СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 53 045
  • 990
  •   1
Отговори
# 615
  • Отвъд алеята зад шкафа
Имате ли представа кой е официалният превод на Хамлет, по който се учи в училище?

# 616
  • София
И тихичко да попитам, може и да не отговоряте, ако е прекалено личен въпросът ми: Бендива, Ази, Аманда с малкото, други мами с присеснителни деца: Как смятате да се "борите" с проблема със стреса и самовзискателността? Питам не от нездраво любопитство и желание за навлизане в лично пространство, а за да почерпя опит и идеи...
На мене не ми се случи такова самовзискателно дете.
За сметка на това имам над 40-годишен опит в тази сфера. Със собствената си персона. Grinning
Не знам дали има рецепта. Просто трябва да изтече много вода. И време, дълго време. Докато започнеш да живееш в мир със себе си. При мене това се случи между 25 и 30.

# 617
Относно критериите, по това което съм чела за двете деца от Русе тази година, които имат национални дипломи (няма ги в софийския списък Simple Smile ),  е че те са следните:
* детето завършва с пълно отличие (няма нито една 5ца през 4-5 годишното образование)
* изкарва пълно отличие на ДЗИ
* класиране на първо, второ или трето място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта
След което:
* детето се предлага от педагогическия съвет
* министъра със заповед казва кои деца от предложените ще получат национална диплома

# 618
Ние така и не пробихме с организирания спорт. Не е постоянен в нищо, което изисква дисциплина отвън .
Иначе може да тренира всеки ден вкъщи и на лостове в градинката...Даже си прави списъци какви упражнения да включи за различни мускулни групи. Тренира в определени часове сутрин и привечер.
Много се дразня, че не спори с учители, когато има очевидни неистини и неправди. Веднъж беше защитил съученичка за облеклото, а класната е казала да си мълчи, защото ще го подхване и него за боядисаната коса.  А той никога не се е боядисвал, има естествено руса коса, която изглежда като на кичури. Но нищо не отговорил- само се изсмял. Каза ми, че за него било абсолютно безсмислено да се спори с такъв човек.
Друг път пък го беше обвинила, че  сме му писали някакъв проект, а ние изобщо не сме се занимавали с нещо учебно в периода 2-  до началото на 7 клас. Даже не знаехме какво учи..
Малкият в това отношение е доста борбен.

# 619
  • София
Здравейте, тъй като досега не сме се записвали, едва сега на трето класиране го записахме, но все още в системата стои "незаписал се"  ( както при второто класиране), някой с опит от преди или вече записал се на трето, кога се отразява в системата? Предполагам на следващия ден, но нали тук е само един ден записването, та притеснението надделява над здравия разум ...нямаме бележка, вх. номер, нищо, вярно записаха ни в тетрадки и тн…..Затова моля за отговор, ако знаете Simple Smile

# 620
  • София
Аманда, щерката е радетел за правда и винаги спори. Непримирима е.Аз съм виновна за това.Бешв плахо дете и не смееше да се обади,а аз напориста все  я хоках заради тази пасивност.Сега се налага да й удрям спирачки от време на време че не знае понякога кога да спре...
Пух,довечера ще отразят в системата.Не се притеснявай.

# 621
Здравейте, тъй като досега не сме се записвали, едва сега на трето класиране го записахме, но все още в системата стои "незаписал се"  ( както при второто класиране), някой с опит от преди или вече записал се на трето, кога се отразява в системата? Предполагам на следващия ден, но нали тук е само един ден записването, та притеснението надделява над здравия разум ...нямаме бележка, вх. номер, нищо, вярно записаха ни в тетрадки и тн…..Затова моля за отговор, ако знаете Simple Smile
Би трябвало още днес до края на работния ден статуса ви да бъде променен на "Записан". Няма нужда от притеснения, спокойно Wink

# 622
  • София
Скъпи дами, твърдо вярвам в баланса в разностранното развитие на едно дете. Гимназията, университетът и прочее нито са края на света, нито са и без значение, за да махна с ръка и да си кажа, че я изпращам в ТОХ-а и какво толкова, важното е да ми е жива и здрава. Или, че какво толкова, ще хвърля едни хиляди за уроци, а после още едни десетки хиляди за частно училище.

Понеже зададохте и въпросът на въпросите за всички времена- а, именно какво означава да си успял и щастлив, в моят конкретен отговор, касаещ собственият и на детето ми живот, така наречения "рай в колиба" не съществува. В този ред на мисли, изискванията за един такъв модус вивенди, какъвто е моят, не включват единствено умението да се решават интегрални уравнения от пета степен.

Включват се още куп категории и под категории на фундаменталното човешко познание и механизми, които движат света и само част от които се придобиват в образователната система. Останалата част е моя задача.

Процесът на образование,  учене, възпитание, изграждане на навици, умения и способности стартира от ранна детска възраст, минава през различни етапи и не приключва с университета. В този ред на мисли, изборът на гимназия и НВО за детето ми е част от този процес и едно стъпало, което има формираща роля, спрямо възрастта на детето и други съпътстващи фактори като локация, среда и прочее. Този избор за мен беше предопределен, но отговорността беше споделена с дъщеря ми, защото НВО има две основни измерения в контекста на разговора - едното е знанията, натрупани заради самият процес на ограмотяване и обучение, а другото е евентуалното развитие на събитията при различни сценарии, спрямо резултатите.

И тихичко да попитам, може и да не отговоряте, ако е прекалено личен въпросът ми: Бендива, Ази, Аманда с малкото, други мами с присеснителни деца: Как смятате да се "борите" с проблема със стреса и самовзискателността?

В този ред на мисли, дъщеря ми получи един от най-чудесните уроци в живота си, а именно-да понесе отговорността от грешната си преценка, пред майка си, която и натежа. И самият факт, че тази отговорност е осъзната е една форма на победа, а най-ценният урок е, че знанията сами по себе си са необходимо, но недостатъчно условие за успех. И трето, пак фундаментално познание от емпиричен характер е, че започна да осъзнава причинно -следствените връзки, които пораждат едно или друго, дребно наглед решение. И още и още, това е безкрайна тема, по която може роман да се напише.

А по конкретния ти въпрос, по отработването на стреса, има различни техники и методики, които не са универсални и са приложими спрямо конкретния индивид и неговите особености, тип нервна система и прочее. Така, че съвсем правилно си се насочила към малка помощ от психолог, който върви по обратния път- анализ на детето, емоциите, ситуацията и чак след това преценка на конкретната терапия, която би била ефективна за отработване на проблемните точки. И любов Simple Smile

# 623
Просто майка , четох поста ти два пъти и всеки път се разтрепервах и насълзявах 😘.
Много сериозни теми пак сте подхванали , чета и препрочитам с интерес.
От седмица съм предоставила част от задължителните книжки , но ..."вече съм прочел над 100 стр. от Легендите" ...
Скрит текст:
това са наличните , от наше време са , но мисля, че ще свършат работа.На Кун , знам че я купувах за баткото, иначе в архивите при родителите ни има всичко( само да има , кой да чете...)

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 22:46 от denyil

# 624
  • София
Здравейте, тъй като досега не сме се записвали, едва сега на трето класиране го записахме, но все още в системата стои "незаписал се"  ( както при второто класиране), някой с опит от преди или вече записал се на трето, кога се отразява в системата? Предполагам на следващия ден, но нали тук е само един ден записването, та притеснението надделява над здравия разум ...нямаме бележка, вх. номер, нищо, вярно записаха ни в тетрадки и тн…..Затова моля за отговор, ако знаете Simple Smile
И при нас още е незаписал се. Зависи кога ще го отразят от училишето.

По въпвоса за притеснителните деца съм съгласна и с jam и с red. Мен ме оправи средата, тя ме и потисна преди това, тя ме и извади от срамежливостта и свитостта. И времето. Надявам се и децата ни да имат този шанс! Моя е саможивичък, има приятели, но няма навици да се виждат извън училище. Надявам се това да се промени с новото училище. Дано да срешне човек, който да го извади от самодостатъчността му.

Отглеждам две толкова различни в това отношение деца - сестра му е абсолютно социално животно!  По едно време имаше проблем да огрява няколкото компании, които има. И е голямо перде!

# 625
  • у дома...
denyil, щерката още от раждането си е чешит. Мама МОНИ и gadamer знаят още от отчетните на ноемврийки 2006 какви перипетии бяха. Та някакво си НВО няма как да я спре да постигне целта си - 30 СУ ИЕ/АЕ/БЕЛ. Преди две години приятелка, чието дете тогава беше 9 клас в 30 ни сподели мнението си. Ани слуша и нищо не каза. След два дена дойде и ми заяви "Мамо, мислих и реших - ще уча в 30-то". И това е.

# 626
Ние така и не пробихме с организирания спорт. Не е постоянен в нищо, което изисква дисциплина отвън .
Иначе може да тренира всеки ден вкъщи и на лостове в градинката...Даже си прави списъци какви упражнения да включи за различни мускулни групи. Тренира в определени часове сутрин и привечер.
Много се дразня, че не спори с учители, когато има очевидни неистини и неправди. Веднъж беше защитил съученичка за облеклото, а класната е казала да си мълчи, защото ще го подхване и него за боядисаната коса.  А той никога не се е боядисвал, има естествено руса коса, която изглежда като на кичури. Но нищо не отговорил- само се изсмял. Каза ми, че за него било абсолютно безсмислено да се спори с такъв човек.
Друг път пък го беше обвинила, че  сме му писали някакъв проект, а ние изобщо не сме се занимавали с нещо учебно в периода 2-  до началото на 7 клас. Даже не знаехме какво учи..
Малкият в това отношение е доста борбен.
Аманда, твоят много мъдър ще да е. Колко е хубаво да прецениш да не спориш с глупав човек. Моята е борец за справедливост и много ядове брахме в 5 и 6 клас с класната. То не беше психолог, директор. Редовно защитаваше приятелите си. Но го отнасяше и тя. Но и аз и ММ сме такива, та има на кой да се метне.

# 627
  • София
denyil, щерката още от раждането си е чешит. Мама МОНИ и gadamer знаят още от отчетните на ноемврийки 2006 какви перипетии бяха. Та някакво си НВО няма как да я спре да постигне целта си - 30 СУ ИЕ/АЕ/БЕЛ. Преди две години приятелка, чието дете тогава беше 9 клас в 30 ни сподели мнението си. Ани слуша и нищо не каза. След два дена дойде и ми заяви "Мамо, мислих и реших - ще уча в 30-то". И това е.
Ноемврийско скорпи ли е твоята Ани?

# 628
  • у дома...
Ноемврийско скорпи ли е твоята Ани?
Септемврийско ноемврийче - трябваше да се роди на 08.11., ама излезе на 29.09. За дрехи, храна, книги и каквото и да било е типична Везна. Откачам, докато избере нещо. Обаче! За испанския и училището реши от раз и това е!

# 629
  • София
Ами, точно това е типично за Везните. Важните решения вземам бързо и решително, особено в кризисна ситуация. За коя от двете рокли и точния нюанс на бежавото за стената мога да мазохирам със седмици. Joy

Общи условия

Активация на акаунт