фиброаденом-да го махам ли?

• 192 108
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Много интересно наистина. Аз не смея да пия противозачатъчни... Нали уж фиброаденомите били на хормонална основа, знам ли кой хормон ще ме обърка и или ще порастне чудото, или не знам... На същото място и със същите размери ли ти се появи аденома? Някой препоръча ли ти хапчетата, или на своя глава започна да ги пиеш. Аз междудругото пия Примойл масло от вечерна иглика. Моят мамолог ми го изписа. В описанието от опаковката пише, че помага при фиброкистични образувания, полезно е и за профилактика на някои гинекологични заболявания, и изобщо има широк спектър на благоприятно въздействие върху организма. Съдържа Омега 6 ненаситени мастни киселини и гама-линоленова киселина. Shocked
 Нищо не ми говорят горните 2, но щом Стоименов каза... ще се пие. Искм да попитам дали някоя дама със същия проблем / фиброаденом/ е пила тази добавка и какви са й впечатленията от нея.
 Благодаря предварително, бъдете здрави   bouquet

# 526
Теичка, да на същото място се появи и ми бяха изписани от лекар.

# 527
Да не би да се е смалил до невидими за ехото размери? Колко е голям и ще го махаш ли? Какво те съветват лекарите?

# 528
  • Карлово/ Пловдив
На мен също ми изчезна фиброаденом след прием на противозачатъчни и се появи чак след около 4 години пак, доста време след като спрях да кърмя. Всички доктори ми казват, че това е невъзможно, но е факт.
Относно мамографиите след определена възраст, май само в България са решили , че са вредни. В Щатите ми правиха 2 пъти през 6 месеца а тогава бях на 30 г.
Рядко има ефект от консервативно лечение на фиброаденом - факт е,но не е невъзможно и да се случи да изчезне.Затова хората са казали - фиброаденомите се следят и ако нарастват и достигнат определени размери се оперират.Относно мамографиите не само в България са решили да не се прави преди определена възраст масово и на много места по света е така - цитирам и данните на американската онкологична асоциация - тях ги има в по-предишни постинги относно стандарта на профилактика на тези заболявания.Но това не значи,че мамография не може да се направи на млад човек - напротив - прави се,но когато се налага.
При млади жени методите на изследване са клиничен преглед,ехография и при нужда мамография или биопсия.
Фиброаденомите при бременност могат също да изчезнат т.е търпят обратна регресия,но могат и да нарастнат.
В тази тема също са разисквани доста неща:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4364.735

# 529
  • Карлово/ Пловдив
Много интересно наистина. Аз не смея да пия противозачатъчни... Нали уж фиброаденомите били на хормонална основа, знам ли кой хормон ще ме обърка и или ще порастне чудото, или не знам... На същото място и със същите размери ли ти се появи аденома? Някой препоръча ли ти хапчетата, или на своя глава започна да ги пиеш. Аз междудругото пия Примойл масло от вечерна иглика. Моят мамолог ми го изписа. В описанието от опаковката пише, че помага при фиброкистични образувания, полезно е и за профилактика на някои гинекологични заболявания, и изобщо има широк спектър на благоприятно въздействие върху организма. Съдържа Омега 6 ненаситени мастни киселини и гама-линоленова киселина. Shocked
 Нищо не ми говорят горните 2, но щом Стоименов каза... ще се пие. Искм да попитам дали някоя дама със същия проблем / фиброаденом/ е пила тази добавка и какви са й впечатленията от нея.
 Благодаря предварително, бъдете здрави   bouquet

Аз също съм против противозачатъчните,но понякога се налага да се приемат при съответни зъболявания и за предпазване от бременност.Истината е,че според мен противозачатъчните имат повече вреди отколкото ползи.Който желае нека да си ги пие.Но има случаи момичета без проблеми с гърдите от прием на противозачатъчни да правят бучки - фиброаденоми или др.Затова не си мислете,че те са много безобидни и е желателно само по преценката на лекар да се пият.Причината за фиброаденомите не е напълно изяснена.Счита се,че фиброаденомите са хормоночуствителни тумори които могат да зависят както от смущения в менструацията,така и от прием на контрацептиви и други фактори.Ако чудото изчезне добре,но ако порасне доста единствения начин е оперативната интервенция.Операцията на фиброаденом е сравнително лека и продължава 30-40 мин и е с местна упойка,но ако те е страх може и с пълна.Вече се използват нови оперативни методики - лазар нож и др.
Фиброаденомите както казах,за тях рядко се прилага консервативно лечение.Най-често се наблюдават и оперират при нужда.Лечение се прилага при фиброкистична болест - мастопатия или фиброкистозна мастопатия както е известно също в практиката.
Там лечението е - хормонални препарати,мастофит,мастодинон,прогестогел,прим ойл,фемикур и др. които се използват за облекчаване на симптомите.
Между фиброаденом и аденом има съществена разлика.
Прим ойл може да успокои симптомите и да намали кистите и бучките и като цяло образованието,но не мисля,че от него фиброаденом ще изчезне,за мастопатия е възможно( не случайно пише фиброкистични образования).
Аз знам за хора пили Прим Ойл за намаляване на симптомите при мастопатия и е имало доста добър ефект,но фиброаденом от Прим Ойл казвам,че няма как да изчезне.

# 530
  • Карлово/ Пловдив
Да не би да се е смалил до невидими за ехото размери? Колко е голям и ще го махаш ли? Какво те съветват лекарите?
Ехографията като метод има добра диагностична стойност и дава информация за образования с размери милиметри.Така,че ако има нещо няма как да не се види на ехографа,ако се наложи се прави и мамография,ако и там не се види значи го няма образованието.Но при млади жени се правят клиничен преглед,ехография и при нужда мамография.При млади жени гърдите са по-плътни и диагностичната стойност на мамографията намалява.Ако е достигнал големи размери фиброаденома се оперира,типичен приемер е Ювенилният фиброаденом който се среща в юношеска възраст и се характеризира с бързо нарастване.Ако не расте бързо и не е достигнал съответните размери фиброаденома ще се наблюдава.

# 531
docsi  С цялото ми уважение, ще те помоля да бъдеш малко по-концентриран и лаконичен в постовете си. Даваш много и еднотипна информация като цяло за даденото заболяване. Не отговаряш конкретизирано, с което рискуваш читателя да се заблуди и да изгуби интерес. Вярно е , че не пишеш увлекателна литература, но все пак... Нека коментара ми не прозвучи като критика, а съвет относно как аз гледам на инфото, което даваш. Не знам дали си четеш предни постове, но пишеш много хаотично и неподредено. За мамографиите и прегледите на 3 години абсолютно не съм съгласна, ако ще арменския поп да го е казал.
Това за пълната упойка е пълен абсурд. Какво означава ако те е страх с пълна  #Crazy ?! Местната упойка е много по-щадяща за организма. И анестезиолозите, не пациентите решават каква упойка да бъде приложена.
Относно моето запитване за Примойла, направо едва го намерих в постовете ти по-долу... Никой не ми е споменавал, че ще се махне тумора, просто може да намали размерите си. Аз имам и киста, и може би заради нея Стоименов ми изписа хапчетата. Виждам, че са полезни за много неща, дори ПМС посления път почти не го усетих.
Надявам се да не съм те засегнала. Не твърдя, че нямаш познания, просто искаш да вмъкнеш много ненужна информация и така натоварваш читателите.  Peace

# 532
  • Карлово/ Пловдив
docsi  С цялото ми уважение, ще те помоля да бъдеш малко по-концентриран и лаконичен в постовете си. Даваш много и еднотипна информация като цяло за даденото заболяване. Не отговаряш конкретизирано, с което рискуваш читателя да се заблуди и да изгуби интерес. Вярно е , че не пишеш увлекателна литература, но все пак... Нека коментара ми не прозвучи като критика, а съвет относно как аз гледам на инфото, което даваш. Не знам дали си четеш предни постове, но пишеш много хаотично и неподредено. За мамографиите и прегледите на 3 години абсолютно не съм съгласна, ако ще арменския поп да го е казал.
Това за пълната упойка е пълен абсурд. Какво означава ако те е страх с пълна  #Crazy ?! Местната упойка е много по-щадяща за организма. И анестезиолозите, не пациентите решават каква упойка да бъде приложена.
Относно моето запитване за Примойла, направо едва го намерих в постовете ти по-долу... Никой не ми е споменавал, че ще се махне тумора, просто може да намали размерите си. Аз имам и киста, и може би заради нея Стоименов ми изписа хапчетата. Виждам, че са полезни за много неща, дори ПМС посления път почти не го усетих.
Надявам се да не съм те засегнала. Не твърдя, че нямаш познания, просто искаш да вмъкнеш много ненужна информация и така натоварваш читателите.  Peace

Концентриран съм и съм лаконичен и казвам нещата такива каквито са и от медицинската практика и от световната и българска литература.Точно конкретно отговарям по всички въпроси и не заблуждавам никого.Давам най-общи насоки как се процедира в конкретните случаи.До сега никой не е се оплакал от това което съм изложил и хората дори го удобвяват,от време на време може да е имало някакви незначителни критики,но те са били изгладени след като съм се обосновал с конкретни разсъждения,факти или съм допълнил нещо което съм пропуснал.Медицината не е увлекателно,четиво на което трябва да разтягаме локуми - има конкретика - аз говоря с факти,с медицинска литература - българска и чужда,с стандарти и други,съответно нещата не съм си ги измислил аз.Дали пиша хаотично,подредено или неподредено си е мой проблем - хората ме разбират какво искам да кажа и кое не ми е подреденото и хаоптичното?Че се стремя да отговоря на няколко постигна едновременно ли?Че се стремя да отговоря - точно и конкретно - или аз вече да не вземам да отговарям относно логичните неща,а да почна да цитирам книги и литература ли искаш,ако искаш,ще почна и с цитатите - за мен проблем няма.В момента пиша това което ми е в главата и опит и знания,но щом желаеш ще почна така както е по книга.Доволна ли ще си?
Стандартите за профилактика на заболяванията не съм ги измислил аз,а са приети и утвърдени в медицината - стандартите се пишат от медици,стандартите се пишат на база опит,познания и други фактори.След като те са го написали значи е така - цитирал съм стандартите на националната ракова асоциация в Сащ,такива са и европейските стандарти,такъв е и българския стандарт,такива са приетите неща в медицината.Аз казвам фактите какви са и каква е достоверната информация.Нито аз нито създателите на стандартите сме те карали да вярваш в тях - проблема си е лично твой и не мой. А това,че не си съгласна с стандартите пак си е твой проблем - аз говоря с факти,а когато фактите говорят и боговете мълчат нали знаеш?В стандарта са описани прегледите при хора без проблеми,с проблеми,с надследствена обремененост и всичко това съм го обеснил в цитатите на стандартите и допълненията.
Виж упойката се решава от анестезиолог,но със съгласието на пациента.По принцип операцията от фиброаденом може да се направи както с пълна,така и с местна - преценка на анестезиолога.Най-често се прави с местна,но може и с пълна,ако го е страх момичето или има желание да е с пълна и няма никакъв проблем в това.По принцип при фиброаденом по клинична пътека трябва да лежиш 1- ден в болница,но ти най-често си отиваш малко след операцията.Виж доста съм по-навътре в нещата от теб,за да твърдя това или онова.Може да намали размера с прим ойл,ама може и да не ги намали - със сигурност прим ойл обаче действа при мастопатия.При ойла спомага при фиброкистозна мастопатия,кисти и др.Същото е и за другите медикаменти от по-горен постинг.
пс: между другото беше малко остра и затова реагирам тук малко на висок тон. Ами начина ми на писане е такъв - целя с информацията да съм полезен и да ме разбират,защото мога да почна и с медицински термини и едва ли много хора биха ме разбрали.Ако има нещо се извинявам  - не съм искал да съм груб,но съм от хората които лесно се афектират когато бъдат нападнати неоснователно.

Последна редакция: пн, 11 окт 2010, 14:28 от docsi

# 533
Там е работата, че не те разбираме ! Прекалено много информация се опитваш да сгъчкаш в един пост. Виж дори колко много са ти постовете след нашите коментари или въпроси. Просто те помолих да отговаряш по-подредено. Извини ме, не знам колко си навътре с нещата, но ти сякаш си чичо гугъл, в нета пише абсолютно същите неща, които ти казваш. Силно се съмнявам, че си лекар. Дори допускаш правописни грешки... Не те нападам, просто на много места прочетох по много твои менения, но за съжаление все едно и също си повтаряш- как % фа да станат злокачествени е почти нулев, какво представлява ехография и т.н, както и не спираш да говориш как е по не знам си кои стандарти... Лично за мен, ако много си разбираше от работата нямаше да киснеш по форумите по цпл ден. По принцип способните и сериозни мамолози не се занимват да пишат из интернет пространството, ами си гледат пациентите. Пак ти казвам, целта ми не бе да се заям  с теб. Но когато чета постовете ти сякаш чета една не добре организирана статия в секция женско здраве. Нищо лично. Naughty

# 534
  • Карлово/ Пловдив
Там е работата, че не те разбираме ! Прекалено много информация се опитваш да сгъчкаш в един пост. Виж дори колко много са ти постовете след нашите коментари или въпроси. Просто те помолих да отговаряш по-подредено. Извини ме, не знам колко си навътре с нещата, но ти сякаш си чичо гугъл, в нета пише абсолютно същите неща, които ти казваш. Силно се съмнявам, че си лекар. Дори допускаш правописни грешки... Не те нападам, просто на много места прочетох по много твои менения, но за съжаление все едно и също си повтаряш- как % фа да станат злокачествени е почти нулев, какво представлява ехография и т.н, както и не спираш да говориш как е по не знам си кои стандарти... Лично за мен, ако много си разбираше от работата нямаше да киснеш по форумите по цпл ден. По принцип способните и сериозни мамолози не се занимват да пишат из интернет пространството, ами си гледат пациентите. Пак ти казвам, целта ми не бе да се заям  с теб. Но когато чета постовете ти сякаш чета една не добре организирана статия в секция женско здраве. Нищо лично. Naughty

Може би - ти не ме разбираш,но другите ме разбират и до сега не са се оплакали.Ами опитвам се да я сгъчкам информацията според теб,но според мен не я сгъчвам.Аз съм свикнал да отговарям по този начин - постинг след постинг.Извинявай,но не съм свикнал всичко да го събирам в един и това не е от вчера.Просто като ми се съберат няколко постинга в едно трудно се отговаря.Никакъв чичко гугъл не съм,нещата които съм ги написал ги знам и съм ги учил,а не съм аз виновника,че в чичко гугъл пишело това или онова - медицината е една и съща и учебниците са едни и същи на всякъде.Дали в България,дали в Индия или където и да било. Е какво да ти създам нова медицина ли искаш - ами не ми чети постингите като ти пречат - препоръчвам ти да ги прескачаш - който иска ще ги чете.За твое огромно съжаление съм завършил медицина и то с добър успех.Но тук няма да си правя реклама защото не ми е в стила.
Нито съм дошъл тук да си търся пациенти,нито нищо,аз си имам достатъчно работа и задължения за вършене и минавам през форума за да помагам и да давам съвет,ако имат нужда и колеги съм им препоръчвал които познавам и знам отзиви за тях.Имам доста добри наблюдение и върху доста колеги в различни сфери на медицината.Ами по световна и българска литература - фиброаденома не преминава в злокачествен процес или вероятността е 0.Това да не съм го написал аз,да не пиша аз учебниците и книгите в медицината?Стандартите показват как стоят нещата по различни въпроси и са показател и са приети и от Сзо - Световна здравна организация.Стандарти има и по различните медицински специалности и са показателни за качество.
Мога да ти кажа,че не кисна по форумите по цял ден - акаунта ми е паркиран и си стои постоянно,но това не значи че мен ме има.А аз съм си го паркирал за удобство - когато си влезна в страницата не пиша пароли и т.н,но щом и това те дразни ще се замисля да влизам и излизам всеки път когато дойда във форума,за да не говориш,че по цял ден съм стоял в него.
Когато си имам работа си я върша и то доста отговорно и си изпълнявам задълженията които са ми поставени.А относно правописните грешки - евала ти правя доволна ли си - аз съм неграмотен нямало кой да ме научи в училище сигурно - имам диплома от средно образование с над 5 - като единствените по-слаби оценки са ми Бел и литература - добър 4.00 след матура и Математика среден 3.00 - добре ли ти стана защо допускам правописни грешки сега?Сигурно екстра ти стана - е готино ли ти е сега?От унито съм с успех много добър също - над 5-е но както ти казах няма да си правя реклама. И какво значение има какъв ми бил правописа,за да съм добър в своята сфера или да се развивам в медицината.Нима няма неграмотни лекари,но грамотността не прави човека и не му определя знанията и професионалните качества.
А кога,чета във форума и какво правя си е моя работа.Когато мога ще чета,ще си пиша или ще правя каквото си желая.Както ти казах,аз си върша задълженията.Тук във форума пишат и други лекари и за тях ли означава,че не си вършат работата и се чудят какво да правят по цял ден и си нямат друга работа.
Ами както ти казах,като не ти харесват постингите ми не ги чети!

# 535
Типично по детски изказване... Като не ми харесвали да не ги чета... Никой не се бил оплаквал от теб... Ами виж сега, ако съм някоя отчаяна от току що поставената диагноза девойка, и седна да прочета какво си писал ,със сигурност ще ми олекне да душата, но няма да ме излекува. Но аз съм наясно със заболяването, направила съм си труда да прочета било то научна, или предназначена за пациенти литература по темата. И когато се натъкнах на твои постове си казах- ей какъв чудесен млад човек, опитващ се да бъде полезен на изпадналите в ужас моми. Дотук добре, но не си ли забелязал, че във всеки твой пост пишеш едно и също, и не искам да те цитирам, но се научи , че фиброаденома е образУвание, а не образОвание !!! Може би на съфорумките ми не им се занимава изобщо с теб, но една девойка тук зададе един върпос и ти започна с дългите монолози... Разбрахме всички, че имаш понятие що е то фиброаденом. Аз за неграмотни, особено специалисти хора с академично образование, не съм чувала.  newsm78
Как да е. Полезна е информацията, която си ни предоставил, но спри да спамиш и да пишеш едно и също. Един кратък и съдържателен пост е напълно достатъчен.
Лек ден !  bouquet

# 536
  • Карлово/ Пловдив
Типично по детски изказване... Като не ми харесвали да не ги чета... Никой не се бил оплаквал от теб... Ами виж сега, ако съм някоя отчаяна от току що поставената диагноза девойка, и седна да прочета какво си писал ,със сигурност ще ми олекне да душата, но няма да ме излекува. Но аз съм наясно със заболяването, направила съм си труда да прочета било то научна, или предназначена за пациенти литература по темата. И когато се натъкнах на твои постове си казах- ей какъв чудесен млад човек, опитващ се да бъде полезен на изпадналите в ужас моми. Дотук добре, но не си ли забелязал, че във всеки твой пост пишеш едно и също, и не искам да те цитирам, но се научи , че фиброаденома е образУвание, а не образОвание !!! Може би на съфорумките ми не им се занимава изобщо с теб, но една девойка тук зададе един върпос и ти започна с дългите монолози... Разбрахме всички, че имаш понятие що е то фиброаденом. Аз за неграмотни, особено специалисти хора с академично образование, не съм чувала.  newsm78
Как да е. Полезна е информацията, която си ни предоставил, но спри да спамиш и да пишеш едно и също. Един кратък и съдържателен пост е напълно достатъчен.
Лек ден !  bouquet

Много добре знам какво е фиброаденома и знам,че е доброкачествено образувание.Това,че в бързината на писане съм допуснал грешки,не ме правят неграмотен.Коя девойка е задала въпрос и аз съм почнал  с монолозите?Това,че може да имам пропуски в грамотността си е възможно,но доста хора и лекари и други допускат такива грешки.А това,че не си чула е пак твой проблем,а не мой.Аз не спамя и нямам намерение да спамя,но се защитавам и мисля,че не е редно да ме нападаш.А това дали съм писал едно и също или не - при отговорите си ще го пиша защото отговарям на всеки конкретен въпрос - и някой хора няма да тръгнат да ми търсят отговора 15 страници примерно назад и според мен е по-добре да си е на страницата.

# 537
ooooo, писна ми да ми излиза тази темаааааааа...
с такива безумия!
Теичка имаше предвид да се дава информация ясно и последователно-аз самата също се Изгубих в последните две страници.
Да се цитира на кой се отговаря-също е добра идея. Tiredи служи за същото, за което е споменала тя.
Това е форум, все пак и то не специализиран медицински, хората искат да прочетат нещо конкретно за личен случай.

# 538
Ами защо тогава не напишеш всичко каквото знаеш за фиброаденома в подписа си, за да може всички да го виждат и да не задават излишни въпроси. Проблема с правописа ти е, че във всеки пост ти пишеш ОБРАЗОВАНИЕ   ooooh!! ОМГ да не дава Господ такива лекари като теб ! Ега ти познанията имаш, всички може да влезем в Google  и да прочетем същото. Смени си ника също  Party

# 539
  • Карлово/ Пловдив
Фиброаденомът (ФА) е най-честото доброкачествено образувание на млечната жлеза.Среща се в 15-20 % от жените,като обикновенно се диагностицира между 25-35 годишна възраст.Той има бавна еволюция,като е възможна и регресия на туморната формация. Джон Диксън и други отчитат в 37 % от случаите които са наблюдавани намаляване на размерите и спонтанно изчезване за две годишен период.Изключение прави само ювенилният подтип ,срещащ се в юношеската възраст и за които е характерен типичен бърз растеж.
Макроскопски се представя като плътен,сиво-белезникав,добре ограничен бенигнен тумор на млечната жлеза,който в 80 % от случаите е единичен и по-рядко множествен.Има данни за повишаване на честотата на мултицентричните фиброаденоми след лечение  с Cyclosporine A по повод бъбречна недостатъчност.Размерите на фиброаденома са най-често между 1-2 см,като е известна тенденция за намаляване с нарастване на възрастта.Според Х.Такей и други. средният диаметър на фиброаденомите на 20 год. възраст е 20.2 мм, на 30 год. 16.8 мм,а над 40 год - 13.4 мм.

Хистологично фиброаденомът е съставен от епителни и мезенхимни компоненти на лобулите.
Микроскопски се описват две основни форми.
А) Периканаликуларен Фа - с пролиферация на дуктуларни части на лобулите,които са заобиколени от обилно количество миксоидна строма.
б)Интраканаликуларен Фа - при него разрастналата мантелна тъкан притиска епителните пролиферати до такава степен,че лумените на каналчетата почти не личат.
Доказано е,че фиброаденома е хормоночуствителен тумор който може да зависи от менструалните смущения,приема на контрацептиви и други фактори.Не е напълно изяснена причината за появата на фиброаденоми. Възможно е фиброаденома да търпи регресия по време на бременност,но също така е възможно и да нарастне.
След менопауза също претърпява регресия и хиалинизира.Естрогенови рецептори се установяват в 35-50 % от фиброаденомите,като в повечето случаи са са локализирани в клетките на епитела и са в по-чести в по-млада възраст.
Според проучванията на Е.Мади и др. включително и Ж.Паскуалини и др. концентрацията на естрон,естрадиол и техните сулфати в Фа е 2-3 пъти по-висока в сравнение с тези на околния паренхим и плазменото ниво което потвърждава хормонозависимия характер на фиброаденома.
Поставянето на диагнозата не представлява проблем.
Понякога фиброаденома може да бъде сбъркан с мастопатия и дебелостенна киста.В такива случаи - ехографията или мамографията и тънкоиглената биопсия спомагат за точната диагноза.
Поведението включва проследяване в динамика - клинично и образна диагностика.При бързо нарастващи фиброаденоми и липса на възможност за контролни прегледи,както и след 40 годишна възраст е желателно да се извърши енуклеация.Според някой статистики от 30 до 50 % от биопсиите по повод на бенигнени заболявания в млечната жлеза са Фа.
Опитите за консервативна терапия - включваща различни медикаменти - прогестини,прим ойл, и други медикаменти не установяват статистически достоверна регресия на формацията след лечение в сравнение със спонтанното протичане. - Но има случаи при които консервативното лечение помага,но както казах то най-често не дава резултат.

При фиброаденом,често се прилага тройна диагностика - клиничен преглед,ехография или мамография и цитологично изследване на материял от тънкоиглена аспирационна биопсия.
Патоморфологично се установяват три вида фиброаденоми - интраканаликулярен Фа,периканаликуларен,смесен фиброаденом.
Има и случаи при диагностика на фиброаденом да се установят и други придружаващи бенигнени патоморфологични състояния - най-често фиброза,аденоза,кисти.
Прогнозата на заболяването е добра.Счита се,че фиброаденомите нямат малигнен потенциал,но наличието на епителни елементи в тях изисква внимание,особенно при по-възрастни пациентки.Фиброаденомите не преминават в злокачествен тумор.

Последна редакция: пн, 11 окт 2010, 15:53 от docsi

Общи условия

Активация на акаунт