Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 377
  • 770
  •   1
Отговори
# 135

Тази снимка по-скоро говори лошо за възпитанието, а не за природата на детето.
                  Тази снимка на мен ми говори,че и най-възпитаното дете може да пробва вкуса на парапета!!! И не само това! Не забравяйте,че говорим за деца все пак ,а не за роботи !

# 136
  • Русе
Как точно обърнахте темата за Дистанционното обучение в тема за колко некадърни майки има . А да. Андариел.
Ако впрегнете завидните си способности за анализ или поне самочувствието в наличие на такива ,за коментари по поставената тема, кой знае какви висоти ще се достигнат.

# 137
За мен такива снимки като горната, са от лошо възпитание.
Аз съм абсолютно сигурна, че дъщеря ми, която е на 13, ще носи маска стриктно.
Въпросът обаче е за какво е нужно да си го причинява 10 астрономически часа, след като ДО ще има същия успех, че дори и по-голям, защото с маска толкова време нито ще е в кондиция, нито ще е приятно, а ако пък е само за 3-4 часа, не си струва разкарването до училище, което за нас и болшинството от децата там е голямо.
Затова мисля, че най-удачно е да се мислят рисъствени варианти с разреждане на малките и на 8 клас. Другите ДО с консултации веднъж седмично присъствено на малки групи.

# 138
Winni, тази снимка е откъс от клипче, в което детето облиза по дължина целия наличен парапет.
Но не това е темата.
Имам 3(три) деца. Един студент и двама ученика в начален курс.
Тия теоретични постулати, които развивате тук “на сухо” , извинявам се, но не вАжат!
Децата са деца, приемат много неща като досадно задължение и винаги когато могат, си го спестяват, въпреки че знаят ползата или важността им. Независимо колко старателно родителите са им го наливали в главите години наред.
Ах, само ако всички убедени в изрядността на децата си майки имаха възможност да ги видят в другата им среда...

# 139
Да, убедена съм, защото виждам кое как спазва навън. Например за баща ми, на който многократно е обяснено всичко и е убеден в опасността от вируса, не мога да кажа същото. Няма самоконтрол и почва да дърпа маската, когато говори.
Между другото, това правех и аз при предишните грипни епидемии. Винаги съм носила маска при лекари, но като започнех да говоря и от притеснение я свалях. Трябва малко самоконтрол и осъзнаване, че другият те чува и разбира дори и без да ти вижда движението на устните.

# 140
  • София
Базел, от години работя с деца на всякаква възраст - от бебета, та до 18-годишни. И като родител, и професионално много добре виждам и помня, също и мога да аргументирам нещата както от гледната точка на родител, така и от гледната точка на професионалист. Връзката родител-дете е основната, по която вървят посланията и възпитанието - каквото покаже като пример родителят и каквото мислене насади у детето си, така прави, мисли и реагира детето. Когато родителят приеме една позиция, той прави всичко съзнателно и несъзтелно, за да я демонстрира и прокара като позиция при детето си. Затова и чисто професионално виждам, че когато родител и специалист са на една позиция, тогава нещата вървят. Когато има разнобой в позициите на родителя и терапевта резултатите в най-добрия случай са по-ниски, а често са невъзможни, защото родителят често несъзнателно саботира работата и не мърда и на милиметър от старото положение.

Наблюдавам, наблюдавам, поне работата с групи и още като се обучавах една основна част е да наблюдавам. Много интересни неща могат да се видят. И то не само като се обърне родителят, а и какво послание дава родителят и какво прави детето.

# 141
Winni, тази снимка е откъс от клипче, в което детето облиза по дължина целия наличен парапет.
Но не това е темата.
Имам 3(три) деца. Един студент и двама ученика в начален курс.
Тия теоретични постулати, които развивате тук “на сухо” , извинявам се, но не вАжат!
Децата са деца, приемат много неща като досадно задължение и винаги когато могат, си го спестяват. Независимо колко старателно родителите са им го наливали в главите години наред.
Ах, само ако всички убедени в изрядността на децата си майки имаха възможност да ги видят в другата им среда...

Като е част от клипче, къде е майката и какво прави?
Децата виждат нещо като досадно задължение, защото не им се обяснява или защото този, който им е обяснил, после сам не спазва въпросното правило. Не разбирам защо много хора възпримат децата си като животни за дресировка, не като човешки същества със способност за съждение - да, не е като на възрастните (при някои от които е ерозирала), но я има. И както написа Andariel, инфантили възпитават инфантили.

Но да се върнем на темата - някои споделиха, че учебният процес не е толкова ефективен, когато учителката не може да наблюдава реакциите на децата и кой какво прави, за да разбере доколко разбират материала. Да, това е проблем, но според мен може да се компенсира с няколко консултации с децата, които не се справят. Просто дори с предпазни средства рискът е твърде голям, особено като се добави и този при пътуването с ГТ. Накрая ще има 2-4 седмици присъствие и после ДО през останалата част от срока, но много родители няма да са се подготвили, защото са ги убеждавали, че всичко ще е наред с присъственото обучение.

# 142
Това дете, което облизва парапета може и да е с някакъв проблем. А кучето скача според тоягата. Към децата отнесено - децата стриктно спазват правила много повече от възрастните, ако:
- са научени да спазват правила, а не да слушат родителите как мрънкат и саботират.
- ако в градината / училището възрастните изискват последователно и следят за спазването на правила.
И в двете подточки водещ е примерът на отговорните за тях възрастни.
Тийновете ясно, че са във възраст когато пробват да се бунтуват срещу правила и авторитети по подразбиране. Което не значи, че не трябва да се изисква и от тях.
Наскоро се удавиха две деца. Едното на охраняем плаж и червен флаг!, другото - семейно плажуване на неохраняем
Някой сподели после в една фб група как буквално на следващия ден при червен флаг чува баба да казва на детето (около 10 годишно) - като си тръгне спасителят ще влезеш да плуваш. Аз пък бях свидетел преди три години в Бяла как русначе на 6-7 години като видя флага измърмори "Уф, гадост, пак че мен флаг. Искам да се оплача.", но и през ум не му мина да се пробва да влезе във водата. Два примера, две деца, идентична ситуация. В първия случай възрастния учи детето да заобикаля правила и забрани, във втория детето е научено, че има правила, които се спазват стриктно.
Колкото за маските (и на мен са ми адски некомфортно, задушаващи и т.н, особено през носа) - щом има наредба да се носят, се носят и точка. Дори и да ми е некомфортно. Пред очите ми е клипче как бебе китайче си маха маската, за да отхапе бисквитка и пак си я слага

# 143
  • Варна
Да, ама няма наредба да се носят, не и в училищата. Това първо. Второ - децата на целодневно обучение трябва да ядат. Следователно махат маските. И до там с точките....

# 144
Дами, аз лично ще включа известия от темата чак като подминем 15 септември. Дотогава смятам, че разговора съвсем ще затъне в други дебри..

# 145
  • София
Честно казано, с радиа не ми се спори.

# 146
  • София
Това вече беше опит за обида, нали? Просто проверявам, може и да съм се объркала.

# 147
  • София
И аз си изключвам известията - нещо много груби станаха намеците за недораслите инфантилни родители, които не си възпитават децата. А и без това - щом е решено, че няма да има маски в училище, няма какво повече да го коментираме.

# 148
  • София
Намеци към кого?  Няма намеци към никого, поне от моя страна. Затова и се аргументирах - хората, които са по офиси, ГТ и т.н. са родители, които предават същото послание на децата си. При положение, че има въведени мерки възрастните да са с маски, а много от възрастните тотално го игнорират и си измислят сто хиляди оправдания за това, какви са? Отговорни? Разумни? Пораснали?

# 149
Най-накрая някой се загрижи за вида на обучението есента. Омбутсманът пита МОНчовците за екшън план.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8858831

Общи условия

Активация на акаунт