Мами в Италия - част 20

• 14 134
  • 303
  •   1
Отговори
# 225
Дано всичко е  безпроблемно, мъжо утре сутринта отива да ритираре ил пасапорто, дано да няма сорпрези, че ще ги  #2gunfire
Кала, звъни аморе където ти е по-удобно, ние сме ти дали телефоните на къде що бг консолато и посолство има  Laughing
При мен повечеро ми дружки са Десита на име  Grinning И тази ще я видя и поздравя  Wink
Годишнината сме около 20 човека на ристоранте, мама вече е организирала  Heart Eyes Само да пристигнем ок, баба ще ни чака  у нас, абе цял отбор посрещачи, а вие какво си мислихте  Laughing
Утре сутринта приготвям куфарите, още нищо не съм направила, само има купчина с приготвени подаръци ... а нищо нямаше да нося .. ама от другия път наистина  Peace
За куфарите? Течности, такива  неща? Не сме нито за Лондра, нито за Щатите, тъй че няма конкретни изисквания, нали?
Хайде отивам да се правя Убавица, донна кон ла гонна, че тук пак открихме летния сезон  newsm03

# 226
Буонджорно и от мен,
аз изпих кафенцето ве4е и сега в мен се води голямо триумение.....да по4вам да готвя мусака или да ида до търговския център да си търся Порта 4у4о или пък да си седя кротко пред компа и да си форумствам на спокойствие  newsm78
Ей голям мързел ме е подготнил,ама трябва малко да се взема в ръце,4е през последната седмица ка4их цял 1 кг. а то така не може.....прили4ам на тиква в истинския смисъл на думата  #Crazy
Ина4е Денис термина и е за 15.09 доколкото си спомням.Онзи ден се 4ухме за малко в 4ата и о6те не бе6е родила,ама кой знае сега  newsm78
Гледам 4е в4ера сте подхванали темата за хубавите и ло6ите страни на БГ и ИТ.
Моето мнение е, 4е е лесно да каже6 4е в БГ е хубаво и живота е песен ако иде6 за 20 дена на по4ивка и то с италянски пари.Ама живота там за съжаление не е само хубави заведения,моренце,бар4ета и т.н. Аз като скоро до6ла тук (няма и 2 години) все о6те си спомням циганите по улиците,бездомните ку4ета,пенсионирани у4ители рове6ти в боклуджийските кофи и о6те многоооо не6та.Да не говорим 4е ако има6 нужда от информация и звънне6 до някоя от инстанциите все 6те те навикат и те третират тип НОН РОМПЕРМИ ЛЕ БАЛЕ.Да го е страх 4овек да попита не6то  ooooh!
Ясно е 4е и в Италия не е песен и 4е пове4ето от нас сме изнервени понеже не намираме работа......ама ако се замисли6 стандарта който поддържаме тука само със заплатите на мъжете си в БГ и с две заплати трудно 6те го достигнем.
Както и да е.....живота никъде не е лесен, само 4е както казва мъжо от всякъде трябва да се старае6 да извли4а6 положителните не6та,6тото ако тръгне6 да търси6 косури все 6те ги намери6  Thinking

Айде стига толкова съм философствала ами да взема да ре6авам какво по_напред да свър6а днес  newsm78

цунки и лек ден на вси4ки  
 bouquet  bouquet

# 227
Айде като отворихте пак старата тема за БГ пространството и аз да се включа,щото мълчах,мълчах ама нали боб в устата си не държа!
В БГ имам три познати семейства ,мои много добри приятели-двете в София,едугото в Шумен.Едното семсйство,което е в София е с доста добър на фона на цялостното положение в страната бюджет,но с приятелката ми наскоро говорихме че почти ще им бъде невъзможно да теглят жилищен заем(живеят в две стаички под наем),защото освен че ще им дойде страшно на нагорнище не се знае след 5 дни дали съпруга ще има работа или не.Той е дипенденте.Хм,в тази насока,нали знаете когато тук в Италия някой е със постоянен договор как изхвръква от работа!Нали знаете за какви неустойки става въпрос да плати работодатела и как точно действат синдикатите!
Това за заема го казвам заради Лени ,която твърди че жилищни заеми се теглят лесно.Лени,не се обиждай ,това е само мой пойнт оф вю.
Второто столично семейство също е на не малък бюджет,собствен бизнес ит.н.и т.н. и точно преди 4 месеца моята приятелка казваше че не издържа повече в тази лудница ,наречена България и прави сметка да отлита за Канада.Това по повод че ми се оплакваше че един ден излязла и се върнала цялата нахапана от глутница кучета които и се нахвърлили отгоре.Окей де,вие в Италия виждали ли сте бездомно куче?Аз до сега не съм.Упс,излъгах едно,веднъж в Калабрия.
Третото семейство живее в Шумен,пак върти семеен бизнес,не изкарват малко пари и те,но що така някак си все не им стигат...та карат все 5-6 годишни коли ,докарани от Италия...
Да кажа само ,че от както съм тук нито един от моите италиански познати не е карал втора ръка кола,пък била тя и само на 2,000км!
А,и още нещо,шуменците най-накрая направиха ремонт в тях и освежиха,така както моята приятелка мечтаеше от години.Досега живяха със мебелите останали от техните,в апартамента им,който пак са им оставили техните...не собствен.И мога да кажа че на този етап са направо за завиждане,малко постигат това.
Друга приятелка сингъл,в София-работи за някаква Великобританска  фирма и получава 1000 евро,които не и стигат до никъде.И непрекъснато прави отчаяни опити да се изнесе в чужбина.Мама е с 320 лв(там някъде)заплата,и с тези пари се издържа и баба ми,щото нейните средства хвръкват все по лекарства.
Братовчед ми ,момче на 24 години непрекъснато търси работа ,но не намира,въпреки че е умен,красив, с више образование ,говори 3 езика,притежава шофьорска книжка и най-важното работлив.За какво развитие говорим,в професионалната сфера?Какво бъдеще като икономист има той там?!?!В страна без икономика.
Аз като се върна в България не успявам да разбера как става така че при тази"евтиния",винаги заминават 2000 лв.Вярно че излизам да се видя с този онзи от време на време и че излизаме често с майка ми на кафе и един два пъти на ресторант,но това,хора, са все пак 1000 евро!Не плащам ни ток,ни парно ни квартира....не харча и толкова пари за дрехи.Да си взема една две блузки ,някой ментарски турски дънки за 25 лв...
Не,не мерси,аман от тая България!Сега в момента навивам братовчедите си да намират начин да се махат,колкото се може по-бързо от там,смятам да направя всичко което е по силите ми за да успея да взема майка ми при мен и точка,баста!

# 228
Добро утро момичета !
Добре завърнали се на всички и лека и приятна ваканция на заминаващите !
Милена , Честито   preggo   желая ти я лека и успешна !  bouquet

Ние вчера си направихме страхотна ваканция !
Ходихме  заедно с едно друго семейство до Ричоне , после ще кача и снимки .

# 229
За съжаление много малко хора си дават сметка, че четейки избирателно нашите постинги , не им става ясно как стоят нещата в чужбина. Вместо това все се повтаря разсъждението за стандарта тук, "високите заплати",хубавия живот.

Thinking Моите лични наблюдения са други:
Имам леля на мъжа ми,която е на 82 години с 500 еуро пенсия и живее под наем. Crazy
Племенница,която е лауреата от 5 години и не намира никаква работа,освен като чистачка или операиа... Crossing Arms
Караме 7 годишна кола,която е на близо 80 000 км.
На старо са купени колите и на половината ми познати италианци. Peace
А да не говорим,че апартамента ,който купуваме ще го изплащаме до след пенсия...

Имам доста познати български семейства,които живеят добре,не са бизнесмени,но работят и дори и не се замислят да заминават в чужбина по друг повод,освен на почивка! Peace

Явно Влади има познати само в блестящо финансово състояние. Rolling Eyes

Може да не съм виждала бездомни кучета,но съм виждала бездомни хора,които спят по гарите на големите градове!
Този път и аз като Милена ще кажа да не слагаме розови очила и за положението тук.Да бъдем реалисти!

И да не забравяме нещо много важно- положението,в което живеем ние е много по-различно от това,в,което би се намерил всеки новодошъл нелегален тук.
  Разликата е от небето до земята!
Защото зад нас са мъжете ни,с техния опит и обществено положение!  Peace
Друго е да си никой в чужда страна!Изпитвала съм на гърба си този вариант и знам какво е! Peace

Като всяка страна и тук си има плюсове и  минуси,да не говорим,че Италия е на опашката на страните от ЕС по стандарт на живот.
Познавам и много от нелегалните българи,някой са живели и под мостове или спали в колите...доста са и завърналите се в Бг. Peace
Едва ли да береш домати ,да те третират като в концентрационен лагер е по-добре от това да живееш и работиш в Бг. Peace

Ще постна  статистиката за равнището на бедност в Италия през 2005 год.

Мисля,че фактите говорят най-добре!

http://www.lapatriagrande.net/02_italia/economia/poverta/italia_poverta2006.htm

Poverta' in Italia - Rapporto ISTAT 2006
In Italia 7,6 milioni di poveri nel 2005 
Per il rapporto annuale dell'ISTAT, in Italia ci sono oltre sette milioni e mezzo di poveri.

L'Italia è uno dei paesi in Europa con il più alto livello di disuguaglianza tra "ricchi" e "poveri". E con minore "mobilità sociale". Il che significa che nel Belpaese, ancora oggi è difficile passare da una classe sociale all' altra. Soprattutto per quanto riguarda il gentil sesso. Insomma se una donna nasce figlia di operaia è quasi certo che resterà tale. Specialmente se vive al Sud.

La fotografia del Belpaese scattata dal rapporto annuale 2006 dell'Istat (presentato a Montecitorio dal presidente dell'Istituto Biggeri, alla presenza del presidente della Camera Fausto Bertinotti) è quella di un Italia piuttosto immobile e arretrata, specialmente a confronto i paesi del Nord Europa (Norvegia, Paesi Bassi e Svezia). Mentre, magra consolazione, l´immobilismo sociale caratterizza anche Francia, Germania, Irlanda. Certo alcuni segnali di ripresa ci sono, seppure timidi: il pil è cresciuto dello 0,9% nel primo trimestre del 2006.

Ma andiamo con ordine. Se la povertà nel Belpaese è stabile da circa otto anni (7,6 milioni di persone indigenti), secondo i dati Istat, una famiglia su due ha un reddito mensile netto inferiore a 1.670. E ben un milione e mezzo di persone percepisce un reddito mensile basso, mediamente meno 783 euro, e vive in contesti familiari economicamente disagiati. Soprattutto al Sud: le famiglie che abitano nel Mezzogiorno percepiscono infatti circa 3/4 del reddito delle famiglie che vivono al Nord.

Per quanto riguarda l'indice di concentrazione dei redditi", lo 0,30 dell´Italia ci colloca tra le "maglie nere" del Vecchio Continente, insieme a Portogallo, Spagna, Irlanda e Grecia. Il mezzogiorno è il più fragile in questo contesto non solo rispetto al nord ma anche all'interno delle proprie regioni. I fattori individuali che influenzano la distribuzione dei redditi sono il livello di istruzione, il genere, l'età. Le famiglie del 20% più ricco detengono il 40% del reddito totale.

La situazione non è migliore sul versante redditi dei nuclei familiari. L´Istat sottolinea che nel 2003 il reddito medio per famiglia è stato di 24.950 euro, circa 2.079 euro al mese. Un reddito composto per il 43,1% da lavoro dipendente e per il 32,9% da trasferimenti pubblici (il 92% riguarda pensioni). Le famiglie che hanno come fonte principale il reddito da lavoro autonomo possono contare, in media, su entrate maggiori. Al sud, di solito, c'è una sola persona ad assicurare le entrate economiche per l´intera famiglia, mentre al nord due o più.

Le donne sono quelle che guadagnano meno. Il 28,2% del gentil sesso si posiziona nella fascia dei redditi più bassi contro il 12,3% degli uomini. Lo stesso vale per il 36% dei giovani con meno di 25 anni, il 32% di chi ha un basso titolo di studio, il 21% delle persone che lavorano nel settore privato. E infine, arlando i precarietà: il 40% dei lavoratori a tempo determinato.

Infine per l´Istat sono "povere" 2 milioni e 600mila famiglia: l'11,7% del totale per complessivi 7,6 milioni di poveri. Il dato ai riferisce alla povertà relativa (quella misurata sulla base dei consumi) che dal 1997 al 2004 è rimasta invariata. L'emergenza riguarda il Sud dove una famiglia su 4 è povera e dove le persone povere nell'ultimo anno, un record, sono aumentate di circa 900 mila persone interessando oltre 1.800.000 famiglie.

Infine i dati relativi all´occupazione. Tra il 1995 e il 2005 2,7 milioni di persone hanno trovato lavoro il che significa che in Italia 22.563.000 persone risultano occupate. Però la percentuale di occupati, pur crescendo dal 53% al 57,5% resta molto al di sotto della media europea del 2005 (64,6%). Inoltre se il tasso di disoccupazione nella media 2005 era del 7,7%, in calo rispetto al 9,1% del 2001, l'Istat segnala come questa riduzione sia stata possibile anche grazie alla crescita della popolazione inattiva dovuta alla rinuncia alla ricerca di occupazione soprattutto al Sud.

# 230
Здравеи те и от мен. Stop Чета ви често, защото ми предстои да се приселя в италия. Наистина е много полезно да знаеш с какво може да се сблъскаш особено в началото. Пробле ми с документи, работа и др..Но като му доиде времето предполагам ще се допитам до вас. Да отселееш тук не е лесно особено ако имаш и деца. А ако трябва сам да отгледаш дете. На държава та ни просто не и пука. Освен ако си циганин . С две думи циганска държава. А после народа изнервен ? Знаели някои дали утре ал Италия ше лети?    bouquet

# 231
дами, в спора се ражда истината  Laughing
разли4ните гледни то4ки са много хубаво неЩо.

моето положение тук е
имаме собствена къЩа, както и две 4исто нови  коли ( моята е на свекър ми, ама никой не го пита Wink). наеми и тн не плаЩаме. в това виждам най голямото предимство на битието ни тук
не ми липсват технологии, телевизии, достъп до пътувания и тн. в рамките на правенето на сметка, разбира се.  Naughty
не ни се налага да ходим пеШа или с рейса, от пестене на бензин, тоест, това е гарантирано.
но не сме се отпуснали да отидем на басейна без да сметнем дали ако останем 1 4ас, има смисъл да дадем 16 евро. излизаме 1, 2 пъти седми4но, оставяме по ресторанти не много пари ( не пием алкохол)правя сметка какво и от къде купувам ( храна), никога не съм имала толкова дрехи ( в БГ рядко си намирах за моя размер).
позволяваме си толкова,  и то при положение, както знаете, 4е в момента не работя.
 Имам достъп до безплатно здравеопазване и при това не се осигурявам в смисъла на БГ. съЩо така мога да помагам на майка си в България със скромни суми и при нужда (засега, после като по4на да работя Ще станат редовни и по'големи)
от тук нататък има доста Но .. как Ще се справим с едно дете, ако сме трима парите просто няма да стигнат, а във Форли има 550 деца в момента, за които са извън ясли. Ако работя и детето не е на ясла, трябва да плаЩаме минимум по 8 евро на 4ас, което са доста пари на месец.
другото, което ме тревожи са убийствените цени на услугите.
за да ми по4истят лаптопа в момента ми искат 100 евро ( без цената на новата клавиатура).
това е храната ни за 1 седмица, просто заЩото някой Ще отвори и по4исти вътре. което пък ме мотивира да нау4авам как да правя неЩа сама, особено в тази област. просто ако оЩе някой ми каже, 4е трябва да му дам 100 евро Ще се гръмна.
фризор, фитнес, масажи, козметици, зъболекар, и тн засега не мога да си позволя така, както в БГ. Признавам си без бой, 4е тук ми се струва много скъпо.
картата за плуване е 50 евро за 8 посеЩения.  Sad
друго са високикте цени на неЩата за дома , новата ни маси4ка Ще стигне 300 евро.
егаси маси4ката. затова разбирам заЩо хората пазаруват от Икеа и толкова се прехласват.

свекър ми и свекърва ми полу4ават към 1000 евро пенсия и спестяват на месец около 600 от всяка. да са ми живи и здрави  Peace

# 232
Хули и тук на никой не му пука ,че имаш деца. Rolling Eyes

80 процента от заплата се плащат първите 5 месеца,след раждане на детето, още 5 след това по 30 процента ( и обикновено майките се  връщат на работа, защото парите не стигат).
Като разказвам на мои познати,колко дълго е майчинството в Бг ,направо не вярват на ушите си. Shocked
Тук  няма детски кухни, цените в детските ясли и градини не са никак ниски!
Майките с малки деца изобщо не са добре приети,ако трябва да си търсят работа. Peace
Няма детски,асенио фамилиаре вземат хората с ниски доходи.С 2 средни заплати ,нямаш право да ги получаваш .
Да не говорим за училищата и универистетите! Crazy
 Само учебниците в гимназията са около 400 еуро на година,близо толкова струва общо и записването и картата за градския транспорт!
 Лесен живот няма никъде!

Доколкото знам стачката е отложена,така че би трябвало да летят!  Peace

# 233
на всякъде по света има и бедност и богатсво.....няма страни без тези две екстри,въпроса е къде пове4е,къде по_малко.
Моите детски години в БГ минаха в бедност.С особенно "Умиление" си спомням Жам Виденовата зима през която аз дъ6теря на полковник от българската армия и детска у4ителка трябва6е да ве4ерям с  4ай с бисквити....дори и попара не може6е да си направи 4овек 6тото и хляб няма6е.А ба6та ми всяка сутрин става6е в 3.00 4аса за да се реди на опа6ка за да се вреди за кисело мляко закупено 4рез купони  #2gunfire
После с годините не6тата се наместиха и студентските години ги изкарах блаженно,всеки ден си копувах парцалки,ходех по бар4ета,дискотеки,морета,хижи, а яденето на ресторант ми бе6е 4ак втръснало.
За съжаление оба4е в БГ все о6те има семейства на двама работе6ти в които се ве4еря с 4ай и хляб  Tired

В Италия бедност съм виждала само отсрани,тоест не познавам ли4но бедни хора,но съм виждала кло6ари по гарите,ама то такива има и в Германия,Франция,Испания....по цял свят тоест.За мен бедност е като няма6 за ядене,за други бедност е като не може6 да си позволи6 да иде6 на по4ивка.....така 4е относителна работа.
Мога само да съм благодарна 4е живота ми в Италия в момента е спокоен,имам си вси4ко от което имам нужда и ве4ер си лягам спокойна без да мисля колко ток 6те платим тоя месец (6тото едно време и това съм преживяла....като се зададе6е някоя сметка и настава6е траур в семейството).
Доволна съм 4е и родителите ми са добре,все о6те ходят по заведения,по4ивки,хапват по ресторанти и не се налага да им пра6там помо6т от тук.
Та така,благодаря на Бог за това кото имаме в момента и дано винаги да е така, 4е като се сетя само преди 10 години какво бе6е....наструхва ми косата
  Shocked

# 234
  • в едно миланско село
За съжаление много малко хора си дават сметка, че четейки избирателно нашите постинги , не им става ясно как стоят нещата в чужбина. Вместо това все се повтаря разсъждението за стандарта тук, "високите заплати",хубавия живот.

Thinking Моите лични наблюдения са други:
Имам леля на мъжа ми,която е на 82 години с 500 еуро пенсия и живее под наем. Crazy
Племенница,която е лауреата от 5 години и не намира никаква работа,освен като чистачка или операиа... Crossing Arms
Караме 7 годишна кола,която е на близо 80 000 км.
На старо са купени колите и на половината ми познати италианци. Peace
А да не говорим,че апартамента ,който купуваме ще го изплащаме до след пенсия...

Имам доста познати български семейства,които живеят добре,не са бизнесмени,но работят и дори и не се замислят да заминават в чужбина по друг повод,освен на почивка! Peace

Явно Влади има познати само в блестящо финансово състояние. Rolling Eyes

Може да не съм виждала бездомни кучета,но съм виждала бездомни хора,които спят по гарите на големите градове!
Този път и аз като Милена ще кажа да не слагаме розови очила и за положението тук.Да бъдем реалисти!

И да не забравяме нещо много важно- положението,в което живеем ние е много по-различно от това,в,което би се намерил всеки новодошъл нелегален тук.
  Разликата е от небето до земята!
Защото зад нас са мъжете ни,с техния опит и обществено положение!  Peace
Друго е да си никой в чужда страна!Изпитвала съм на гърба си този вариант и знам какво е! Peace

Като всяка страна и тук си има плюсове и  минуси,да не говорим,че Италия е на опашката на страните от ЕС по стандарт на живот.
Познавам и много от нелегалните българи,някой са живели и под мостове или спали в колите...доста са и завърналите се в Бг. Peace
Едва ли да береш домати ,да те третират като в концентрационен лагер е по-добре от това да живееш и работиш в Бг. Peace

здрасти на вси4ки и от мен...успявам да ви попро4итам, ама за писане и дума да не става (освен в обедната по4ивка) и се надявам да продължава така. Да не се обидите, де, просто ако нямам време от много работа, зна4и неЩата вървят добре Wink.
Ама по темата дето сте я захванали и аз като влади (пуст водолейски език) не мога да не се вклЮ4а.
Зна4и, като оставим настрана факта, 4е след толкова години въобЩе просто не се виждам (и не искам дори) в България, не мога да разбера къде са тия възможности за реализация Там.
С изклЮ4ение на приятелите ми, които са изпрали бивШи номенклатурни (и други Sick) пари, използвали икономи4ески и обЩествени облаги от конЮнктурата на първите 10 години след 10 ноември ( и вси4ки знаят за какво говоря, нали?), ми аз други хора, които толкова да са преуспели не познавам. Хора, които вземат добри за България пари, да, ама и на тях все не им стигат, без да са потънали в разкоШ и без разни тинтири минтири лиготии.
Купуването на жилиЩе си е жив лукс, има сума ти народ, който живее в жилиЩето на родителите си... цените на храните, лекарствата, тока и пр. на мен ми се струват абсолЮтна гавра в сравнение със заплатите и стандарта (за пенсиите да не говорим).
Освен това, в едно младо семейство, даже и двамата да са с добре платена работа, 90% трябва да си помагат на родителите... и пак се стига до факта, 4е изкарват месеца, ама пари спестени нъц.

Не знам за какъв растеж на какво в Бг се говори #Crazy
4е тя тая държава производство ве4е на какво има? Аз имам 4увството, 4е са вси4ки търговци там...внос_износ и такива историйки...за какъв растеж става дума... 4е то даже земеделието отива по дяволите, за какво говорим?

Аз сигурно съм със съвсем 4ерни о4ила, но за мен там по_скоро за фалит може да говори...

Що се отнася до условията на нелегалните българи, първо, не вси4ки работят на такива условия като в статията  на Панорама. Второ, ами Щом има хора, които предпо4итат да берат домати цяло лято, или да гледат стари хора, или каквото и да било, вместо да се "реализират" в България...ами има ли смисъл да коментираме... на мен това ми мяза на от4аяние. И е много показателно (гадни4ко, но ясно).

За стандарта на Италия съм съгласна... и все пак, по_спокойно и по_уредено е от България.
И да не забравяме, 4е това е страната, в която се гордеят 4е не си плаЩат данъците и търсят всяка възможност да не го правят, в която се работи на 4ерно, в която разни "нуллатененти" карат коли, струваЩи колкото вилите, в които живеят... Истат изкарва данните от данъ4ните декларации... за мен те са нереални и ниЩо (по4ти) неозна4аваЩи.

пс. Що се отнася до хората, които ни 4етат и си мислят 4е тук ги 4акат... ами не може да им се помогне... Мисля, 4е годините, в които вси4ки смятахме, 4е на запад е вси4ко роза е фиори, са дале4но минало. Който не го е разбрал и би могъл да вземе реШение, заради това което 4ете в някакъв си форум... еми на такива аз ли4но не мога да им бера грижа.

# 235
Хай от мен!

Пак сте хванали сериозни теми!!!Мисля,че италианската реалта не е чак толкова лоша ....хм....плюсове и минуси,както навсякъде...не може да ме убеди никой,че в САЩ или някъде другаде е по-добре....поне се радвам,че сърцето ми не ме издуха в Нова Дзеланда,че тогава не знам  Rolling Eyes ...тук поне съм на 2 часа от Бг  Peace

Аз тия дни съм супер разсеяна и пропускам доста неща да напиша!!!

Гери и Сонита, мерси за телефоните....чакайте да се реша да се занимавам с книжката,че нещо ...хм...абе май ще си чакам да влезем в ЕУ с тайната надежда поне таз заверка да отпадне  Praynig

Влади,ти питаше май за пермесото за майка с омъжена дъщеря тук...аз съм засичала такъв случай в куестурата,но си питай какво точно трябва!
Сонита и Хили,чухте  ли,че трябва да проверите дали полета ви е ок,тъй като пилоти и некви други ще си стачкуват  #2gunfire ,ама защо тия техници не стачкуват никога ...егатимусиииииии  #Cussing out

Ох,щях да пиша и друго нещо забравено,но не се сещам сега  newsm78

Лек ден засега   bouquet

ПП1 Апропозито за плюсове и минуси...ако баща ми беше живял  тук,а не в Бг нямаше да му се 'поддиграват' с пенсия,с която свързва 2 края  #Crazy  ,макар че той е доста по-добре,че взима почти завидна сума,макар че здравето си сега не може да го поддържа с таз пенсия  #Crazy ..........уффф ядосахте се!!!
 ПП2 Благодаря на всички ви за мненията за застраховката   bouquet

# 236
Мога да говоря само за живота в Бг. От личен опит знам как с 300лв. заплата и сметки за 150 и голяма дъшеря на 18 г. се отцелява ,защото това не е живот. И пак с помощ на родите ли. А скъпата ни държава дори и детцки не ми даде. Все пак това е един курс за отцеляване. А да не забравя ме че София не е Бг. А за Италия ако отида то все пак е при аморето, то и сега тук в Бг. може да се каже че ни гледа, не помага.Паживиом увидим, винаги има път на зад.  Но това е друга тема, мисля че Лени беше писала за това.  newsm78

# 237
  • България-Швейцария
за да ми по4истят лаптопа в момента ми искат 100 евро ( без цената на новата клавиатура).
Shocked Хардуерист да си в тая държава значи.
То ясно, че за лаптопите по-скъпо всичко, но тая цена направо ме уби.
Не ми казвай цената на новата клавиатура, мога да предположа каква е Stop
Иначе с разлятото кафе си извадила късмет, че е пострадала само тя, отдолу под нея са всички останали машинарии и платки.
Аз редовно си го правех тоя номер, само че с кока кола Crazy и на обикновена клавиатура, лошото че винаги с тази, която ми е най-удобна за работа Twisted Evil. Но точно срещу 8 лв. ми я спасява 3-4 пъти едно момче и ми се чуди на акъла защо не си купя нова, като и те струват по толкова - обаче всеки луд с номера си, не са ми удобни и това е. Ръцете са ми по-ценни в случая. Peace

# 238
ооо, Шарън, не си писала напоследък, а компанията ти ми е много приятна  Heart Eyes
да, мила. 100 кинта. даже ме питаха дали кафето е със захар.
като Ще взема една отвертка и Ще се нау4а.

ина4е, като 4ета наистина...
вижте, много зависи заЩо един 4овек реШава да замине за 4ужбина.
и затова говоря само от първо лице.
 в момента и брат ми, и съпругата му имат страхотни работи.
около мен по скоро те НЕ са изклу4ение.
но пък нямам мисленето, 4е за вси4ки трябва да има сега, веднага и много. тия времена умряха.
доходът им  надвиШава моя и дамиановия взети заедно, полу4ават 4 цифрени заплати.
изплаЩат апартамент, имат нова кола...
и това е с образование ( той химик, тя икономист) и амбиция.
брат ми беШе 2 години без работа, беШе много от4аян, 4е няма да намери, 4е никой не го признава, но .. намери. без връзки, без протекции. само аз знам и как сме го успокоявали, окуражавали.. и какво ли не.
сигурно са единици, но пак казвам , 4е от моята кула се виждат ве4е доста такива.
но знам едно , 4е 4овек който знае какво иска и го преследва, го полу4ава.
и в софия, и в милано и навсякъде.
а тези, които търсят при4инността извън себе си... не са прокопсали.
ве4ните мрънкания как държавата това, онова.. ве4ните претенции как някой дължи неЩо на някого...

да не мислите, 4е не ми е мъ4но, като гледам Мирелла в какви условия  е, как се грижат...и татко бог да го прости в каква болни4на стая беШе , с олуЩената стена над главата му, никога няма да го забравя това, и как му носех мои ръкави плетени да си ги слага , 4е в стаята по4ти парно нямаШе. и вонята на дезинфектанти. във Военна болница. с връзки.
мъ4но ми е, и оЩе как.
и как накрая сестра идваШе вкъЩи и милата носеШе от болницата неЩа за него с риск да я хванат.  от 4овеЩина.

много гледни то4ки има и много истини.
но за мен избор няма.
тук съм и трябва тук да се справя.

# 239
Гери,от всичките ми познати с новите коли за които ти казах,само едни са богато семейство с големи възможности,всички други са нормални хорица ,които или работят във фабрики,или са артиджани(занаятчии)като Фло,или са прости импиегати в някой друг промишлен офис.
Само че освен колите ,които карат и които наистина обикновенния българин гледа само на каталог и мечтае,същите си ходят всяко лято я на Маьорка ,я в Куба,я в Бразилия...Сейшел...Гърция,Турция,Канарите....А моите близки последно са ходили на море през осемдестетте...,въпреки че живеят на 100 км от Варна.
Всичките ми познати имат компютри,в момента почти се изчерпва редицата на онези които все още не са си купили и преносим комп...всички са с АДСЛ,имат скенер,принтер и какви ли не други щуротии....докато братовчед ми точно преди седмица успя горкото да си прекара интернет.А живее в семейство на уважаван в средата си художник и училищен психолог....еххх...
И аз като Лени се издържам в момента от средства на съпруга си(което надявам се няма да е така завинаги),разполагаме с толкова много дрехи,козметика и други,че мога смело да заявя че дори  в мечтите си не съм си мислела че ще притежавам един ден.Помагам финансово на семейството си редовно!(За което съм страшно благодарна за това че съм в Италия и женена за италианец а не в Бангладеш-омъжена за добър ,но беден бангладешец по любов.Малко си падам материално момиче i az kato Madonna.)
В България съм живяла и много добре(естественно никога не съм си позволявала това което си позволявам сега като проста казалинга с мъж антениста в ИТ,въпреки че имаше момент в който минавахме и за богати в БГ-то),но съм живяла и без тези 50 стотинки в джоба си за които спомена Лени.
Мисля че единственното нещо което прави положението в Италия тежко е иньоранцата на хората,не всички са образовани и затова има и толкова расизъм (това го казвам и във връзка с намирането на работатата,което е нещо кофти,наистина).Това е ,простотията на хората тук,това вкисва нещата.Образованието в БГ е на много по-високо ниво и процента на образованите хора е много по голям,отколкото тук.
Вярно е това че Италианците излизат по заведения само петък събота и неделя,ама и това което изяждат и изпиват са сериозни суми,не като кафето с познат в БГ-то.
И аз кайто Феям мисля че за да се стигне до там,българи да сменят бельо на италиански старци ,има дълбока основателна причина.Няма толкоз' прости хора,които да дойдат да се трепят тук и да се оставят да ги унижават щото живота в БГ е супер,парите им също,ама от толкова търсене на авантюри са се набутали между шамарите,ей така за кеф...
В Калабрия,в онова затънтено селце се запознах с една българка и една рускиня,които гледат старци.И двете казват че го правят,защото в България тези пари не ги вземат.
Българката горе-долу беше добре,но рускинята не можеше да мръдне от къщата на дядото защото не я пускаха роднините му.И аз я питам,ама защо не се махнеш от там,защо ги търпиш тези да те командват така,тя казва 800 евро са си това,аз там от където идвам никога не съм ги виждала тези пари накуп.
Така че не е толкова интересно как се оставят хората да ги поробват разни уроди-когато живееш мизерно на всичко си готов.Особенно ако имаш и деца.
Имала съм моменти в които като работех в БГ( и вземах 200 лв заплата!),да се питам кое по напред да платя,както и да остана дори без стотинки за цигари.Тогава, когато някой изпадне в подобен момент разбира колко ни е зле положението там...
За просяците-винаги е имало такива и винаги ще има.Възможно е да са стигнали до там и от алкохолизъм и от това че е по лесно да кибичиш на цимента в очакване на монетата ,отколкото да отидеш да бачкаш на някой строеж или да разчистваш пазара(това което в момента правят екстракомунитарите тук,докато италианеца се валя в калта и проси).Не е въпрос единственно до бедност.

Общи условия

Активация на акаунт