Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 139
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
  • София

Пътуването със самолет, такси или каквото друго се сетиш там НЕ е задължително. Посещаването на училище до определена възраст и клас е. Ако започне при тези обстоятелства учебната година с изцяло присъствена форма би било редно училището - директор, учител, МОН, който там се сетиш - да поеме ПЪЛНА отговорност за това, което се случва в училището. Именно понеже родителят / настойникът е лишен от опцията да прецени сам дали това е опасна среда за детето му.

И ако училището НЕ поема отговорност, няма какво повече да го въртим и сучем - училищата НЯМА да направят никакви промени в посока на осигуряване на безопасна среда... понеже всъщност НЕ са длъжни. Ще осигурят само "неизлизане" на деца под 12 от периметъра на училището, а всичко останало са празни думи и прах в очите. Там, където няма лична отговорност (наказателна) знаем какво е - разграден двор и безхаберие.

Чистачките ще хвърлят, както и досега, малко вода в тоалетните веднъж-дваж дневно, децата ще се увират едно в друго, учителите ще гледат да стоят далеч доколкото е възможно и евентуално да приближават само по време на час (понеже тогава са отгоре и в относителна безопасност от издишаното от самите деца), маски няма да носи никой, ще се проветрява в петък и така докато пламне навсякъде и се отприщи лавината. Когато вече ще е абсолютно все едно какви мерки се или не се вземат.

# 571
Учителите и директорите не са безотговорни би, каквито се опитваш да ги изкарваш, Кати АБВ. Нито ще се проветрява давам в петък ( и сега не е само в петък), нито ще се претупват нещата.
А кой, къде, как и от кого се е заразил няма как да се проследи.
Доколко ячиницитте ще спазват правила и ограничения зависи и от учителите, но и от родителите и възпитанието, което дават на децата си. Ако децата са научени да спазват правила и ограничения, ще го правят. Ако не са научени ще си имаме разправии.
Аз пък искам да имаме право да отстраняваме от час и училище учениците, които не спазват правилата и излагат другите на риск. На по-големите да се налагат и санкции. Както и на родителите, което пращат болно или контактно дете на училище с или без фалшива бележка, че е здраво. Защото не са длъжни да пращат болно дете на училище. Длъжни са да го лекуват и да го задържат у дома. Ти като родител можеш ли да гарантираш, че твоето дете ще спазва абсолютно всички правила и изисквания за безопасно поведение? Струва ми се, че нито един родител не може да даде такава гаранция.

# 572
  • София
Всъщност да, мога. И това е доказано без никаква полза, понеже останалите не го спазват, а учителите / възпитателите не вземат никакви мерки. Не са го правили досега, няма да го правят и от тук насетне. Защо? Ами понеже не носят отговорност. Носят отговорност само да не загубят някое, но колкото повече се заразяват с всичко, което може, толкова по-малко ще са в клас / групите. Защо да връщат болни деца? Защо да връщат въшкави? Защо да се разправят - като е толкова по-лесно просто да си затворят очите. Не беше ли твоето дете заразено с глисти в градината? Кой пое отговорност за това? Кой плати лечението? Какво те кара да мислиш, че сега ще е различно?

А на бас, че, ако учителите И родителите носят отговорност за неправилно поставени маски - примерно 50 лв. за първо нарушение от всеки (т.е. ако ученик е без или с неправилно поставена маска в присъствие на учител учителя бива също глобен) всички маски ще са направо зашити за ушите, носа и устата да не би случайно да се мръднат. Ама няма да стане. Веднага ще писнете, че не сте пъдари. Искате, обаче, да ви се поверят - задължително! - животът и здравето на децата... без да поемете поне толкова отговорност към тях, колкото и надзирателите / пъдарите. А после ми обясняваш какви чудеса ще правите, за да запазите здравето им - ами... може би няма да проветрявате в петък, а в понеделник, но нас тук това слабо ни грее. Просто няма ли ЛИЧНА отговорност - и то конкретна, финансова, примерно, спазване няма да има никакво на нищо. Всичко ще си е в най-добрия случай на хартия някъде, за да си "върже" гащите директора, че е направил уж нещо....

Предложих ти да сметнеш какъв е минималният необходим помощен персонал за всяко училище. Не е сложна сметка, не е висша математика. Хайде изчисли ги и кажи колко училища, според теб, ще могат да си позволят този разход. И не ми обяснявай какви директори има. Ти казваш, че ще е безопасно - ти ме убеди, не имагинерният директор, който ще размаха вълшебната си пръчица.

# 573
Е, няма как да смятам нещо, което не ми е ресор.
Нито пък ще плащам глобата на някой си тарикат, дето не си е сложил маската (ако има такъв). Просто ще го отстраня от часа и ще докладвам на ръководството. От там нататък родителят да си го поема и да си го учи да изпълнява. И да, учителят не е пъдар, макар че следи за реда и дисциплината. Той е учител и е там, за да: 1. учи, 2. да възпитава, 3. да следи за реда
Да, моето дете в градината лепна глисти. И ако се бях заяла да търся лична отговорност сестрата яко щеше да си го отнесе, защото е нейна работа, и на директорката да следят за хигиената в помещенията. Факт, че в градината на детето хич я няма въпросната хигиена.
Учителите нямат право да връщат болно дете. Ех, как ми се иска да имаме това право. И не, защото искам да има по-малко деца. Не е в мой интерес да са по-малко, защото и там има праг, под който паднат ли децата и няма преподаване на нов материал, че няма и училище. Ама ако до преди 5-6 години като се зададе грипът и почваха да носят фалшиви бележки, за да се вдигне бройката на отсъстващите и да ги разпуснат в грипна ваканция, последните години рязко спряха да искат изпросена грипна и започнаха и видимо болни да идват на училище. Това в гимназията, над малките ученици нямам лични наблюдения от доста години. Моите си ги спирам като са болни.
И пак да попитам като Лиляна - какъв е проблемът, родител, който толкова се страхува да пусне детето си на училище да го остави да учи вкъщи? Да наеме частен учител, детегледачка или сам да си го обучава, а да се явява на изпити за оформяне на срочна/ годишна оценка.
Не съм недоволна от ДО двата месеца (април и май) за щерката, трети клас беше, научи си детето, но не е същото като присъственото. И няма как да е същото като имаха 13 часа на седмица от 28 и по 20 минути вместо 40. Нито 13 е равно на 28, нито 20 на 40.
Не е нужно всички да се гърчат ДО. Годината ще си почне нормално, със засилени мерки за сигурност, а ако възникне в някое училище или населено място проблем тогава временно там ще минат на ДО. Също както и ДГ. Между другото до нас строят нова градина. В София строят ли?

# 574
  • София

С други думи кучетата си лаят, керванът си върви. "Засилени мерки" без конкретни отговорности са празни думи за нас. Затова доста хора, особено в засегнатите (и гъстозаселени) райони мислят, че ДО е по-безопасен вариант. Забележи, не по-добър. Ти може и да си доволна, но аз никак, ама никак не съм. И при това имам 7-окласник догодина, с НВО висящо над главите - и в София търсените резултати за добро училище изобщо не са от същия порядък като в провинцията. И въпреки това... като ми е ясно как ще започне училище - без никаква хигиена (както си е по принцип - в неговото училище поне има вода и дори сапун в тоалетните, но колко са тези, в които няма?) и като ги гледам безсмъртните по телевизията... просто не ми се струва безопасно това.

Възпитател в ДЗ ИМА право да върне болно дете. Ама не го правят. Учител има право да прати дете, което му изглежда болно / недобре при лекар / сестра, който / която да повика родител. Изключение е да се случи.

И да, единственият начин да се спазва нещо е да се приеме, че присъстващият учител е отговорен. И ако не се погрижи маските (примерно) да покриват носа и устата да бъде глобяван (и родителят също, де). Иначе ще е точно като в големите магазини - има човек без маска в магазина - ами аз какво да направя, като влизат имат, после ги махат. Ама в магазина има охрана... но не, те гледат само да дебнат кой какво и защо пипа в магазина. И внимават да не се издадат, че са охрана - вместо да сложат униформа и да правят забележка и/или да гонят нарушителите.

И ако така ще разглеждаме нещата - какво им пречи на част от родителите изцяло да субсидират образованието на децата си, за което плащат данъци, можем да си зададем въпроса какво пък им пречи на учителите за същите пари да организират и присъствено, и дистанционно обучение.

# 575
Като почнете с липса на сапун.. Ами купи. Всяко дете да донесе по един сапун. Никой родител няма да се разори.
Сапунът е най-малката грижа.
И дезинфектант може да си купи всеки клас. На кой родител ще му се посвиди по 1-2 лв. месечно?Ама училището да му мисли. Като училището няма пари достатъчно, родителите ще помагат в името на децата си.

# 576
  • Варна
Мама Ру, срамота е да си представител на учителското съсловие и да заявяваш открито, че не си загрижена как ще се организират нещата, защото това е работа на директора. Вие сте ЕКИП. А ако директорът не предприеме никакви или недостатъчни мерки, само ще стоиш да гледаш ли?!

И моля те, представи си следния казус - дъщеря ти примерно става контактна на заразен и бива поставена под карантина. Това автоматично те поставя и теб за 14 дни. Кой ще преподава тогава? А когато се върнеш отново в клас и след 2 дни се окажеш в същата ситуация? Това може да продължи месеци!

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 08:08 от Manzhelka

# 577
До няколко месеца се очаква да има ваксина.
Иначе колкото и да се пазим, даже и с ДО, трябва да се работи и да се придвижваме до работа, да пазаруваме, да ходим на лекар.
Ра2, ти и детето ти, ако сте заразни, няма да останете само вие и ще се появи огнище около вас. Но има градове, където няма такива огнища.

Слез на земята и се върни в реалността.  Може би ,в различните области ,жителите са с различен генотип. Пълен абсурд.
Преговори си малко по биология , пък и така може да помогнеш на някое дете.

# 578
  • Ямбол
Аз съм на земята, но ти къде си не е ясно, щом пишеш неща, които не съм казала.
По-кротко със съветите, че ми идва един съвет за четенето на текст с разбиране, без свободни интерпретации.

# 579
Аз съм на земята, но ти къде си не е ясно, щом пишеш неща, които не съм казала.
По-кротко със съветите, че ми идва един съвет за четенето на текст с разбиране, без свободни интерпретации.
Цитирам: " Има градове, където няма огнища !!!! ". Кои градове по-точно са застраховани от зараза?
А колкото до това,къде съм в момента - на плажа!
Не смятам да спора с теб или с когото и да било, но преди да публикуваш нещо ,помисли.

# 580
  • Варна
Значи не виждам защо трябва да откриваме топлата вода. Защо като разумни хора не се учим от опита на другите, а държим да тестваме лично!
Една седмица след отварянето на училищата в град Коринт в Мисисипи има 116 карантинирани и 7 заразени ученици и учители.
https://www.washingtonpost.com/nation/2020/08/06/school-coronavi … DKBEcXZ4AiblKBIEQ
Говорим за град в окръг с население около 35 000 души. Та какво ще стане в нашата мила България, уважаеми сънародници? Добрата фея ще ни оварди? Надявайте се...

# 581
Цялата работа е че:
1. Управляващите ги е страх от протести на родителите за ДО, защото всичко е отворено, а училищата не;
2. Даскалите не искат да са дистанционно, защото родителите виждат посредствеността на някои от тях;
3.Оправданията не може/няма пари са най-лесните за "приемане" от масовката родители. Проблемът е, че изобщо не се търси начин.

# 582
  • Ямбол
...
Цитирам: " Има градове, където няма огнища !!!! ". Кои градове по-точно са застраховани от зараза?
...
Ти наистина имаш проблем с интерпретацията на текст. Да, има градове, където няма отчетени болни, но не, не съм казала никъде, че те са застраховани.

Кога точно трябва да се случи присъственото обучение? Някой може ли да каже? Когато в цял свят изчезне вирусът ли? Или кога?

# 583
  • София
W, много си сладка, защо смяташ, че не купуваме сапун за училище и сега? Ма той този сапун трябва да се използва с поне мъничко вода. При две тоалетни на етаж с по две мивчици във всяка, как предлагаш чисто физически да се случи тая работа?

Този пост ще го цитирам и си мисля дали случайно е нарушение на правилата на форума да го цитирам периодично, барем някой вземе да го прочете примерно...

Мама Ру, за да постъпвам отговорно към околните ще оставя детето на неприсъствено синхронно ДО вкъщи. Ако имам избор.
За да ходя спокойно на  работа ми е напълно достатъчно да знам, че детето е на ДО- вкъщи, но на онлайн училище.

С опита от решенията на ситуациите с контактните мога спокойно да кажа, че няма да има работещ алгоритъм. Ще има бясно прикриване на контактни и болни, само и само да не се разбере, че има такива и да се появи абсолютен императив за ДО.
РЗИ-тата са и ще са претрупани и няма да могат да смогват своевременно да обгледат всички контактни и положителни.
Прицелни тестове не вярвам да се правят на големи групи- все пак един тест е доста скъп. Училищата няма да го правят, нито за учителите, нито за случайна извадка деца. Ще има натиск за нетестуване на намерили алтернативен начин и ходене болен на училище/работа.
Така че очаквам към октомври да се започне масово кашляне и сополивене в клас, да не се правят тестове, децата да не бъдат поощрявани да остават вкъщи или да се пускат ПСР-и /150 лв 2-3х месечно са значителна сума/ и да се обяснява как това е обикновен сезонен вирус, грипен или някакъв друг, но разпознат с помощта на кристално кълбо, хвърлен боб или халка на конец. Ако някой все пак се тестува и резултатът излезе положителен, то тихомълком ще му кажат да си задържи детето вкъщи без алтернатива за никакво обучение през този период /може да се проточи и над месец/ и за да не всяват паника, няма да уведомят останалите родители. Пък каквото сабя покаже. Така че наистина ще я караме на руска рулетка и на плюене в пазвата като най-надежден метод на защита. А ако някой все пак се зарази в училище, ще се обяснява че е заразен от МОЛ-а, в който не е стъпвал от 1 г или от всякъде другаде, но не и от училището, което, като институция, по презумпция, има абсолютна дезинфекцираща способност.
Учителите, както и туроператорите, и ресторантьорите и....искат да имат работа по обичайния начин. В необичайна обстановка обичайните начини са високорискови.
Искам да видя актуална анкета какъв % родители подкрепят ДО и какъв са против, а също и вариант за обучение по желание или смесено. Не изводи от прочетено/чуто/казано, а истинска анкета.

# 584
  • Варна
А кога присъственото обучение ще бъде признато като рисково? Когато започнат да умират деца ли?
Тези въпроси са доста сложни. Като начало може да почерпим от чуждия опит и поне да се вземат мерки да се разредят класовете. Да има дистанция, дали с прегради между чиновете, дали по друг начин, но да има! А не на всяко предложение да се контрира "няма да стане". В други държави защо става?

Общи условия

Активация на акаунт