Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 202
  • 770
  •   1
Отговори
# 450
  • Бургас
Смесеният вариант принципно не е абсурден. Но за да се осъществи трябва много добра организация. Според мен ние нямаме нито времето, нито волята, нито умствения капацитет за да организираме нещо толкова сложно.

# 451
  • София
Умствен капацитет има достатъчно и организацията е лесна, когато има средства, за да се заплати на хора, които да обучават децата дистанционно допълнително.

Ако няма бюджет да се покрие тази допълнителна дейност, единственият друг вариант за ДО е - пуска се една камера да записва присъствения час, но едва ли родителите, които искат ДО, биха били доволни.

# 452
Доколкото виждам, най вече нямаме желанието. Учителите си измиват ръцете с това, че повечето родители искали просто да си пратят децата присъствено и толкова, родителите вярват, че това е нещо адски сложно, което няма как да стане, защото така са казали учителите, и така.

Явно няма да стане да имаме като в другите страни ясна и точна визия какво и как ще се случва, всичко ще бъде в последния момент и набързо. По оправните директори ще сложат по някоя арка за дезинфекция, лелките ще въртят парцала, някои учители ще се оборудват с каски и маски, други ще се подсмиват, защото са безсмъртни.
Ще чакаме да изгърмят едно-две училища с повече заразени деца и хоспитализирани учители и така. Явно всички ще стискаме палци да не е точно нашето училище.

# 453
Доколкото виждам, най вече нямаме желанието. Учителите си измиват ръцете с това, че повечето родители искали просто да си пратят децата присъствено и толкова, родителите вярват, че това е нещо адски сложно, което няма как да стане, защото така са казали учителите, и така.

Явно няма да стане да имаме като в другите страни ясна и точна визия какво и как ще се случва, всичко ще бъде в последния момент и набързо. По оправните директори ще сложат по някоя арка за дезинфекция, лелките ще въртят парцала, някои учители ще се оборудват с каски и маски, други ще се подсмиват, защото са безсмъртни.
Ще чакаме да изгърмят едно-две училища с повече заразени деца и хоспитализирани учители и така. Явно всички ще стискаме палци да не е точно нашето училище.
За съжаление точно това ще чакаме-жертви деца, учители и родители. А от октомври ще се готвим за избори и на политиците абсолютно няма да им пука какво става в училищата.

# 454
  • София
родителите вярват, че това е нещо адски сложно, което няма как да стане, защото така са казали учителите, и така.
Аз например не съм от тези родители. Вярвам, че е непостижимо, защото няма пари просто.

# 455
Я сега защитниците на смесеното обучение да ми обяснят как точно ще се случи за гимназиите, където има доста деца, които пътуват или са на общежитие? Най-вече тези на общежитие ще идват от неделя вечер за понеделник и във вторник ще си тръгнат? Имате ли дори бегла представа за какви разходи иде реч и колко деца просто няма да могат да си го позволят?
Колко от тези деца (гимназисти) ще започнат работа веднага, за да помагат на бюджета?
Колко от тях ще бъдат впрегнати по цял ден на нивата/ фермата?
Колко от вас са виждали момчета след пролетната ваканция с изгорели гърбове не от плаж, а от нивата?
Колко деца пристигат в неделя на общежитие като пребити, защото две дена яко са работили, а не са висели на телефоните и лаптопите нито са се шматкали из селото?
И ако бабите и дядовците, които ги отглеждат не говорят български?
Хайде да излезем от образа си на ССФ и да видим, че в страната има много деца (да, деца под 18 години), чиито отговорности не са само да ходят на училище, а свободното им време не е запълнено от курсове и частни уроци.

# 456
  • Варна
Никъде не съм казала, че вашите деца ходят по изброените места или пък малки деца до 8 клас. Но тези, които ходят, са достатъчно много. Мисля, че вероятността да срещнем вируса на други места, е също толкова голяма, каквато и когато децата са на училище. Затова казах, че тези, които искат децата да започнат нормално, те са си премерили риска, те са повечето. Останалите, които имат възможност да осигурят обучение от дома, да го направят, като изберат друга форма, а не да искат всички да минават на ДО и още по-невъзмоното да е някакъв смесен вариант.

То е хубаво и хората по-често да си използват мозъка в главата, ама за съжаление повечето не го правят. Та в тази връзка и аз ли да спра да мисля? Да си го кажем направо - масово родители искат децата да се върнат в училище, защото нямало кой да ги гледа или защото нямали капацитета да учат с тях. (А като са ги правили тези деца, какво са си представяли?). Половината свят обявява цялата следваща година ДО, само ни си затваряме очите и играем руска рулетка- Калифорния, Чикаго, Мексико, ... - всички са обявили ДО за цялата следваща година.

Много ми е интересно след като учители останат под карантина или не дай си боже се разболеят, кой ще ги замести? Сигурна съм, Лиляна, че тогава друго ще мислиш.

# 457
Пари за какво няма? Вчера в интервюто, което Анди синтезира, Янка Такева каза, че има пари за всичко - за закупуване на техника за учители и деца, които нямат, за обучение на учители, за какво ли не. Изобщо не се е оплаквала от липса на средства, което не позволява ДО.

Мама Ру, вашата работа като част от колектива на едно училище по време на световна пандемия, която се разраства у нас, е да намерите начин да спомогнете за безопасността на поверените ви деца. Аз така го разбирам.
А не да искате от нас отговори и да ни обяснявате какво няма да стане.
 Не знам как го разбирате вие, но предлагам да прекратим поне тази безплодна игра на въпросчета за частни случаи. Стана ни ясна тезата ви и аз лично поне, я приемам за представителна.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 11:42 от Iris04

# 458
Не са частни случаи, а най-разнообразни ситуации.
По време на летните практики, които се провеждат по фирми, в реална среда, учениците бяха настанени по 1 в стая. През учебната година няма как да стане, но определено едва ли ще са пак по четирима. Вероятно ще бъдат по двама - трима.
Провежда се дезинфекция на стаите, а не само на тоалетните както до сега. Персоналът последните години е намален, ето възможност да се назначи еоще един човек.
Относно класните стаи - разполагаме с достатъчно стаи, за да бъдат разделени на групи, така като и сега се прави по някои предмети.
Нормативите и дали ще има нужда от допълнително учители е работа на директора.
На входа на училеще има дежурен служител, който мери температурата.
Родители и ученици влизат с маска.
Има оставен дезинфектант за ръце и на пода.
Мисля, че училището има възможност да осигури безопасна среда, останалото зависи от съвестта и дисциплинираността на учениците, които са на възраст 14+ години и никой от нас няма как да ги контролира след като излязат от сградата.

# 459
Аз съм на мнение, че учебната година трябва да бъде присъствена, но съм доволна и от дистанционното обучение, ако разбира се има възможност единия от родителите да бъде вкъщи, иначе става доста сложно.

# 460
Пишете-повечето от родителите искат присъствено. Не ми се връща назад да цитирам кои са с такова твърдение. Откъде знаете? Предполагате, във вашето обкръжение мислят така или има някакво социологическо проучване?
Не се заяждам, просто питам.

# 461
Ако няма бюджет да се покрие тази допълнителна дейност, единственият друг вариант за ДО е - пуска се една камера да записва присъствения час, но едва ли родителите, които искат ДО, биха били доволни.
Ако имат достъп до записите и родителите на присъстващите няма да са доволни, масово учителите няма да са съгласни някой да може да гледа какво се случва в часовете. Помните ли от преди няколко години дебата за камери в училищата и ДГ?

МамаРу, разбрахме, че за теб е важно да отворят общежитията, за да имаш работа, но съм убедена, че точно пътуващите ученици и семействата им ще посрещнат ДО с отворени обятия. Зимата никой не бачка по нивите, кризата е тежка, а издръжката на ученик в друг град е огромно перо в бюджета, бил той и на общежитие, вместо на квартира. По мои наблюдения голяма част от тези ученици така или иначе работят нискоквалифицирана работа в града, в който учат, за да си покрият поне част от разходите.

# 462
Три месеца водих часове онлайн, а един месец работих в общежитието и в комисията по приема. И никой не искаше това ДО да продължава. Всички питат кога ще се върнат на училище и изразяват надежда новата учебна година да протече присъствено. Аз поне не срещнах някой да иска ДО да продължи. И сред познатите ми няма такива. Вярно, че са с малки ученици, та може и затова да не искат ДО.
Колегите ми също не искат ДО, независимо дали имат ученици или не, въпреки, че чудесно могат да работят и онлайн, нали и да си получават заплатата? Пък и са на средна възраст 50-50+ години, някои и на пенсионна вече. И не, че не се справят или не искат да се учат да преподават онлайн, но всички отчитат, че с малки уговорки/ изключения ДО не е равно по качество на присъственото.
Може и да сте доволни от ДО в някои елитни софийски училища, но пък България не е София, нали?

# 463
Всички питат кога ще се върнат на училище и изразяват надежда новата учебна година да протече присъствено. Аз поне не срещнах някой да иска ДО да продължи.
Всички родители, които плащат сметките, или всички тийнове, на които в големия град им е по-забавно, отколкото на село?

# 464
Всички - и учениците, и родителите.
А от новия прием записвахме основно деца от града и то от централните училища. Ама родителите пак нещо не са доволни от ДО и искат присъствено.

Общи условия

Активация на акаунт