Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 66

• 41 977
  • 777
  •   1
Отговори
# 645
Мaритa, aз мисля че е щото сa горещи. Еднa женa пред кaбинетa нa джи пито ми обяснявaше, че пък никогa не трябвaлп, зaщото минерaлнaтa водa рaздвижвaлa кръвтa и тaю нещо си и можелa дa провокирa обрaзувaнето нa рaкови клетки. Мaлко ме съмнявa, aмa aз кaто цяло съм си мaлко скептичнa към всичко което в хрaнa и околнa средa, че е провокaтор. Aко е тaкa кaк децa имaт рaк? Мисля че е ген, оргaнизъм, съдбa..знaм ли не съм толко компетентнa. Тaкa че aко питaш мен топкaй се, мa не стой много с гърдите и ръкaтa..дa не се подуе.. И aз мисля дa ходя нa спa aмa нямa дa влизaм в сaунa, сaмо пaрнa бaня и то зa мaлко, инaче могa дa стоя в нея по 30 мин.. Simple Smile

# 646
Тони, и мен ме съмнява това с раздвижването на кръвта. Спортът, разходките и домакинската работа също раздвижват кръвта. Значи ли, че и те са противопоказни? По тази логика онкоболните трябва само да седят и да лежат. Дали минералната вода е вредна или не, не знам, но дори да е вредна, със сигурност причината е друга. Едно по- предпазливо топване за кратко и без да се топят гърдите и ръката, едва ли ще е чак толкова вредно. Пък и доколкото разбрах, Марита вече не е на активна терапия, би трябвало и това да има значение.
      Да се похваля, че от две седмици се опитвам да спортувам. Тъй като съм гранд тулуп 😁, а и не бива да се натоварвам много (по указания на лекарите), се раздвижвам малко по малко с кардио и пилатес за начинаещи. Ползвам сайта Фитнес блендер, който много харесвам, защото тренировките са много разнообразни - има всякакви, с различно времетраене, от различен тип (вкл. силови), за различните части на тялото и с различно ниво на сложност. Чувствам се много по- добре, откакто започнах да правя упражненията и се надявам да ми помогнат да сваля някой и друг килограм, тъй като възможностите за това са сравнително малко при мен. С моята терапия не мога много да ограничавам храненето (дори напротив, налага се да пия добавки) и да се разхождам продължително навън, заради слънцето. Затова се мъча да нагодя някакъв колкото може  по- здравословен хранителен режим и движение в домашни условия.

# 647
  • София /Абсурдистан
На мен лекарите ми казаха, че минерален басейн не може. Може обикновен, ама водата там е студена за мен. Не съм на активна терапия и аз.

# 648
Здравейте!
При мен диагнозата все още не е уточнена, чакам резулатите. Но според това, което се вижда на образните изследвания, докторите говорят за предоперативна терапия. Бих помолила да се включат момичета, преминали през нея( някои от вас вече споделиха своя опит). Притеснявам се, дали (често) се случва тя да не подейства...

Допълнително, ако има сред вас вече оперирали се при доц. Маслянков от Александровска, моля да споделят своя опит и впечатления как е преминала операцията и пр.

Ужасно е това лутане да откриеш своя лекар. Циркулират доста имена на големи специалисти, пък току прочета назад из старите теми, че някой от тях не е направил нещата както трябва..

# 649
  • Русе
Виж какво Форест, според мен се насочвай към Онкологията, там всички са добри хирурзи, все пак само с раци се занимават,докато в другите болници почти всички са общи хирурзи а според мен има значение.

# 650
  • София /Абсурдистан
При мен предоперативната изчисти всичко и не се наложи следоперативна терапия.
А може и да не подейства, случва се и това. Но в повечето случаи действа.
Оперирай се в Онкологията,или в болница Надежда, или София мед,  или в друга специализирана клиника, където си е онкохирургия, а не обща.

# 651
Само са вметна, че доц. Маслянков е онкохирург със специализация в областта на рака на гърдата и рака на дебелото черво. Започнал е кариерата си в онкологията във В.Търново и после се е преместил в Александровска, където се е хабилитирал. Популярен е сред търновсите пациентки, тъй като прави прегледи и във В.Търново.  Познавам жени, оперирани от него и отзивите са добри. Сред хората, които знам, че са му били пациенти, са бившата шефка на търновската онкология, която ми е приятелка и неин близък роднина, когото Маслянков е оперирал преди години от рак на дебелото черво. От нея знам, че операцията е била  на проблемно място, но той е успял да я направи по възможно най- щадящия метод и технически много добре и човекът се е възстановил напълно. С бившата шефка на търновската онкология сме много близки и навремето тя първа установи, че нещо не е наред при мен. Тогава тя лично ме заведе при Маслянков с оглед той да ме оперира (тогава още не знаех, че операцията няма да е препоръчителна за мен). Много добри думи каза за него и аз вярвам на нейното мнение, защото е лекар - онколог. Освен това Маслянков е много  човечен, мил и отзивчив към пациентите. Доста помага в организацията на другите аспекти в лечението - скенер, вреждане за предоперативна ХТ, на която той много държи. За ХТ обикновено препоръчва болница Надежда и помага за връзка с д- р Вълев, който от своя страна почти никога не връща пациенти, пратени от Маслянков. За последното мога да разказвам от първа ръка, както се казва. Това мога да ти кажа, Форест. Дано съм била полезна.

# 652
Аз да ви кажа мили момичета смятам да поема рискът и да ида утре с един доста згоден мъжец на СПА да ме поглези. Ееебах го и във вторият живот, ако не му се насладя😋🤭😅
На мен ръката няма да ми се подуе. Имам само 4 вадрни лимфни и до сега съм нямала проблеми. Относно раздвижването на кръвта мнението ми е същото като за СПА-то😁 Аз се спуках от спорт и се чувствам просто невероятно! Не взимам никакви антидепресанти от мнооого отдавна и така....абе любов му е цаката. Скъсах с гаджето и....а дано скоро се похваля с ново гадже, ама честно казано яко си се кефя на ухажването🤭😋
Душициии, пожелавам ви само хубави новини и леки манипулации! Аз май пак ще корегирам. Нямам грам мазнина над импланта и се вижда брутално. Ще лягам май пак под ножа да го вкарат подмускулно.

# 653
  • София
Тези теории за забранени минерални басейни само при нас битуват, пък дори и в БГ един онколог се учуди защо да не влизам в такъв басейн, не виждал проблем, каза само да не е много горещ.
Марита, ти си много луда, но браво за което! Аз не знам дали бих си причинила това...но щом си ентусиаст.
Аз пък днес влизам в Надежда и ако изследванията са Ок, утре ще ми сменят експандерите с постоянните импланти - стискайте палци!

# 654
  • Plovdiv, Bulgaria
Успех Olive! Марита, зарадвах се като видях твоя неповторим стил тук отново!
Хули успех и на теб, а на всички нови попълнения- горе главите и напред! Нушка, харесва ми, че имаш много искрени и полезни постове.
Аз преди 2 седмици успях да се свържа по телефона с д-р Ганчева от Сити /която се оказа лекуващия ми лекар от 1 година, макар и да не съм я срещала хаха/ и й поставих остро въпроса, че трябва да изберем по-малкото зло- хормонотерапията или остеопорозата /Тя се стресна като й казах, че е стойностите на DEXA са  -4 и веднага ми каза да започвам Пролия/.
Обеща да се запознае с моята 10-годишна диагноза и рецидив,  ме представи на комисия и да ми звънне. Но не.
Днес отново ще я търся.
Само да споделя, но това е мое лично решение- след общо около 9 години/ с пауза около химиите/ / Золадекс и хормонотерапия, прекъснах Золадекса и Екземестана от 3 седмици, докато се консултирам с Дудов или пък Ганчева.  Не вярвам да е нещо много сериозно това .  Ще изчакам мнението на лекарите.
Хубава седмица на всички от мен!

# 655
Олив, знам че при вас ги слагат подмускулно, но да си кажа пак: слагай ги подмускулно! Успех!

Шуши, мерси🤗😘 Аз реших да ви посписвам от глупостите си, за да повдигам духът. Бях поизчезнала, защото ми се струваше неуместно да пиша за нещата, които ме вълнуват в момента на сред момичета дето се въртят на "грила" в момента, но пък от друга страна си спомних, че мен лично много ме обнадеждаваше като четях миналите успешно през това и станали пак нормални. Та....ще пиша.

Само ще помоля, ако някой от вас има против оптимистичните ми простотии просто да ми каже, за да спра. Знам през какво минавате🤗

Да ви се похваля? Идва ми вече леко-полеко сама да си посегна🤭

По-късно ще си снимам циците да ви покажа защо искам пак да ги оперирам. Ще видим....надявам се да стане само с инжектиране на мазнина локално там. Някой има ли идея дали ще я "изгоря" и нея, след като е между кожа и изкуствена материя? До колкото от фитнеса знам самият мускул гори мазнина, а тази изкуствено сложената няма да има допир с мускула, а само с кожата.... 🤔

# 656
  • София
Шушито, -4 е много, знам, че  Пролия се слага при -2,5, аз даже слагах преди време и на -2. Даже сега на -2,2 пак ще слагам, за 3 години съм загубила 12% от плътността.

Марита, супер си, браво!
Подмускулно ще слагам, да, те и експандерите са така. Не знам за мазнината обаче, чела съм, че се резорбира, поне част от нея, най-добре лекарите да кажат.

# 657
Мерси Оливче, това, което казваш ме обезспокои. Щом ти слагат експандерите подмускулно сигурно и там трябва да се разтяга. Моите сигурно няма да може да ги наврат там. Ок де...те други ще ми поръчат, но едва ли ще имам чашка Д? Искам си чашката Д! Вчера ходих да си купувам бански за СПА- то днес и умрях от кеф, че едва си намерих. Репликата "долнище S или най-много М, горнище XL или Д яко ме изкефи като реализирах какво се случва😅

# 658
Момичета, привет! Flowers Four Leaf Clover
Отново ударих на дърво и имам нужда от помощ.
Току говорих с ТЕЛК в онкото по телефона и ме втресе. Тимчева препоръчва първите три месеца да съм в болничен за дари високата токсичност, и заради ковид и децата. В страницата на онкото пише, че имам право на 2х180 дни болничен. Аз до сега съм използвала 180. Юли ми дадоха 91% ТЕЛК, и тогава доктора ме предупреди че повече болничен не могат да издават, ако взема телка. Днес звъня и обяснявам че има рецидив. Той ми казва, че трябва да занеса в картотеката нови медицински документи, някакво решение на ЛКК( това няма идея от къде), заявление за влошено състояние, и да чакам-да ми увеличили процента. Аз обясних, че процента не ми е зор, а болничните, и той каза-ми ние не можем.
Някой от вас попадал ли е в тоя параграф 22? Как хем имам, хем нямам право, и как се очаква да процедирам?
Извинявайте че ви занимавам с моите глупости, но ме втресе. Честно, оставам с впечатлението, че системата е така устроена, че колкото по-зле си, толкова повече тя абдикира, или усложнява административно ползването на права. Наясно съм, че това е превенция против злоупотреби, обаче...
Аз още и пенсия не получавам. Въобще, какво се прави в тая патова ситуация?!?
Дано при вас денят е спокоен и красив! Flowers Tulip
Благодаря ви предварително! Two Hearts

# 659
  • Plovdiv, Bulgaria
Шушито, -4 е много, знам, че  Пролия се слага при -2,5, аз даже слагах преди време и на -2. Даже сега на -2,2 пак ще слагам, за 3 години съм загубила 12% от плътността.
Олив, не знаех, че си била на Пролия, а аз толкова се "дърпам" от нея. Как я понесе, имаш ли странични ефекти,  а и ефективна ли е? Много жени в една група споделиха, че почти няма резултат и подобряване.
Надкин, една консултация в НОИ, мисля, че е добре. Когато получих рецидива, ползвах болнични 6 месеца, поради влошаване, но и пенсия ми изплащаха.  Едва след приключването на болничните подадох отново ТЕЛК.

Общи условия

Активация на акаунт