Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 623
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Исках да кажа, че на Симона не й излизат нови обяви по зададените от нея критерии. Сега наистина е възможно критериите й да са ограничаващи, най-вече цената, но след като е гледала все пак разни апартаменти, значи не са й невъзможни критериите. Т.е. не се появява нищо ново по нейните критерии.
Ако задам като критерии къща над 250 квадрата и цена до 10 К вероятно няма да има и една обява.
Симона, не знам дали си сложила отметка на "в строеж", защото търсиш ново строителство. Ако е така, пробвай да махнеш "в строеж", защото така си ограничаваш резултатите, включително апартаменти от т.нар. "вторичен пазар", т.е. пак са (повече или по-малко) нови кооперации, но не са на зелено.

# 211
  • София, Bulgaria
На всички новобранци брокери им се дава база данни и да звънят и на продавачи и на купувачи. Един начинаещ брокер започна от там, а и те само той. Има бизнес в тази информация, може да ви е смешно,  но има пасивните купувачи, които стоят с години, но в един момент купуват.
Който търси бизнес, той намира...Както търговецът търси най-добрата и изгодна стока, за да зареди магазина си,  така и брокерът търси клиенти и имоти.

# 212
А кой точно да направи такъв анализ? Анализи се правят от хората, които имат интерес за такъв. Аз лично няма да седна да правя платен анализ на пазара. Ти, ако тръгнеш утре да продаваш готварски печки, ще направиш анализ на пазара за готварски печки. Маркетинг 101.

Ами например от брокер, който се грижи за интересите на клиента. Но както разбрахме такъв няма. Ако има, нека ми пише на ЛС.

Най-обективните анализи са тези подкрепени с факти. И които дават различните гледни точки. Но както сама каза всичко е маркетинг - борба за клиент в трудни времена.

Някой спомена и Психологията, която също е важна в момента. И собственици/строители и клиенти не са сигурни в бъдещето и се въздържат от необмислени рискове. С една дума стагнация, патова ситуация.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 22:53 от pooh06

# 213

Ами например от брокер, който се грижи за интересите на клиента. Но както разбрахме такъв няма. Ако има, нека ми пише на ЛС.

Най-обективните анализи са тези подкрепени с факти. И които дават различните гледни точки. Но както сама каза всичко е маркетинг - борба за клиент в трудни времена.

Чак пък да няма
Като търсиш жилище, приготви си съответната сума за имота и си наеми и брокер, който да работи за теб.

И един съвет към Симона: вдигнете ви бюджета, щом търсите тристаен апартамент. Каза, че сте млади, с добри професии и доходи, няма да ви е проблем да изплатите и апартамент+гараж за €200к.
А може и да си вземете по-хубав двустаен за около 100к и като се размножите да се преместите в по-голям

# 214
Симона, не знам дали си сложила отметка на "в строеж", защото търсиш ново строителство. Ако е така, пробвай да махнеш "в строеж", защото така си ограничаваш резултатите, включително апартаменти от т.нар. "вторичен пазар", т.е. пак са (повече или по-малко) нови кооперации, но не са на зелено.

Не съм цъкнала "в строеж", то и не търсим изрично НС. Иначе не бих отказала подземно паркомясто, а то предимно там ги има, сега сме с подземен гараж и няма такова удобство просто. Smiley

И един съвет към Симона: вдигнете ви бюджета, щом търсите тристаен апартамент. Каза, че сте млади, с добри професии и доходи, няма да ви е проблем да изплатите и апартамент+гараж за €200к.
А може и да си вземете по-хубав двустаен за около 100к и като се размножите да се преместите в по-голям

Това с двустайния сме го мислили, но нямам сили да се занимавам 2 пъти с тия работи. Smiley За бюджета също го вдигаме малко по малко, но колкото по-нагоре, толкова повече отива и за такси. Имаме спестявания, но едно са 10-15% от 100к, друго от 200. Smiley

# 215
Къде са 120к, къде са 200к! Но на чужд гръб и 100 тояги са малко. Simple Smile

# 216

Това с двустайния сме го мислили, но нямам сили да се занимавам 2 пъти с тия работи. Smiley За бюджета също го вдигаме малко по малко, но колкото по-нагоре, толкова повече отива и за такси. Имаме спестявания, но едно са 10-15% от 100к, друго от 200. Smiley

Къде са 100К, къде са 200К... и не само таксите се вдигат, като стигнете до кредита и теглиш чертата да видиш колко си върнал, разликата между 100 и 200 пак ще е до небето.

Не е толкова невъзможно да се намери тристаен за 115-120К Wink Моят бюджет беше същият, вярно изборът не е огромен, но все нещо някъде ще излезе.

# 217
  • София
След 2 години чакане да паднат цените, решихме да купим сега. Омръзна ни да чакаме, а вече ни е тясно в двустайното жилище. Ще купим на зелено и ще е готово следващата есен. Рискуваме, но е голямо и хубаво, на добра цена на м2. Ако паднат цените слеф 1-2 години - м@йната му, после пак ще се вдигнат и ще е по-скъпо... Та така, ето това се случва на пазара 😁

# 218
Къде са 100К, къде са 200К... и не само таксите се вдигат, като стигнете до кредита и теглиш чертата да видиш колко си върнал, разликата между 100 и 200 пак ще е до небето.

Не е толкова невъзможно да се намери тристаен за 115-120К Wink Моят бюджет беше същият, вярно изборът не е огромен, но все нещо някъде ще излезе.
Разликата е голяма, ама хората искат хубаво тристайно жилище. Млади са, с добри доходи и не им се занимава с последващи покупки и продажби.
Ако вземат нещо по-евтино, но с повечко компромиси, след 5-10 години като го изплатят ще започнат да се оглеждат за ново, по-хубаво.
Ако се планира ъпгрейд след време, според мен е по-добре първоначално да се вземе по-хубаво двустайно.

# 219
В момента има много ново строителство на добри цени - малко след Парадайз мола се застрояват големи комплекси. И на нас ни е тясно и ни се искаше да вземем нещо готово. Но се самозабравиха с тези коптори и постоянното покачване на цените на вече построените и обзаведени жилища. Може би и ние така ще направим някой ден.

# 220

Разликата е голяма, ама хората искат хубаво тристайно жилище. Млади са, с добри доходи и не им се занимава с последващи покупки и продажби.
Ако вземат нещо по-евтино, но с повечко компромиси, след 5-10 години като го изплатят ще започнат да се оглеждат за ново, по-хубаво.
Ако се планира ъпгрейд след време, според мен е по-добре първоначално да се вземе по-хубаво двустайно.

Разбирам ти логиката, и аз разсъждавах по този начин, обаче двустайни, подходящи за семейство (т.е. над 50 кв.), почват от 90К, а като можеш да купиш тристаен за 120К, малко няма смисъл да се занимаваш. А и с куче, било то малко или голямо, си е добре да има пространство. (Това ми беше другата мотивация за тристаен, тасманийския дявол сега е много щастлив със 100 кв. и две тераси Simple Smile )

# 221
Разбирам Симона и нежеланието да почват с по-малък, упражнението по покупко-продажба на имот е неприятно изживяване и всеки би искал да си го спести, ако може. И не мисля, че е все едно 120 К и 200 К, разбира се. А какъв компромис ще направят си зависи от тях самите, лично решение е.

# 222
В момента има много ново строителство на добри цени - малко след Парадайз мола се застрояват големи комплекси. И на нас ни е тясно и ни се искаше да вземем нещо готово. Но се самозабравиха с тези коптори и постоянното покачване на цените на вече построените и обзаведени жилища. Може би и ние така ще направим някой ден.
Аз точно този район харесвах преди. Сега обаче са вдигнали кинта и плътността и почти всички апартаменти гледат в прозорците на съседа. Търся си в строеж там и нищо не мога да харесам. Много се надявах това да стане хубав квартал, но и там взеха да презастрояват.

# 223
Това с двустайния отдавна сме го зачеркнали, не се виждам с малко дете да започна пак да се местя, пък и нали райониране това онова, ще трябва да търсим ексклузивно около същия апартамент.

Иначе по прости сметки за 100 000 евро 10% първоначална и 10% такси и разноски грубо, е 20 000 евро, които трябва да имаме спестени, като ще се надяваме останалото да се покрие от банката, ама не винаги е така. Да не говорим, че сигурно ще е за ремонт.
Компромисно сме вдигнали до 120 000 евро, иначе няма да има изобщо какво да гледаме, може и до 130 000 да стигне, но 200 000 евро просто не ни се дават, според мен това са много пари.

# 224
Да, това с двустайния не си го причинявайте, ние така временно изкарахме почти 20г в двустаен, сега ще се местим в четиристаен, но с 2 деца в двустаен си е мъка. А все чакахме нещо и така си мина времето...

Общи условия

Активация на акаунт