Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 126
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Оо да, правило е петък следобяд.... с воторото имах по-рядко запушвания, но пък 2 мастита. Също така много по-малко ми пукаше за запушванията.

# 676
Здравейте. Имам бебе на 3м. Кърмя я на поискване. От вчера има парене при пишкане. Вероятно цистит. През бременноста изкарах 2пъти пик. Инфекция. Тогава пиех монурал и уроцист и в 1 случай и зинат. Сега дали монура и уроциста са съвместими с кърменето?
Важно ми е да продължа да кърмя. Детето е родено в 34сед. И аз с много усилия и цедене си запазих кърмата и ми е важно да не стане гаф ако пия нещо за тоя цистит. Мерси

# 677
Монурал еднократна доза ли пиете да уточним, за да го проверя?
Какъв лецитин ще препоръчате? Соев или слънчогледов? Марка?
Получила си вече два добри отговора. Няма действително изследвания,потвърждаващи някакво въздействие на лецитина в посока, спомагаща запушени каналчета. Вероятно има голяма доза плацибо ефект. Но хубавото е,че не пречи. От гледна точка на избора - соевият е в голям процент от ГМО соя, ако това те притеснява. За майки на диета от млечни, определено слънчогледов,защото соята съдържа протеин, който изключително много наподобява кравия белтък и често се прави реакции и към соята.
Има и неГмо соев, т.е. избери си по някакъв критерий  цена -грамаж примерно. В Зоя има слънчогледов със сигурност.
Нормално ли е бебка да суче само по 10на мин, 15 макс, с кратки почивки, пускане и засукване отново. Търси на около 2-2.5ч. през деня и на около 3-4 нощем. За 18 дена беше качила 500 гр.
Нормално е, някои бебета успяват много бързо и ефективно да си изсукват млякото. Колко е голямо бебето да уточним все пак и колко са напишканите и наакани памперси за едно денонощие?

# 678
Little cactus, мъничка е, на 24 дни. Пълни памперсите, всички са мокри прилично, ака почти след всяко хранене

# 679
Добре, кърменето от двете гърди ли е на хранене? Ако не е - започни да предлагаш двете гърди на всяко хранене и ги редувай.
В каква поза я кърмиш? Като суче от зърното чуваш ли някакъв звук? Цъкане например? Заслушай се, на 2-3 сукания,трябва да чуваш звучно преглъщане. Обърни внимание на следващото кърмене. Иначе добра честота на кърменията, наддаването също за сега ,за 10 дни ще качи още. Памперсите показват,че получава достатъчно. Трябва да се види засукването, но към момента това мога да кажа.

Да разбирам, че е нощем това така ли? През деня не го прави? В каква поза кърмиш?

За другото могат да се дадат предположения - може да е не е имала болки,може да си е наваксвала сън,ако е будувала повече,може да бори някакво вирусче, следи я.
Ако стане летаргична - идете при педиатъра да я прегледа, но от 1 ден поспаливо поведение,не може да се съди.
И през деня го прави това, обикновено се случва след кратки паузи между кърменето. Също пуска зърното със замах, пак го давам и така няколко пъти. Аз мисля, че става дума за слаба струя и колики. Пришагам компресия, но пак нервничи.  Кърмя само в поза люлка и легнали, прибвала съм и другите, но не ни се получава.
А за другото, явно малко прибързах да се похваля, че е спокойна, защото след като го написах се започна мощна серия колики чак до 23ч. 🤐
Вики,звучи като колики най-вече. Особено това,че е след кратка пауза след кърмене, успокоява се от болката вероятно.  Продължавай с компресията. Виж как ще наддаде този месец и сподели. С биологичната поза никак ли не ви се получи? Много е добра за ситуацията с коликите.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 21:21 от LittleCactus🌵

# 680
Понякога от двете, по-често обаче не иска другата. Гълта си, чува се, челюстта се движи, тече мляко навсякъде. Основно люлка ни е позата, понякога нощем легнала, ако мн ми се спи. Имам батко, който сучеше по 20-25 мин на кърмене, хапваше доста добре, даже преяждаше, защото всеки път връщаше мляко. Сега тя ми се струва мн бърза. Понякога хапва за 5 мин, след 40-50 още 10на мин и заспива, не мога да й хвана ритъма

# 681
Монурал 2 вечери по 1 доза съм пила и по 2х1 уроцист

# 682
Звучи като всичко да е наред тогава. Виж в края на месеца как ще е наддаването, макар,че към момента всички индикатори са супер. Ако все пак нещо те съмнява, може една консултация да си направиш видео или на живо с консултант,защото самото засукване трябва да се види, да се изключи някаква специфика тип юздичка,високо небце.
Но дай още седмица, за да се види колко ще качи за месеца.
Баткото как вървеше с наддаването в тия първи месеци, дали помниш?
Монурал 2 вечери по 1 доза съм пила и по 2х1 уроцист
Ще проверя и ще пиша.
Важно е обаче да идете на уролог,да ви пусне и микробиология,защото ако не се лекува правилно, ще стане по-зле. Самоназначаването на лекарства не е оптимален вариант, особено щом става дума за евентуално продължаваща инфекция.

# 683
Баткото първите два месеца качваше по 1200-300гр. Той беше бебе по учебник, цепеше секундата на третия час и търсеше храна тогава 😁
С нея мн по-лесно ни се получи кърменето, тя засука веднага и доста силно и добре, докато него на 3тия ден от раждането го излъгах със силилонови зърна. Той ми направи рагади и рани, при нея нямаше този дискомфорт

# 684
Здравейте. Имам бебе на 3м. Кърмя я на поискване. От вчера има парене при пишкане. Вероятно цистит. През бременноста изкарах 2пъти пик. Инфекция. Тогава пиех монурал и уроцист и в 1 случай и зинат. Сега дали монура и уроциста са съвместими с кърменето?
Важно ми е да продължа да кърмя. Детето е родено в 34сед. И аз с много усилия и цедене си запазих кърмата и ми е важно да не стане гаф ако пия нещо за тоя цистит. Мерси
Пусни си изледване за уреаплазма и микоплазма, хламидия и други такива гадости. Те доста често правят проблеми по пикочните пътища. Засили си също имунитета.

# 685
  • Terra incognita
Little cactus, биологичната поза хич не ни се получава, тя плаче и не й е удобно, нещо не можем да се напаснем 🙄

# 686
E_T_P, направих проверка.
Правя уточнение,че като консултант не мога да подкрепя лечение, което не е назначено от лекар и особено в ситуация, в която бебето е родено недоносено.
Относно медикаментите - медицински препарати само с червена боровинка например, са ок за бебето.

Уроцист - заради екстрактът от мечо грозде не се препоръчва, има канцерогенен ефект.

Монурал - при еднократна доза, по-голямо бебе на възраст и родено доносено, би било ок. Но в случай също съветвам да не го приемате.

Зинат е съвместим антибиотик.

На лекаря си уточнете, че кърмите, когато ви предписва лекарствата,за да съобрази състава.

Little cactus, биологичната поза хич не ни се получава, тя плаче и не й е удобно, нещо не можем да се напаснем 🙄
пробвай поне по коремче върху теб да я слагаш,просто да си лежи така, обикновено действа много успокояващо при коликите.

# 687
Благодаря. Ще отида на лекар. Мерси все пак

# 688
  • Terra incognita
О, да. Редовно е по корем върху мен, отделно я разнасям върху рамото ми с опряно коремче. Днес спа около час по корем в кошарката и освободи доста газове спейки.

# 689
За цистит и аз бих подкрепила антибиотик, а не билки, защото те може да са по-опасни понякога.

Общи условия

Активация на акаунт