фиброаденом-да го махам ли?

• 192 183
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • Карлово/ Пловдив
Фиброаденомите рецидивират и е възможно   да  се появяват отново след отстраняването им.Вероятността фиброаденом да премине в рак е нулева.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 18:40 от docsi

# 496
  • София
С последното твърдение не съм съгласна.

# 497
  • Карлово/ Пловдив
С последното твърдение не съм съгласна.
Така  в учебниците по медицина и в книги по темата писана от професори и доценти - български и чужди автори - не съм го измислил аз.Освен това познавам момичета и в  практиката си съм срещал пациенти и по време на обучението си също които са имали фиброаденом и след време отново се е появил,освен това имаше едно момиче три пъти е оперирано от фиброаденоми и те пак са си появяват е може ли постоянно да се оперира,според мен не.А относно вероятността фиброаденома в рак - се казва,че фиброаденомите не преминават в рак на гърдата или вероятността да преминат е нулева.
А ти с кое точно не си съгласна?

# 498
  • Русе
docsi, според Вас от какво се образуват фиброаденомите - от натрупване на токсини в организма или проблема е хормонален?

Последна редакция: нд, 19 сеп 2010, 19:03 от OnlyOne

# 499
  • Карлово/ Пловдив
docsi, според Вас от какво се образуват фиброаденомите - от натрупване на токсини в организма или проблема е хормонален?
Не са изяснени причините за образуването на фиброаденомите.Следователно и аз няма как да ти отговоря каква е причината дори и според мен.

# 500
През 2005г. ме оперираха и махнаха фиброаденом. В денят, в който отидох на преглед, след като ме пипна докторът ми направи биопсия. След няколко дни ме оперира - докато чаках хистологията почти бях изперкала. Може би 2 месеца след това забременях. Кърмих 6 месеца.  От както съм оперирана ходя на прегледи на всеки 6-8 месеца в Онкология при доц. Гаврилов. Той ме и оперира. Моето мнение е, че трябва да се махат тези образувания. Моят белег почти не се забелязва, направен е по контура на зърното. Не съм се мазала с нищо.
Мили дами, искрено ми се иска да пожелая на всяка от нас да не й се случват подобни неща за в бъдеще! Дай Боже!

# 501
  • Карлово/ Пловдив
През 2005г. ме оперираха и махнаха фиброаденом. В денят, в който отидох на преглед, след като ме пипна докторът ми направи биопсия. След няколко дни ме оперира - докато чаках хистологията почти бях изперкала. Може би 2 месеца след това забременях. Кърмих 6 месеца.  От както съм оперирана ходя на прегледи на всеки 6-8 месеца в Онкология при доц. Гаврилов. Той ме и оперира. Моето мнение е, че трябва да се махат тези образувания. Моят белег почти не се забелязва, направен е по контура на зърното. Не съм се мазала с нищо.
Мили дами, искрено ми се иска да пожелая на всяка от нас да не й се случват подобни неща за в бъдеще! Дай Боже!
Бременност,Раждане,Кърмене както и редовен полов живот намаляват риска от възникване на заболяване на млечната жлеза.Хубаво си направила,че си кърмила и то цели 6 месеца - минимум се препоръчва кърмене 6 месеца,но има жени които кърмят и до годинка има и до годинка и нещо - колкото повече толкова по-добре.Тези образувания е желателно да се махат само ако нарастват,а ако не нарастват се наблюдават - възможно е да търпят и регресия.
При операция в повечето случаи белезите са едва забележими.

# 502
А някой лекувал ли е кисти някак си  Laughing как се лекуват и възможно ли е изобщо да се премахнат се чудя !?!?! newsm78  Като ходих на изследвания констатираха, че имам няколко на едната и няколко на другата и толкова. Има ли начин да спрат да болят или поне да болят твърде рядко?  ooooh!

# 503
  • Карлово/ Пловдив
А някой лекувал ли е кисти някак си  Laughing как се лекуват и възможно ли е изобщо да се премахнат се чудя !?!?! newsm78  Като ходих на изследвания констатираха, че имам няколко на едната и няколко на другата и толкова. Има ли начин да спрат да болят или поне да болят твърде рядко?  ooooh!
Множествените кисти се лекуват като мастопатия с медикаментите успокояващи симптомите при мастопатия.При единични кисти се извършва пункция на кистата при което цялото и съдържание се изтегля с спринцовка.Може при кистите да се изпишат и хормонални препарати.В някой случаи кистите се премахват оперативно.

# 504
Ясно мерси за отговора. Тогава възниква въпроса защо докторите не предприемат никакво лечение след заключението на мамолога  newsm78

# 505
  • Карлово/ Пловдив
Ясно мерси за отговора. Тогава възниква въпроса защо докторите не предприемат никакво лечение след заключението на мамолога  newsm78
Мамолога също може да започне лечение и след като не го е започнал значи може би така е преценил или ако е имало нужда от оперативно лечение щеше да те насочи за операция.Не ти ли изписа нещо от типа на : прогестогел,прим ойл,мастофит,мастодинон и др. подобни медикаменти.
Ако не ти са изписали лечение значи просто нямаш нужда от такова,а на определен период трябва да проследяваш състоянието ти.Дано всичко да е наред!

# 506
Не нищо не ми предписа, мамолога беше преди операцията на фиброаденома заключението беше, 4е има 2-3 от едната страна и толкова от другата с нз си какви размери ве4е не ги помня и толкова. Едва ли няма нужда от никакво ле4ение след като ме болят 2-3 седмици през месеца и ве4е ми писна не мисля, 4е това е нормално състояние  #Crazy #2gunfire

# 507
  • Варна
Предварително се извинявам, ако задавам въпрос, който вече го има някъде из форумите.
Майка ми е оперирана преди 4 години от рак на гърдата и естествено от тогава е много деликатна тема и нон стоп се стресираме по прегледи, и аз и тя.
Преди време на един преглед ми откриха киста в дясната гърда, но доктора каза, че трябва да я наблюдавам на 4 м. защото било опасно. След няколко месеца ходих с майка в Германия, където тя се преглежда профилактично и докторката там ми каза на мен, че няма нищо оасно и чак след 30-тата си годишнина трябва да зачестя прегледите си /сега ставам на 28, тогава бях на 26/
В понеделник ходих все пак на ехограф, защото от давна не съм се преглеждала и пак в дясната гърда ми откриха два фиброаденома един до друг 8мм и 10 мм, заедно 17 мм. Докторката пак ми каза, че е опасно и да ги наблюдавам, ако се увеличат веднага да отида пак при нея, ако ли не, най-късно след 3м. пак да се прегледам. А аз реално нищо не мога да напипам на гърдите си, съвсем нормално си е всичко, нз нещо бъркам ли и какво точно трябва да наблюдавам. Днес отидох на друг ехограф. Сега ми казаха, че са две кисти 12мм и 14мм и че няма нищо опасно, най-рано след 6 м. да отида пак на ехограф. Според вас може ли киста да се обърка с фиброаденом и вече не знам на какво и кого да вярвам.... Мисля след месец в подходящия период пак да отида на трето мнение.....

# 508
  • Карлово/ Пловдив
Предварително се извинявам, ако задавам въпрос, който вече го има някъде из форумите.
Майка ми е оперирана преди 4 години от рак на гърдата и естествено от тогава е много деликатна тема и нон стоп се стресираме по прегледи, и аз и тя.
Преди време на един преглед ми откриха киста в дясната гърда, но доктора каза, че трябва да я наблюдавам на 4 м. защото било опасно. След няколко месеца ходих с майка в Германия, където тя се преглежда профилактично и докторката там ми каза на мен, че няма нищо оасно и чак след 30-тата си годишнина трябва да зачестя прегледите си /сега ставам на 28, тогава бях на 26/
В понеделник ходих все пак на ехограф, защото от давна не съм се преглеждала и пак в дясната гърда ми откриха два фиброаденома един до друг 8мм и 10 мм, заедно 17 мм. Докторката пак ми каза, че е опасно и да ги наблюдавам, ако се увеличат веднага да отида пак при нея, ако ли не, най-късно след 3м. пак да се прегледам. А аз реално нищо не мога да напипам на гърдите си, съвсем нормално си е всичко, нз нещо бъркам ли и какво точно трябва да наблюдавам. Днес отидох на друг ехограф. Сега ми казаха, че са две кисти 12мм и 14мм и че няма нищо опасно, най-рано след 6 м. да отида пак на ехограф. Според вас може ли киста да се обърка с фиброаденом и вече не знам на какво и кого да вярвам.... Мисля след месец в подходящия период пак да отида на трето мнение.....

Здравей!След като има случай на рак на гърдата в семейството ти - майка,сестра,леля,баба - риска се увеличава.В случая майка ти е с рак на гърдата и ти си по-висок риск от развитие на заболяването в сравнение с жени в чието семейство няма такова заболяване.При много видове тумори наследствената обремененост заедно с други фактори играе важна роля.Но това,че си наследствено обременена не означава,че ще развиеш рак на гърдата - просто риска при теб е по-голям и е желателно по-често да се преглеждаш.Хубаво е ежемесечно да извършваш самоизследване на млечните жлези - предполагам знаеш как и кога е най-доброто време за това.Когато има наследствена обременност е хубаво прегледите да се правят веднъж годишно или най-много на 1.6 години.За здрави жени без проблеми във възрастта 20-40 години се препоръчва клиничен преглед,ехография - веднъж на 3 год.Кистите не са опасни и те когато са единични най-често се пунктират - със спринцовка се изтегля течността.Когато са множествени се говори често за фиброкистична болест - фиброкистозна мастопатия.В днешно време мастопатията не се приема за заболяване,а за състояние на гърдите - за облекчаване на симптомите се използват различни медикаменти.Във фиброаденомите няма нищо опасно  - доброкачествено образование на млечната жлеза - по-горе писах че няма вероятност фиброаденома да премине в рак на гърдата или вероятността е равна на нула - според различни автори и източници.Но е хубаво фиброаденома да се наблюдава дали расте - ако расте - защото има фиброаденоми които бързо нарастват се оперира,ако расте бавно също се наблюдава,но в един момент се оперира.Ако не расте той само се наблюдава.Кистите както казах по-горе не са опасни и можело да ти ги пунктират,но явно са решили да не се предприема лечение.Кистите и фиброаденома добри специалист не би трябвало да ги сбърка и още повече,че ехографа има добра диагностична стойност - демек този който си разбира от работата не би трябвало на ехографа да сбърка кисти и фиброаденом - т.е не могат да се сбъркат.
Многото мнения объркват пациента - желателно е двама да са на едно мнение.

# 509
  • Sofia
Чета темата и искам да изразя признателност и благодарност на docsi    bouquet   bouquet   bouquet

Прави Ви чест, че отделяте от времето си и по достъпен начин давате информация, която много често лекарите премълчават от пациентите си!!

Общи условия

Активация на акаунт