фиброаденом-да го махам ли?

• 192 123
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
Чета темата и искам да изразя признателност и благодарност на docsi    bouquet   bouquet   bouquet

Прави Ви чест, че отделяте от времето си и по достъпен начин давате информация, която много често лекарите премълчават от пациентите си!!

Аз пък съм му благодарна, че не всява паника, а напротив- успокоява ме.   bouquet

# 511
  • Варна
И аз искам много да му благодаря, определено отношението към пациента е много важно, особено при деликатни проблеми от този вид.
А за различните мнения на различните доктори определено е объркващо, странно, че дори големината на образованията са определени различни, не само вида им... но това не се случва за първи път, на майка няколко пъти по този начин я стресираха едни лекари и успокояваха други, така че не се знае на какво да вярваш вече...

# 512
Момичета, искам да спомена за едно събитие, което смятам, че можем да посетим. Ето линк към самото мероприятие - http://otlubov.com/concert/faqs.php
Ако има желаещи, може да се разберем на лични  bouquet

# 513
Кистите и фиброаденома добри специалист не би трябвало да ги сбърка и още повече,че ехографа има добра диагностична стойност - демек този който си разбира от работата не би трябвало на ехографа да сбърка кисти и фиброаденом - т.е не могат да се сбъркат.

Подкрепям написаното.Абсолютно вярно е,че не може да се объркат двете!
АЗ съм махала два фиброаденома и една киста.В момента заблюдавам 3-ти....

# 514
То всеки може да дава мнения по форумите,но се питам като отговаря  Dolsi е ли лекар или какво?Как може да препоръчва ехомамография да се прави на три години.Трябва да се прави всяка година!Занимавала съм се с онкология и то не вкъщи и ви казвам,че три години са дълъг период.Много дълъг!За да е профилактичен прегледа трябва да е по-чест.

# 515
  • Карлово/ Пловдив
То всеки може да дава мнения по форумите,но се питам като отговаря  Dolsi е ли лекар или какво?Как може да препоръчва ехомамография да се прави на три години.Трябва да се прави всяка година!Занимавала съм се с онкология и то не вкъщи и ви казвам,че три години са дълъг период.Много дълъг!За да е профилактичен прегледа трябва да е по-чест.
Прочети стандартите за профилактика на съответните заболяваня - прочети и книги по темата или искаш да ти цитирам някой неща?Ако искаш да ти цитирам с удоволствие ще го направя..Да лекар съм нещо против мен ли имаш?Я виж в стандартите за профилактика на рака на гърдата които се прилагат не само у нас но и по света.За млади жени във възрастта 20-40 години без проблеми и наследствена обремененост се препоръчва клиничен преглед на гърдите и ехография веднъж на 3-години.При жени с проблеми взависимост от проблема се преценява от лекуващия лекар,при жени с обремененост без проблеми се препоръчва по-често в много случаи на 1 година до 1.6 години.3-те години не е никак дълъг период.Като се препоръчва и ежемесечно самоизследване на гърдите.Първа мамография се препоръчва след 35 годишна възраст която е базова.

# 516
  • Карлово/ Пловдив
Цитирам за Judit за да сме абсолютно точни :
От няколко годни American Cancer Society (ACS) ежегодно осъвременява правилата си за ранно диагностициране на злокачествените новообразувания. Последните препоръки – за 2010 - сравних го с предните от 2006 до момента и няма промени от предишните.Следователно това е златният стандарт.
Става въпрос за ранното откриване на рака на гърдата, колоректалния карцином, рака на простатата, рак на маточната шийка,  рак на ендометриума. В настоящият материал ви представяме синтезирано най-важната информация от препоръките. Надяваме се те освен за повишаване знанията на лекарите, да се използват и от създателите на български профилактични програми
Скрининг за рак на гърдата
    * Самоизследване на млечните жлези може да се прави в зависимост от желанието на пациентката. На жените обаче трябва да се обясни за ползите от него, както и за границите на информацията, която то дава. Трябва да се акцентира върху бързото търсене на лекарска помощ при поява на симптоми.
При жените между 20 и 40  години трябва да се извършва клиничен преглед на гърдите поне веднъж на 3 години като част от профилактичния преглед.
 *Жените без симптоми на 40г. и по-възрастни е за предпочитане да имат ежегоден клиничен преглед.

*Ежегодните мамографии трябва да започват на 40 годишна възраст. С това не съм съгласен за ежегодни мамографии.
* На жени с висок риск от рак на гърдата може да се предложи по-ранно начало на скрининга, по-кратки интервали и допълнителни техники като ултразвук и ЯМР
*Цифровата мамография може да има преимущества над конвенционалната (съхранение на данните, телерадиология, манипулиране на образа) при определена група пациентки

Ето и цитат от Български източник - книгите - Доброкачествени заболявания на млечната жлеза и Рак на Млечната жлеза писани и издадени с помощта на фондация Драйфус от изтъкнат хирург и преподавател в Медицински Университет  Плевен - сега доцента е във Вма,но няма да правя реклама - мога само да кажа,че той е страхотен специалист и е търсен не само от Българи,но и от хора и от други страни.

Цитирам:
Отчитайки съотношението стойност/полза много целесъобразни се оказват препоръките на American Cancer Society (Asc),a именно:
- ежемесечно самоизследване на гърдите след 20 годишна възраст.
- книничен преглед за жени от 20-40 години веднъж на 3 години като част от профилактичния преглед
- препоръчително е първа мамография да се направи след 35 годишна възраст която е базова
- мамографско изследване всяка втора година след 40 години и ежегодно в интервала 50-69 години
Следвайки този прагматичен подход - Национален раков институт ( NCI) Препопръчва близо 80 % от жените над 40 години в Сащ да бъдат обхванати в скринингови програми с цел ранна диагностика на заболяването.

От Българско хирургично дружество с председател проф.Дамянов - миналата година ако не се лъжа в Шумен се разискваше стандат за лечение на рака на гърдата - новия ще се опитам да го намеря и от него да изложа данни.Значи относно профилактиката стандарта е същия като описан в съответните книги и стандарта за лечение на заболяването от 2006 година.

Книгопис : Баев,Д.Трифонов и други - Заболявания на млечните жлези клинична хирургия том 2
Делийски Т, Г.Байчев - локална скринингова програма за откриване на рак на млечната жлеза при фамилно обременени жени
и много други - не мога да изпиша целия български и чужд използвам книгопис.

нали знаете когато и фактите говорят и боговете мълчат - мисля,че достатъчно цитирах - някой ден пак Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 сеп 2010, 18:12 от docsi

# 517
Брей,че хъс!Мислех,че форума е за мами,за обмяна на мнения и преживявания.Не знаех,че висят и лекари и чакат някой нещо да пита и да отговорят веднага!Не съм искала да бъде лично!Съгласна съм ,че компетентното мнение е най-важно, но лекарите работят в здравни заведения , а не по женските форумите.

# 518
  • Карлово/ Пловдив
Брей,че хъс!Мислех,че форума е за мами,за обмяна на мнения и преживявания.Не знаех,че висят и лекари и чакат някой нещо да пита и да отговорят веднага!Не съм искала да бъде лично!Съгласна съм ,че компетентното мнение е най-важно, но лекарите работят в здравни заведения , а не по женските форумите.
Аз по принцип минавам през форума и си пиша разни неща и по други теми в което не виждам нищо лошо - аз форума го знам от бая години.И не чакам никой да пита нещо - когато видя,че е писано минавам - в форума има още доста компетентни хора - лекари и фармацевти и дори зъболекари - пример едно от светилата на коремната хирургия с международни награди и дипломи но няма да правим реклама сега тук е и магистър фармацевт  председател на асоциацията на собствениците на аптеки и още няколко лекари,зъболекари и фармацевти.Работят в лечебни заведения и индивидуални или групови практики,но и те са хора и те наминават през форума - а на мен форума ми е интересен - чета си в в Хоби,Клюкарник, за филми и телевизия също чета -  Готварски рецепти - понеже се уча да готвя - ама така е  - налага се понякога,интересни са ми и част от стоматологичните въпроси,чета и медицинския форум,медицински справочник,нашите деца - семейните форуми - въпреки,че не съм семеен,но когато му дойде времето и това ще стане.Чета и други форуми - по принцип аз обичам да чета различни неща.И се интересувам и от куп други неща - музика,филми,спорт,природа,приятелство и куп др неща.Затова не виждам нищо лошо да четеш един форум и от време на време да се изкажеш по някоя тема.Нямам възможност да се изказвам по всички теми защото нямам това време.

# 519

Определено човекът не виси тук, за да чака някой нещо да го попита. И не виждам нищо лошо в това, някой с познания в областта да даде мнението си тук или в някой друг форум. Нима лекарите нямат право да пишат по форуми? Ако нещо те приснява в постовете на docsi , просто можеш да не чететш. Всеки писал тук е имал или има проблем с гърдите, ако има човек,  който може да се изкаже по проблемите - добре дошъл е! Peace

# 520
  • Карлово/ Пловдив

bouquet  bouquet  bouquet не се притеснявай не си ме засегнала с нищо - но когато се изисква да бъдем точни,аз говоря или излагам фактите.Аз няма как да си измисля тези неща.Надявам се ти да не си се засегнала нещо,че понякога съм малко остър.Ако има нещо ти се извинявам.

# 521
  • София
И какво ти пречи това, че лекар пише в нашия форум ?
Доколкото ми е известно, семействата се състоят от мами и татковци. Даже има такъв подфорум.
А, че е компетентен - мисля, че две мнения няма.
Освен да бъдем благодарни, че получаваме безплатна информация от компетентен човек / не смея да твърдя - лекар/ друго не ни остава.

# 522
  • Карлово/ Пловдив
Чета темата и искам да изразя признателност и благодарност на docsi    bouquet   bouquet   bouquet

Прави Ви чест, че отделяте от времето си и по достъпен начин давате информация, която много често лекарите премълчават от пациентите си!!

Аз пък съм му благодарна, че не всява паника, а напротив- успокоява ме.   bouquet

И аз искам много да му благодаря, определено отношението към пациента е много важно, особено при деликатни проблеми от този вид.
А за различните мнения на различните доктори определено е объркващо, странно, че дори големината на образованията са определени различни, не само вида им... но това не се случва за първи път, на майка няколко пъти по този начин я стресираха едни лекари и успокояваха други, така че не се знае на какво да вярваш вече...

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Цветя за всички вас!Цветя и за дамите във форума - бъдете живи и здрави всички и се радвайте на любимите си хора.

# 523
  • Карлово/ Пловдив

Определено човекът не виси тук, за да чака някой нещо да го попита. И не виждам нищо лошо в това, някой с познания в областта да даде мнението си тук или в някой друг форум. Нима лекарите нямат право да пишат по форуми? Ако нещо те приснява в постовете на docsi , просто можеш да не чететш. Всеки писал тук е имал или има проблем с гърдите, ако има човек,  който може да се изкаже по проблемите - добре дошъл е! Peace
Май те пропуснах в цитатите с букетчето ама ето и за теб букетче   bouquet  bouquet
Бъди и ти жива и здрава както всички във форума.Ако някой съм пропуснал да не се сърди  Hug Hug

# 524
На мен също ми изчезна фиброаденом след прием на противозачатъчни и се появи чак след около 4 години пак, доста време след като спрях да кърмя. Всички доктори ми казват, че това е невъзможно, но е факт.
Относно мамографиите след определена възраст, май само в България са решили , че са вредни. В Щатите ми правиха 2 пъти през 6 месеца а тогава бях на 30 г.

Общи условия

Активация на акаунт