Нашите цветя - обща тема 2

• 35 413
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Така, два броя каланхое-та, фуксията ми, а днес видях, че и пахистахиса имаше на няколко места под листата ей такива гадини:
снимката не е моя.
Това памуклийка ли е, фалшива щитоносна въшка ли е, памучна въшка? Как се борите с тях?  Първо добре ги сапунисах, после ги спиртосах и пак се разхождаха гадинките, които можах махнах на ръка...накрая ги изкъпах в моспилан...Confused
Преди няколко дни като се върнах от почивка видях че едното ново листо на цикаса е покрито с бяло като памук ,само изтрих с кърпа повече не се появи.И преди се е случвало не помня дали пак на цикас или на драцена.

# 226
Кашпа без дупки мисля, че не е подходящо за директно пресаждаме. Аз не използвам, защото имам няколко опита завършили с разочарование.
Не се отцежда излишната вода и изгниват корените. Другото което е някои цветя аз ги поливам в подложката и те си дърпат колкото им трябва. За мене са неподходящи единствено за орхидеите ги използвам

# 227

Ох,страхотен цикас!И аз имах едно мъниче,набързо изкара три листа(а казват,че на година изкарват по един).Тъкмо се зарадвах,че върви и ... загина.Rolling Eyes Завиждам!:kissing_heart:

# 228
Цикаса на слънце ли обича? Зимата на какви температури издържа? Трябва ли да се прибира?

# 229
Вени, нищо ли  не поникна от семената за 50€?

# 230
  • Италия
Цикаса на слънце ли обича? Зимата на какви температури издържа? Трябва ли да се прибира?
Моят е изцяло на слънце - от сутрин до вечер. Лятото температурата стига и до 45 градуса. Не го местя и зимата, но при мен най-ниската температура е била -7 градуса през последните 10 години, а и се е случвало само за няколко дни. Лятото го поливам веднъж на седмица, а зимата изобщо не го пипам.

# 231
  • забравих си мисълта...
Вени, нищо ли  не поникна от семената за 50€?

Бисе, аз направих първи опит с няколко семена. От тях нищо не поникна. Дали от останалите ще поникне, не знам. Но от китайците няма да купувам вече семена. Нали знаеш, човек като си плати, се научава най-добре. Но да не бързам де, може пък някое семенце да се обърка и да вземе да поникне. За всеки случай от тези, които посях нищо не поникна.
Иначе към тези € 50,00 има и семена от орхидеи. Аз трябваше първо да се информирам и тогава да купувам. За тях трябва да създам буквално лабораторна обстановка. Не знам обаче кога ще е. Нямам и представа откъде ще се сдобия със специалната маса, в която се засаждат орхидеините семенца. А бе тъмна Индия ми е всичко, но ще видим.
Бисе, аз не спирам да мисля обаче за онези цветя, които искам да поръчам. Това, което най-много ме съблазнява е, че някои от тях са не само зимоустойчеви, но цъфтели от декември до март. Може да прозвучи глупаво, но австрийците казват, че нямало глупави въпроси, имало само глупави отговори, затова утре ще им пиша и ще питам дали имат предвид, че цъфтят тук при нас, при тези зимни температури навън или трябва да са прибрани вкъщи, за да цъфнат. Изчетох коментарите. В последният пише, че цветето не цъфнало през зимата, а сега през лятото. Още се чудя. Накрая може да взема да рискувам и ако и този път само платя и нищо не остане, няма да поръчам повече нищо и каквото има по магазините, това ще е.

Камбанките вече станаха оранжеви, много са красиви. Красиви са и през зимата,  като опадат листата им и те си оранжевеят, особено ако има и сняг е приказно.

# 232
Венета, защо не потърсиш някой австрийски сайт за доставка?  Има много добри италиански производители на семена, сертифицирани и качествени. Наблизо са ти, поне ще знаеш за какво си даваш парите.
А ако искаш луковици и ризоми, аз съм най-доволна от холандците. Те също доставят из цяла Европа.
Не съм поръчвала китайски семена, но всичко, поръчано от европейски сайтове, е било с добро качество до момента. Което не е покълнало, е  било заради мои грешки Grinning

# 233
  • забравих си мисълта...
Phloxx, то така става, като нещо е на изгодна цена.  Blush Аз даже и не си спомням как попаднах на тази страница и понеже цените бяха много изгодни, и аз поръчах веднъж за около € 30,00. Получих пратката за около 10 дни. Иначе в доставката и опаковката са добре, всичко е ОК. После поръчах още два пъти по за 10-13 Евро. Карай, каквото е станало, е станало, нямам сили да се ядосвам. Всъщност фирмата не е дала точно описание, как точно се процедира. Направили са един автоматичен превод и са го копирали под всички семена. Аз трябва да потърся в Интернет, може и грешно да ги засаждам, не знам.

# 234
Много красив физалис... явно есента наближава...
И аз имам история със семена за ок. 90 лв. - от Ботаника.бг - за цветя и зеленчуци. От три пакета калдаръмче - точно три растения, - от четири пакета грамофончета - да речем 40 процента кълняемост. И т.н. При зеленчуците беше по-зле.

# 235
  • забравих си мисълта...
Аз затова за себе си реших, че в бъдеще, ще купувам само готови растения. То не че при тях има сигурност, но поне са вече поникнали и има по-голяма надежда да се запазят.

# 236
Това със семената ми се струва висш пилотаж на мене. Вени, успех и късмет.
Ето как цъфти сукулента със сложното име ( пак го забравих Joy )

И петунии през август Heart Eyes

А утре в Лидл ще има ето такива стълби и още се чудя коя искам

# 237
  • забравих си мисълта...
Magnito, прекрасни са петуниите ти! Heart Eyes Heart
Та като каза петунии... Преди обяд бяхме на гроба на майка и там гледах кои цветя имат другите, в смисъл кои издържат на суша. Имаше и петунии в отлично състояние. Поливат ги веднъж в седмицата, даже може и на две. А аз моята я поливах доста често и вече е в цветния рай. Накратко пишман цветарка на куб съм нещо в последно време...

# 238
Да не би да ги подменят с нови растения от време на време тези петунии? През лятото да ги поливат на 7-14 дни ми се струва рядко...
По парковете в София ги подменят през няколко седмици - както и тагетесите, теменужките и пр., - понеже конкретно петуниите израстват и започват да имат не много подреден вид.

# 239
Вени, аз съм имала успешни и неуспешни опити от семена. Някои съм ги събирала и съхранявала в хартиен плик на сухо и тъмнжо място, а други - от познати и приятели са ми армаган.
Кажи, какви семенца търсиш, и с удоволствие ще ти подаря. Ако аз  ги нямам, имам приятелки цветарки, а и на вилата на баща ми има много цветя.
Ще ги издирим.
Китайските в повечето случаи са " греда".

Общи условия

Активация на акаунт