СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 53 090
  • 990
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Тук специално ме глождят едни подозрения, че не точно успехите на децата са гордост за училищата.
По-скоро училищата следва да се гордеят, че са били избрани от точно тези деца. 😁

Вярна е малко или много зависимостта в разни посоки Simple Smile

# 526
  • София
Много странна година сме наистина.
Трето класиране си остава оправдан риск за някой, който изобщо не иска да учи там, където е приет, и освен това има бал, който за малко не му достига за там, където желае.

Може ли да споделите дали и как четат децата Хамлет - в оригинал, на български, филм, преработен вариант... Аз все сравнявам детето със себе си и като знам колко Шекспир изчетох, не защото е било в задължителната литература, а ми беше интересно. Сега съм й приготвила Хамлет в превод на Валери Петров, но след няколко страници ми отказа да го чете. Резервен вариант е Шекспировите пиеси, преразказани за деца от Чарлз и Мери Лам. Но пък не е съвсем подробно. Какви теми разискват сега върху Хамлет в 8 клас?

# 527
  • София
Да кажем, че има поне още няколко много силни училища в София, в които тези деца щяха еквивалентно да разгърнат потенциала си.

# 528
  • София, Лагера
Ази, фокусът на поста ми не беше върху представянето на хлапето, а върху това, че се срина на самите изпити. Можеше много повече, не че трябваше, просто можеше. Затова съчувствам на всички хлапета, които не носят на стрес!
Едно време гледах много фигурно пързаляне. И всеки път, когато някой паднеше, направо ми се ревеше с него! Толкова тренировки, толкова труд и накрая... стрес ли ще е, грешка ли ще е...

# 529
Може ли да споделите дали и как четат децата Хамлет - в оригинал, на български, филм, преработен вариант... Аз все сравнявам детето със себе си и като знам колко Шекспир изчетох, не защото е било в задължителната литература, а ми беше интересно. Сега съм й приготвила Хамлет в превод на Валери Петров, но след няколко страници ми отказа да го чете. Резервен вариант е Шекспировите пиеси, преразказани за деца от Чарлз и Мери Лам. Но пък не е съвсем подробно. Какви теми разискват сега върху Хамлет в 8 клас?

Моята няма намерение да чете каквото и да е от списъка. Вече няколко дена водим спорове. Днес ѝ купих христоматия, предполагам, че само прах ще събира.
Питах я как възнамерява да чете "Хамлет", докато паралелно в училище обсъждат "Дон Кихот" (защото, естествено, не може от днес за утре) и има да учи по немски и разказвателните предмети... Тя била разгледала учебниците, тези неща вече ги знаела, нищо ново нямало... Да й дават дипломата за 12-ти клас викам.
Нямам намерение да си хабя нервите заради нейния мързел.
И брат ми завърши висше без нито една прочетена книга. Как си пишеше темите по литература, не знам.

ДОПЪЛНЕНИЕ:
Аудио-книга https://www.youtube.com/watch?v=qzVWiwdQy9Y
https://www.youtube.com/watch?v=kuZzTTsd99w
Дикторът е много дразнещ.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 23:30 от SamoDiva

# 530
  • София
...Толкова тренировки, толкова труд и накрая... стрес ли ще е, грешка ли ще е...
Да.
Но не е задължително да си съвършен, особено на 13.
Всеки един преживян "провал" на по-ранна възраст се трупа в графа житейски опит. И може да се окаже особено полезен по-късно, когато наистина ще предстоят важни изпити и житейски избори.
Защото подобен опит може да доведе и до по-голяма устойчивост, добри преценки и здрав разум, когато наистина е нужно.

# 531
  • София, Лагера
Моят младеж е от четящите. Чете доста, но... само каквото той си поиска. Миналата година имаше късмет, че му беше интересно. Но сега... нямам идея как ще му "пробутам" Хамлет. Ще чете христоматията на Просвета сега, макар чу още я гледа като гнида, с отвращение . Свалила съм му от Читанката всичко, вероятно само Дон Кихот ще прочете с интерес...
На мен 8 клас ми беше най-омразен като материал по литература.

Хи хи, учех в това 19то, за което се говори напоследък в темата Simple Smile Оцелява се!

Ред, никакви очаквания за съвършенство нямам, нито той. Коментирах само устойчивостта на стрес. И да, аз бях същата като него. И да, такива провали са ме направили по-адаптивна. Просто някак ми се щеше да му идва "отвътре" да е лежерен, не да го научава по трудния начин, като мен.

# 532
  • София
Моята няма намерение да чете каквото и да е от списъка. Вече няколко дена водим спорове. Днес ѝ купих христоматия, предполагам, че само прах ще събира.
Питах я как възнамерява да чете "Хамлет", докато паралелно в училище обсъждат "Дон Кихот" (защото, естествено, не може от днес за утре) и има да учи по немски и разказвателните предмети... Тя била разгледала учебниците, тези неща вече ги знаела, нищо ново нямало... Да й дават дипломата за 12-ти клас викам.
Нямам намерение да си хабя нервите заради нейния мързел.
И брат ми завърши висше без нито една прочетена книга. Как си пишеше темите по литература, не знам.
Учебниците за 8 клас ли сте купили вече? Браво на нея, щом си ги знае предварително.Joy

Това с писането на теми според мен си е способност, която или ти се удава, или не. За мен това беше най-трудната част от училище - да пиша теми, а в същото време обожавах да чета литература от всякакъв тип. Та май не са свързани четенето и писането...Sunglasses

# 533
  • София
Ази, фокусът на поста ми не беше върху представянето на хлапето, а върху това, че се срина на самите изпити. Можеше много повече, не че трябваше, просто можеше. Затова съчувствам на всички хлапета, които не носят на стрес!
Едно време гледах много фигурно пързаляне. И всеки път, когато някой паднеше, направо ми се ревеше с него! Толкова тренировки, толкова труд и накрая... стрес ли ще е, грешка ли ще е...
Ноеми, дъщеря ми влиза в тази категория. Много точно си го дефинирала- можеше много повече, не, че трябваше, но можеше.
Стресът, който е изживяла стана ясен, когато си видях детето с едни чудовищни мехури по дланите и стъпалата, които се трансформираха в рани. Спи залепена за мен през нощта, което не се е случвало от първо клас, все едно не е била на НВО, а в Аушвиц. И аз съчувствам, ми е мисълта. Снощи, като четох Мария, сърцето ми се скъса. Но това е първия сериозен сблъсък със света и реалната борба за по-добър живот.

...

Хи хи, учех в това 19то, за което се говори напоследък в темата Simple Smile Оцелява се!

И аз. От първи клас Simple Smile

# 534
  • Sofia
И моят младеж се срина на НВО. Не че не се представи добре, но можеше много повече. Влезе си на първо желание в НЕГ, не се оплаквам, в никакъв случай, споменавам го само защото много добре знам как действа притеснението.

Мен ме "плаши" липсата на "втори шанс" с тези матури. Всичко се случва. Няма да забравя едно време като студентка как се скъсах да уча за един изпит, бх изяла учебниците и един ден преди изпита се тръшнах от ужасен грип, не можех да се вдигна от леглото с 40 гадуса Т, камо ли да се замъкна до университета... ама там шансове поне 3, а тук не е така.

Оффф, чета и нещо се вкисвам. Никой не ще да учи РЕ май. А това е изборът на малкия ми син. Чудя се каква ли ще бъде средата в училище, където само некласираните по първо, второ и трето желание отиват. Като компромис...
Напротив, напротив. Четири близки деца от сегашния набор записаха руски език, просто майките не пишат тук.

# 535
Ред, никакви очаквания за съвършенство нямам, нито той. Коментирах само устойчивостта на стрес. И да, аз бях същата като него. И да, такива провали са ме направили по-адаптивна. Просто някак ми се щеше да му идва "отвътре" да е лежерен, не да го научава по трудния начин, като мен.

Моята дъщеря ходеше на състезания (по математика) от предучилищна точно с цел да обръгва и на се спича. Вкъщи като се е подготвяла с решаване на стари теми, също сме засичали време.
Неин съученик напр. малко преди предаването открива, че има задачи и от другата страна на листа, а времето няма да му стигне. Когато допуснеш подобна грешка при едно състезание без особена важност, за истинските изпити ще си по-осторожен.
Учиш се да си разпределяш времето, да си изготвяш тактика, да не се разсейваш от другите деца (и квестори).
Ако НВО е първият изпит, на който се явяваш, естествено, че е по-вероятно да си притеснен.

Относно руския бях писала, че в училището на дъщеря ми паралелката с руски - "Икономика и мениджмънт" РИЧЕ РЕ, е избор по първо желание на 20 деца.

# 536
  • София, Лагера
Ох, Ази, милата ти щерка!!!  Cry Моя младеж не се хранеше, каквото хапне, повръщаше. Слаб е, а отслабна с цели 4 кг, заприлича на скелет. Не можеше да спи, нощем сновеше из апартамента... Чак на психолог го водих. И психоложката пита от какво се притеснява, притеснява ли се, че няма да го обичам, а той: "Не, мама не ми е фактор, дори и да карам боклукчийски камион, тя все ще си ме обича. " Надявам се да го израснат! Честно казано очаквам с нетърпение първия му "провал". Да види, че светът не свършва!

SamoDiva, ходеше по какви ли не състезания, просто не се е дънил досега, даже на олимпиадата по биология сега стана първи в Бг. Друго е, мамка му, зодия ли е, какво е, ни аз съм такава амбициозна и самовзискателна, ни баща му, ни никой в обкръжението.

Мен че "трови" това, че на нервна почва може много бели да се появят. А често са и необратими. Майната им на гимназиите, все ще завършат някъде, здравето е важно, то е за цял живот!

Vesana, много ме зарадва с поста си!

# 537
SamoDiva, ходеше по какви ли не състезания, просто не се е дънил досега, даже на олимпиадата по биология сега стана първи в Бг. Друго е, мамка му, зодия ли е, какво е, ни аз съм такава амбициозна и самовзискателна, ни баща му, ни никой в обкръжението.

Прекрасно те разбирам за какво говориш. На моята не ѝ пука особено, дори не се старае, все кара по тънката лайсна. Но познавам едно дете, година по-малка е, всичко различно от първо място смята за провал. Его ли е, гордост ли, не знам. Със сигурност не идва от родителите, те са много земни и подкрепящи.
При някои хора е по-силно развит състезателният дух, което явно е обвързано с напрежение и пренапрегнатост.
Може би трябва да се търсят някакви техники за отпускане и релакс, защото тепърва предстоят "изпитания", не е хубаво да водят до здравословни смущения.

# 538
Писах и по - рано , (исках и получих  съвети тук за което много благодаря), моето момиче имаше ( и продължава да има) само едно желание2АЕГ.Мечта за която много се бори , но не издържа на стреса.Знам , че шансовете са и почти нулеви , но тя вярва и аз ще вярвам с нея ,защото съм майка на прекрасно дете и ще я подкрепям докрай.Радвам се на децата , който са постигнали техните желания и благородно завиждам на вас който вече спите спокойно.

# 539
Цитат на: Ники и Кати
Може ли да споделите дали и как четат децата Хамлет - в оригинал, на български, филм,
В оригинал не може още моята. Не случайно я записахме в АЕГ, да се научи. Joy
Вариантът с филм ми допадна и ще го гледаме. Иначе и аз взех превода на В. Петров и вече го прочете.
И аз обожавах шекспировите пиеси и освен, че бях чела всички, гледах жадно и телевизионните постановки на ВВС, които се излъчваха всеки понеделник. Любими ми бяха “Мера според мера” и “Венецианският търговец”.
Ще и взема и на нея да прочете някои пиеси, пък да видим.

Общи условия

Активация на акаунт