СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 53 023
  • 990
  •   1
Отговори
# 780
Ети, защо като живеете в Перник не опитахте в ЕГ и в ПМГ в града, бала щеше да и стигне спокойно и за двете места, можехте да продължите на второ класиране в София и да се запишете в Перник. Така щеше да има сигурно място поне. Не мисля, че нивото на ЕГ е толкова по-ниско от ЕГ т.нар.втори ешелон. Най-малкото дали заради тях си заслужава ежедневното пътуване и загуба на часове в път. Аз също живея в Перник, но работя в София, набора учи в  спортно училище в София и цялото пътуване и тичане на тренировки понякога ми идва в повече. Помислете и върху тази страна на нещата, казвам го с най-добри чувства!

# 781
Плюсът е, че човек рано научава така, че не всичко, което иска, става така, както иска. Независимо колко много иска. И че е добре да има варианти из главата си. Много полезен урок е това.
Принципно на теория уж го знаят хората, но не са го "научили" наистина - не го приемат за себе си. А трябва. В живота се случва често.
Вижданията на хората за справедливост много често се равняват на това, което е желано. И се бъркат справедливост с желание. Справедливото е това, което е по правилата. В случая - класиране с НВО и толкоз. Вложен труд не значи нищо - нито можете да го измерите, нито знаете останалите колко са вложили. А освен труд има и други предпоставки за добро представяне - интелектуални, психологически, чисто здравословни и т.н.
И вярата е хубаво нещо, но водещ следва да е разумът.

И моят син си имаше едно желание от години. Обаче си беше подредил и останалите. В случай, че то не се реализира. Защото докато не излезат резултатите, няма как да се приеме каквото и да било за сигурно и "негово".
Бих записала добра гимназия в населеното място, в което живеем с детето, определено.  А в другото населено място, ако толкова много искаме - участваме на второ класиране. И до там.

Вижте за свободни места в желаното училище дали ще се обявят. Пробвайте. Но не разчитайте. 
Не разчитайте и на преместване - я стане - я не. Ако изобщо се открият в последствие свободни места и има повече кандидати, пак не се знае дали няма друг да ги заеме.

Ети, защо като живеете в Перник не опитахте в ЕГ и в ПМГ в града, бала щеше да и стигне спокойно и за двете места, можехте да продължите на второ класиране в София и да се запишете в Перник. Така щеше да има сигурно място поне. Не мисля, че нивото на ЕГ е толкова по-ниско от ЕГ т.нар.втори ешелон. Най-малкото дали заради тях си заслужава ежедневното пътуване и загуба на часове в път. Аз също живея в Перник, но работя в София, набора учи в  спортно училище в София и цялото пътуване и тичане на тренировки понякога ми идва в повече. Помислете и върху тази страна на нещата, казвам го с най-добри чувства!
Hands Thumbsup
И аз не мисля, че има някакви драстични нива в обучението в гимназии от добрите в различните области. Ако детето е добре подготвено, ще се оправи и ще вземе позитивите от тях, които те предлагат. Успели след гимназия деца има от всякакви училища и градове.
Също споделям с най-добри чувства.
......................
Дискусия, като тази, намирам за много полезна за родители от следващи набори.

Последна редакция: пт, 31 юли 2020, 15:40 от Judy

# 782
  • София
Направих справка в Гугъл мапс - с влак и автобус от Перник до Втора АЕГ е почти 2 часа. Това прави около 4 часа на ден път. На мене това ми звучи ужасно много. Не знам. Ако има еквивалент като профили на съответното училище в собствения ми град, никога не бих си причинила толкова много изгубено време в пътуване.

# 783
Аззу, всичко което написа е точно така имаше подкрепата, бори се много и смята ,че е справедливо да сбъдне мечтата си.Иеята за това училище дойде от нейния брат който учи там(ще бъде 12кл.)От 3 год.говори за това , познава училището познава учителите и вече ги виждаше като свои и сега е трудно да приеме нещата.
             Е ,и ние имаме братовчедка 12 кл във 2-ра АЕГ и на нас учителите /частните / ни казваха и двете,че само испанската може да ни затрудни и то евентуално,на предварителните изпити имаше резултати над 480,при това на всички пробни,но.....на изпита по МАТ и е станало лошо и резултата не е това,което очаквахме.Като видяхме резултатите и обяснихме шансовете във всички у-ща и лично аз и дадох съвет да мисли за паралелката ,в която би учила от у-щата втори ешалон,защото във всички влиза без проблем.Тя постави 18-то ЯЕ веднаха след "елитните".И влезе без проблем.Писах вече,че когато отивахме да подадем за второ тя категорично отказа и поиска да я запишем в 18-то.Нямаше драми,нямаше тръшкания и сега когато си говорим няма и грам разочарование.
              Сега е на среща със съученичка,вчера беше с друга и ....се нерви,че някои от бъдещите съученици "само са се представили и не пишат" та не може да организират среща с всички.
              И Ели грешката е твоя във вашия случай - трябвало е да и обясниш веднага ,след като сте видели резултатите ,какви са и шансовете ,а не да подкрепяш нейната вяра.Задавам си въпроса - какво правите ,ако вярата я подведе.Децата трябва да вярват,но и трябва да са стъпили здраво на земята.Летенето в облаците не винаги е полезно.Подкрепям полета на децата си ,но и се старая да го обезопася. Yum
             Всички деца са се борили много и всички смятат ,че е справедливо да се сбъдне мечтата им /особено,ако тази мечта е на 1-2 точки,че и по-малко/. Сляпата вяра никого не е довела до успех.Точно за това са нужни родителите за да няма истерии и тръшкане.

# 784
Батко й, 12 клас, ще я кара с кола вероятно 🙂 Хората са го помислили, детето им 5-та година е във 2АЕГ.

# 785
Боряна ,всичко което казваш е така ,НО нивото на Пернишката езикова одавна не е това което беше .Тя беше приета там , но освободихме мастото .Ужасява ме мисълта че може да се влезе с бал 150 в училище което беше (преди 10год.) На много високо ниво.В момента нивото е далеч по- ниско от " втори ешалон".И най- важното е че тя категорично отказва да учи там.Само да вметна , че по мое време ( аз съм набор 76) Езиковата в Перник беше моя мечта.

# 786
  • София
За протокола. В 73.СУ има две места за момичета, за 4 класиране. НЕ/АЕ и НЕ/ФЕ.

# 787
Боряна ,всичко което казваш е така ,НО нивото на Пернишката езикова одавна не е това което беше .Тя беше приета там , но освободихме мастото .Ужасява ме мисълта че може да се влезе с бал 150 в училище което беше (преди 10год.) На много високо ниво.В момента нивото е далеч по- ниско от " втори ешалон".И най- важното е че тя категорично отказва да учи там.Само да вметна , че по мое време ( аз съм набор 76) Езиковата в Перник беше моя мечта.

В по-малките областни градове, писахме го често това, почти във всеки клас и училище има деца с от доста високи до доста ниски балове. Говорихме и за причината - малко хора, малко деца.
И в нашия клас имаме деца с високи балове /481/ и няколко под 300. Това по никой начин не ме плаши, нито притеснява дори. Детето ми е още по-земно и още по-малко точно това го вълнува.
Който може да учи и умее да учи, си учи навсякъде. Дори за мен, лично, разнородната среда е добра, доста по-близка до естествената житейска такава. От години гимназиите в областните градове са си така, вижте от предходни години че има такива големи разлики. Завършват си децата спокойно, подготвят си се и след това си се представят съвсем добре и в нашите, и в чуждите университети, ако искат да учат.
Не бих причинила на детето си часове наред ежедневно пътуване заради едното училище. Независимо с какво превозно средство ще е. То не би се и навило, де. Дори за квартира не е  навито. Балът му би стигнал за почти всички училища, в които има аналогична на избраната паралелка, без НЕГ в София, примерно. По никой повод обаче няма да запраши за 73-то, за Варна или Бургас, за да учи НЕ. Ще си го учи тук, на спокойствие, където училището е на 10 минути с автобуса, а частните учители - на толкова пеша. И тази сметка първо той си я направи, не аз. Аз дори предложих и други варианти, които бяха категорично отхвърлени и спрях до там. За всеобщо семейно успокоение. Достатъчно набори преди нас имат представители, които са се справили отлично със същото училище в университета, вкл. в чужбина, както и след него.

Последна редакция: пт, 31 юли 2020, 16:03 от Judy

# 788
Моят син същ беше приет там и освободихме мястото още на първо класиране, неговата мечта е друга и го подкрепяме, с едничкото условие да учи, успоредно със спортуването. Разбирам много добре, че е гадно да разбиеш мечтата на детето си, но нищо не трябва да е на всяка цена. В живота често до крайната цел има много пътеки, а не само един голям път. Понякога човек като губи не знае какво печели.
Между другото моята мечта  беше НПМГ, но за жалост в края на 7ми клас баща ми се разболя тежко, почина и аз изобщо не ходих на изпити. Отидох в ПМГ след 8ми клас, не мога да кажа, че нивото е било високо- но с цената на труд и частни уроци сбъднах мечтата си, а тя не беше никак ниска летва- влязох медицина.
Това го пиша не с цел заяждане или да се хваля, а да ви дам и друга гледна точка. Гимназията е само един фактор от израстването на децата ни, но не е единствен.

# 789
Вижте, децата са различни. Моето казва, че обича да пътува. В най- добрия случай ще му трябват 40- 50 минути в едната посока, ако не го караме до метрото. Негова съученичка, с бал, който спокойно би и стигнал за гимназии като 31- во, 22- то, 18- о, си остава в досегашното им училище, защото казва, че предпочита да спи до късно.
А езици ще учи в школи.
Но пък и трябва да се прави реалистична оценка на ситуацията. И дали не трябва усилията да бъдат насочени към това да се убеди детето, че има и други хубави училища в София, а не да се дават напразни надежди.
Ние се готвим за почивка, но голямото дете хич не е ентусиазирано. Някаква девойка май е намесена, но му се струва, че заминаваме за много време..

# 790
То и аз "обичам да пътувам", обожавам. И го правя редовно. Но да е по задължение всеки ден, по 2 часа в посока за 5 години, междуградско, като бързам и гоня часове, е нещо, което не бих си причинила. В ученическа възраст - съвсем не си го представям.
Но това е по-второстепенната страна на проблема. Основната е, че човек не бива да си навива едно нещо на пръста и да вярва, че то това е и край и че понеже много иска, то ще да стане. Щото може и да не е. Може и да не стане. И после става кофти.Трябва да има предварително разработени варианти за случаите, при които нещото няма да стане. За да няма такива страдания.

Последна редакция: пт, 31 юли 2020, 16:16 от Judy

# 791
Джуди, надали детето ще пътува с влак... Сигурно ще я карат до училище.

# 792
Без значение вида на транспорта - вече го писах. За едно дете, което гони ранен час за училище, това нещо не е препоръчително. Дори ако е влак, каквито има в белите държави - това би бил най-добрият транспорт - няма задръствания, светофари, човек може спокойно да седне и да чете от гара до гара. Но това би било добре за студент или работещ, евентуално.
И пак - не това е основният проблем тук.

# 793
  • София
Познавам не едно и две деца, които  ежедневно пътуват  от Перник до София на училище в гимназиална възраст.Понякога пътуват с родители, които също работят тук , н о често  действат с влак/маршрутка.От класа на дъщеря ми  има дете ,което е от Сливница /или Драгоман/, и също ще пътува.
Скрит текст:
на моя приятелка детето  много искаше да учи в немската но  не се справи  с НВО както очакваше  и страдаше за отлетялата мечта.И вместо да търсят алтернативи  в  други  училища, кандидатстваха в провинцията! Детето  отива да учи от София в Ловеч в езиковата гимназия! Аз продължавам да се удивлявам на решението, но това си е според моите разбирания.Хора разни...

# 794
Аз също много съм пътувала и знам, че не е никак приятно. Още имам едни смразяващи спомени, в които чакам автобус 30 минути на минус 25 градуса.
Но мисля, че всеки си подрежда по различен начин приоритетите. Най-важното в случая не е пътуването.

sssani, на квартира ли ще живее?
Никога не бих си пуснала децата на такава възраст да живеят самостоятелно в друг град, но пък сигурно и това не е много добре като житейска философия

Последна редакция: пт, 31 юли 2020, 16:25 от Amanda.D

Общи условия

Активация на акаунт