Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 120
  • 770
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Има си казано от специалисти за маските при децата - вредни са ужасно, поради малкия обем на белите дробове. Отделно постоянното носене на маска и вдишването на влажен въздух 8-9 часа на ден е вредно, изключително. Ако един възрастен може да издържи без особени проблеми, освен дискомфорт, за едно дете ситуацията е коренно различна. Абсолютно безумно е да наблъскат 25+ деца в стаята, да им турнат по една маска и да кажат "всичко е наред". Ми не, не е. Да вземат пример от другите държави - намален хорариум и силно разредено присъствие в стаята. Маски в междучасията и в коридорите и други общи пространства. Неприсъствено обучение по предмети, по които е възможно. И т.н. Все има откъде да се почерпи опит, и то успешен. Не съм прочела някой да е споделил, че детето му учи както досега, при същите условия с единствената разлика, че си е турнало маска.

# 76
Нищо няма да им стане в час да са с маски, нали и без това трябва да седят и да мълчат, а не да се надвикват с учителката и да търчат из стаята. Ако си седиш мирно, не се овлажнява за половин час и не пречи маската.

# 77
  • Варна
Напротив! Точно за две минути лицето ми става МОКРО под маската! И в час с маска, в междучасията също - кога ще дишат въздух тези деца? Изобщо не виждам смисъл да спорим, не съм прочела някой специалист да е казал, че носенето на маска часове наред от деца е безвредно. Виж обратното съм го чела.

# 78

Месечинка, ако за две минути ти е мокро лицето, смени типа маска. Също и тези, на които им пречат да четат и пишат, не виждам как всички видове маски да са чак толкова проблемни за някои.

Половин час носят, в междучасието излизат и махат. Намалени часове и увеличени междучасия лесно се правят. Детето ми се затруднява с маска ако е много горещо, носи нещо тежко, или му се наложи да стои повече от час с нея. Ако ще ги задължават да стоят в час, да им осигурят от МОН нормални маски за смяна, нищо няма да им стане на децата.

# 79
  • Варна
Е как ще ги махнат като излизат? Те не излизат на двора, а по коридорите, в тоалетната. Там няма струпване на хора, така ли? Момичетата в Германия споделиха, че точно в междучасията, когато се мешат децата и не могат да спазват дистанция по разбираеми причини са с маски. Струва ми се логично и адекватно точно това решение, а не обратното.
За маската не мога да си представя коя ще е тая маска дето няма да спарва. Такава няма. Моята е най-тънката и лека, която намерих, пробвала съм няколко. Дори хартиените от аптеката ме спарват. Приемете, че ако на вас ви е ок и не се потите не всички са като вас. В маската въздухът е влажен и това не си го измислям аз, въпрос на елементарна физика и физиология. Едно е да сложиш маската в магазина или автобуса, друго е всеки божи ден по цял ден. Говоря за ДЕЦА.

# 80
  • София
Винаги се налага да се избира по-малкото зло. Ако се окаже, че за по-малко от месец учителите се натръшкат, деца се натръшкат, тогава въпросът дали да са на училище присъствено изобщо няма да стои - ще затворят градините и училищата и дистанционно. Тогава може да се окаже, че доста родители са ок децата да имат маски пред варианта да са вкъщи и да превъртят играта от март месец с дистанционното.

# 81
Мен ми се вижда безсмислено да се разкарват до училище за 2-3 присъствени часа, колкото да видят път. От друга страна, моето е целодневно, общо 10 астрономически часа с пътуването с буса. Та, ми се струва невъзможно да седят с маски толкова време.
Да не говорим как ще се организира храненето зимата.
Клоня към ДО.
Просто времето, което ще губят в път, организиране в училище, сто пъти по-ефективно ще го прекарат в онлайн уроци и няма да ги мислим дали няма да се заразят. Могат да направят присъствени консултации на групички. Така ще се виждат с деца и социално няма да страдат.

Една съфорумка беше писала за Германия, че карат час по 1 предмет дневно. Ми, за мен е пълна простотия това. Да се каже, че върви учебен процес. По-добре да стоят по селата на чист въздух и да учат оред компютрите.

# 82
  • Варна
Ами по-малкото зло не е децата да стоят по 9 часа с маски. Пак да питам -къде сте чули да се практикува това? И при положение, че възрастните не можеш да ги накараш да си вдигнат маската до носа за 15-те минути, които прекарват в магазина или автобуса вие очаквате, че 500-1000 и нагоре деца в училището ще стоят чинно по 9 часа с маските, поставени правилно? Моля ви се, дайте малко по-реалистично, че чак е смешно ... А да седят в час с маска и в междучасието без маска е... Същото като да не носят маски въобще или да си ги смъкнат на брадата, както ще е масовият случай, гаранция!
Сори, ама аз училището го виждам в най-добрия случай с часове през ден, за да може да се разделят класовете на две и да е възможна някаква физическа дистанция. Тва да чакаш дете да си сложи правилно маската и да седи цял ден така, при положение, че мама и тате я носят като аксесоар - няма да се случи, дори и да преглътна убеждението си, че е вредно и дори опасно. Не, то просто е нереалистично.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 21:26 от Месечинка виторога

# 83
  • София
Защо девет часа? Възрастните вече са ясни - по-зле са от децата като отговорност и мислене. За пет пари акъл нямат, само телата им възрастни. Като в детската градина са, дори по-зле - като бебета на годинка, които реват за най-малкото нещо.
За мен единствената интрига ще бъде дали директно ще се мине пак на ДО или ще има един период от месец, месец и нещо, колклоко или учителите да откажат да влязат в клас,  или да влязат, да стане мазало с деца и учители и като се напълнят отделенията всички ще кандисат на ДО.

# 84
Защо да стоят по 9 часа? Нали уж обучение и социализация им липсвало - 5 часа дневно по 30 минути, за да предадат основното и да дообяснят неясното,  междучасия по 20тина минути да се социализират на двора и да подишат без маски. Затвърждаването на материала и упражненията вкъщи.

# 85
  • София
Защото няма кой да ги гледа. На никого почти не му дреме за обучението, а децата да са в училище, за да не са сами вкъщи или по улиците. Макар че вече визуализирам картинката в градския транспорт и пътуването на децата до училище. И не, не всички хора имат коли, иначе ГТ досега щеше да е празен и нямаше да виждаме малки деца и ученици на път от и за училище. Сега като работят частните занимални и градините пак се пълни с деца, а като дойде училището, оле, майко! Докато пропътува половин час с ГТ до училище, вече ще се е нагълтало порядъчно.

# 86
Докато пропътува половин час с ГТ до училище, вече ще се е нагълтало порядъчно.

Мен всъщност тези общо 1-2 часа на ден ме тревожат много повече като вектор на заразата, отколкото стоенето цял ден в класната стая, защото в градския транспорт постоянно се качват или слизат хора, после може би сменят превозно средство и от един разболял се могат да се заразят хора в целия град.

# 87
  • Бургас
Мен ако питате е вредно децата да са по 9 часа на училище по принцип, не само по време на епидемия.

# 88
Да се решава по места тогава Какво ме интересува градският транспорт в София, след като в нашия град по-голямата част си ходят пеш до училище или ги карат с кола. В нашето например, от 1200 ученици, няма ни един да ползва градски транспорт. Така или иначе в района на училището такъв липсва.

# 89
Хич не е само София. Пловдив, Варна, Бургас и т.н. Как мислиш ходят на училище? Особено в гимназиите, половината деца пътуват най-малко през целия град... Има и от селата с междуградски автобуси, с влак също... На общежития живеят..
Дребосите до 4 клас ги карат, ама нагоре повечето са по автобусите.

Общи условия

Активация на акаунт