СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 53 041
  • 990
  •   1
Отговори
# 105
Ставаше въпрос за нещо просто. Дидева спомена за регистъра, който може да се ползва при приема. Всички разбира се имат право да кандидатстват и никой не им отнема това право. Обаче, да участваш на второ, трето, десето класитане трябва да не си записан никъде - ни ЧУ, ни други не под шапката на МОН. Просто ще си вземат решението ЧУ, държавно или друго овреме. И на тях ще се спасят терзанията. Проблемът е, че трудно МОН ще наложи графици за прием и други правила на училища извън неговата шапка.
Това не значи, че е честно по сегашния начин.  Не всички рискуват на трето просто. Писах и преди - щом накрая по-ниски балове заемат желани места от по-високи балове, значи нещо не е в ред.
Другият парадокс е топ училището на България, откъм бал за прием, със свободни места на 4 класиране. Миналата беше поне и май не с 1 място.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 18:28 от solnichka

# 106
Хората са много различни, ситуации и т.н. също
Не знам защо така се вълнувате

# 107
Хората са много различни, ситуации и т.н. също
Не знам защо така се вълнувате
Така е.
Чешем езиците и клавиатурите.
Sanaka разбрах. Хипотези най различни както и хора разни.

# 108
  • софия
Винаги, когато моралът е неприемлив/изкривен, това води до вълнения. Има право, има и морал, етика във взаимоотношенията в едно общество. Не винаги законното е морално.
Не е морално да бъдат приемани деца с писмо след 7ми клас, без наистина обективни причини, в училища, за които другите са положили усилия да бъдат приети, но е законно. Защо да не го правят? И го правят безогледно. Нали имат право. А деца, на които не са достигнали стотни, се записват в не толкова желаното училище. Нищо, че са положили повече усилия от тези, чиито родители имат възможност да ползват правото.
Ситуацията, която ни разбуни, е възможно да е измислена от детето, което не я прави нормална.

Проект на ваканциите за 2020/2021 - http://www.danybon.com/obrazovanie/proekt-vakancii-2020-2021/
1. Начало и край на ваканциите с изключение на лятната:
30.10.2020 г. – 01.11.2020 г. вкл. есенна
24.12.2020 г. – 03.01.2021 г. вкл. коледна 
30.01.2021 г. – 03.02.2021 г. вкл. междусрочна 
03.04.2021 г. – 11.04.2021 г. вкл. пролетна за І – ХІ клас
08.04.2021 г. – 11.04.2021 г. вкл. пролетна за XII клас

2. Неучебни дни
19.05.2021 г. ДЗИ по БЕЛ   
21.05.2021 г. втори ДЗИ 
25.05.2021 г. неучебен, но присъствен ден за  училищни, просветни и културни дейности 
11.06.2021 г. НВО по БЕЛ в края на VII и на Х клас 
14.06.2021 г. НВО по математика в края на VII и на Х клас

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 19:42 от zvаnchе

# 109
  • София
Аз пък ще припомня в допълнение, че това е форум, и когато има не особено етичен казус, има и коментари. Не виждам защо това предизвиква удивление.
Както някои хора се възползват от дадената законова възможност да спортуват до пето класиране, така и ние имаме право да обсъждаме колкото си искаме.

# 110
Щом системата го позволява, всяка патология излиза здрава и трябва да се възприема с толерантност. Ако някой смята да реализира този хипотетичен сценарии,  свързан със забавление, не вярвам  да го огласи публично. Но предполагам, че е напълно възможно да се случва подобно нещо, както с участието на родителското тяло реално, така и без него чисто по форумски в случая. Ще ми се да вярвам, че подобно хипотетично поведние би се основало на  някакъв разумен  и несподелен мотив.

# 111
  • София
И на мен не ми се вярва тази история да е само за спорта. Толкова сбъркано и мазохистично мислене, възрастен човек не вярвам да има.
А иначе... Не знам как е по Конституция или някой закон (не ми се смейте Joy ), санака да каже, но няма ли там нещо за равния достъп на децата до безплатно образование. В този ред на мисли, дори дете да е записано в ЧУ, защо да няма право да се пробва в ДУ и ако е удовлетворено желанието му, да не се възползва? В същото време, с мястото си, което заема в ЧУ, то реално не отнема място в ДУ на друго дете. Ако се погледне от друга гледна точка, някой може да го приеме за дискриминация...
Не знам, този казус е твърде скокотлив.
Но пак казвам, не мога да си представя, че възрастен и разумен човек ще влезе в такава схема и не мога да я коментирам дори.

# 112
  • София
И аз по принцип не мога да си го представя, обаче често ми е увисвало ченето вследствие безумни постъпки от привидно нормални хора. И просто стигнах до извода, че трябва да спра да се озадачавам. Хората са различни.
При всички случаи - и ако казусът е действителен - надали има чак толкова много изчаткали персони, че да е налице масова практика на подобни тактики. 😁

# 113
  • София
Е, то е малоумно да си копираш и ламинираш дипломата, казусът от миналата година.
А другия казус, в който една директорка дава предимство на едно дете с висок бал, елеминирайки друго с по-нисък, като манупилира  времето за подаване на документи, удължавайки го с час, с цел да се докопа физически детето с по-високия бал до гимназията и да заеме вакантното място. Когато четох за това, веднага възниква въпросът- кой е прав, детето с по-висок бал и по-далечна дистанция или детето с по-нисък бал и по-подготвена и смела майка? Накрая този казус и за двете деца е завършил положително, а другия -децата, които учат в ЧУ, български деца ли са? Те нямат ли право на финансиране за образование, както онези в ДУ?

# 114
И на мен не ми се вярва тази история да е само за спорта. Толкова сбъркано и мазохистично мислене, възрастен човек не вярвам да има.
А иначе...
Бих поправила на "садистично". Вероятностите са много - от неправилно изказване до истински намерения, от възрастен до дете, от бунт срещу системата до упражняване на право и т.н.. Кой знае?! ....

# 115
  • София
Абе, направо си е мазохистично...
Човек може и да не е развил емпатия и садизмът има други измерения, но всеки е развил инстинкти за самосъхранение... Joy

# 116
Azzy, готов политик си! Пуснах сълза за децата в ЧУ, чиито права за кандидатстване в ДУ се оспорват от изкукали бг-мами.

Всеки може да кандидатства навсякъде. Въпросът е в процедурите, които могат да се барнат така, че децата които избират между ЧУ и ДУ, ДУ и училища на културата, между две области в един момент да се определят и да вземат решение, а не да си отлагат решението до безкрай (разбирам и техните съмнения и чудения, но всеки в един момент решава къде иска да учи според възможностите си) и протакайки, понеже могат, за което не са виновни те, а процедурата, се прецакват доста деца по веригата надолу.

# 117
  • София
Е, не е до безкрай, само до септември. Joy И в повечето случаи не мисля, че протакат, защото не могат да вземат решение, напротив - учавстват в класиранията, защото са взели решение, кое е предпочитаното училище, а ЧУ, училища към МК и т.н. са им резервни варианти, ако не стане в най-желаното училище.
Казусът участие за забавление, наистина ми се вижда нереалистичен, но дори и да има такъв, той е изключение. В масовия случай, деца, за които АК /или друго извън системата/ е първи избор и са приети там, хич не се интересуват от класиранията.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 21:36 от sanaka

# 118
  • София
Azzy, готов политик си! Пуснах сълза за децата в ЧУ, чиито права за кандидатстване в ДУ се оспорват от изкукали бг-мами.

Всеки може да кандидатства навсякъде. Въпросът е в процедурите, които могат да се барнат така, че децата които избират между ЧУ и ДУ, ДУ и училища на културата, между две области в един момент да се определят и да вземат решение, а не да си отлагат решението до безкрай (разбирам и техните съмнения и чудения, но всеки в един момент решава къде иска да учи според възможностите си) и протакайки, понеже могат, за което не са виновни те, а процедурата, се прецакват доста деца по веригата надолу.

Аз не питам за твоите сълзи, а за финансирането на образованието, от страна на държавата. Децата в ЧУ освобождават финансов ресурс, който се поема от родителите им. На децата в ДУ, финансирането е осигурено от държавата.
По другия казус си изказах мнението и нямам никакво намерение да водя дебати.

# 119
  • София
Според мен, някакъв вариант е, децата, които след първо класиране не са се записали или подали заявленое за участие във второ класиране, да губят правото си на участие в трето и четвърто.
Обаче...!
Миналата година точно такъв случай имаше май в СМГ. Детето беше от Варна. Някакви семейни планове, които покрай първо класиране се осуетили. След това, на трето класиране се появи същото дете и май го записаха... Някой ако помни подробности, да каже...

Общи условия

Активация на акаунт