Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 097
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
Момичета, случайно някой да има опит или да ме посъветвате, какво да правя с киста на опашната кост.
Цялата работа започна Събота ме заболя, Понеделник на хирург, човекът ми даде хапчета съвместими с кърменето, обаче от днес започна да тече гной. Спазвам много висока хигиена, разбира се, за да не иде нещо при детето, ама кърменето... Все пак тече възпалителен процес в мен Sad Дали не е опасно да кърмя? Сигурно се панирам напразно, все пак и гнойната пъпка е същата работа, ама знам ли Sad

Днес пак ще ходя, работата сигурно е на рязане. Аз искам да я махнат, обаче дали има как да се размине цялата процедура без лекарства несъвместими с кърменето Sad  Sad

# 691
Действай както ти е препоръчал хирурга. Дори антибиотик да трябва да се пие, има съвместими.
Погрижи се за себе си и не се тревожи за кърменето.

# 692
От към възпалителен процес няма проблем, той е локален. Ако се наложи да се пие антибиотик има много варианти, повечето са съвместими с кърменето и не трябва да се притеснявате.
Не съм сигурна за рязането, но мисля, че се провежда в амбулаторни условия, т.е. бърза работа.
Важното е да се оправите и на фона на епидемичната обстановка е по-добре сега, а не след месец, когато кой знае какво ще е по болниците.

# 693
Да дам ъпдейт. Цепнаха ме с локална упойка и почистиха гнойта. Докторът каза, когато спра да кърмя да отида да ми махнат кистата, което вече си е операция. Засега кърменето е добре, ама дупето ми не е...

# 694
Нормално ли е бебо да не ака всеки ден? А през два-три дни? Изцяло на кърма е, пишка доста, но разреди акането. Пие пробиотик Биогайа, ако има значение.
И още нещо. Започна да се храни през 3-4 часа и храненията са 5-6 на брои. На 2 месеца и половина е. Дали са достатъчни? По принцип качва доста по 1200г на месец.

# 695
Здравейте. Имам бебче на почти 5 месеца и е изцяло на кърма. Първите месеци наддаваше доста добре - 1ви-1.5кг; 2ри-1кг, 3ти- 500гр. На следващата консултация беше абсолютно същите килограми. 😟 Бяхме в болница и там от антибиотика, който му даваха имаше разтройство и предположиха, че може там да е свалил доста. Но след 1 седмица решихме да отидем при друг педиатър и той отново не беше качил абсолютно нищо. Нашата лекарка му пусна кръвни изследвания и всичко е наред. Другата каза, че е в нормите за месеците си и не я притеснява. Аз си взех кантар и преди и след всяко кърмене го тегля. Разликата е 50гр 😔 И килограмите са същите като от преди 10 дни. Вечер спи от 20:30 до към 3,4 часа. Също като се наяде стискам гърдата и още излиза мляко. По това съдя, че може би имам кърма.
Някой имал ли е подобен проблем и как се е справил? Съжалявам за дългия пост. Благодаря ☺️

# 696
Как е акането и пишкането и на дължина расте ли?

# 697
Как е акането и пишкането и на дължина расте ли?
Ака си всеки ден по няколко пъти. На няколко пъти ставаше зелено, но минаваше. Пишкането също е няколко пъти на ден. Роден е 52см,беше 66см преди 2 седмици. Явно расте само на височина 😔

# 698
Какво точно е притеснението ви в случая?
Детето почти е удвоило теглото си така или иначе. Било е болно, съответно не е имало апетит, педиатрите са ви обяснили,че вече е здраво и тази липса на наддаване в слечая е нормална предвид боледуването. Детето расте на височина, тоест растежът не е спрял. Тоест, няколко медицински лица са ви уверили,че всичко е наред в момента. Във форума няма да получите по-адекватен съвет или информация от този на лекарите.

Тегленето след всяко кърмене не е показателно по принцип. Теглене се прави веднъж на ден и по възможност сутрин. След 4ти месец наддаването се забавя, защото бебета стават по-активни. Нормално е наддаването да не е много,нормално е и да е нулево,особено след боледуване.
Ако желаете може да иниицирате повече кърмения. Не казвате нищо за организацията на кърменията в момента, тъй че споделете, за да се даде насока.

Нормално ли е бебо да не ака всеки ден? А през два-три дни? Изцяло на кърма е, пишка доста, но разреди акането. Пие пробиотик Биогайа, ако има значение.
И още нещо. Започна да се храни през 3-4 часа и храненията са 5-6 на брои. На 2 месеца и половина е. Дали са достатъчни? По принцип качва доста по 1200г на месец.
Нормално е, но все пак може да се иниицират още две кърмения поне, да са минимум 8 за денонощие. Кърмените бебета нямат нужда от пробиотик, защото кърмата съдържа нужния микробиом сама по себе си. Тоест, ако се дава без медицинска причина (примерно като профилактика при пиене на антибиотик), е излишно.
Да дам ъпдейт. Цепнаха ме с локална упойка и почистиха гнойта. Докторът каза, когато спра да кърмя да отида да ми махнат кистата, което вече си е операция. Засега кърменето е добре, ама дупето ми не е...
Хубавото е, че са махнали гнойта и ще третираш с някакво мазило. 🤞 да минава дискомфортът по-бързо.

# 699
Какво точно е притеснението ви в случая?
Детето почти е удвоило теглото си така или иначе. Било е болно, съответно не е имало апетит, педиатрите са ви обяснили,че вече е здраво и тази липса на наддаване в слечая е нормална предвид боледуването. Детето расте на височина, тоест растежът не е спрял. Тоест, няколко медицински лица са ви уверили,че всичко е наред в момента. Във форума няма да получите по-адекватен съвет или информация от този на лекарите.

Тегленето след всяко кърмене не е показателно по принцип. Теглене се прави веднъж на ден и по възможност сутрин. След 4ти месец наддаването се забавя, защото бебета стават по-активни. Нормално е наддаването да не е много,нормално е и да е нулево,особено след боледуване.
Ако желаете може да иниицирате повече кърмения. Не казвате нищо за организацията на кърменията в момента, тъй че споделете, за да се даде насока.

Кърмя го на максимум 2 часа, като вечер има или 1 или 2 хранения. Събират се около 9-10 кърмения. Последните 2 дни гледам да го слагам по- често, но постоянно се оглежда и разсейва и сякаш нищо не прави. Притеснението ми е, че за близо 2 месеца няма нищо качено. Ясно ми е, че няма как да качва колкото преди, но за 2 месеца нищо..😟

# 700
  • Terra incognita
Една приятелка днес е изпила половин аналгин, храни с изцедена кърма и сега се чуди дали да не изхвърли изцеденото от нея. Аналгинът съвместим ли с кърменето?

# 701
Соментирахме го скоро, не е съвместим и има дълго време на отдиляне в кърмата. Все пак от единичен прием е по-вероятно да няма проблем. Съвместими с кърменето са парацетамол и нурофен, аналгин да не пие повече!

# 702
Добре изглеждат нещата с честота на хранене и пълни памперси. Ако имате притеснения следващия месец, е редно да се консултирате с лекуващите го лекари, все пак е прекарал някакво заболяване и е редно да се следи  възстановитения процес. При все,че имате уверение от няколко медицински лица,че е добре в момента и очаквано да не наддаде, успокойте се. Всъщност е супер,че не е загубил тегло.

Вики, колко е голямо детето?

# 703
  • Terra incognita
На 24 дни е бебето.
Няколко кърмещи майки споделят, че в родилните домове са ги обезболявали с аналгин след секцио. Това редно ли е?

# 704
Да,прави се това обезболяване често. До колко е редно,при все,че в някои държави е забранен медикамент...доста неща не са редни в сегашния вид на провеждане на раждания, но дано се върви към промяна.

Кажи й го така: С висок риск е и хич не е ок да се пие по принцип този медикамент. Ето инфото от международната база данни:http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/metamizole/product/ с много дълъг период на полуразпад е. Еднократна доза и то половинка не е драма,защото опитът сочи,че еднократно приложение не е повод за спиране  на кърменето. Особено имайки предвид и споменатото обезболяване,но тя трябва да си реши какво да прави.
Моят съвет би бил - ако има замразена кърма - да пропусне няколко кърмения за колкото има, като тя цеди и хвърля.
И повече без самоназначаване на аналгин. Парацетамол или нурофен може.

Общи условия

Активация на акаунт