигурният начин да се разбере едно образувание какво е, е да се извади и изследва. Разбира се, има характерни особености, по който се разпознава дали едно образувание е фиброаденом, киста, аденом, злокачествено и др., които са известни на специалистите. Но там винаги има една (макар и малка) несигурност.
Ако се решиш на операция, това не ти дава гаранция, че ще ти се появят отново, но не ти дава и обратната гаранция.  Naughty
Информирай се, в нета има много материали по този въпрос, форумът също ще ти помогне, за да си изградиш становище. Задължително потърси второ мнение, ако имаш възможност посети специалист в София.
Много важно е да разсъждаваш трезво, да не се осланяш на измамно успокоителни мнения, защото във форума ще откриеш и много горчив опит в това отношение. Затова отиди и на 3-ти специалист, ако се налага, но бъди информирана и имай на предвид, че малък процент от образуванията са злокачествени, но все пак този процент съществува!  Naughty
Успех и не се стресирай допълнително, докато не си посетила поне още един специалист!

# 424
raja_nikol ,аз ходя при доц. Кузманов във Варна.
Дали е добър  newsm78....ами мисля че да ,лоши отзиви за него не съм чела или чула....ако това е критерий .
В Майчин дом също съм ходила на преглед  ,но не помня при кого   Rolling Eyes.
И д-р Ненков мисля са ми препоръчвали за Варна .....дано намеря поста .....
П.п аха,ето
Polly, Кузманов е много добър и аз преди години ходех при него. Ненков работи в Терапията , но има свободен прием(не работи със здр. каса) във вторник и петък от 16 ч. в Майчин дом - кв. Левски. Довери му се за диагностика.
Към 18-19 стр. се върни там има отзиви за д-р Ненков.

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 02:45 от polly

# 425
Polly, благодаря ти. Ще отида при Ненков, искам да съм сигурна, че е такова, а не нещо друго, иначе моят е мъничък още, не ми пречи, ох...писна ми от ходене по доктори.

# 426
Имай предвид ,че това е инфо от преди година......та може работно време,кабинет,да не си отговарят .
Ако имаш познати които могат да проверят,дали всичко е наред ,ще е добре - да не тръгнеш на сляпо  Peace.
Съжалявам ,че те засичам тук , в тази тема  Confused.

# 427
може ли някой да ми каже дали може да се мокри след операция и колко често се сменя превръзката

# 428
  • Пловдив
На майка и разрешиха да се изкъпе десетина дни след операията. За превръзката не помня колко често я сменяха.

# 429
Здравейте, преди 6 месеца ми махнаха гигантски фиброаденом, доброкачествен....всичко си мина добре Simple Smile От няколко дни започна да ме наболява мястото на операцията, не постоянно...даже за секунди. Може ли това да е заради физическото натоварване? Малко под белега има хлътване..поне на мен така ми изглежда...

# 430
Кажете ми, моля ви, може ли от ехографа да се познае, че със сигурност е такова? Тя каза, че не е нищо страшно, можело да нарастне, можело да си остане така, може и да се изроди, но можело и да имаш рак, без никога да си имал фиброаденом.
Ехографа не дава 100% отговор, допуска се до 3% отклонение
Иначе всичко друго си е така, всяка една от ситуациите е възможна
Препоръчително е оперативно премахване

# 431
Здравейте, преди 6 месеца ми махнаха гигантски фиброаденом, доброкачествен....всичко си мина добре Simple Smile От няколко дни започна да ме наболява мястото на операцията, не постоянно...даже за секунди. Може ли това да е заради физическото натоварване? Малко под белега има хлътване..поне на мен така ми изглежда...

Да възможно е, но в случай, че са вадени и лимфни възли, а в такива случаи наболяването е и в ръката не само в гърдата и е задължителна консултация с лекар -за препоръчване първо през хирурга извършил операцията
 newsm78 Ти казваш, че е доброкачествено, значи е отстранено само от гърдата, по -добре мини през хирурга, който те е оперирал

# 432
  • Пловдив
Здравей,аденомка!При мен операцията за премахване на фиброадеом беше преди една година,но и досега имам периодично такива усещания-то е по скоро като еднократна режеща болка.За хлътването то е ясно.При прегледите хирурга-онколог,който ми прави операцията казва,че всичко е наред.

# 433
Бихте ли ми казали д-р Ненков от Варна къде преглежда и работи ли с направления? Или д-р Белинов, кого ще ми препоръчате за още едно мнение?

# 434
Здравейте.Много се надявах след ендометриозата,спонтанния аборт и всичко съпровождащо тези събития е ред да се похваля с нещо добро.Но не стана точно така.Реших се да отида на ехография на млечна жлеза-ей така без оплаквания.И ето резултата:
  "Ехографска находка:Гландуларната тъкан е с хетерогенна ехоструктура.Хиперехогенни повлекла израз на повишена фиброзна компонента.На 12 часа спрямо мамилата в лява гърда се визуализира овална,хетерогенна с преобладаваща хипоехогенност зона с размери 11,3/6,1/10,6мм в диаметър.Описаната находка е с последващо усилване на ехографския сигнал.Индекс-1.8.
 Свободни лимфни басейни

Заключение:
 Фиброкистозна мастопатия.
 Находката подлежи на динамично проследяване и диагностично доуточняване."

Няма смисъл да описвам вихъра от чувства и притеснения,който бушува в мен.Моля ви ,ако имате някаква представа за какво става въпрос да споделите.Ще потърся поне още едно мнение,но това ще стане едва след седмица-две,а до тогава незнам какво да си мисля.Лекаря,който ме прегледа каза да отида пак след около месец на 10-15ден от цикъла(сега беше на 4-5 ден).
 Благодаря ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт