фиброаденом-да го махам ли?

• 194 071
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
Здравей,kriska_passion!Пиша ти тук,защото ми излиза съобщение,че не мога да ти пратя на лични,поради препълнена кутия. Мен ме оперираха преди 2 седмици и сега вече заздравява мястото. Операцията беше в терапията при доц. Р.Радев.Аз не изчаках защото той ми обясни,че фиброаденома се влияе от различни хормонални смущения и дори емоционалнно състояние, от което може много бързо да увеличи размерите си. И колкото по-голям толкова по-лошо, че ще имаш по голяма рана и т.н. пък и докато не се извади не се знае 100%...недай си Боже да бъде злокачествено образуванието. И така аз съм много доволна от доцента,много мил и внимателен човек и което е много важно абсолютно никаква болка не съм имала след операцията.Като се махне превръзката само се маже 1 мецес с кремче да не остане белег. Това е горе долу. Ако искаш да питаш нещо с радост ще отговоря...вече от опит....защото преди това имах информация само от интернет и от форума.

# 211
Здравейте,
извинявам се, че ще ползвам темичката ви, но искам да попитам docsi: дали е запознат с този нов тест "Подложка за самостоятелно изследване на гърдите" на Biomerica?
Благодаря в аванс.

# 212
  • Карлово/ Пловдив
Здравейте,
извинявам се, че ще ползвам темичката ви, но искам да попитам docsi: дали е запознат с този нов тест "Подложка за самостоятелно изследване на гърдите" на Biomerica?
Благодаря в аванс.

В България не са широко разпространени и следователно не са добре познати както  и нямаме обстойно наблюдение както аз така и колегите.Затова за момента този тест го отричаме и не му вярваме.Не го приемаме за достоверен.Когато се получи повече информация относно точността му,тогава може да дам по ясен отговор.Затова няма смисъл човек да си дава парите и да се доверява на такива тестове.

# 213
Благодаря за бързия отговор Docsi  bouquet

# 214
  • София
gorichka, не знам дали е актуално още питането ти за зарастването, но ето моя случай.
(Благодаря на Liorena, за съветите й при моята одисея  bouquet)
Цялата операция 35-40 мин.
Доц. Александрова от Онкологията, но ме ряза в Шейново(по клинична пътека).
Всичко друго ми го правиха в онкологията (превръзка през 1-2 дни на 2 "тура", махането на конците)
Киста ("синя"=възпалена) 2 см махнаха я с един грозд около нея. Без дренаж бях т.к. малка беше раната. Бях със някакъв специален шеф който уж да не остава белег.
Да, да, ама не. След 1 седмица махнаха конеца (през цялото секретира и сменях превръзки през 1-2 дни). Това сутринта, а вечерта се беше отворила 1/4 от раната (кожата, добре че беше пробила кръвта през марлята, сутиена тениска и плътната блуза), отидох в Онкологията(към 20ч) сложиха ми само превръзка, дежурния лекар, нямало инструменти (били в стерилизатора) пък да ме и шиел този, който ме е оперирал.
Сутринта като махна д-рката превръзката беше останал само 1/4 см залепено (здраво), толкова се ужасих от гледката, че приех шиенето на живо (без упойка/обезболяване) плачейки тихичко без да изохкам... успях дамо да погледан за миг като стана готово  изглеждаше ужасно като закърпено с някакъв жълт конец... тогава вече за малко да припадна.
Обяснението беше че при белите и светлооки хора раните зараствали по-трудно(бях втори случай за тази седмица)

Втория път стоях 10тина дни с конци, и след това ги махнаха по етапно за 2-3 дни. Пак секретира, сменях превръзки. Около 5 дни след като махнах 2рите конци и си мислех че всичко е приключило с ужас при къпане установих че в единия край има нещо като гнойна пъпка. Въпреки че раната беше цяла, си правех промивки (спирт реванол, бивацин) и си носех превръзка
И тази случка в провинцията ходихме в Бърза помощ, и добре че сестрата беше преживяла подобно нещо, че лекарката беше повече от неадекватна.   Изпълних съвета да не пипам и само да промивам и то само ще избие
На сутринта при промивката със спирт явно се прогори или протърка от марличката и излезе гнойта.
В понеделника се молих в месната онкология да си платя за преглед и превръзка  #Crazy, накрая с връзки ме уредиха на хирург, който да погледне раната

Общо от операцията до заздравяването 2 месеца, но за миг не съжалявам за избора си!
Алтернативата да се следя през 3-4 месеца, да живея с тази мисъл -  Naughty Не, благодаря!

Единственото, от което имах нужда бяха обяснения какво ме очаква (примерно че вътрешните конци може да се отхвърлят от организма), какво да правя (като имам проблеми с раната към кого да се обърна), как (да си направя превръзката) ...  ето тук ми бе безценна подкрепата на Liorena

# 215
Здравейте момичета,
днес ходих на профилактичен преглед и ми откриха отново фиброаденом.Вече имам две операции.
Незнам дали да се подложа отново?
До тези които са пили добавки - как се повлияват фиброаденомите?
Хубав ден

# 216
Здравейте, преди 2 седмици ми махнаха фиброаденом, но мястото на операцията седи като буца и ме боли, това нормално ли е?

# 217
  • София
Здравейте, преди 2 седмици ми махнаха фиброаденом, но мястото на операцията седи като буца и ме боли, това нормално ли е?

Нали знаеш как зараства рана? Няма как да стане толкова бързо. Ако мястото не е силно зачервено,много подуто или пък с гной, значи всичко е наред. Ако толкова те притеснява, отиди на лекар да те видят  Peace

# 218
zdraveyte,az sim operirana dva piti ot fibroadenom,sega imam pak,no ve4e sim bremenna i me e strah po vreme na bremennostta adenoma da ne se uveli4i,nyakoy ako e imal takiv problem da mi pi6e.

# 219
Здравей Azi,
желая ти лека и безпроблемна бременност.По време на бременност настъпват доста хормонални промени, които може малко или много да повлияят.Хубаво е да следиш аденома и ако нараства тогава да предприемеш някакви действия.
Късмет

# 220
  • София

Нали знаеш как зараства рана? Няма как да стане толкова бързо. Ако мястото не е силно зачервено,много подуто или пък с гной, значи всичко е наред. Ако толкова те притеснява, отиди на лекар да те видят  Peace
Моята операция беше май.2005 още ме боли понякога, нормално било

# 221
  • в провинцията
Вчера ми откриха фиброаденом и веднага ми насрочиха операция за вторник. Нормално ли е толкова да се бърза? Една позната твърди, че сигурно ме лъжат, че е фиброаденом, за да не се стряскам допълнително, а всъщност било по-лошо... Възможно ли е да не ми казват диагнозата?

# 222
  • Карлово/ Пловдив
Вчера ми откриха фиброаденом и веднага ми насрочиха операция за вторник. Нормално ли е толкова да се бърза? Една позната твърди, че сигурно ме лъжат, че е фиброаденом, за да не се стряскам допълнително, а всъщност било по-лошо... Възможно ли е да не ми казват диагнозата?

Здравей!До колкото видях в профила ти ти си на 36 години.При фиброаденомите те могат да се наблюдават или да се оперират.В случая лекуващият лекар,явно е преценил,че е желателно фиброаденома да бъде премахнат.Затова е насрочил толкова скоро операция.Не ми се вярва да те лъжат с диагнозата,според мен ти казват,че е фиброаденом.Но наистина ли е фиброаденом ще се разбере след хистологичното изследване.

# 223
Здравейте! На 22 години съм и ме оперираха от фиброаденом преди почти месец. Оперира ме доц. Александрова от Онкологията. Иска ми се да вдъхна малко кураж на момичетата, които се плашат от тази  операция. Аз отидох в 8 часа на преглед, а в 11 часа вече бях оперирана: изобщо не ме беше страх  Party, а и наистина нямаше от какво- операцийката е около 20-30 минути и изобщо не болеше (наистина- не лъжа). Всъщност много по- страшна беше мисълта, че имам някакво образувание на такова деликатна място и все се притеснявах ами ако е....(слава Богу, не беше). Доц. Александрова беше категорична, че мястото му не е там и трябва да се махне. Така че не се колебайте въобще. След операцията си бях на крак (на кафе Laughing ), изобщо не ме болеше, като ме пусна упойката. Изрично предупредих, че не искам белег и разрезът е около ареола. Мисля, че след време изобщо даже няма да личи. Все пак се мажа с Контрактубекс, но ако някой знае по-ефикасен крем против белези, ще се радвам да ме информира  Simple Smile
Сега се надявам, че няма пак да ми се появяват фиброаденоми или каквото и да било, защото стресът не е малък, а на всичкото отгоре се налагаше да успокоявам освен себе си и майка ми, на която само дето не й побеля косата  Shocked Но това май е нормална реакция  Laughing
Няма да ви казвам какво облекчение беше, когато излезе резултатът от хистологичния анализ и вече знам, че всичко е ок.
Ами.... това е. Беше приятно да споделя!

# 224
  • София
Здравейте! На 22 години съм и ме оперираха от фиброаденом преди почти месец. Оперира ме доц. Александрова от Онкологията. Иска ми се да вдъхна малко кураж на момичетата, които се плашат от тази  операция. Аз отидох в 8 часа на преглед, а в 11 часа вече бях оперирана: изобщо не ме беше страх  Party, а и наистина нямаше от какво- операцийката е около 20-30 минути и изобщо не болеше (наистина- не лъжа). Всъщност много по- страшна беше мисълта, че имам някакво образувание на такова деликатна място и все се притеснявах ами ако е....(слава Богу, не беше). Доц. Александрова беше категорична, че мястото му не е там и трябва да се махне. Така че не се колебайте въобще. След операцията си бях на крак (на кафе Laughing ), изобщо не ме болеше, като ме пусна упойката. Изрично предупредих, че не искам белег и разрезът е около ареола. Мисля, че след време изобщо даже няма да личи. Все пак се мажа с Контрактубекс, но ако някой знае по-ефикасен крем против белези, ще се радвам да ме информира  Simple Smile
Сега се надявам, че няма пак да ми се появяват фиброаденоми или каквото и да било, защото стресът не е малък, а на всичкото отгоре се налагаше да успокоявам освен себе си и майка ми, на която само дето не й побеля косата  Shocked Но това май е нормална реакция  Laughing
Няма да ви казвам какво облекчение беше, когато излезе резултатът от хистологичния анализ и вече знам, че всичко е ок.
Ами.... това е. Беше приятно да споделя!

Хайде бе, имаш не малко неточности.
1. Не може в 8 да си на преглед в 11 да те оперират - за туй нещо и изледвания са нужни... все пак не отиваш в месарския магазин, за да махнат нещо от теб
2. Александрова е последната, която ще се съобрази с твоето мнение и ще те реже, 'дето ти искаш, да не говорим, колко е "любезна" и "обяснителна"  .. нямаш белег пък крем търсиш, след време нямало да личи  newsm78
3. За болката какво да ти кажа не е нещо, което не се издържа, но боли... аз и като родих първия пък казах, че няма болка, но не беше така , не защото лъжех, а защото бях забравила, че ме е боляло.... а и ще боли, все още усещам понякога болка

Общи условия

Активация на акаунт