Нашите цветя - обща тема 2

• 35 401
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Първото, което ми попадна е, че е много капризна. Точно като за пишман цветари. Stuck Out Tongue Winking Eye
И аз преди така си мислех, докато гледах моята вътре в апартамента.Поради липса на място замина на остъклена тераса.Чудесно се чувства там.Вместо подложката от саксия и сложих купичка и лятото там наливам доволно количество вода.
Ето моята

# 331
Момичета, помощ! Какво се случва с листата на тази орхидея:
Скрит текст:

Благодарение на съвета на Натуся и аз си имам цъфтяща спасена азалия Heart

# 332
Изгоряла е от силно слънце.

И да питам. Тази шефлера ако я резна цялата от високото й стъбло, дали горната част ще успее да пусне нови корени?

# 333
Изгоряла е от силно слънце.
Не, на този прозорец няма пряко слънце, защото много близо има стена и е светло, но сенчесто. На 3 години е и винаги е стояла там.

# 334
  • Карлово
Тази шефлера ако я резна цялата от високото й стъбло, дали горната част ще успее да пусне нови корени?

Понякога пускат корени, но не винаги. Преди 3 месеца, когато изкарах моята в градината ММ я поокастри, понеже е доста голяма.
Скрит текст:
И едни клончета, колкото короната на твоята потопих в 3 л. стъклен буркан. Още нямат корени, но ми се струва, че ще пуснат и затова в неделя не ги изхвърлих. Но отдолу мисля, че ще пусне клони и ще се разклони.
Ако я режеш, по-добре от средата на септември нататък да е. По-лесно се вкореняват есента. И още защо не отрежеш част от върха, отдолу ще избият нови клони.

# 335

Понеже нямам нови цветя, показвам един дяволски бръшлян.

# 336
  • на чист въздух
Аз си замъкнах тези красоти от лидъла във св. Константин и Елена. Влезнах за едно пък те там се кокоря и ме заследиха.

# 337
beki8 за орхидеите има отделна тема, може да видиш там за съвет ето и линкhttps://m.bg-mamma.com/?topic=1222941
sekond мисля, че не е проблем да се резне и да се вкорени. По този начин се подновяват растенията. Има някои шефлери по това оголено стебло пускат коренчета. Ако има такива можеш та резнеш малко под тях и директно да сложиш в саксия с почва. Моята шефлера я слагам винаги на по-дълбоко в саксията за да не се получава това оголване.

# 338
Благодаря, Джиджи, попитах и там, дано я спася...

# 339
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мидко, лека му пръст, отглеждаше такива градински хибискуси... Sad
даже семена ми даде...
май бяха мушатус.
ще потърся.

Скрит текст:
дописвам се
https://bg-bg.facebook.com/916058698515139/posts/1336134779840860/
https://www.alo.bg/5528457

пеги, все такова бяло ли е било или с времето е избеляло?
Извинявай Добри, но Мидко починал ли е?

Sad миналата година някой от онко темата го съобщи.
опитах се да му пиша на лични - не стана.
ако събера сили ще мина покрай къщата му в Бургас. Sad

за шефлерата - рускините имат много интересен метод на вкореняване на прерасли растения. връзват найлонов плик с малко торопочвена смеска на стъблото, там където искат да отрежат, и поливат докато изкара корени.
след това само преместват в саксия.
опитвала съм го с дифенбахия и седин фикус.
става.

# 340
Лека му пръст! И аз имах с него разговори и размени на цветя.

# 341
  • забравих си мисълта...
Момичета, помощ! Какво се случва с листата на тази орхидея:
Скрит текст:

Благодарение на съвета на Натуся и аз си имам цъфтяща спасена азалия Heart

Аз имах такъв проблем и си правя кашичка от сода бикарбонат и малко вода. Нещо като рядка каша. С нея мажа тези места и малко от здравата част на листото. Като дойде време да поливам орхидеите забърсвам тези места  на листата с отделна кърпа и след това пак ги мажа с такава кашичка. Лечението продължава по-дълго отколкото с препарати от агроаптека или магазина, но се оправят. Само трябва да се внимава да не се намажат с тази кашичка млади листенца или млади въздушни корени, че изгарят буквално. Казвам го от личен опит. Така си излекувах няколко орхидеи, а други две, които почти бях спасила, те нямаха никакви корени, но пуснаха нови и като им намазах листата не внимавах. По-късно видях, че от кашичката е потекло надолу и така изгоряха новите въздушни корени. В твоят случай аз лично не виждам проблем или каквато и да е опасност да изгори нещо.

P.S. Добавям и една снимка. Това е последната орхидея, която така лекувам. Всички останали са вече добре. Горната част, която беше като изгорена, изсъхнала, я махнах и намазах. Не се разпространява повече това "изгаряне" или както там се нарича, каквото и да е то. След време спирам да мажа с кашичката и ако нищо не се случва, не мажа повече, иначе третирам отново докато спре да се разпространява този проблем.
Да добавя само, че моите орхидеи не са на слънце, всички са далече от прозореца и до тях няма как да достигне и един слънчев лъч, иначе имат достатъчно светлина. От друга страна някои получиха такъв проблем и през зимата, а след третиране се оправиха. Не знам от какво е, но важно е че се оправят.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 19:12 от Venetta

# 342
Second, режи смело шефлерата, моята няколко пъти съм я чупила и след това пуска издънки

# 343
Натуся, моля те разкажи повече за тази азалия. Какво е изложението, огрява ли я много слънце там? Колко студено става на тази тераса през зимата? А колко горещо става през лятото?
Уморих вече няколко,  но искам да опитам пак. На двора градинските си живеят щастливо, а вътре със стайните не се получава. Много искам да разбера къде бъркам...

# 344
Момичета, само показвам бугенвилията си в края на месец май
и днес
, сложих една пръчка и ги вързах за нея, че много се беше разперила. Приключвам със снимките, че станах досадна Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт