Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 28 111
  • 765
  •   1
Отговори
# 210
Това да не е от чаршафче, постелка? Да е лежало на нещо, което е прано с по- специфичен прах за пране, от автомобилна седалка, покривало за спалня? А куче, коте да е пипало детенце?
Стрелям на посоки, но просто напомням и за тези фактори, че от притеснение човек пропуска понякога очевадни неща Simple Smile
Дано му мине бързо миличкото

# 211
Нормалнохе обривите да се засилват през денядо вечерта. Добре е да мине детето на диета, заото при такива реакции може да алергизира организма към какво ли не. Спрете всичко ново, бочко, памперси, всичко.
Аз съм правила подобни уртикарии и след първия ден продължиха още седмица затихващо.

Сетих се нещо, търсете по детето ухапано от бълха, ухапването може да предизвика такава цялостна реакция. Миналата годшна за първи път аз направих такава алергия, ухапа ме бълха сутринта, убих бълхата, вечерта започнах да се изприщвам.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 12:04 от Ваня А.

# 212
Мами, бебка не ака 3-ти ден. Да се притеснявам ли? На кърмс е и малко АМ: 2-3 приема по 60 мл. На 8 седмици е.

# 213
  • Пловдив
Kristaline, благодаря. Пипа едно съседско куче почти всеки ден, но измиваме ръцете след това.
Ваня, не се бях сетила за това. Ухапвания от бълхи няма, но дни наред и аз, и тя имахме някакви ухапвания, които не бяха от комар. Сега като казваш, ще проверим за дървеници. Някои от уртикариите са точно около местата от ухапвания.
Скрит текст:

# 214
Аз ползвам огърлица за кърмене и изненадващо помага когато е най-въртелива. Също кърмена легнала на тъмничко в спалнята.
Вижте и дали не иска да намали малко кърменията, като пораства детето и започва да суче по-кратко и по-рядко. И аз така предлагах все много, но тя се ядосваше, че сега не й се кърми. Но аз си мисля, че е гладна и се опитвам да давам и тя почна да пищи по едно време и направи стачка. Предлагайте, но ако се дърпа махате гърдата и не правите голям проблем от отказа, усмихвате се и това е. После пробвате пак след 30мин , ако е огладняла. Но моето дете ядеше и яде до сега изключително често. Като новородено около 12-15 пъти, сега на 7 месеца още суче 9-10 пъти в денонощието. Но зорлен кърмене не става за съжаление, ако детето отказва, по-лошо става ако го карате. Може да е период, зъбки, дано след няколко дена мине 
Здравейте! Как успявате да научите бебето да не се върти докато се храни и да е малко по-съсредоточено? Започвам да се притеснявам, че вървим към кърмаческа стачка и съм леко притеснена.
Заради въртенето, гукането и разсейването по време на хранене малката взе често да се дави или да поема въздух. Това от своя страна изисква по-често оригване. До тук добре, но напоследък е доста изнервена - почти на 5 месеца е и минава през регресия на съня, потенциално зъбче, може би скок в растежа и за капак някакви колики по никое време. До скоро когато искаше да се оригне ми го показваше като или се обърне на другата страна или засуква и пуска няколко пъти. Последните дни обаче почва сериозно мрънкане, дърпане почти истерично. Следва разхождане, гушкане и опити да я успокоя и оригна. Това си отнема известно време, а тя става все по-гладна, което я изнервя допълнително, нерядко и й се спи.
Оптвах различни неща - смяна на поза, смяна на обстановка, за кожа в кожа не мога и да си помисля, защото вчера само като усетеше, че отиваме към ядене (дори при вида на гърдите ми) и изпадаше в истерия. Оптвам се да я разсея с играчки, имаме си няколко маймунджулъка с нея при които винаги се усмихва и смее. Но при все, че е доста изнервена тия неща помагат колкото да я успокоя за кратко.
Хубавото е, че не е на всяко хранене, но тенденцията не е никак обещаваща, защото започна да се случва все по- често. Тази сутрин имаше такъв случай след който заспа (след половин час успокоение и драми). Тъй като не се беше нахранила съвсем преди съня, побързах да я нахраня докато не е съвсем разбудена, обаче пак започна да се разсейва и заиграва и пак стигнахме до оригването още в началото. После не искаше и да помирише гърда. Без нервните пристъпи, но все пак...
Шишето не ми е много добра опция, защото го отказва. Давам желязо и пробиотик с шише - буквално по 10-15мл. и къде го капя в устата, къде засуква, но определено шишето не й се нрави, въпреки че почти 2 месеца ядеше от шише (изцедена кърма).
Малко повече за бебето - родена в края на 8-ми месец със спешно секцио, хранена изцяло с кърма. Първия месец и половина се хранеше само от шише, тъй като много лениво засукваше и трудно ядеше, постепенно добавях кърмения и така минахме изцяло на кърмене. След няколко дни става на 5 месеца. Давам Малтофер и Инфантс Дофилус. 2 пъти беше на ваксина, другата седмица предстои нова ваксина, заедно с изследвания на желязото. Другия месец има рутинни прегледи на коремчето и главата. Има около 10 хранения на денонощие, нощно време се храни доста бързо и ефективно. Пълни памперси има доволно - от 1 до 3 наакани всеки ден или през ден, напишнаните не съм ги броила, но от нощните до сега са 4 пълни, някои и доста тежки.
Като цяло е жизнерадостно малко човече, сравнително спокойно и рядко плаче и нервничи, но явно й се събраха повечко неща. Иска ми се да й помогна и да си се храни нормално. Моля за съвет и някакви насоки.

# 215
Мами, бебка не ака 3-ти ден. Да се притеснявам ли? На кърмс е и малко АМ: 2-3 приема по 60 мл. На 8 седмици е.

Моето и по повече дни не е акало, само на кърма е. Оттук научих, че за тези месеци (не новородено) е нормално. Педиатърката също каза, че е нормално, ако когато детето накрая се изходи не е видимо болезнено за него и акото не е с консистенция на пластелин.
Иначе масаж помага за моето. В тубата има клипчета. Също и по едно време моето акаше само в шезлонга. Даже точно около възрастта на твоето. Виж дали няма любима поза, може би нещо с по-присвити крачета към коремчето?

# 216
И бебка спря да ака редовно от 2ия месец. Давах пробиотици, ядех разхлабващи неща, но нищо. По 7 дни не е акала. После като се изакаше, количеството беше редичко и многооооо. Не беше болезненео, не е плакала, да я боли коремчето. Слагах няколко пъти клизма, после спрях. Като я захраних започна да ака всеки ден, сега ака по 2-3 пъти. Явно усвояваше кърмата.

# 217
  • София
Здравейте, чета ви от последните месеци на бременността ми и сега и аз самата имам нужда от помощ. Родих преди 5 дни. Усещам, че изпускам нещата с кърменето, а много искам да се получи. Предполагам, че допуснах грешки, които се надявам все още да са поправими. В болницата давах на бебето АМ и се опитвах да го слагам на гърдата, но все не успявах да го наглася. Започнах активно да го слагам чак след като се прибрахме (в понеделник), като все още не съм сигурна, че това, което правя е правилно. Според мен обаче той само виси на гърдата без да дърпа действително, един вид ползва гърдата като залъгалка. Щом го сложа почти веднага заспива. Опитвам се да го чуя дали преглъща нещо и не съм сигурна, че го прави. Опитвам се да го разбуждам, за да суче. Държа го 15-20 мин на едната и пак толкова на другата гърда. Като стисна зърното с ръка излизат капчици, но не чувствам никакво напрежение в гърдите. Не са пораснали и на размер. След като в понеделник през деня и през почти цялата нощ плака много започнах да му давам по 60 мл АМ след всеки опит за кърмене. Стана по-спокоен и разбрах, че е гладувал. Сега ме е страх да пробвам само с кърмене, защото се съмнявам, че ще се нахрани. Моля ви посъветвайте ме как да действам, за да започна да го кърмя ефективно и постепенно да махна АМ. Иначе ака и пишка, но не мисля, че бройката памперси е меродавна, защото той така или иначе яде АМ.

# 218
А изразени вени,хубаво видими имате ли по гърдите? Имайте предвид,че с късното стимулиране на гърдите е нормално количеството кърма да е малко в момента. В дохранването няма лошо, но то трябва да е точно преценено спрямо ситуацията и организацията на кърменията.
Щом има затруднения и с поставянето на детето и сте несигурна дали чувате преглъщане, свържете се https://www.podkrepazakarmene.com/consulting с близък до вас консултант,за да може да го обсъдите на живо или с онлайн консултация.

Засега гледайте да слагате детето и на двете гърди реди дохранване,на интервал час и половина,макс 2 часа. Ако имате помпа,след като сте кърмила я използвайте за допълнителна стимулация и изцедете и двете гърди.

Вижте в първи пост видеата и инфото за позите,за правилно засукване.

# 219
Изразените вени какво значат? Аз от нвколко дни забелязвам, че моите вени са силно изразени, преди като че ли не бяха така.

# 220
Аз съм почти сигурна, че съм питала преди... но пуст мързел Blush Мога ли да даря кръв, докато кърмя? Знам, че не е добра идея по принцип, но детето вече суче само за приспиване...следобед, n пъти на нощ и понякога рано сутрин. Днес търсеха с моята кръвна група (рядка е), в моя (много малък) град и ми стана много тъжно, че не мога да помогна... После обаче се замислих, че малкия вече суче малко, а аз по принцип понасям много леко кръводаряването... Какво мислите?
И втори въпрос, като съм почнала: Как да отуча вампира да ми щипе свободното зърно, докато суче? Пробвах с гердан, да държи играчка, да му държа ръката... става кисел и не може да заспи. А щипе ужасно, напрово ми засилва порива за отбиване, който пренислям вече месец.

# 221
За кръвта не знам, но за зърното бих казала за го облечете. Свободната гърда със сутиен и блуза, ако трябвапи подплънка сложете, така че да е твърдо и да схване да не пипа.

# 222
За кръвта не знам, но за зърното бих казала за го облечете. Свободната гърда със сутиен и блуза, ако трябвапи подплънка сложете, така че да е твърдо и да схване да не пипа.
Пробвано, само подплънка не съм слагала, но е много сръчен и набързо отстранява препятствията. Пробвах да подпъхна бузата под сутиен, да я опъна назад и да легна на нея (на бузата, не на гърдата 😁😁😁) Няма отърване 🙄

# 223
  • София
Здравейте, чудя се на себе си как не съм открила темата по-рано, щях да си спестя доста четене и чудене... моят бебок е на 4 месеца и половина, само на кърма, като сега му давам и вода, пие по средно 50 мл вода на ден, понякога повече, понякога по-малко. Текущо имам следните терзания:
1. Запекът му - Предварително се извинявам за подробностите... започна около втория месец и от около седмица се саморазреши след като се изходи 4 пъти за един ден (първо стандартното кафеникаво вкиснало ако, после зеленикаво, после жълто почти нормално и накрая жълто, течно и с парчета слуз) - реших, че нещо се разболява, но слава Богу нищо му няма освен, че е станал ужасен мрънкалник, вече ака по веднъж или два пъти добре изглеждащо. Въпросът ми е - това кафеникавото вкиснало ако дали беше нормално?! Пръцкаше на сухо, миризливо Simple Smile чак се чудех как може на бебоче да му мирише така пръцканото, а като се изакаше - едвам му го измивах от гъзето, лепкаво беше, но течно. Понеже не знам дали ще продължи да си ака нормално ми се ще да се информирам (пробвали сме естествено пробиотици, разхлабващи храни за мен, като вече започне да става неспокоен около 3-4 ден - мелилакс клизмичка), та нормално ли е ако ака на 3-4-5 дена веднъж с тази кафеникава лепкава консистенция и кисел мирис? Това запек ли е?
2. От около месец започна да яде по-малко и да се нерви през деня докато го кърмя, то не е въртене, ръмжене, абе много е изнервящо - уж е гладен, а приключва бързо, после почва едно безумно мрънкане - мисля си, че не се наяжда и после затова мрънка. Като цяло гледам да има поне 3 часа интервал между храненията, от самото начало качваше по много и е доста едър за възрастта си (70см и 9кг), до сега нещата вървяха ОК, но сега с това шугавчене се случва да му давам и на два часаособено вечер като си заляга, през нощта докато е полузаспал яде спокойно и нормално (през деня суче на 3-3,5 часа, вечер пропуска едно ядене и през нощта се буди на 3 часа), последния месец качи 600 гр, което е най-малкото качване до момента. Та, бъркам ли нещо с кърменето? Съвети как да яде по-спокойно през деня?

Това е засега, благодаря за търпението и съветите, на който реши да се включи.

# 224
Здравейте!  Така... знам, че градинският чай е доста ефикасен за спиране на кърмата, а на мен ми се налага да се мажа локално с гел със салвия. Много ме болят колената от носенето на малкия, дори когато клякам, и трябва да предприема нещо навреме. Дали мога да ползвам този препарат или салвията е силна, макар и локално  и не е добра идея? Не искам да ползвам такива с ибопрофен и диклофенак, защото са за по-краткосрочна употреба и са по-силни, а това няма да ми мине бързо и предпочитам нещо на билкова основа за по-дълго време.

Общи условия

Активация на акаунт