Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 146
  • 765
  •   1
Отговори
# 615
Алетея, звучи добре, мисля,че може спокойно да поспиш до 6. Пауза от 6 часа не е чак толкова притеснителна, особено на фона на това,че детето получава достатъчно мляко. Ако се събудиш от болка и напрежение - може да изцедиш до облекчение, иначе не е необходимо.

# 616
С това наддаване да си спи детето, а вие!
Аз слид 2 години ношни смени за кърмене още не мога да си възстановя съня, будя се постоянно...през 2 часа Simple Smile

# 617
Здравейте,

Може ли да се използва боя за коса на билкова основа (къна, индиго, амла, нийм, брингала) по време на кърмене? Знам, че имаше страница за проверка на съвместимост на лекарства с кърменето, но не го помня. А дали има информация за билките?

# 618
Може, няма да ядете все пак!

# 619
Здравейте, моля за мнение. Бебка е на 13дни, само на кърма. Яде на около 2 - 3 часа, понякога търси да хапне и през час, нощем понякога прави пауза от 4 часа. Редувам гърди те на всяко кърмене. От тази сутрин имам лека болка от външната страна на едната гърда, усеща се при допир и остава като усещане, дори и когато бебка е яла. Няма твърди участъци, зачервяване, парене. Дали е запушен канал според вас и да правя ли друго освен да си кърмя както досега?

# 620
Давайте на всяко кърмене и двете гърди. Докато кърмите правете лек масаж на болящото място като изтласквате към зърното. Много вероятно е там да се е задържало мляко, но още да не е запушено. При мен тази област не се изпразва добре при сукане, а е необходим масаж по време на кърменето. Също така след кърмене се навеждате и леко раздрусвате гърдите, тъпо е, но помага да не стават такива застои в трудно достъпните места.

# 621
Здравейте! Мога ли да пия тези витамини, докато кърмя? Не съм сигурна относно китайските гъби.

# 622
Аз не бих, малко са ми съмнителни по начало.

# 623
Може, няма да ядете все пак!
Така е, но все пак се нанася на кожата и имам известни притеснения.

# 624
Зила, може,аз също ползвам билки за косата,има и хубава тема във форума за къната и другите билки.

За витамините - ако са изписани от лекар. Добавки и то с толкова различни съставки не се самоназначават. Освен това не минават строг контрол на пазара,тъй като не се водят лекарство, а добавка и аз лично не бих се доверила на тази компания производител.

# 625
Искам да попитам за колко време гърдите се пълнят? Тази нощ цедих с помпата (защото малката, 3 месеца и половина, спи по цяла нощ). Легнах и след 40 минути тя се събуди. Взех я на спалнята, но дали имаше нещо в гърдите не знам...Та затова се чудя.

# 626
Когато бебето зададе сигнал със сукането, произвеждането на кърма се стимулира и съответно тя потича. Колкото по-често гърдата е "празна",толкова повече мляко ще има. Късият отговор е, имало е мляко,не се тревожи.

Гърдите не са като съдове пълни с мляко, не седят с някакъв резерв. Напротив, има тогава,когато се подава сигнал - със сукане,със цедене.

Ако няма сигнал - локалният инхибитор,хормон вътре в самите гърди разбира,че о, добре,никой не търси мляко, значи няма нужда да произвеждаме повече. Съответно кърмата намалява. Така се случва и естественото отбиване - с постепенната липса на търсене. Така се случва и когато бебета се държат под режим и не се кърмят според нуждите си на поискване.

Със сигурност детето си е цокнало - колко,то си знае, дали е било гладно или жадно.

Ако наддава добре и няма напрежение в гърдите,не е нужно да се цедите нощно време. Няколко поста нагоре се обсъждаше пак същото.
Ето тук е обяснено чудесно и подробно как всъщност "работят" гърдите и какъв е принципът на производство на кърма. Прочете, много хубаво е написано🙂https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/amp/

# 627
Мерси, Кактусче. Аз тази статия я четох преди време, но помня 2 минути (baby brain). А може бебетата да помнят повече и от мен Simple Smile
Цедя се, защото бебето прави паузи по 10-11 ч и доколкото си спомням от прочетеното от Хедра, е допустима една пауза от 6 часа.
Когато спи и цока „на празни обороти”, т.е. гърдата в устата, но не дърпа, това има ли полза? Ако я дръпна, я търси. Това през деня.

# 628
Е тя вече не е новородено бебенце и ако пълни памперсите и наддава, може да поспиваш повече. То и тия паузи не са вечни,ще почне да си буди и да си търси, когато има нужда.

Ако вече спи и видимо не суче, то няма и вакуум, просто пъхаш кутрето между венците и вадиш зърното. Вероятно се успокоява просто. Извади зърното,погушкай я още,не я мести,като мине във дълбока фаза на сън (виждаш,че очичките не се мърдат под клепачите),я премести. Или просто полежете заедно на леглото.

# 629
И моето прави пауза от по 10 часа нощем. Кърма има, не съм и мислила да ставам да цедя. Напротив, почивката ми увеличава кърмата. Никаква вода и течности, най-вече сън.

Общи условия

Активация на акаунт