Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 376
  • 770
  •   1
Отговори
# 120
Аз, за разлика от Уини, имам две деца (на 10 и на 6) и 20 години стаж в училище и ще кажа, че е права - децата разбират и спазват, когато се изисква от тях и от родител, и от училище. Същото е и с униформите. По нашия край са задължителни от години и не съм чула родител да се оплаква или да е против униформите. Вече в кое училище се правят на тарикати и не носят или ходят разпасани си зависи от ръководството на училището. Дори циганчетата ходят в кварталното училище с униформа!
Същото е ис маските или шлемовете - ако се въведе като задължително изискване ще си ги носят. Поне до 7-и клас няма да има проблеми. Даже малките по-лесно и бързо свикват с реда. Ако родителите започнат да мърморят у дома пред детето за смисъл, задушаване и т.н няма да ги носят. Щерката е далеч по-стриктна от мен в носенето на маска и без да ходи на училище, а е на 10 и е със СОП, т.е не е и най-разбиращото и съгласяваща се дете на света.
Не подценявайте децата. Точно до пети -шести клас няма да има проблем с дисциплината и носенето на маски. По-нагоре може.
Андариел, това, че няма кой да гледа децата е предпоставка родител да остане без работа. А ако е самотен родител? С това дистанционно обучение родителите на деца до 12 години как да работят и да са до ученика? Дори и хоум офис не е така ефективен, ако е заради ДО. Ако ще пазим бабите то тогава пак няма да разчитаме на тях, а и не всяка баба е компютърно и интернет грамотна да помага на детето.
Някой някъде писа децата да стояли на село на чист въздух и да учели ДО. Ами тези дето нямат село? ДО ще засили неравенствата между децата и ще лиши от достъп до образование много деца и това е факт. Ама прост народ и слаба държава по-лесно се краде.

# 121
  • София
разбирам, затова човек трябва да прави избори. Ако се окаже, че ЛПС за всички в клас е начин децата да са на училище, а родителите на работа, то колкото и да им е некомфортно и пищящо и мрънкащо на родителите, със сигурност ще приемат сделката, защото тя ще е в тяхна изгода и ще видиш как ще натиснат децата, че и себе си. Просто в момента повечето хора си мислят, че като е лято, есента никога няма да дойде. Мрънкат като малки деца.  Обаче всичко това ще стане по метода на опита и грешката. И в момента повечето не искат и не носят ЛПС и на работа, което е всъщност първоизточникът на историята с училището. Ако се въведат ЛПС безпокмпромисно навсякъде, това означава, че и възрастните ще трябва да носят на работа, а те не искат, все им пречи и ги задушава.

# 122
  • Варна
Колко са възрастните, които работят с по 25 колеги в малка стая? Аз нося маска, когато контактувам с хора. Когато няма хора при мен (сама съм в стаята) не я нося. Детето ми ще трябва да я носи минимум 9 часа на ден непрестанно. Ми... има разлика. Много ясно, че ако ни натиснат да си пуснем децата на училище в пълен състав ще я носи! Но сериозно ли това е всичко, което могат да измислят??? Майната и на дистанцията значи! Ми не, не е това най-добрият вариант!

# 123
  • София
Всъщност точно тогава си в голям риск, защото твоите колеги, с които сте по 9 часа заедно - консултирате се за някакви неща, пиете кафе, говорите си, ползвате общи химикалки, хартия, пипате дръжките на вратите и т.н., и тогава си обменяте в близък контакт доста слюнка и издишан въздух. А ако ползвате и общ служебен телефон и си го предавате една на друга - все едно сте се прегръщате и целували. Контактите на работа без ЛПС са като в семейството - най-сериозният установен рисков фактор към момента. Няма как да спазваш дистанция в офиса, защото не седиш на бюрото си изолирана по 7 часа на ден, а винаги текат някакви контакти. Дори две колежки да сте в стаята, като дойдат още 4 колежки на ден да влязат по 4-5 пъти за някакви неща, вие да отидете при тях за някакви неща - ето ти обмяна. А още е лято и прозорците могат да са отворени. Зимата ще се затвори, че и климатиците ще се пуснат. Тогава единственото спасение ще са ЛПС, колкото и да охкат и пъшкат всички.

# 124
Тези, които нямат село, ще стоят в града и ще излизат навън в свободното си време.
За мен е малоумно детето ми да прекарва час и 30 мин в път, за да отиде да се социализира за 3-4 учебни часа по 30мин. Ще му намеря друга социализация.
Тъй като малките няма кой да ги гледа, може да се помислят за варианти за тях.

# 125
Да се решава по места тогава Какво ме интересува градският транспорт в София, след като в нашия град по-голямата част си ходят пеш до училище или ги карат с кола. В нашето например, от 1200 ученици, няма ни един да ползва градски транспорт. Така или иначе в района на училището такъв липсва.
Много креативно мислене, супер.  Мен какво ме интересува, че НЯМАТЕ градски транспорт.  Тук говорим по принцип

Ами не може да се решава по принцип в тази обстановка. Градовете са различни като големина, гъстота, брой случаи. Училищата са различни. В нашето са само първа смяна, което означава, че могат да организират двусменен режим и да разделят класовете на две. В други училища това е невъзможно. Защо някой трябва да решава централно за всички училища в цялата страна.
Ами професионалните гимназии, които имат практически занятия как ще ги карат, дистанционно ли?
Точно трябва всяка община, училище да излезе със свой план за действие.
Нашето училище си имаше готова платформа за ДО, която си ползват вече от 10 години и всички ученици и учители си бяха запознати с нея. Не са ползвали Тиймс и работата си вървеше относително добре. Едно е обаче ДО, съвсем друго присъственото. Имам приятелки учителки, нито една от тях не иска ДО, защото смятат, че по този начин не могат да работят качествено с децата и последните неминуемо натрупват пропуски. Едната е начална учителка. Казва, че при нормален час по очите им веднага се вижда кой е разбрал и кой гледа с недоумение. Съответно може да повтори, да дообясни. Да се разхожда между чиновете, да наблюдава кой какво пише и да коригира грешките на момента. Това са все неща, които не могат да бъдат направени докато всички са пред компютрите.
Големият ми син ще е в гимназия. Нови учители, нови съученици. Не може всички да останат един за друг като някакви гласове единствено.

# 126
  • Варна
Две колежки в стая са риск, факт. А 25 деца в стая? Няколко пъти по-голям риск. Ние тук нищим маските, а от МОН дори засега заявяват, че такива няма да има в клас! Еми тогава какъв е смисълът да турна на моето дете? Доколкото четох някъде при контакт между двама души ако единият носи маска рискът за заразяване намаля с 20-30%. Ако контактуват 25 и само единият е с маска... Рискът едва ли се променя съществено, дори и за носещия маската.
И продължавам да мисля, че е по-добре част от часовете и предметите да отпаднат или да са неприсъствени, а само най-важните да са присъствени и да се помисли за физическата дистанция, а не да се наблъскват децата по старому и само на едната маска да разчитат. Моят син би следвало да е на целодневно обучение и тази година (втори клас). Ами примерен вариант от мен - половината клас учат сутринта с едната госпожа, другата половина - следобед с другата госпожа. За да няма мрънкащи и ощетени на следващия ден се разменят. Така хем ще са 12-13 деца вместо 25, хем ще прекарват само половината ден в училището с маските.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 09:50 от Месечинка виторога

# 127

И децата си ли възпитавате така, да не четат. По въпроса за личния опит - мислите ли, че един онколог е некомпетентен в мнението си, ако той самият никога не е имал рак. Аз засега може да нямам свои деца, но наблюдавам хората около себе си и чета науна литература относно детското развитие - за разлика от много майки, които после се чудят защо децата им са станали такива или онакива.
                Съжалявам,но не ви познавам и изказаното от мен мнение е на база вашето изказване.Не знам на каква възраст сте,нямам идея нито какво работите,нито колко четете......за мен сте просто winni - изказала мнение,което наистина ме възмути.В случая ме възмутиха последните ви две мнения,който бяхте цитирали!
                 Ще си позволя да коментирам и последното написано от вас - за четенето - колкото и да не ви харесва само с четене на научна литература не се получава гледането на деца.И -за разликата от многото майки - за да станат "такива или онакива" децата не е защото майките не са чели.Върху възпитанието на децата влияят много фактори и ...... понякога не се получава въпреки старанието или точно поради него.
                 А който ме познава лично много добре знае колко четат моите деца,техните деца ,а и съм научила много други деца да четат.Така,че вие се засягате от моето мнение,но веднага се опитвате да отвърнете и то по-доста безцеремонен начин.
                 Бъдете здрава и по-положителна в отношенията с хората!

# 128
  • European Union
Няма нужда да скачаме на момичето. И ние сме си мислели, че знаем всичко след първото дете, а второто ни разказва играта например. Тя пък си мисли, че знае сега. И 14-годишните си мислят, че знаят всичко, няма да имат тъпия живот на родителите си и ще се крият да правят разни работи без маска.

Аз съм голям привърженик на идеята нещата да се решават според спецификата на всяко училище, но няма никакъв шанс.

# 129
Както се казва, аз ,преди да имам деца,  имах 99 теории какви ще пораснат и как ще ги възпитавам. Сега не ми останала и една теория. Всичко се решава с импровизации ,според ситуацията и детето. Включително искам да подчертая, че на младини много обвинявах свекърва ми че не е научила мъжа ми на това или онова. Вече не мисля така, защото съм от другата страна на барикадата.

Проблемът не е в това дали могат или не могат да бъдат научени децата . Могат. Но в момента ние се учим по принцип, всичко е ново,  за пръв път изпадаме в таква ситуация . Ако детето ,докато се учи да си мие зъбите ,пропусне един два пъти - най -лошото може да е зъб с кариес,ако забрави да си смени чорапите ще миришат , но от това няма да умре никой . Тука обаче нещата са много различни и една грешка може да струва скъпо. Особено понеже учителското съсловие за деца над четвърти клас трудно ще следи нещата да са по конец, ако въобще следи. Откровено казано - не им влиза в работата. Т.е. всичко опира в нашите деца и в техните пропуски. А после тези деца се връщат у дома защото не живеят в буфер. И става една. Все още не можем да бъдем сигурни как ще го изкара детето -МОЖЕ да го изкара леко ,ами родителите , ами сестрите и братята особено по-големите и  накрая ами бабите и дядовците. Няма да комуникира с тях ще кажете - значи на училище с 25 деца ще ходи по коридорите н училището и в тоалетна ще ходи, по седем учителя на ден ще вижда, по автобусите ще пътува , а бабите и дядовците си ще вижда по скайп...
Според мен всичко това е някакъв опит отговорнистите да се изместят на някой друг - мон го измислил  перфектно ( маски дезинфекци),  но детето се е заразило ....от някъде ... Това много ми напомня ситуацията с парашутистите и парашутите .  всеки парашутист сам си сгъва парашута, защоти животът му зависи от това. А тук някой друг ( мон, училището със служителите му учителката и прочие ) отговарят за моето здраве, като с извинение на тях въобщене им пука за мен и семейството ми - здрави ли сме болни ли сме.

# 130
Десет майки ти обясниха, че на практика не е така, както като четеш по книгите, но ти си знаеш твоето. Joy Ако бъдещото ти дете е като теб, ще разбереш, какво ти се говори сега. Joy

Въпросните десет майки може би не искат да се замислят какво те ( или други хора, на които поверяват децата си, баби например)  бъркат във възпитанието.
По тази логика, ако се върнем към темата за пандемията, не трябва да обръщаме внимание на никакви изследвания какви предпазни средства колко предпазват, как се разпространява заразата и колко е опасна болестта, а всеки да изхожда от собствения си ограничен опит - "Аз не съм се заразил и никой мой близък не е, значи опасност няма", "Аз се заразих и го изкарах леко, значи опасност няма." и пр. глупости, без да се замисляме, дали нашият ограничен опит съвпада с масовият случай или е изключение и ако е изключение - каква е причината за това.
И пак повтарям, говоря за деца не на 3, а на 7 години. Но всичките тези извинения са всъщност заради възрастните, които се мислят за безсмъртни. И всъщност вече не се учудвам. Преди няколко дни четох разкази на служители в увеселителни паркове - имаше много повече истории за малоумни родители, които оспорват правилата, с деца, които се съобразяват, отколкото обратното.

# 131

Winni, специално за теб;-)

# 132
  • София
Хората по ГТ, магазините и офисите, които не носят маски, не вярват във вируса и са възприели позицията "те ли на мен ще ми кажат", СА майки и бащи. Каквото е тяхното мислене и действие, такова ще е мисленето и действието и на децата им. Защо да е по-различно? Затова като съм в някаква неформална обстановка като в магазина примерно, ако има възрастни и деца заедно, то има една част от тях, които или всички са без маски, или всички с маски.
Ако може и на още едно нещо да обърна внимание - не е точно за учениците, а за градините, но е показателно. В момента е пределно ясно казано и родителите го знаят, че не трябва да водят децата си на градина, ако детето има някакви симптоми на заболяване, примерно сополи. Не е задължително да е свързано с короната, а едни прости сополи, които могат и да са от настинка. Как му се казва на това детето все пак да се води така на градина и дори на момента да мине през филтъра, а след няколко часа така да му текнат сополите, че да се наложи да се обадят на родителите да си го приберат? Това не е ли безотговорно от страна на родителите? А родители като тези с лопата да ги ринеш, има в изобилие в на ученици. При присъствено обучение децата ще са сополиви и кашлящи редовно, защото никой родител няма да иска детето да е с отсъствие и да пропуска материал заради едни прости сополи и кашлица - те винаги ще са "просто сополи и кашлица", ще отпъждат мисълта, че може и да е корона много старателно.

Тази снимка по-скоро говори лошо за възпитанието, а не за природата на детето.

# 133
  • София
Анадриел, с най-добри чувства, но май ти е време за внуци, да си припомниш какви са децата, когато никой не ги наблюдава Joy

# 134
Скрит текст:

Winni, специално за теб;-)

Покажи ми снимка на майката на това дете, оттам ще стане ясно поведението му. Периодът, през който такива действия са нормални за повечето деца, приключва много по-рано от възрастта на това дете.
Не знам какво си мислите, че доказахте тук майките с неразбиращи деца, но на мен ми затвърдихте мнението, че такива деца така са възпитани, да не разбират, не е от възрастта им. И затова Andariel е права, че няма смисъл. За времето, което тези майки вложиха да ми обясняват как децата не могат това и онова, можеха да поговорят с децата си и на тях да обяснят какво и защо трябва да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт